Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzięki
narobiłyście mi smaka ma faworki i pizze
ha
Ja już po 'polowkowych' i wkurzona jestem jak.. Okazało się że ciąże mam na praktycznie 18 tydzień a nie 20 i dzidzia jest za mała żeby zrobić te badaniemam termin za 2 tygodnie na 12 lutego wtedy będę w 20 tygodniu jakoś ehh.. Mówiłam tej babce w rejestracji że prawdopodobnie ciąża jest mniejsza o 16 dni na co ona ze nie widzi problemu i nie zmieni terminu.. Jedyne co się dowiedziałam to że chłopczyk na 100% i że łożysko mam na przedniej ścianie, no i też miałam pobrana krew na potrójny i to tyle :c
-
anngelikamarta wrote:Dziewczyny dzięki
ha
Ja już po 'polowkowych' i wkurzona jestem jak.. Okazało się że ciąże mam na praktycznie 18 tydzień a nie 20 i dzidzia jest za mała żeby zrobić te badaniemam termin za 2 tygodnie na 12 lutego wtedy będę w 20 tygodniu jakoś ehh.. Mówiłam tej babce w rejestracji że prawdopodobnie ciąża jest mniejsza o 16 dni na co ona ze nie widzi problemu i nie zmieni terminu.. Jedyne co się dowiedziałam to że chłopczyk na 100% i że łożysko mam na przedniej ścianie, no i też miałam pobrana krew na potrójny i to tyle :c
Nic się nie martw, trochę cierpliwościnie denerwuj się bo nie ma sensu, szkoda Twoich nerwów i dziecka. Wytrzymasz te 2 tygodnie i wszustko będzie jasne.
A co do pizzy.. o matko ale bym zjadłaA nie ma męża obok, On robi najlepszą pizzę pod słońcem, żadne się nie umywają.
anngelikamarta, Kamsza lubią tę wiadomość
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
anngelikamarta wrote:Dziewczyny dzięki
ha
Oj tam przynajmniej mialas juz jakies badania, gratuluje chlopaka. Ja lekarza widze 8 lutego a prenatalne dopiero 25.
Jesli mialabys teraz 20 tydzien to to by nie byl termin czerwcowy?anngelikamarta lubi tę wiadomość
PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
Niespodzianka ciąża, niespodzianka poród.
16/06 w 37+2 przyszła na świat Margaretka ważąca 2730g.
Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy -
Drobinka91 wrote:Nic się nie martw, trochę cierpliwości
nie denerwuj się bo nie ma sensu, szkoda Twoich nerwów i dziecka. Wytrzymasz te 2 tygodnie i wszustko będzie jasne.
A co do pizzy.. o matko ale bym zjadłaA nie ma męża obok, On robi najlepszą pizzę pod słońcem, żadne się nie umywają.
zaczął sobie mlaskać haha
Co do pizzy to zazdroszczę kucharza, mój to tylko wpisuje pyszne.pl hahaale jeszcze go wyszkolę
Drobinka91 lubi tę wiadomość
-
PannaEvans wrote:Oj tam przynajmniej mialas juz jakies badania, gratuluje chlopaka. Ja lekarza widze 8 lutego a prenatalne dopiero 25.
Jesli mialabys teraz 20 tydzien to to by nie byl termin czerwcowy?taak w karcie ciąży mam termin na 21 czerwca, według usg termin wychodził na 7 lipca lekarze kazali się trzymać tego drugiego, a dzisiaj po tym 3-minutowym usg lekarz powiedział że trzeba będzie mi ten termin zmienić bo dziecko jest ok 2 tyg młodsze i termin to 5 lipca
Także skomplikowana sprawa -
anngelikamarta wrote:Dzięki
taak w karcie ciąży mam termin na 21 czerwca, według usg termin wychodził na 7 lipca lekarze kazali się trzymać tego drugiego, a dzisiaj po tym 3-minutowym usg lekarz powiedział że trzeba będzie mi ten termin zmienić bo dziecko jest ok 2 tyg młodsze i termin to 5 lipca
Także skomplikowana sprawa
Moj termin sie wachal miedzy 5 a 7 lipca.
Z OM wyszlo 6.07
Z pierwszego usg to wgl tydzien do tylu ale byl problem z odzywieniem dziecka
pozniej USG w 11tyg wykazalo 05.07
Prenatalne wykazaly 7.07
No i ja sie posluguje najwczesniejsza.anngelikamarta lubi tę wiadomość
A ja zupełnie zapomniałam że na marca jestem zapisana na rezonans , zapisywałam się w lipcu, rozumiem że w tej sytuacji nie mogę go wykonać? Myślicie , że zmienią mi termin na po porodzie,czy znowu będę musiała brać skierowanie i czekać tyle miesięcy?url=https://www.suwaczek.pl/]
[/url]
-
https://www.rexmedicasport.pl/blog/rezonans-magnetyczny-ciazy-bezpieczny/
Nie ryzykowalabym, nie ma badan na duzej grupie populacyjnej.
