X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Ok to rzeczywiscie jest roznica. Ale takie pytanie- przeciez porod nie trwa 10 minut. Nawet jak skurcze dostaniemy to bedzie czas zeby pojechac do szpitala nie?
    My mamy ok 40km do szpitala, w którym urodziłam, jechaliśmy w nocy 30 grudnia, więc pogoda nie rozpieszczala i zdążyliśmy. Jedź od razu jak zaczną się skurcze to będzie git. Ja tam uważam, że lepiej sobie polezec trochę dłużej w szpitalu niż później jechać na ostatnią chwilę. Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p

Micia, ines. lubią tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p
    HAHAHAHAHAH Kosmos :D tez tak chce!

A z tymi skurczami to nie jest tak, ze dopiero trzeba bedzie sie w szpitalu stawic jak beda co iles tam minut? A nie, ze pierwszy lekki skurcz i juz jechac?

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze,,kręglosłup boli mnie do tej pory,po drugie dostałam wstrząsu bo okazało się ze mam alergie po trzecie przy wbijanou igły zemdlałam z bólu. Do tego za duzo widziałam reakcji po znieczuleniu więc wole bez. Ja mam to na sobie sprawdzone i podziękuje. Jeśli sie okaże ze bede miała cc to może okazać sie konieczna pełna narkoza przez te moje przeboje. W ogóle się wszystko pieprzy no ale może sie poukłada jakoś po mojej myśli

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:

Patrycja wiem, ze warto zachowac rozsadek, nie musisz mi tego mowic :P Gdyby to bylo takie latwe to by kazdy go zachowal w kazdej sytuacji. Niestet nie jest.

piszę, bo czasem mam wrażenie, że bardzo się nad sobą rozczulasz :) my kobiety potrafimy być silne bez robienia z siebie wariatek, naprawdę :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    My mamy ok 40km do szpitala, w którym urodziłam, jechaliśmy w nocy 30 grudnia, więc pogoda nie rozpieszczala i zdążyliśmy. Jedź od razu jak zaczną się skurcze to będzie git. Ja tam uważam, że lepiej sobie polezec trochę dłużej w szpitalu niż później jechać na ostatnią chwilę. Ale razem z nami przyjechało kulturalne małżeństwo z walizeczka, pani spokojnie poczekala, aż mąż spali przed wejściem fajeczke, przyjęli ją, przebrala się, poszła na salę porodowa i w kompletnej ciszy urodziła w 30 min. :p Wyjechała uśmiechnięta od ucha do ucha, a za nią spokojnie podążał pan z ich walizeczka. Uprzednio radośnie nam wytłumaczyli, że to ich 4-te dziecko, są już po 40stce i naprawdę nie ma czym się stresować :p

4 dziecko to już mieli wprawę i na spokojnie przyjęli wszystko, fajna sprawa :D :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Karola. Wlasnie tego sie boje.. tych rzeczy o ktorych piszesz. Przykro mi, ze tyle Cie spotkalo. Nie zdawalam sobie kiedys sprawy z tych rzeczy..

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    piszę, bo czasem mam wrażenie, że bardzo się nad sobą rozczulasz :) my kobiety potrafimy być silne bez robienia z siebie wariatek, naprawdę :)
    Ok zrobmy taki eksperyment. Pomsl o czyms czego sie boisz.. ale tak na serio, nie tylko troche, nie wiemm pajakow, wyokosci, ciemnosci, latania itp. I teraz postaraj sie tego nie bac :D To wszystko nie jest takie proste. Ale dobra nie gadajmy o tym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 18:44

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szczególnie te, które już rodziły, czy jest sens kupowania wyprawki do szpitala dla Mamy i dziecka w takich...hm gotowych zestawach? Koleżanka wczoraj podesłała mi link do sklepu, gdzie można kupić wyprawkę do szpitala (podkłady, majtki itp), czy jednak lepiej wszystko osobno? Za taką wyprawkę akurat z tej strony trzeba dać 250 zł, nie liczyłam jeszcze w sumie ile osobno każda rzecz, no i w tym nie ma np ubranek dla malucha, ale to też trzeba dopytać co jest w szpitalu, a co trzeba mieć.

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Ok zrobmy taki eksperyment. Pomsl o czyms czego sie boisz.. ale tak na serio, nie tylko troche, nie wiemm pajakow, wyokosci, ciemnosci, latania itp. I teraz postaraj sie tego nie bac :D To wszystko nie jest takie proste. Ale dobra nie gadajmy o tym :)

Ja nie eksperymentuje ;) Poza tym nie wiem czy boję się porodu, bo nie rodziłam nigdy, więc nie nakręcam się od razu :) ale tak jak mówię, ja z natury panikarą nie jestem :) życzę Ci dobrego podejścia, może poczytaj jakieś książki, dowiedz się więcej na temat samej ciąży i porodu, bo często piszesz, że nie wiesz nic, więc może warto dowiedzieć się czegoś więcej o tym, co nas czeka :) a czeka nas armagedon życiowy, jak już maluch będzie na świecie :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Akurat ja skutecznie walczyłam z fobiami. Lęk wysokości pokonałam wspinaczka skalną i góramo,stopniowo az do przejść graniami na 5 tysiącach n.p.m więc ja z tych co walczą

