X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Dziekuje wam.

Mika lekarz mowi, ze nie. Ale taka moja teoria- przed ciaza nie moglam na tylku usiedziec, praca w ruchu do tego duzo sportu. W ciazy jestem jak zwloki i glownie leze albo siedze.. moze dlatego? Ehh

Nie, to nie dlatego, możesz mieć po prostu chorobę zakrzepową, o której nawet nie wiedziałaś. Dlatego po połogu marsz na badania!

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Dziewczyny - glownie te, ktore rodzily - w Polsce jest jakas profilaktyka antyzakrzepowa po porodzie? Tu w UK i po cc i po laparotomii ja mialam wlasnie 10 dni zastrzykow z heparyna + dali mi takie hiper uciskowe podkolanowki i mialam je nosic chyba az 6 tygodni - oczywiscie nigdy ich nie nosilam, po wyjsciu ze szpitala. Chociaz po cc akurat bylam okropnie opuchnieta. Mam gdzies zdjecie, zaraz przed wyjsciem ze szpitala, mojej kostki - byla tak szeroka jak najszersza czesc stopy :/

No tak , ja po cc dostałam serie 10xclexane 0.4
    Też bylam cala spuchnieta po cc

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Dziewczyny - glownie te, ktore rodzily - w Polsce jest jakas profilaktyka antyzakrzepowa po porodzie? Tu w UK i po cc i po laparotomii ja mialam wlasnie 10 dni zastrzykow z heparyna + dali mi takie hiper uciskowe podkolanowki i mialam je nosic chyba az 6 tygodni - oczywiscie nigdy ich nie nosilam, po wyjsciu ze szpitala. Chociaz po cc akurat bylam okropnie opuchnieta. Mam gdzies zdjecie, zaraz przed wyjsciem ze szpitala, mojej kostki - byla tak szeroka jak najszersza czesc stopy :/

Ja co prawda nie rodziłam, ale z tego co wiem, to żadna moja znajoma nie dostała po porodzie heparyny (porody sn), a kilka z nich dostało zakrzepów podczas połogu, a niektóre nawet już po.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 09:02

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja co prawda nie rodziłam, ale z tego co wiem, to żadna moja znajoma nie dostała po porodzie heparyny (porody sn), a kilka z nich dostało zakrzepów podczas połogu, a niektóre nawet już po.

Nie wiem, czy po sn jest koniecznosc w sumie. CC jednak jest obarczona znieczuleniem czy nawet narkoza w skrajnych przypadkach - moze to ma cos do rzeczy tez.
    Tak z ciekawosci pytam. W ramach mojego 'riserczu' na temat roznic w sluzbie zdrowia w pl i tu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 09:12

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Nie wiem, czy po sn jest koniecznosc w sumie. CC jednak jest obarczona znieczuleniem czy nawet narkoza w skrajnych przypadkach - moze to ma cos do rzeczy tez.
    Tak z ciekawosci pytam. W ramach mojego 'riserczu' na temat roznic w sluzbie zdrowia w pl i tu :D

prawda jest taka, że to nie ma znaczenia czy sn czy cc, kiedy kobieta ma skłonność do zakrzepów, a nie dostanie heparyny, bo np. o tym nie wie, i wtedy bez względu na to jak rodziła najpewniej ten zakrzep się pojawi.

Zalecenie np. dla mnie jest takie, że cała ciąża i połóg zastrzyki, ale obawiam się, że to za mało i zastanawiam się czy nie przedłużyć np. do 8 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 09:24

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:

Po żadnym cc nie dostałam, za to po każdym usunięciu cp tak. Nie wiem dlaczego. Hematolog u której byłam powiedziała, że po cc obowiązkowo trzeba. Teraz będę nalegać.

xgirl Ty byłaś na heparynie? Trzymaj się :(

A ja stanęłam na nogi dzięki placebo :p wczoraj pierwsze popołudnie, którego nie przedyszałam i nie przewyłam tylko normalnie spędziłam z dziećmi. Co za ulga :)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

• mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    prawda jest taka, że to nie ma znaczenia czy sn czy cc, jeszcze kobieta ma skłonność do zakrzepów, a nie dostanie heparyny, bo np. o tym nie wie, to bez względu na to jak rodziła najpewniej ten zakrzep się pojawi.

Zalecenie np. dla mnie jest takie, że cała ciąża i połóg zastrzyki, ale obawiam się, że to za mało i zastanawiam się czy nie przedłużyć np. do 8 tyg.

Ale myslisz, ze kazda kobieta zastrzyki?

Ja mysle, ze jesli kobieta planuje ciaze i robi badania przed powinni lekarze zlecac badania w kierunku krzepliwosci, tak jak i tarczyce - chyba - juz zlecaja. Wiadomo jednak, ze nie kazda kobieta planuje i przygotowuje sie do ciazy.

