WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    No własnie przez to że nie wiem do końca do którego szpitala trafie i co on może mi zapewnić,moja walizka składa się z paczki podkładów na łózko, 10 podkładów bella, 10 tych mocno chłonnych na noc, do tego ręczniki papierowe bawełniane do osuszania rany, papier toaletowy(wole swój), papier toaletowy nawilżany, tamtun rosa rozrobione i już mamy ponad pól walizki:). Duży i mały ręcznik, kosmetyki, koło pod pupe, rogal do karmienia(zrobiony przeze mnnie z tej odcietej części poduchy do spania;), no i najmniej zajmują rzeczy dla małej.Wrzucam dla siebie ejszcze wkładki laktacyjne i lanoline, lekarstwa i witaminy. Laktator to chyba w rękę wsadze.

A jeszcze herbatka na laktacje jakby nic nie ruszyło:)
    Iza ale lanolina to dopiero po ok 4-5 dniach od porodu się przyda, podobnie wkładki laktacyjne, dopiero gdy jest nawał pokarmu po 3-5 dobie.
    Poduszka do siedzenia czy rogal do karmienia też będą zbędne :)
    Na pocz tylko leżenie.
    Z lekarstw ibum i tyle :) a i tak dają polozne gdy potrzeba.

Izka37 lubi tę wiadomość

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Odraczal ktoś z Was szczepienia z pierwszej doby życia na gruźlicę i wzw do dnia wyjścia ze szpitala, albo w ogóle po 3 miesiącu? Albo zamawiał ktoś swoje własne szczepionki na to? Miałam dzisiaj zajęcia na szkole rodzenia i położna mówiła że szczepienie w pierwszej dobie nie jest dobrym pomysłem. Ja generalnie jestem za szczepienie, Karo jest na wsyysko zaszczepiona, ale to co moiela położna dało mi do myślenia. Nie widziałam np. że żółtaczka po narodzenie jest przexiwskazaniem do szczepienia. A Karo miała żółtaczke. Tylko że szczepu się w pierwszej dobie, a zoltaczka najczęściej wychodzi w trzeciej. Mówiła też o jakiś szczepionkach, które są lepsze, niby lepszy skład maja, ale nie są refundowane, można zamówić we własnym zakresie i przynieść do szpitala lub zaszczepić później w przychodni. Tylko że wiem, że potem są problemy ze szczepienie na gruźlicę w przychodni.
    Aktyde ja bede szczepic dopiero po 6 tyg zycia po konsultacji z neurologiem.
    Na gruźlicę szczepienie i tak jest na wersję kostną a nie płucną, a kostna już nie istnieje. Wzw tez na pierwszej wizycie szczepiennej w 6 tyg.
    Odraczac postaram się mmr z uwagi na ryzyko powikłań. Gdyby była szczepionla tylko na odrę to bym nie odraczała

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ja powiem szczerze, ze boję sie cokolwiek odraczac... Niby te wszytskie choroby daleko a jednak blisko. Tak jak Wam pisalam u mnie w pracy dwa przypadki odry, nie wiadomo tez co i kiedy mlody przyniesie z przedszkola.
    Taki bobas jest totalnie bezbronny-niestety boje cokolwiek zmieniac i robic cos innego niz zalecenia medyczne.

Aktyde pytanie jakie zdanie na temat szczepionek ma ogolnie ta polozna??? Moze za bardzo za nimi nie jest...

Ano ona jest za szczepieniami tylko z głową. Mówiła mam np, że koniecznie na pneumokoki i się cieszy, że teraz są obowiązkowe. Tylko że jako położna widzi często powikłania po tych pierwszych szczepionkach, pracuje w szpitalu tym najlepszym w Poznaniu i jeździ też jako położna na patronaze.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Aktyde ja bede szczepic dopiero po 6 tyg zycia po konsultacji z neurologiem.
    Na gruźlicę szczepienie i tak jest na wersję kostną a nie płucną, a kostna już nie istnieje. Wzw tez na pierwszej wizycie szczepiennej w 6 tyg.
    Odraczac postaram się mmr z uwagi na ryzyko powikłań. Gdyby była szczepionla tylko na odrę to bym nie odraczała

