X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Ok to rzeczywiscie jest roznica. Ale takie pytanie- przeciez porod nie trwa 10 minut. Nawet jak skurcze dostaniemy to bedzie czas zeby pojechac do szpitala nie?
    My mamy ok 40km do szpitala, w którym urodziłam, jechaliśmy w nocy 30 grudnia, więc pogoda nie rozpieszczala i zdążyliśmy. Jedź od razu jak zaczną się skurcze to będzie git. Ja tam uważam, że lepiej sobie polezec trochę dłużej w szpitalu niż później jechać na ostatnią chwilę. Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p

Micia, ines. lubią tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p
    HAHAHAHAHAH Kosmos :D tez tak chce!

A z tymi skurczami to nie jest tak, ze dopiero trzeba bedzie sie w szpitalu stawic jak beda co iles tam minut? A nie, ze pierwszy lekki skurcz i juz jechac?

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze,,kręglosłup boli mnie do tej pory,po drugie dostałam wstrząsu bo okazało się ze mam alergie po trzecie przy wbijanou igły zemdlałam z bólu. Do tego za duzo widziałam reakcji po znieczuleniu więc wole bez. Ja mam to na sobie sprawdzone i podziękuje. Jeśli sie okaże ze bede miała cc to może okazać sie konieczna pełna narkoza przez te moje przeboje. W ogóle się wszystko pieprzy no ale może sie poukłada jakoś po mojej myśli

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:

Patrycja wiem, ze warto zachowac rozsadek, nie musisz mi tego mowic :P Gdyby to bylo takie latwe to by kazdy go zachowal w kazdej sytuacji. Niestet nie jest.

piszę, bo czasem mam wrażenie, że bardzo się nad sobą rozczulasz :) my kobiety potrafimy być silne bez robienia z siebie wariatek, naprawdę :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    My mamy ok 40km do szpitala, w którym urodziłam, jechaliśmy w nocy 30 grudnia, więc pogoda nie rozpieszczala i zdążyliśmy. Jedź od razu jak zaczną się skurcze to będzie git. Ja tam uważam, że lepiej sobie polezec trochę dłużej w szpitalu niż później jechać na ostatnią chwilę. Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p

4 dziecko to już mieli wprawę i na spokojnie przyjęli wszystko, fajna sprawa :D :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Karola. Wlasnie tego sie boje.. tych rzeczy o ktorych piszesz. Przykro mi, ze tyle Cie spotkalo. Nie zdawalam sobie kiedys sprawy z tych rzeczy..

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    piszę, bo czasem mam wrażenie, że bardzo się nad sobą rozczulasz :) my kobiety potrafimy być silne bez robienia z siebie wariatek, naprawdę :)
    Ok zrobmy taki eksperyment. Pomsl o czyms czego sie boisz.. ale tak na serio, nie tylko troche, nie wiemm pajakow, wyokosci, ciemnosci, latania itp. I teraz postaraj sie tego nie bac :D To wszystko nie jest takie proste. Ale dobra nie gadajmy o tym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 18:44

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szczególnie te, które już rodziły, czy jest sens kupowania wyprawki do szpitala dla Mamy i dziecka w takich...hm gotowych zestawach? Koleżanka wczoraj podesłała mi link do sklepu, gdzie można kupić wyprawkę do szpitala (podkłady, majtki itp), czy jednak lepiej wszystko osobno? Za taką wyprawkę akurat z tej strony trzeba dać 250 zł, nie liczyłam jeszcze w sumie ile osobno każda rzecz, no i w tym nie ma np ubranek dla malucha, ale to też trzeba dopytać co jest w szpitalu, a co trzeba mieć.

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Ok zrobmy taki eksperyment. Pomsl o czyms czego sie boisz.. ale tak na serio, nie tylko troche, nie wiemm pajakow, wyokosci, ciemnosci, latania itp. I teraz postaraj sie tego nie bac :D To wszystko nie jest takie proste. Ale dobra nie gadajmy o tym :)

Ja nie eksperymentuje ;) Poza tym nie wiem czy boję się porodu, bo nie rodziłam nigdy, więc nie nakręcam się od razu :) ale tak jak mówię, ja z natury panikarą nie jestem :) życzę Ci dobrego podejścia, może poczytaj jakieś książki, dowiedz się więcej na temat samej ciąży i porodu, bo często piszesz, że nie wiesz nic, więc może warto dowiedzieć się czegoś więcej o tym, co nas czeka :) a czeka nas armagedon życiowy, jak już maluch będzie na świecie :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Akurat ja skutecznie walczyłam z fobiami. Lęk wysokości pokonałam wspinaczka skalną i góramo,stopniowo az do przejść graniami na 5 tysiącach n.p.m więc ja z tych co walczą

