Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Tez wyczytałam że 1-2 tyg roznicy to do przyjecia ale Pani dr stwierdziła inaczej. Mowila zebym do 32tc wytrzymala to bedzie juz dobrze. Majac szyjke 25 mm w 34t4d stwierdziła że zaraz moge urodzić...za to ten drugi dr oaza spokoju i wlasnie w jego szpitalu bede rodziła w Krk.
Mamuśki które mają starszaki zazdroszcze Wam już tego obycia i doświadczenia 😊 niby do pomocy bede miala mojego - ma juz syna i moja mame , tylko ze ona to podejscie ma sprzed 30 lat i na bank beda zgrzyty 😋
Ja padam na pysk. Chcialam M namowic na wypad pozwiedzac zamek ale ja ledwo ogarniam stanie przy garach. Wziełam sie za ciastka z owocami to je robie na etapy a moj kruche zagniatał i wałkował 😁 energia moja poszła w cholere.
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
mikaja wrote:Dawanie noworodkowi czy wczesnemu niemowlakowi od razu 3-szczepowego probiotyku to proszenie się o problemy ze strony układu pokarmowego. Dziecko może gazowca, mieć kołki itd.
Powinno się zaczynać od jednoszczepowych jak biogaia, estabiom czy dicoflor a dopiero po kilku miesiącach wdrażać wieloszczepowe.
Bzdury piszesz. Te krople są stworzone wladnie dla noworodków po cesarskim cięciu dlatego, ze po cc dzieci mają nieprawidłową florę bakteryjną gdyż s pierwszej kolejności nie stykają się z flora fizjologiczna matki a patologiczna flora szpitalna. Zasiegnelam opinii 3 farmaceutów i swojego lekarza. Koleżance lekarz również ro polecił więc nie wiem skąd masz takie "newsy" -
Ja przy Leonie prasowalam do 3mz, teraz zaprzestanie przy prasowaniu przed porodem 😂.
Aspirator na początku mieliśmy zwykły, jak Leon był malutki to się sprawdzał. Jak dostal pierwszy porządny katar to kupiliśmy Katarek do odkurzacza, z początku ok, ale im Leon był większy tym bardziej go nienawidził 😁. Potem kupiliśmy elektryczny Haxe i ten był spoko chociaż też miłości nie było 😁. A teraz już umie sam smarakac Alleluja 🙏.
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Alrauna, może już pytałam, ale nie pamiętam. Do kogo chodzisz w Krakowie i gdzie będziesz rodzić?Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Adria wrote:Ja też nie lubię ale lubię gdy ciuchy są wyprasowane a w łazience już czekają kolejne ciuchy i będzie co prasowac
-
xgirl wrote:Karola no od szyjnego jak pisalam to sie cuda moga dziac. Tez o wymiotach slyszalam i stu tysiecy innych rzeczach. Strasznie zycie zatruwac potrafi ten szyjny. Dawaj znac co Ci tam powychodzilo.
Alrauna dokladnie, jakies roznice sa OK. Przeciez jeden ma dlugie nogi, drugi krotkie, ktos ma szersze bary inny wezsze, itp itd. Tydzien to jest nic. U Mojej tez co czesc ciala to co innego tam napisane, nawet nie czytam tego. Jak lekarz mowi, ze OK to OK. Inaczej bym zeswirowala.url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
Aska1994 wrote:Alrauna, może już pytałam, ale nie pamiętam. Do kogo chodzisz w Krakowie i gdzie będziesz rodzić?
Chodze do Kowalskiego z Ujastka. Wiem, że różne opienie są o szpitalu. Fabryka,przepełnienie,taśmowe podejście itd ale prawda taka że rodzi się tam mnóstwo dzieci. Na dniach otwartych położna mówiła że 12 porodów na dobe mają.
Rejonowy szpital mam w Wadowicach ale nie chce tam rodzić. O małego starałam się 4 lata dlatego wybrałam Krk. Lepsza opieka dla dziecka w razie czego tfu tfu.
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
Messy92 wrote:Bzdury piszesz. Te krople są stworzone wladnie dla noworodków po cesarskim cięciu dlatego, ze po cc dzieci mają nieprawidłową florę bakteryjną gdyż s pierwszej kolejności nie stykają się z flora fizjologiczna matki a patologiczna flora szpitalna. Zasiegnelam opinii 3 farmaceutów i swojego lekarza. Koleżance lekarz również ro polecił więc nie wiem skąd masz takie "newsy"
Stad ze mój syn był pierwsze 18 miesięcy swojego życia na antybiotykach - dzień w dzień. Robiliśmy mu badania flory jelit i kilkukrotnie konsultowaliśmy z lekarzami (dr Patrycja Szachta to jedna z nich) zajmującymi się celowaną probiotykoterapią, która mój syn swoją droga przeszedł. Również jest dzieckiem po cc.
Mam te „newsy” w opracowaniu które dostałam do całego planu leczenia. Do tego opracowania jest podane 35 źródeł naukowych eśli chodzi o te „bzdury”.
