X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidzia, kciuki! Oby to nie łożysko się odklejało 🙄 dawaj znać, jak tylko będziesz coś wiedzieć!

Lady, mi podawali przy CC antybiotyk, jak w drugiej ciąży wyszedł dodatni GBS. Ale z kolei sprawdzają tylko z przodu, dupie dają spokój 😁

Energia? Gdzie? Od 1 w nocy nie śpię. Monia tak kaszlała, że tylko na rękach chciała być. A jak już udało nam się położyć razem do łóżka u nas w sypialni to jeszcze Cypek przyszedł. I bez brzucha to łóżko było ciasne na naszą czwórkę.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakbym sobie miała wybrać, kiedy rodzę, to najchętniej 38+0 😎

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwazam, ze 38+0 jest idealnym dniem :)

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidzia, kciuki ✊

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laska urodzila. Mala wazy 680g, ojej :(

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidzia trzymaj sie! Mam nadzieje, ze to nic poważnego. Daj znac co u Ciebie!

Jezu jaki upał, koszmar! Cisnienie i cukry szaleją :/ Jakis zly okres:/
    Chcialabym, zeby juz bylo po wszysykim i zebysmy wszystkie mialy zdrowiutkie utulone bobaski ! Myslalam, ze stresu bedzie mniej niz na poczatku, a mam wrazenie, ze zaraz wroci ze zdwojona siła!

dziewczyny jak wy podjełyscie wyzwanie ciazy i macierzynstwa po kilka razy!? jestescie mega :d

Co wam zostalo jeszcze z wyprawki?
    Ja musze jeszcze dokupic:
    pampersy chyba,
    opakowanie na smoczek,
    opakowanie termiczne na butle,
    przescieradlo do gondoli,
    pozytywke,
    grubszy rozwk chyba,
    pokrowiec nieprzemakalny do łóżeczka,
    materac ( myslicie ze.kokos-lateks bedzie okej?)
    łóżeczko.

Do szpitala juz chyba wszystko mam i moj plan na dzisiaj to chyba spakowanie torby...

Jeszcze musze zrobic liste rzeczy fo jedzenia, ktore maz ma mi kupić i na ktore mialam ochote w trakcie ciazy, a przez cc nie jadlam :d

Słodkie cięzarowki, na ilu jednostkach na noc juz jestescie? ja wczoraj wskoczylam na 18j i na razie nie widze poprawy :/
    A dzisiaj na obiad planuje makaron z truskawkami.... Zobaczymy jak to bedzie ;o

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Ja tam też wolę rodzić wcześniej niż później,nawet w 37 albo i 36

Ja rowniez! Mam wrazenie, ze dziecko byloby bezpieczniejsze poza mna niz we mnie. Mam poczucie ciaglego zagrozenia, ze cos tam w tym brzuchu moze sie nagle stac, a moznaby temu zapobiec rodzac wczesniej. Dodatkowo te upaly wykanczaja :(

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    Lidzia, kciuki! Oby to nie łożysko się odklejało 🙄 dawaj znać, jak tylko będziesz coś wiedzieć!

Lady, mi podawali przy CC antybiotyk, jak w drugiej ciąży wyszedł dodatni GBS. Ale z kolei sprawdzają tylko z przodu, dupie dają spokój 😁

Też myślałam o łożysku-oby to nie to...Za dużo przykrych wiadomości dziś przeczytałam i normalnie dół mnie złapał...Będę spokojna jak już dziecko będzie w moich ramionach bezpieczne...

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze szyjka sie skrociła

• xgirl Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    Ja rowniez! Mam wrazenie, ze dziecko byloby bezpieczniejsze poza mna niz we mnie. Mam poczucie ciaglego zagrozenia, ze cos tam w tym brzuchu moze sie nagle stac, a moznaby temu zapobiec rodzac wczesniej. Dodatkowo te upaly wykanczaja :(
    Mam dokladnie takie same mysli.

tka_aa lubi tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Mam dokladnie takie same mysli.