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    Dziewczyny, szczególnie te, które już rodziły, czy jest sens kupowania wyprawki do szpitala dla Mamy i dziecka w takich...hm gotowych zestawach? Koleżanka wczoraj podesłała mi link do sklepu, gdzie można kupić wyprawkę do szpitala (podkłady, majtki itp), czy jednak lepiej wszystko osobno? Za taką wyprawkę akurat z tej strony trzeba dać 250 zł, nie liczyłam jeszcze w sumie ile osobno każda rzecz, no i w tym nie ma np ubranek dla malucha, ale to też trzeba dopytać co jest w szpitalu, a co trzeba mieć.
    Kupuj osobno, taniej wyjdzie. W tych wyprawkach sa tez czesto rzeczy dla dziecka a to w 90% szpitali jest zbędne bo mają swoje,szpitalne.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ubranka ;) teraz doczytałam o tych ubrankach. Zakręcona jestem

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola mi powiedziano, ze fobie fajnie sie leczy a sie okazalo, ze najgorzej sie z nimi meczylam/mecze a rzeczy, ktore pokonuje sie ciezko dalam rade w mega ekspresowym tempie. Roznie bywa.

Patrycja nie mowilam o porodzie tylko o pokonaniu lekow, zmianie myslenia, wyluzowaniu. Jak czegos baaaaardzo sie boisz to nie wystarczy zwykle ''trzeba myslec rozsadnie''. Co do porodu to zapisalam sie do szkoly rodzenia wiec sie doszkole :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 18:53

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ubranek tam nie ma w tych wyprawkach, tylko rzeczy typu podkłady, majtki, wkładki laktacyjne, pampersy, jakieś kremy dla dziecka, gruszka, szczotka itp :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szpitala to tak na szybko to ze 3 koszule do karmienia,podpaski poporodowe,podkłady na łóżko,stanik do karmienia i wkładki laktacyjne. Co do tych wielkich podpasek to ja zużułam może ze 4 sztuk,później zwykłe podpaski używałam no ale to różnie bywa z tymi odchodami poporodowymi. Nie inwestowałabym w 2 paczki. To akurat moze mąż dokupić w byle jakiej aptece a szkoda kasy wydawać wg mnie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Karola mi powiedziano, ze fobie fajnie sie leczy a sie okazalo, ze najgorzej sie z nimi meczylam/mecze a rzeczy, ktore pokonuje sie ciezko dalam rade w mega ekspresowym tempie. Roznie bywa.

Patrycja nie mowilam o porodzie tylko o pokonaniu lekow, zmianie myslenia, wyluzowaniu. Jak czegos baaaaardzo sie boisz to nie wystarczy zwykle ''trzeba myslec rozsadnie''. Co do porodu to zapisalam sie do szkoly rodzenia wiec sie doszkole :)

to się doszkol, oby to ci coś dało :)
    wiadomo że jak się bardzo czegoś boimy, to czasem ciężko myśleć rozsądnie, ale warto nie tracić tego rozsądku :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Do szpitala to tak na szybko to ze 3 koszule do karmienia,podpaski poporodowe,podkłady na łóżko,stanik do karmienia i wkładki laktacyjne. Co do tych wielkich podpasek to ja zużułam może ze 4 sztuk,później zwykłe podpaski używałam no ale to różnie bywa z tymi odchodami poporodowymi. Nie inwestowałabym w 2 paczki. To akurat moze mąż dokupić w byle jakiej aptece a szkoda kasy wydawać wg mnie

a no właśnie, nie ma też co brać tego wszystkiego nie wiadomo ile, bo człowiek spakuje się jak na wielki wyjazd, a zużyje może połowę tego, co przytargał :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    a no właśnie, nie ma też co brać tego wszystkiego nie wiadomo ile, bo człowiek spakuje się jak na wielki wyjazd, a zużyje może połowę tego, co przytargał :D
    Tez tak mam. Na urlopie uzywam moze 40% rzeczy, ktore wzielam.. :P

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majtki poporodowe to wg mnie zbędny zakup,krem dla dziecka to ten sam co na sutki moze byc,chusteczki do pupy...zapas bonida jak woda razem z pieluchami,pieluszki tetrowe,do szpitala mogą byc byle jakie-biale nie ma milion monet bo czesto mają plamy nie do sprania od siaryy,cos w stylu linomagu albo bepantenu,pampki to mała paczka do szpitala a wieksza do domu,tego nie ma gdzie tam trzymac,trzeba dowozić. Ja zabieram laktator i smoczek dla dziecka. Nie jestem przeciwniczka smoczków ale wiem ze teraz to moda na niesmoczkowe,że mają płakać a smoczek to pójście na łatwizne itp. Ja akurat lubie spokój :p

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Tez tak mam. Na urlopie uzywam moze 40% rzeczy, ktore wzielam.. :P

ja tak samo, nigdy nie zużyję ani nie założę wszystkiego co wzięłam :D

dziewczyny, czy wy w ciąży też macie jakieś porąbane sny? dzisiaj śnił mi się zamach bombowy w Gdańsku, ja byłam w jakimś bezpiecznym miejscu, ale widziałam wszystko przez okno i byłam w mieszkaniu z osobą, która była odpowiedzialna za to... obudziłam się taka wystraszona :P masakra, ostatnio ciągle mam jakieś schizy w tych snach :P

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