Ale jak sie teraz zapiszesz tgo akurat po urodzeniu dziecka bedzie termin.
Nie wiedzialam nawet, ze az tyle sie czeka, ja zawsze mialam robiony w pilnych przypadkach takich jak pekniety mostek, czy uraz czaszki.
A na co robisz jak moge zapytac?panazuzanna lubi tę wiadomość
mikka86 wrote:A ja zupełnie zapomniałam że na marca jestem zapisana na rezonans , zapisywałam się w lipcu, rozumiem że w tej sytuacji nie mogę go wykonać? Myślicie , że zmienią mi termin na po porodzie,czy znowu będę musiała brać skierowanie i czekać tyle miesięcy?
panazuzanna lubi tę wiadomość
-
PannaEvans wrote:https://www.rexmedicasport.pl/blog/rezonans-magnetyczny-ciazy-bezpieczny/
Nie ryzykowalabym, nie ma badan na duzej grupie populacyjnej.
Ale jak sie teraz zapiszesz tgo akurat po urodzeniu dziecka bedzie termin.
Nie wiedzialam nawet, ze az tyle sie czeka, ja zawsze mialam robiony w pilnych przypadkach takich jak pekniety mostek, czy uraz czaszki.
A na co robisz jak moge zapytac?
Tak to niestety jest z terminamiznalazł jedno miejsce gdzie robili prywatnie to dałby 300/400,- teraz nie pamiętam dokładnie i by miał za miesiąc
-
Na kręgosłup szyjny, no właśnie dobrze by było żeby mi go przełożyli bez nowego skierowania bo jak do lekarza po nowe skierowanie bym musiała iść dopiero jak urodzę czyli w lipcu i to znowu dadzą mi termin za kilka miesięcy czyli pewnie na marca 2020 r, Te terminy to jakaś porażka po prostuurl=https://www.suwaczek.pl/]
[/url]
-
anngelikamarta wrote:Mój chłopak jak chciał się zapisać na rezonans barku normalnie przez NFZ to musiał czekać jakieś 13 miesięcy
Tak to niestety jest z terminamiznalazł jedno miejsce gdzie robili prywatnie to dałby 300/400,- teraz nie pamiętam dokładnie i by miał za miesiąc
To dobra cena. Ja placilam 500zl ale mialam od reki. Ale glupie prenatalne to 400zl, a zwykla wizyta u lekarza 100zl+ wiec to relatywnie nie tak duzo.
Co do bezpieczenstwa, warto zapytac swojego gin + lekarza kierujacego + radiologa. TEORETYCZNIE to nie szkodzi dziecku, ale jak pisalam wyzej, nie bylo proby na duzej grupie populacyjnej, ciezko ocenic.
mikka86 wrote:Na kręgosłup szyjny, no właśnie dobrze by było żeby mi go przełożyli bez nowego skierowania bo jak do lekarza po nowe skierowanie bym musiała iść dopiero jak urodzę czyli w lipcu i to znowu dadzą mi termin za kilka miesięcy czyli pewnie na marca 2020 r, Te terminy to jakaś porażka po prostu
No czekaj, czemu nie moglabys isc w ciazy tylko po skierowanie? W ciazy masz prawo isc do specjalisty bez oczekiwania i odleglych terminow, takie prawo funkcjonuje juz kilka lat.