Zatem zazdroszcze, ze Twoja katorga zakonczy sie za 3 tygodnie :d U mnie jak nic sie nie zadzieje wczesniej to do terminu porodu zostalo 42 dni chyba i ta mysl mnie przygnebia :/

• Felicidad Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    Ten szpital bardzo mocno się podniósł, zmiana lekarzy zrobiła swoje. Sporo lekarzy jest tutaj, którzy wcześniej przyjmowali w 3mieście. Zresztą kobiety z 3miasta przyjeżdżają rodzić do Kartuz wiec coś to znaczy :)

Ordynatorem jest tutaj Piskulak, ma swój prywatny gabinet w Gdyni.

Dziekuje za info. Moze moj przestanie teraz panikowac ☺ wkoncu pierwsze dziecko w uk rodzilismy gdzie wszystko bylo dla nas nowe i obce dalismy rade wiec teraz tez damy. A na kiedy masz termin? Moze sie spotkamy na porodowce😉

xnw4krnttz5ceq7m.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz w ciszy licze na pierwszy tydzien lipca, bedzie juz ksiazkowe 37 tygodni, jeszcze troche kluska sie podtuczy i bedzie bezpieczniej. Jak bedzie dluzej siedziala to chyba codziennie bede plakala :p

• xgirl Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    Zatem zazdroszcze, ze Twoja katorga zakonczy sie za 3 tygodnie :d U mnie jak nic sie nie zadzieje wczesniej to do terminu porodu zostalo 42 dni chyba i ta mysl mnie przygnebia :/
    Ja mam termin 7.7, jakby przyjac, ze mozna przenosic i 2 tyg to bym sie zalamala jakbym miala i czekac do 21.7 o.O
    Zycze Ci, zeby szybciej poszlo :)

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Jak sie mozna nudzic bedac na oxy? To podobno boli niemilosiernie o.O

No boli, ale pomiedzy skurczami sie czlowiek nudzi :P Maz na telefonie siedzial cala noc, ja w sumie tez, a przy skurczu 6-7 wdechow gazu i znowu 2-3 minuty przerwy :D I tak cala noc :D Nuda jak uj ;p
    Jakbym jeszcze nie byla przykuta do fotela porodowego, to spoko, ale no musialam siedziec, bo ktg caly czas podpiete, insulina, jakies kroplowki potem, a na koniec epidural :D
    mikka86 wrote:
    A ja tam nie wierzę w te gadania ,że niby 37 TC to donoszone a 36 to jeszcze nie,ale lepiej jak najdłużej nawet po 40 TC rodzić,byle by nie wyganiać na siłę. Dla kogo lepiej niby? Matka zmęczona ciąża z popuchnietymi nogami ,giga brzuchem itp. dziecko coraz większe,coraz mniej miejsca i to też może mieć więcej negatywnych skutków niż pozytywnych.

Miałam zacytować, a polubiłam, ale :P Statystycznie ryzyko smierci po 40 tygodniu wcale az tak nie wzrasta. Ja teraz na tych grupach o sn po cc sie naczytalam roznych badan. Lepiej, jak dziecko swoje odsiedzi - i swoje mam na mysli wlasnie tyle, ile potrzebuje. Jedno dziecko bedzie gotowe wyjsc w 37 tygodniu, inne dopiero w 41 i to i to jest ok. Ale wlasnie wyganianie na sile moze miec rozne niefajne skutki. Ja jeszcze razy przypomne przypadek mojej kolezanki, ktora miala cc prawie w 39 tygodnii (38+5) i maly byl jeszcze tydzien na cpapie bo nie oddychal sam, saturacja spadala. Czasem to i dzien roznice moze zrobic.

Pewnie ze jest sie zmeczonym i sie marzy o porodzie - ja juz marze o nim, ale no sobie w glowie ukladam, ze juz blizej, niz dalej ;) A jak sie urodzi, to pewnie tydzien nie minie jak pomysle sobie, ze moglaby jeszcze na godzine do brzucha wrocic :D

Lady_Dior wrote:
    Lidzia rety kciuki mocne-oby to nic poważnego :/

Mikaja nudy na oxy???? :D Mi siostra mówiła, że darła się na cały oddział 😜

33Sylwia dziękuję hihi 😁 Ja na sesji miałam ubaw-co chwilę śmiać mi się chciało 😆

Ja juz jeczalam pod koniec przy tych 8 cm, a wczesniej gazem zatykalam sobie japę więc nie krzyczałam :D

xgirl wrote:
    Laska urodzila. Mala wazy 680g, ojej :(

Masakra :/

• mikaja Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podrzucam kolejny raz :P Wrzucalam to juz kilka razy :P

https://mataja.pl/2014/05/pospiech-wysoce-niewskazany-o-tym-ze-dwa-tygodnie-moga-czynic-roznice/

• mikaja Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Naukowcy za pomocą rezonansu magnetycznego oceniali rozwój struktur mózgowia u 6-cio i 10-cio letnich dzieci urodzonych między 28-41 tygodniem ciąży [7]. Wyniki wskazywały jednoznacznie, że im dłuższy okres trwania ciąży tym więcej korzyści dla rozwijającego się mózgu. Wraz z upływającym czasem wzrastała m.in.: specyficzna dla danego regionu mózgu gęstość istoty szarej. Obserwacje takie poczyniono także u dzieci, które urodziły się jako noworodki donoszone. To tylko dowodzi faktu, że nawet nieznaczne skrócenie czasu ciąży może skutkować głębokimi i długofalowymi konsekwencjami dla rozwoju układu nerwowego zarówno dzieci urodzonych przed czasem jak i tych donoszonych. Autorzy podkreślali spójność ich wyników z wynikami badań pokazujących behawioralne i kognitywne deficyty, które obserwowano wśród „późnych” wcześniaków i dzieci urodzonych we „wczesnym” terminie. Lekarze także zaczęli zauważać, że nie są w stanie na 100% określić, które dziecko jest już gotowe do przyjścia na świat, a które jeszcze nie i sami nabierają dystansu do wywoływania porodów zbyt wcześnie. Jednak analizując indukcję porodu po 37 tc rzadko kiedy zastanawia się nad stopniem dojrzałości (braku dojrzałości) układu nerwowego płodu."

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja haha moja koleżanka mówiła, że gryzła łóżko 😂 w pozycji na pieska,bo tak jej było najwygodniej 😜

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "I also would like that you refer to my contractions as waves." - przeglądam plany porodowe na angielskiej grupie wsparcia vbac i niektóre są zabawne :D

Ogólnie to mi się odechciało to pisać :D

Lady też może zależy jaka pozycja dziecka - mnie tak naprawdę było najwygodniej teżsiedzieć i wbijać krzyże w fotel, bo mał był ułożony plecy do plecó przez co czułam rozrywający ból w krzyżach właśnie. Zapewne też dlatego nie zszedłcałkiem i stanęłó na tych 8cm i nigdy do 10 nie doszło.

Położna mnie wysyłała kilka razy w nocy na sikanie, bo to pomaga podobno i też proponowala i pomagala na pilce usiasc, ale no nie bylam w stanie zniesc tego bolu inaczej, niz wlasnie siedzac prosto i wbijajac plecy w fotel.

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    Też tak uważam i tego nigdzie nie napiszą nawet jeśli tak jest ale uważam , że większość zgonów dzieci z 38,39, 40 TC można by było uniknąć gdyby ciąża zakończyła się wcześniej, bo jeśli dziecko dusi się w 39 TC to znaczy,że zapewne żyłoby gdyby zostało wyjęte wcześniej, a nie czekając na to, aż dziecko samo stwierdzi że jest już gotowe opuścić macicę.

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
‹‹ 1184 1185 1186 1187 1188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