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    Dziewczyny, szczególnie te, które już rodziły, czy jest sens kupowania wyprawki do szpitala dla Mamy i dziecka w takich...hm gotowych zestawach? Koleżanka wczoraj podesłała mi link do sklepu, gdzie można kupić wyprawkę do szpitala (podkłady, majtki itp), czy jednak lepiej wszystko osobno? Za taką wyprawkę akurat z tej strony trzeba dać 250 zł, nie liczyłam jeszcze w sumie ile osobno każda rzecz, no i w tym nie ma np ubranek dla malucha, ale to też trzeba dopytać co jest w szpitalu, a co trzeba mieć.
    Kupuj osobno, taniej wyjdzie. W tych wyprawkach sa tez czesto rzeczy dla dziecka a to w 90% szpitali jest zbędne bo mają swoje,szpitalne.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ubranka ;) teraz doczytałam o tych ubrankach. Zakręcona jestem

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola mi powiedziano, ze fobie fajnie sie leczy a sie okazalo, ze najgorzej sie z nimi meczylam/mecze a rzeczy, ktore pokonuje sie ciezko dalam rade w mega ekspresowym tempie. Roznie bywa.

Patrycja nie mowilam o porodzie tylko o pokonaniu lekow, zmianie myslenia, wyluzowaniu. Jak czegos baaaaardzo sie boisz to nie wystarczy zwykle ''trzeba myslec rozsadnie''. Co do porodu to zapisalam sie do szkoly rodzenia wiec sie doszkole :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 18:53

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ubranek tam nie ma w tych wyprawkach, tylko rzeczy typu podkłady, majtki, wkładki laktacyjne, pampersy, jakieś kremy dla dziecka, gruszka, szczotka itp :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szpitala to tak na szybko to ze 3 koszule do karmienia,podpaski poporodowe,podkłady na łóżko,stanik do karmienia i wkładki laktacyjne. Co do tych wielkich podpasek to ja zużułam może ze 4 sztuk,później zwykłe podpaski używałam no ale to różnie bywa z tymi odchodami poporodowymi. Nie inwestowałabym w 2 paczki. To akurat moze mąż dokupić w byle jakiej aptece a szkoda kasy wydawać wg mnie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Karola mi powiedziano, ze fobie fajnie sie leczy a sie okazalo, ze najgorzej sie z nimi meczylam/mecze a rzeczy, ktore pokonuje sie ciezko dalam rade w mega ekspresowym tempie. Roznie bywa.

Patrycja nie mowilam o porodzie tylko o pokonaniu lekow, zmianie myslenia, wyluzowaniu. Jak czegos baaaaardzo sie boisz to nie wystarczy zwykle ''trzeba myslec rozsadnie''. Co do porodu to zapisalam sie do szkoly rodzenia wiec sie doszkole :)

to się doszkol, oby to ci coś dało :)
    wiadomo że jak się bardzo czegoś boimy, to czasem ciężko myśleć rozsądnie, ale warto nie tracić tego rozsądku :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Do szpitala to tak na szybko to ze 3 koszule do karmienia,podpaski poporodowe,podkłady na łóżko,stanik do karmienia i wkładki laktacyjne. Co do tych wielkich podpasek to ja zużułam może ze 4 sztuk,później zwykłe podpaski używałam no ale to różnie bywa z tymi odchodami poporodowymi. Nie inwestowałabym w 2 paczki. To akurat moze mąż dokupić w byle jakiej aptece a szkoda kasy wydawać wg mnie

a no właśnie, nie ma też co brać tego wszystkiego nie wiadomo ile, bo człowiek spakuje się jak na wielki wyjazd, a zużyje może połowę tego, co przytargał :D

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja28 wrote:
    a no właśnie, nie ma też co brać tego wszystkiego nie wiadomo ile, bo człowiek spakuje się jak na wielki wyjazd, a zużyje może połowę tego, co przytargał :D
    Tez tak mam. Na urlopie uzywam moze 40% rzeczy, ktore wzielam.. :P

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majtki poporodowe to wg mnie zbędny zakup,krem dla dziecka to ten sam co na sutki moze byc,chusteczki do pupy...zapas bonida jak woda razem z pieluchami,pieluszki tetrowe,do szpitala mogą byc byle jakie-biale nie ma milion monet bo czesto mają plamy nie do sprania od siaryy,cos w stylu linomagu albo bepantenu,pampki to mała paczka do szpitala a wieksza do domu,tego nie ma gdzie tam trzymac,trzeba dowozić. Ja zabieram laktator i smoczek dla dziecka. Nie jestem przeciwniczka smoczków ale wiem ze teraz to moda na niesmoczkowe,że mają płakać a smoczek to pójście na łatwizne itp. Ja akurat lubie spokój :p

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Tez tak mam. Na urlopie uzywam moze 40% rzeczy, ktore wzielam.. :P

ja tak samo, nigdy nie zużyję ani nie założę wszystkiego co wzięłam :D

dziewczyny, czy wy w ciąży też macie jakieś porąbane sny? dzisiaj śnił mi się zamach bombowy w Gdańsku, ja byłam w jakimś bezpiecznym miejscu, ale widziałam wszystko przez okno i byłam w mieszkaniu z osobą, która była odpowiedzialna za to... obudziłam się taka wystraszona :P masakra, ostatnio ciągle mam jakieś schizy w tych snach :P

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