Ano właśnie o tej gruźlicy też mówiła. A jak załatwisz to szczepienie później, podobno są problemy z tym? Moja koleżanka odraczala i ma meta problemy żeby zaszczepić, musi z Ostrowa do Łodzi jechać, bo jej nikt nie chce zaszczepić na gruźlicę. A na wzw będziesz potem w ogóle szczepić ta pierwszą czy dopiero ta kolejna w kalendarzu?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Odraczal ktoś z Was szczepienia z pierwszej doby życia na gruźlicę i wzw do dnia wyjścia ze szpitala, albo w ogóle po 3 miesiącu? Albo zamawiał ktoś swoje własne szczepionki na to? Miałam dzisiaj zajęcia na szkole rodzenia i położna mówiła że szczepienie w pierwszej dobie nie jest dobrym pomysłem. Ja generalnie jestem za szczepienie, Karo jest na wsyysko zaszczepiona, ale to co moiela położna dało mi do myślenia. Nie widziałam np. że żółtaczka po narodzenie jest przexiwskazaniem do szczepienia. A Karo miała żółtaczke. Tylko że szczepu się w pierwszej dobie, a zoltaczka najczęściej wychodzi w trzeciej. Mówiła też o jakiś szczepionkach, które są lepsze, niby lepszy skład maja, ale nie są refundowane, można zamówić we własnym zakresie i przynieść do szpitala lub zaszczepić później w przychodni. Tylko że wiem, że potem są problemy ze szczepienie na gruźlicę w przychodni.
    U nas raczej przed wyjściem wykonywane są szczepienia, zresztą lekarz neonatolog przychodzi i ustala z mamą i często mamy chcą w dniu wypisu szczepienie. Można mieć swój Engerix, ale receptę musi wypisać pediatra dziecka (szpital nie wypisze recepty, żeby nie było, że faworyzuje jakieś szczepienia), jednak ja na WZW B chce szczepić tą szczepionką szpitalną(Euvax), my bierzemy późniejsze szczepienia raczej refundowane +meningokoki + chyba wezmę pneumokoki wersję 13 walentną, NFZ refunduje 10-tkę)
    Problemy ze szczepieniem na gruźlicę w przychodni są, ponieważ nie każda takie szczepienia wykonuje, często trzeba w sanepidzie szczepić.

aktyde85 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Ano właśnie o tej gruźlicy też mówiła. A jak załatwisz to szczepienie później, podobno są problemy z tym? Moja koleżanka odraczala i ma meta problemy żeby zaszczepić, musi z Ostrowa do Łodzi jechać, bo jej nikt nie chce zaszczepić na gruźlicę. A na wzw będziesz potem w ogóle szczepić ta pierwszą czy dopiero ta kolejna w kalendarzu?
    A czemu ma problemy? Sa jakies przeciwskazania w późniejszym czasie?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    A czemu ma problemy? Sa jakies przeciwskazania w późniejszym czasie?
    Jej syn mial jakieś kiepskie wyniki krwi, podejrzenie jakiejś choroby z krwią, nie pamiętam już dokładnie jakiej i jej odroczuli. A problemy bo tak jak Puszek pisze, w przychodni nie chcą szczepic na gruźlicę.

4me lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja w sumie żadnych szczepień nie odraczam nie przekładam, będę szczepic zgodnie z kalendarzem szczepień boję się żeby dziecko coś nie złapało, te które są bezpieczne to będą na nfz resztę zaszczepie skojarzona 5 w 1 infanrixem ipv+hib

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktyde nie będzie mi przykro jak pominę tą na gruźlicę. Skoro jest na wersję kostną to jest nieprzydatna, a powikłania jeśli juz wystąpią mogą być nieodwracalne. Wówczas warto zrobić na swój koszt badanie na poszczepienną gruźlicę kostną.
    Ja w ogóle nie rozumiem ustalenia max daty 2 doby po porodzie na szczepienie i uważam to za bezmyślne. Neonatolog obejrzy malucha, fałdki etc i dziecko już zakwalifikowane. Nikt nawet CRP nie zbada i nie informuje o mozliwych powikłaniach, a każą rodzicowi podpisać, że poinformował.
    Przy pierwszym dziecku szczepiłam bezmyślnie, teraz już mądrze będę szczepić.