I zalezy jaki powod tego badania, jesli chodzi o Twoje bezpieczenstwo/zdrowie to moze lepiej, zebys poszla w ciazy, fale radiowe nie powinny szkodzic plodowi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 20:15
mikka86 wrote:Na kręgosłup szyjny, no właśnie dobrze by było żeby mi go przełożyli bez nowego skierowania bo jak do lekarza po nowe skierowanie bym musiała iść dopiero jak urodzę czyli w lipcu i to znowu dadzą mi termin za kilka miesięcy czyli pewnie na marca 2020 r, Te terminy to jakaś porażka po prostu
-
Co do ubranek to ja się wstrzymuje do czasu aż się dowiem jaka płeć. Mam też dużo niezniszczonych ubranek po synku i dużo z nich neutralnych. Ja jestem też taką osobă co lubi latać po lumpach i wynajdywać perełki dla synka też dużo ciuchów kupowałam w lumpie i się tego nie wstydzę. Wyprane, wyprasowane i są ok. Dużo z tych ciuchów było jak nowe. Dla siebie też wyszukuje w lumpie i są lepsze jakościowo niż te z sieciówek. W zwykłych sklepach też kupuje ciuchy ale czasem ciężko trafić czy dany materiał będzie dobry jakościowo i jak się zachowa po praniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 22:21
KasiaLukasia lubi tę wiadomość
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc
-
Micia wrote:Co do ubranek to ja się wstrzymuje do czasu aż się dowiem jaka płeć. Mam też dużo niezniszczonych ubranek po synku i dużo z nich neutralnych. Ja jestem też taką osobă co lubi latać po lumpach i wynajdywać perełki dla synka też dużo ciuchów kupowałam w lumpie i się tego nie wstydzę. Wyprane, wyprasowane i są ok. Dużo z tych ciuchów było jak nowe. Dla siebie też wyszukuje w lumpie i są lepsze jakościowo niż te z sieciówek. W zwykłych sklepach też kupuje ciuchy ale czasem ciężko trafić czy dany materiał będzie dobry jakościowo i jak się zachowa po praniu.
Micia lubi tę wiadomość
-
Matko święta, prawie godzinę nadrabiałam, a i tak ostatnie dwie strony już leciałam tylko po łebkach. Zauważyłam tam jednak wątek pizzy. Jeśli któraś chce żeby jej nieco obrzydzic to mogę przypomnieć jak często i w jakich konfiguracjach odwiedzałam kibelek po ostatnim pizzowaniu
Co do PannyEvans to w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, da się podróżować z dzieckiem, jeśli dziecko będzie na tyle łaskawe, że podróż będzie tolerowaloMy np byliśmy na Fuertaventurze z młodą, a wcześniej, gdy miała pół roku nad Bałtykiem. Było super mega fajnie.
Czytając Twoje wypowiedzi zorientowałam się, że ja i moje 30 lat jesteśmy naprawdę stare, bo nie znam i nie rozumiem słowa "tiggerowac"Oraz, że jak jeszcze raz napiszesz słowo "madka" to mój mózg wybuchnie. Niezależnie od znaczenia, sensu i przesłania, wyraz ten mnie zwyczajnie i po ludzku wkurwia
Także tego.. Błagam
Niesamowite te Wasze przygotowania do dziecka, oszczędności, auto i te sprawy. Ogromnie szanuję i zazdroszczę, chociaż ni cholery nie współgra mi to z planami wyjazdowymi i prawem do egoizmu. Egoizm matczyny? Nie ma czegoś takiego. Oczywiście każda z nas czasem marzy o oddaniu dziecka do adopcji, ewentualnie wyrzuceniu go przez okno, ale prawda jest taka, że mamy wyrzuty sumienia i poczucie winy jak wypuszczamy się na szaleńcza, samotną eskapade do biedry, a gdzie tu malucha zostawić na tydzień u babci.. Ja od dnia pozytywnego testu ciążowego myślę jak przeżyję 3 dni bez mojej maludyI oby to były tylko 3 dni! (z młodą byłam w szpitalu 5).
Prawo do odpoczynku od rodziny? No spoko. Ale po co? Bez sensu.
Kwestia palących sutków: to teraz sobie wyobraźcie, że jakieś dziecko się do nich przysysa. Tak ja się czuję, gdy karmię. Boli jak diabli
Znowu dopadł mnie syndrom wicia gniazda. Całą chatę przewróciłam do góry nogami.. Remont na maxa.
PannaEvans, Eluska, Czarna_kawa, KasiaLukasia lubią tę wiadomość
-
Casjopea wrote:
Podroze nie graja z oszczedzaniem?
Mamy oddzielny budzet na podroze, miesiecznie odkladamy tam okreslona kwote, tak jak na oszczednosciowe, na dzieckowe, na paliwowe, na codzienne wydatki, na budowe i prywatne. Chyba, ze M cos namodzil i jest ich jeszcze wiecej, ja tylko podalam jego konto na wplywy z mojej pensji i teraz on tym zarzadza. Ja wczesniej mialam jedno + oszczednosciowe i myslalam, ze wystarczy.
troche zabiera, przejscie na UOP) to sie uszczupla w miare po rowno wplywy.
Kiedys wydawalo mi sie to glupie, teraz wiem, ze kupujac nowy telefon, nie musze sie martwic czy starczy na paliwo, kupujac ubrania nie martwie sie o jedzenie itp
"Triggerowac" czyli denerwowac, doslownie to pociagnac za spust, czyli Was triggeruje slowo madka lub gowniak, mnie slowo należy itp.PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy