Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolaJJ wrote:Ja mam taka lekarke(do ktorej tez dostałam sie po awanturze) ktora nawet prenatalne zleca każdej ciężarnej bo ma taką zasade. Za to nie daje mi skierowań na milion hormonów itp bonuważa to za zbędne.url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySylka135 wrote:Ja jestem nastawiona i przyzwyczajona, że jak chodze prywatnie do lekarza to place za wszystkie badania. Z tego co wiem to ważne jest żeby badania robic w jednym laboratorium. Mi prywatne wizyty daja poczucie bezpieczeństwa więc jak bym chciała zaoszczędzić na badaniach to bym wybrała lekarza na nfz i wtedy musi skierować na badania.
-
xgirl wrote:
W ogole skad to cholerstwo? W zyciu nie mialam takich problemow. Co ma do tego ciaza?
"W czasie ciąży zwiększa się stężenie hormonów, szczególnie estrogenów i progesteronu. Ich zadaniem jest utrzymanie ciąży. Hormony oddziałują jednak również na ścianę naczyń żylnych, zwiększając ich zdolność do rozszerzania się. Powoduje to zwolnienie przepływu krwi, które, jako jeden z elementów wspomnianej triady Virchowa, sprzyja zakrzepicy. "
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 18:36
-
nick nieaktualnyOczywiscie dziewczyny ze zgadzajac się ma lekarza prywatnego liczę się z tym ze będę płacić prywatnie ale chodziło mi w moim poscie bardziej o to jakie są rozbieznosci cen w laboratoriach.. o ile za wizytę jestem skłonna dać te 200 zl raz w miesiącu to za badanie które w jednym labo kosztuje 80 zł a w innym 50 tego nie rozumiem i dlatego pisałam ze jestem skłonna pokombinowac żeby zaoszczedzic
-
Ja chodziłam całą pierwszą ciążę na nfz. Byłam studentką, dorabiałam na śmieciowych umowach więc kasy nie miałam. Całe szczęście ciąża była niepowikłana, córka urodziła się zdrowa. To było w 2011. Z badań jakie mi zlecono miałam 2x w całej ciąży morfologię, 3x mocz, glukozę na czczo zlecił mi lekarz raz pod koniec ciąży bo zaniepokoił go mój przytost wagi po 4kg na tydzień. I 3 usg, z czego to trzecie robiłam prywatnie ponieważ nie było wolnych terminów przed moim terminem porodu... dodatkowo poszłam na usg 4d prywatnie za 200zł i pochwaliłam się lekarzowi to mi wpisał to jako usg polowkowe wiec tak naprawdę miałam tylko 1 usg w ramach nfz :o
A teraz mam pakiet w medicover, najwyzszy wariant jaki był dostępny u męża w pracy i mam wszystkie badania za darmo , kobietom ciężarnym w tym pakiecie po okazaniu karty ciąży przysługuje naprawde wiele badań, wsztstkie choroby zakaźne, hormony, mocz ogolny i posiew. Wczoraj bylam oddac krew na test pappa to przy okazji poprosilam o zrobienie grupy krwi bo gdzies mi sie zawieruszyła kartka z tym wynikiem. Lekarze w medicover niestety różni, do tych dobrych trzeba sie zapisywac z miesiecznym wyprzedzeniem, ale i tak są lepsi niż ci na nfzMom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Eluska wrote:Oczywiscie dziewczyny ze zgadzajac się ma lekarza prywatnego liczę się z tym ze będę płacić prywatnie ale chodziło mi w moim poscie bardziej o to jakie są rozbieznosci cen w laboratoriach.. o ile za wizytę jestem skłonna dać te 200 zl raz w miesiącu to za badanie które w jednym labo kosztuje 80 zł a w innym 50 tego nie rozumiem i dlatego pisałam ze jestem skłonna pokombinowac żeby zaoszczedzicMom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Alisia wrote:"W czasie ciąży zwiększa się stężenie hormonów, szczególnie estrogenów i progesteronu. Ich zadaniem jest utrzymanie ciąży. Hormony oddziałują jednak również na ścianę naczyń żylnych, zwiększając ich zdolność do rozszerzania się. Powoduje to zwolnienie przepływu krwi, które, jako jeden z elementów wspomnianej triady Virchowa, sprzyja zakrzepicy. "
-
Masakra! Od wczoraj próbuję coś napisać i non stop mi wyskakuje jakiś błąd, jak klikam w 'cytuj' albo w pole odpowiedzi
Odpaliłam inną przeglądarkę i jest.
Ines piękny dzidziuś i super, że jest wszystko ok
Xgirl nadal trzymam kciuki i zdrowia bidulko nasza :*
Co do przyjmowania progesteronu - on w ciąży musi być na odpowiednim poziomie - i jest to poziom wyższy, niż jak nie jesteśmy w ciąży - więc tak czy siak ciąża może eskalować takie problemy. Co do przyjmowania... to jest to, co ja myślę od dawna - nigdy nie powiem, że progesteron nie zaszkodzi, a może pomoc. Jeśli jest prog na odpowiednim poziomie i ciąża się utrzymuje naturalnie, to nie ogarniam po co brać 'na zapas'. Może skonsultuj się z jakimś innym lekarzem w razie czego. Czy Ty mialas badany prog na początku? Mialas jakies niskie poziomy? Czemu masz go przepisanego?
