WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Laski, które mają ciuszki po starszych dzieciach. W jakiej temp pralyscie? Właśnie się za nasze zabrałam. Moje leżały w kartonie 3 lata i się zastanawiam czy w 60 stopniach będzie ok?
    Mysle, ze 60 spokojnie wystarczy. Zalezy moze gdzie lezaly bo jeśli w piwnicy czy strychu gdzie myszy mogly chodzic to moze wypierz 2x i pierwszy raz w normalnych proszku. Ja tak zrobilam. Najpierw w zwyklaym proszku a drugi raz w ttm dla dzieci i w 40 stopniach.

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po badaniu usg III trym, wszystko ok.
    Lekarz nie mierzy szyjki, bo nie było zlecone... pomiar wód ok ale też nie widzę tego pomiaru. Najważniejsze pomiary w porządku, 1,5kg chłopca
    U Was takie dokładne te usg robią, sprawdzają AFI, szyjkę itp

Agata :), Oleander, kama2784, PatkaPP, slodka100, Izka37, Paula_071, Rudzik1, iwwk, 4me, Pestkkaa, Milka1991, puszek369, Glendolina, MaryJane, Veri, Chusy lubią tę wiadomość

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera a u Ciebie ktory tc? Ja mialam wczoraj i nie znam dokładnie afi gin powiedziala tylko ze ilosc wod w normie dlugosci szyjki tez nie znam ale podobno nie wrozy mi szybszego porodu

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Agata :) Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super Pantera, duży chłop już :)

mi robi dokładne badanie zawsze, ale gadam specjalnie, że mnie boli to, tamto, siamto, koloryzuje nieco : ) jednak na papierze nie dostaje nic, jedynie mówi wszystko i sprawdza. Afi nie mam ani razu wpisane w kartę ciąży nawet, ale zawsze podkreśla że wody w porządku, szyjka długa itp. Ja jutro wizyta, nie mogę się doczekać, ciekawe ile malutka waży <3

przybrałam 3 kg w 3 dni, mam opuchnięte palce, widzę po obrączce :( czuję się tragicznie, mam wrażenie że te dwa ostatnie miesiące będą straszne :(
    Wy też tak macie już dziewczyny? do tej pory tryskałam energią, a teraz...

Pantera lubi tę wiadomość

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się całą ciążę kuję Neoparin + 6 tygodni po porodzie. Mam refundację, bo mam obniżone biało S czyli mam trombofilię. Bez łaski należy mi sie refundacja. Dziewczyny, które będą mieć CC - zadbajcie, by po cesarce dali Wam heparynę. Mi nie dali niestety, a teraz każdy się dziwi, że żyję. Nie wiedziałam, że mam problem z krzepliwością póki nie poroniłam drugiej ciąży.

Wanienkę mam większą, moim zdaniem ta mała szybko robi się za mała. Dwie wanienki i dwa stelaże to dla mnie za dużo zabawy.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera super już kawał bobaska gratuluję :)
    Agata ja też puchnę ale na nogach :( piję pokrzywę ale nic nie daje

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :) u mnie skończony 30tc, waga chyba idealnie wypada w 50 centylu

A nie macie wrażenia że po czymś słonym bardziej się puchnie? Np nachoski :)
    Ja jeszcze nie odczuwam tego opuchnięcia, ale nieuchronnie przyjdzue, tak jak w 1szej ciąży...

• Pantera Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się ostatnio zastanawiałam - czy u którejś z nas chłopiec okazał się jednak dziewczynką? Lub odwrotnie?
    Miałyśmy na początku niezłą przewagę chłopców :)

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:

Ja jeszcze nie odczuwam tego opuchnięcia, ale nieuchronnie przyjdzue, tak jak w 1szej ciąży...

Bo sol zatrzymuje wode w organizmie.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie sól zatrzymuje wodę, w moim przypadku za dużo cukru też

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Puszku a trzeba miec swoj czy jak sama sobiebpodajesz dostajesz strzykawke od pielegniarki.
    Ogolnie leki maja swoje, jednak jak nie masz to szpital zapewnia, z tym że czasami np zamiennie nie ma clexane i jest fraxy, ale zazwyczaj szpital ma oba, zwłaszcza, że to dość popularny lek w ciąży.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Agata :) Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w moim chyba też cukier, chociaż ograniczam już jak się da :(

Chyba skocze po pokrzywe.