Zastrzykow moze bym nie zalecala, ale kwas acetylosalicylowy chociazby, bo dzialanie ma podobne, a przynajmniej nie wymaga klucia sie - chociaz wiadomo - dzialanie heparyny szybko mozna odwrocic, gdzie to trzeb aodstawic odpowiednio wczesnie przed porodem. Tu w UK wprowadzili teraz profilaktycznie, ale dla okreslonych grup ryzyka. Ja akurat nie wpadamw zadne wiec mi nie zalecala polozna. Tutaj to podaja w postaci aspiryny po prostu, w Polsce wiadomo - acard.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokopalam sie do wytycznych tu (tyle, ze to 2012 rok, nie wiem czy sa jakies nowsze)
    https://adst.mp.pl/s/www/zakrzepica/ws_wytyczne_zchzz_2012.pdf

Jak sobie otworzycie pdf na dole, to na stronie 60 (punkt 9.3) jest wlasnie info, ze przy braku obciazenia dodatkowymi czynnikami nie zaleca sie stosowania dodatkowej proflaktyki. Dziwi mnie to. No ale ine bede dyskutowala z lekarzami. Z drugiej strony tu maja inne wytyczne i kazda kobieta to dostaje i juz.
    Ja nawet po lyzeczkowaniu dostalam, bo pamietam.

• xgirl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Czuje sie troche lepiej, ale szalu nie ma. Ogolnie wszyscy mnie chwalili, ze od razu do szpitala poszlam. A ja panikara z byle gownem na IP lece.. choc raz sie ta moja paranoja do czegos przydala.
    Dostaje 2razy dziennie zastrzyki z Clea..cos tam.. juz zapomnialam.. to co Tysia dostala. Obwiazali mi tez noge i mam tu zostac jeszcze kilka dni. Zaraz do kontroli czy cos sie polepszylo.
    Ja mowie mezowi, ze nasze dziecko chce mnie zabic, bo ciagle cos mam.

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgilr lepiej isc o 10 razy za duzo i niepotrzebnie, niz raz za mało. Oby bylo lepiej - trzymam kciuki :) A mowilas o tej bakterii?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc dostawałam zastrzyki, i musiałam je robic jeszcze przez 10 dni po powrocie do domu (nazwy nie pamiętam) . Rodzilam w tym roku i podobno to jest obowiązkowe

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez Wam się śnią koszmary? Mi odkąd jestem w ciąży czuję się taka niewyspana ;)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam pare nieprzyjemnych snow, ale osttanio na szczescie nie sni mi sie nic (albo nie pamietam ;)) bo spie max 6h dziennie

• xgirl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    xgilr lepiej isc o 10 razy za duzo i niepotrzebnie, niz raz za mało. Oby bylo lepiej - trzymam kciuki :) A mowilas o tej bakterii?
    Dokladnie. To jest tez moja dewiza. Nie jestesmy lekarzami i nie potrafimy stwierdzic czy to cos powaznego czy nie. Od dzis w dupie bede miec czy krzywo na mnie popatrza bo z blachostka przyszlam.
    Zaraz ma przyjsc do mnie lekarz to powiem.

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny dawno mnie tutaj nie było i widzę ,że sporo sie dzieje ... grunt to ,to ,ze mamy sie gdzie wygadac wszystkie potrzebujace przyszle mamusie 3majcie sie mocno!! ja tez ostatnio w strachu tydzien temu plamilam ale badanie usg nic nie wykazalo dzdzia rosnie , wczoraj zaczelam krwawic kolejne usg ale na szczeescie malensto rosnie a krwawienia prawdopodobnie z infekcji ktorej sie nabawilam ale mam definitywny nakaz lezenia , samopoczucie kiepskie zero energii, humoru jakos mi ciezko ostatnio...

• LidziA89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziewczyny ja bym ciągle spała. Obudziłam się o 11 i znowu bym poszła spać.

Zapomniałam napisać że krwiak już się prawie cały wchlonął i mam zmniejszyć dawkę duphastonu do 1 tabletki i po dwóch tygodniach wogole przestac go brać. A i termin w karcie ciąży mam jednak na 9.07 czyli z OM.

Xgirl jesteś pod opieką lekarzy i teraz z dnia na dzień będzie lepiej. Dobrze ze chaca cię kilka dni zatrzymać na obserwacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:41

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 14 grudnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidzia to spij :D jak tylko masz mozliwosc :) mnie sie o dziwo dzisiaj np nie chce spac, a nie spalam za duzo w nocy. Jeszcze 2,5h i weekend :) Weekend jak zwykle zleci, potem 2 dni pracy i w srode prenatalne :)

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dziś 10 tydzień :)

mikaja, xgirl, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę przyznać, że czas mi zwolnił w tym tygodniu jednak w oczekiwaniu do usg. Zmęczona jestem juz tym czekaniem. Wczoraj dzwoniłam do polskiej przychodni, żeby się umówić na wizytę w drugiej połowie stycznia 17-19tc. Jeszcze nie mają grafików - kazali pod koniec przyszłego tygodnia dzwonić, to mam nadzieję, że uda mi się wtedy i że ten lekarz będzie też w tym czasie przyjmował 'u nas'.
    Chodzi mi też po głowie lot do Polski w lutym, bo jakoś zaczynam czuć potrzebę lecieć tam na weekend chociaż :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wrazenie ,ze nikit nie czyta moich postów nie wiem czasami czy dobrze ze sie udzielam bo rzadko kiedy ktos na nie odpisuje... moze dlatego ze nie udzielam sie tutaj codziennie jak inne dziewczyny ...

‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