Sung ja czuję napięcie macicy, jak się przemęczę albo za dużo dźwigam starszaka. A że już wiem, jak to czuć po poprzedniej ciąży, no to wiem, że to to. Też mnie to dziwi, że już, ale to kolejna ciąża wiec kto wie...
U mnie 4 dni do usg!!
Jak kogoś pominęłam, to przepraszam, ale przez ten błąd odpisuję tak z pamięci - albo ostatniej stront.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 21:42
Sung lubi tę wiadomość
-
W dniu poz testu i bety 40 prog 15, 3 dni pozniej beta 220 prog 21. Nie pamietam jednostek. Nie biore narazie proga.
Przerazilam sie bo na moje pyt ile tu jescze bede lekarka odp mi, ze min tydzien. Jezu myslalam, ze dadza mi kilka zastrzykow i pa. Nie trzymaliby mnie tak o bo mnie lubia, juz sobie wkrecam, ze jest bardzo zle a myslalam, ze najgorsze za mna.
Jak wszystko sie uda to ja serio nie chce miec wiecej dzieci.. ja mam dosc w ogole teraz o ciazy nie mysle, nie gadam z brzuchem, nie wiem nawet czy ja to dziecko kocham. jestem przerazona
Sorry, ze wam tak truje. Strasznie sie boje. -
Xgirl trzymają Cię długo bo jestes w ciąży I musza mieć pewność że Ty I dziecko jesteście bezpieczni. Kochana wiesz ja jestem po Ivf. Miałam punkcje w narkozie histeroskopie na żywca hsg szczepienia z krwi męża cholernie bolace ze ręką.nie mogłam ruszyć. W ciąży cukrzyca krwawienia pobyt w szpitalu cała ciąża na zastrzykach z heparyny....I co....znowu jestem w ciąży Głowa do góryStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
xgirl takie zakrzepy sa bardzo niebezpieczne wiec bardzo dobrze, ze Cie trzymaja - raczej w druga strone to byloby niepokojace. Niech podaja heparyne i kontroluja. Czeka Cie to zapewne do konca ciazy i jeszcze po. Wiem, ze to nieprzjemne, ale to bardzo wazne.
-
nick nieaktualnyKarolaJJ wrote:A jakie to daje poczucie bezpieczeństwa? Przeciez wiekszoc lekarzy którzy przyjmuja prywatnie to pracują tez na nfz czy to w poradni czy szpitalu. Ja nie robie tego z oszczędności a ze zdrowego rozsądku. Korzystam z tego na co zapracowałam. Lekarza mam świetnego,daje pacjentkom prywatny numer,pracuje w szpitalu i ma prywatna praktyke,daje skierowania,jest bardzo dokładna. Z jakiej paki mam komuś napychać kieszeń bo ma układy z firmami i laboratoriami?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 23:57
-
xgirl wrote:Co do progesteronu- to chyba raczej go nie brac skoro jego wzrost sprzyja krzepnieciu? Teraz byla lekarka u mnie i powiedziala, zeby nie brac proga bo wlasnie sprzyja chorobie, ktora mam. To by sie pokrywalo z tym co piszesz.
syntetyczny progesteron czyli duphaston sprzyja zakrzepicy.
Jeśli musisz brać proga, tak jak ja, a ja mam V Leiden czyli zakrzepicę wrodzoną, to bierz luteinę, ona jest dla nas bardziej stabilna.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
xgirl, zator jest bardzo niebezpieczny, jeśli trafi z nogi do serca lub płuc, może być cienko.
Na szczęście szybciutko poszłaś do szpitala, dają Ci heparyne, bandażują nogę i zobaczysz, że zakrzep się rozpuści. Siedź tam spokojnie, to dla Twojego zdrowia! Ściskam Cie!💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
xgirl wrote:W dniu poz testu i bety 40 prog 15, 3 dni pozniej beta 220 prog 21. Nie pamietam jednostek. Nie biore narazie proga.
Przerazilam sie bo na moje pyt ile tu jescze bede lekarka odp mi, ze min tydzien. Jezu myslalam, ze dadza mi kilka zastrzykow i pa. Nie trzymaliby mnie tak o bo mnie lubia, juz sobie wkrecam, ze jest bardzo zle a myslalam, ze najgorsze za mna.
Jak wszystko sie uda to ja serio nie chce miec wiecej dzieci.. ja mam dosc w ogole teraz o ciazy nie mysle, nie gadam z brzuchem, nie wiem nawet czy ja to dziecko kocham. jestem przerazona
Sorry, ze wam tak truje. Strasznie sie boje.mikaja lubi tę wiadomość
url=https://www.suwaczek.pl/][/url]