Chyba kilka chłopców się zamieniło w dziewczynki bo faktycznie kiedyś była spora przewaga :)

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    puszek369 wrote:
    Oczywiście, że możesz, podpisujesz papier, że chcesz sama przyjmować lek ;)[/QUOTE

Łooo jeezu ja mialam swoj meoparin i swoj letrox i nic nie musialam podpisywac. Nawet lekarz sam zasugerowal, abym wziela swoj bo oni nie mieli neoparinu tylko jakis i ny zamiennik i powiedział, zeby lepiej nie mieszac. O letroksie mówiłam, ze poprosze to chyba nie wpisali w karte nic nie przynosili i po prostu bralam swoj ale tez wiedzieli bo jednego dnia nie mialam na poczatku i prosilam ;)

Ale moze moj spzital mniej proceduralny albo mniej pozwow mieli :D
    No u nas takie procedury są, teoretycznie pacjenci powinni dać nam leki my podpisujemy je (liczymy i wgl dużo zachodu) dla mnie bez sensu, ale takie czasy 😜

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:

Nachoski,chipsy??? Moja droga ja do ust tego nie biore a i tak 10kg na plusie...

No ale dzis juz zdrowy batonik wszedl i jedna kostka czekoladki hahahahaha silna jestem, ze nie zjadlam wiecej, nie?? ;)

Dziewczyny a tak na serio wezcie mnie jakos zainspirujcie na drugie sniadania. Ja jem na sniadanie kanapki, na drugie sniadanie kanapki czyli cigale chleb i tylko doopa rośnie...
    Powiedzcie co wy jadacie na drugie sniadania? Tylko blaagam musli z jogurtem i owsianka to nie dla mnie-po pierwsze bleee na owsianke, po drugie po jogurcie nawet z wkladka to ja jestem głodna po 10min....

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula

Ale masz na myśli zastrzyki po operacji ?? U nas w szpitalu zawsze są podawane jak się jest na oddziale i do czasu zdjęcia szwów na 14 dni dostaje się jescze do domu Faraxiparine na receptę z oddziału lekarz zapisuje i daje do wypisu

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Nachoski,chipsy??? Moja droga ja do ust tego nie biore a i tak 10kg na plusie...

No ale dzis juz zdrowy batonik wszedl i jedna kostka czekoladki hahahahaha silna jestem, ze nie zjadlam wiecej, nie?? ;)

Dziewczyny a tak na serio wezcie mnie jakos zainspirujcie na drugie sniadania. Ja jem na sniadanie kanapki, na drugie sniadanie kanapki czyli cigale chleb i tylko doopa rośnie...
    Powiedzcie co wy jadacie na drugie sniadania? Tylko blaagam musli z jogurtem i owsianka to nie dla mnie-po pierwsze bleee na owsianke, po drugie po jogurcie nawet z wkladka to ja jestem głodna po 10min....

Ja na śniadanie zazwyczaj jem coś na ciepło np. Jajecznicę czy jakaś kiełbasek bądź parówke do tego pomidor lub ogorek lub papryka i bułka ziolowa z masłem, na drugie śniadanie jem jabłko i jogurt , zazwyczaj jest to jakiś nabiał i owoc ,pieczywo z reguły tylko śniadanie i kolację chyba że mam napad głodu do porze i za dnia :)

4me lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me omlety, placki twarogowe, takie rzeczy często robię zamiast kanapek :)

4me lubi tę wiadomość

• PatkaPP Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me, to może inna forma owsianki... A mianowicie granola (przygotowuje ja na bazie płatków orkiszowych, słonecznika, pestek dyni, orzechów laskowych i włoskich, mieszam z olejem i paroma łyżkami miodu, piekę w piekarniku 30min i do słoików. Starcza na 10dni dla dwóch osób).
    Ale wracając do śniadania to wsypuję do miseczki ok 3 łyżek granoli, dodaje jogurt, kroję pół banana i pół jabłka, lub inne owoce na jakie mam ochotę i mówię pyszności.. 😉

4me lubi tę wiadomość

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera, dorodny mały mężczyzna już:)
    Agata, ja też zaczynam się ostatnio czuć jak kupa. Sił brak, wszystko boli.. Dużo by się chciało, ale organizm już nie ogarnia.. Są jeszcze te lepsze dni, ale ich niestety coraz mniej i pewnie tak już będzie do końca.
    No nic, musimy dać radę!=]

Pantera lubi tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    Paula

Ale masz na myśli zastrzyki po operacji ?? U nas w szpitalu zawsze są podawane jak się jest na oddziale i do czasu zdjęcia szwów na 14 dni dostaje się jescze do domu Faraxiparine na receptę z oddziału lekarz zapisuje i daje do wypisu

Tak, we Wroclawiu niestety stala praktyka jest nie podawanie heparyny po operacjach/zabiegach.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
‹‹ 992 993 994 995 996 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