Proście o pokazanie daty ważności i ulotki szczepionki, macie prawo. Ulotka musi byc po polsku.

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tylko dylemat, które szczepionki będą lepsze - te na NFZ czy skojarzone. Każde z nich w jakimś stopniu to ryzyko

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Aktyde nie będzie mi przykro jak pominę tą na gruźlicę. Skoro jest na wersję kostną to jest nieprzydatna, a powikłania jeśli juz wystąpią mogą być nieodwracalne. Wówczas warto zrobić na swój koszt badanie na poszczepienną gruźlicę kostną.
    Ja w ogóle nie rozumiem ustalenia max daty 2 doby po porodzie na szczepienie i uważam to za bezmyślne. Neonatolog obejrzy malucha, fałdki etc i dziecko już zakwalifikowane. Nikt nawet CRP nie zbada i nie informuje o mozliwych powikłaniach, a każą rodzicowi podpisać, że poinformował.
    Przy pierwszym dziecku szczepiłam bezmyślnie, teraz już mądrze będę szczepić.

Proście o pokazanie daty ważności i ulotki szczepionki, macie prawo. Ulotka musi byc po polsku.
    Ale chyba będą się czepiać, jak pominiesz? Ja jestem za szczepienie, ale myślałam, że to ma ręce i nogi, a teraz właśnie widzę, że większość tych szczepień i ogólnie terminarz jest bez sensu...

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Mam tylko dylemat, które szczepionki będą lepsze - te na NFZ czy skojarzone. Każde z nich w jakimś stopniu to ryzyko

Ja szcxepilam córkę 7 lat temu i syna 3 lata temu ta 5 w 1 Infanrix ipv+hib, A na nfz szcxepilam Odrę,świnke i rozyczke,gruźlicę i wzw B

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek na pewno Euvax? Nie lepszy Engerix? Po Euvax ostatnio sporo było powikłań nawet zakończonych śmiercią

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Puszek na pewno Euvax? Nie lepszy Engerix? Po Euvax ostatnio sporo było powikłań nawet zakończonych śmiercią

Nie słyszałam żeby ktoś zmarł po podaniu euvaxu ,skąd ta informacja ?

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jak ktoś się nie zgadza na szczepienie to lekarz drukuje info dla rodziców o tym jakie to niesie konsekwencje w przypadku choroby rodzice podpisują info idzie do sanepidu, nikt na siłę nie szczepi. Można poprosić o crp, na pewno neonatolog w takiej sytuacji nie odmówi zrobienia badania. W szpitalu maja euvax, ale jak wspomniałam można swój engerix mieć. Nie ma problemu ze szczepieniem w dzień wypisu.
    Też nie słyszałam o zgonie z powodu euvax, masz więcej info?
    Czasami rzeczy się nakładają np kiedyś robiłam fenyle dziecku to z pięty i w trakcie pobierania dziecko dostało drgawek z minute tak miało, zero kontaktu, musieliśmy na obserwacje przynieść, rodzice mogli pomyśleć, a to przez te badanie, ogólnie nic nie wyszło, a babcia dziecka mówiła, że jego ojciec w dzieciństwie miał to samo, ale co rodzice pomyśleli to różnie mogli interpretować.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euvax jest na co?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, widzę że obie są na wzw. A na gruźlicę są jakieś inne niby lepsze niż te szpitalne?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    A skad takie info o Euvaxie?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie zamawialyscie malutkie ciuszki 56-62? Głównie pajacy mi brakuje i polspiochow. A może gdzieś warto się stacjonarne udać? Dla mnie nawet lepiej.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy u was w szpitalach wszędzie po cc klada na salę pooperacyjne ? Bo u mnie nie ma czegoś takiego jak sala pooperacyjna z bloku operacyjnego bezpośrednio na oddział kładą i zawsze jest się na sali samemu... I dziecko przywoza jak ktoś jest z nami,położne pytają czy dziecko ma zostać czy mają zabrać chodzi mi o czas w dzień operacji, no i u nas na pierwszą noc dziecko biorą A mi każą się wyspać wtedy przed zmianą położnych młody już jest cały czas że mną :)

‹‹ 996 997 998 999 1000 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