Długo siedziałam w temacie właśnie ze względu na jego zdrowie. Dla mnie probiotyki to naprawdę cudo i widzę w tym super potencjał, ale po prostu wszystko stopniowo. Wielokrotnie widziałam już ze jednoszczepowa biogaia potrafiła gazy i kołki powodować.
U nas efekt tej terapii jest po prostu mega i wszystkim będę polecać zarówno badanie flory jak i stosowanie probiotyków ale właśnie powoli, a nie od razu z grubej rury.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 15:29
-
xgirl wrote:Co to dokladnie?
Oja ile ludzi ma z tym problemy
Osteofitoza może występować na każdym odcinku kręgosłupa: szyjnym, piersiowym oraz lędźwiowo-krzyżowym.wylecz.to
CHOROBY I OBJAWY
CIĄŻA I DZIECKO
BADANIA
SEKS
DIETY I ODCHUDZANIE
URODA
LEKI I SUPLEMENTY
FORUM
Wyszukaj ...
Kości i stawy
Osteofity kręgosłupa (osteofitoza) – przyczyny, objawy i leczenie osteofitów na kręgosłupie
Kamil Kowal lekarz
KAMIL KOWAL
LEKARZ
5 STYCZNIA 2018
Osteofity kręgosłupa (osteofitoza) – przyczyny, objawy i leczenie osteofitów na kręgosłupie
Fotolia
4.3
Liczba polubień52
5
Osteofity kręgosłupa (narośl kostna, dzioby kostne) są patologicznym wytworem tkanki kostnej. Uszkodzona tkanka chrzęstna przyczynia się do powstania narośli, które powodują dolegliwości bólowe, ograniczenie ruchomości stawów kręgosłupa, a także stenozy. Objawy to m.in.: tępy ból w okolicy pleców, problemy z pochylaniem się i skręcaniem tułowia na boki, mrowienie oraz drętwienie. Leczenie osteofitów na kręgosłupie obejmuje rehabilitację oraz farmakoterapię.
REKLAMA
Spis treści
Osteofity kręgosłupa – co to za zmiany?
Osteofity na kręgosłupie – jakie są przyczyny?
Osteofity kręgosłupa – objawy osteofitozy
Osteofitoza kręgosłupa i stenoza
Narośl na kręgosłupie – leczenie osteofitozy kręgosłupa
Osteofity kręgosłupa – co to za zmiany?
Osteofity to patologiczne narośla kostne (tzw. dzioby kostne), które pojawiają się w przebiegu niszczenia chrząstki stawowej. Najczęściej występują w obrębie kręgosłupa, który zbudowany jest z kręgów i stawów międzykręgowych.
Ponadto opisywane narośla kostne mogą występować w innych stawach szkieletu człowieka, m.in. w obrębie stawów krzyżowo-biodrowych, biodrowych, kolanowych (osteofity w kolanie), a także palców dłoni i stóp.
Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa obejmują wszystkie jego odcinki: szyjny (osteofity kręgów szyjnych), piersiowy i lędźwiowo-krzyżowy.
Osteofitoza trzonów kręgowych powstaje w wyniku wytworzenia narośli kostnych. Jest to rodzaj nadbudowy tkanki kostnej. Jej nadmiar może wywołać ograniczenie ruchomości stawów kręgosłupa, stenozy (zwężenia) kanału kręgosłupa, a także zmniejszenie drożności kanałów, przez które nerwy obwodowe wychodzą z kręgosłupa.
Osteofitoza może występować na każdym odcinku kręgosłupa: szyjnym, piersiowym oraz lędźwiowo-krzyżowym.
Osteofity na kręgosłupie – jakie są przyczyny?
Kręgosłup stanowi główną podporę organizmu człowieka, przez co jest narażony na wszelkie przeciążenia. Stan ten negatywnie wpływa na chrząstkę stawową kręgów, prowadząc do jej usztywnienia i rozwoju patologicznych kostnych narośli na kręgosłupie.
Początkowo powstałe drobne mikrourazy nie dają dużych dolegliwości związanych z osteofitozą kręgosłupa. Jednakże stanowią podłoże do powstawania narośli kostnych. Dalsze urazy oraz przeciążenia stawów kręgosłupa prowadzą do całkowitego zniszczenia chrząstki stawowej. Z biegiem czasu dochodzi do powiększenia osteofitów kręgosłupa.
Choroba zwyrodnieniowa jest kolejną przyczyną rozwoju osteofitów trzonów kręgosłupa (osteofitoza trzonów kręgowych). Choroba ma przebieg postępujący i polega na przedwczesnym zużywaniu tkanki chrzęstnej stawów, nie tylko kręgosłupa.
Są to nieodwracalne zmiany, prowadzące do przebudowy stawów, dysków, a także samych kręgów. W wyniku tych przemian dochodzi do niestabilności stawów kręgosłupa, a także wytworzenia patologicznych osteofitów.url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
Alrauna1987 wrote:Chodze do Kowalskiego z Ujastka. Wiem, że różne opienie są o szpitalu. Fabryka,przepełnienie,taśmowe podejście itd ale prawda taka że rodzi się tam mnóstwo dzieci. Na dniach otwartych położna mówiła że 12 porodów na dobe mają.
Rejonowy szpital mam w Wadowicach ale nie chce tam rodzić. O małego starałam się 4 lata dlatego wybrałam Krk. Lepsza opieka dla dziecka w razie czego tfu tfu.
Teraz ogólnie vygva w każdym krakowskim jest przepełnienie. Ja będę na Kopernika, to tam też ogromny ruch. A jak syna rodziłam na Żeromskiego, to tam też przepełnienie i kobiety kładli na patologii i ginekologii.
Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
mikaja wrote:Stad ze mój syn był pierwsze 18 miesięcy swojego życia na antybiotykach - dzień w dzień. Robiliśmy mu badania flory jelit i kilkukrotnie konsultowaliśmy z lekarzami (dr Patrycja Szachta to jedna z nich) zajmującymi się celowaną probiotykoterapią, która mój syn swoją droga przeszedł. Również jest dzieckiem po cc.
Mam te „newsy” w opracowaniu które dostałam do całego planu leczenia. Do tego opracowania jest podane 35 źródeł naukowych eśli chodzi o te „bzdury”.
Długo siedziałam w temacie właśnie ze względu na jego zdrowie. Dla mnie probiotyki to naprawdę cudo i widzę w tym super potencjał, ale po prostu wszystko stopniowo. Wielokrotnie widziałam już ze jednoszczepowa biogaia potrafiła gazy i kołki powodować.
U nas efekt tej terapii jest po prostu mega i wszystkim będę polecać zarówno badanie flory jak i stosowanie probiotyków ale właśnie powoli, a nie od razu z grubej rury.
Wybacz ale dla mnie opinia jednej osoby (nie obrażając nikogo) nie wpłynie na to iż badania w tym kierunku są przeprowadzane przez wielu lekarzy i przez wielu te probiotyki są polecane. Nie narzucam nikomu swojego zdania, mam zaufanie do swoich lekarzy i tyle. Niedługo będzie zakaz dawania leków przeciwgoraczkowych no bo po co niech organizm sam walczy a nie wspomagany go lekami. Przykro mi, że chorowite dziecko mialas.przez tak dlugi czas. Dzieki Bogu moje miało 2 razy w życiu antybiotyk. -
xgirl wrote:Mikka, Jezu biedna
Jak sobie radzisz z tym?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 15:52
url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
Messy92 wrote:Wybacz ale dla mnie opinia jednej osoby (nie obrażając nikogo) nie wpłynie na to iż badania w tym kierunku są przeprowadzane przez wielu lekarzy i przez wielu te probiotyki są polecane. Nie narzucam nikomu swojego zdania, mam zaufanie do swoich lekarzy i tyle. Niedługo będzie zakaz dawania leków przeciwgoraczkowych no bo po co niech organizm sam walczy a nie wspomagany go lekami. Przykro mi, że chorowite dziecko mialas.przez tak dlugi czas. Dzieki Bogu moje miało 2 razy w życiu antybiotyk.
Messy ja się gadzam ze wszystkim co Ty piszesz, bo to prawda - o tej florze jelit dzieci po cc itd. I zapewne te krople są dobre - nie podważam tego (z resztą patrzyłam na skład i naprawde są fajne) - jedyne o co mi chodzi to to, żeby uważać z podawaniem takiej ilości szczepów noworodkowi i tyle. Żeby wprowadzać tego typu rzeczy stopniowo, zacząć od jednoszczepowych zanim dojdziemy do tych wieloszczepowych i uważać, bo u takiego maluszka to i nieodpowiednie mm potrafi narobić problemów. Są dzieci, którym nic nie zaszkodzi, a u innego naprawdę wszystko może powodować gazy itd. Tylko o to mi chodzi
Ja jestem jak najbardziej za podawaniem probiotyków po cc i fajnie, że takie zalecenia wchodzą, bo to rewelacja. Sama zapewne jeśli będę znowu miała cc, to małej będę podawała probiotyki, ale właśnie zacznę raz, że po 1. miesiącu, a 2, że od jednoszczepowych najpierw.Messy92 lubi tę wiadomość
-
Aska1994 wrote:Ja tylko przez pierwsze parę miesięcy prasuję i tyle. Potem już nie prasuję.
Aspirator mam fride na sam początek a potem katarek.Sylka135 lubi tę wiadomość
-
_Hope_ wrote:Ja z córką prasowalam kilka miesięcy A teraz uprasowalam raz i wystarczy 🤣 teraz będę tylko prać i suszyć w suszarce bo nienawidzę wieszać tej drobnicy.
Ja nie mówię, że wytrwam kilka miesięcy 😂 możliwe, że przy trójce będę na tyle zmęczona, że też oleję prasowanie zaraz jak Jacek się urodzi 😂
Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