Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polis echo serca, to właśnie USG ze specjalnym zwróceniem uwagi na serce.

Ja zjadłam 3 pączki :)

Także od kilku dni jestem z katarem i kaszlem, ale naturalnymi sposobami udaje się wyjść z przeziębienia.

poliś lubi tę wiadomość

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj zdrowiejcie dziewczyny, dużo siły Wam życzę. Wszędzie wokół wszyscy chorzy..

Pączki robiłam w sumie pierwszy raz, a zrobiłam je, bo ogólnie nie lubię pączków, a jak jeszcze moja mama przyniosła nam z biedry to już w ogóle myślałam, że padne. A moje są pycha :D

Ja też mam już 1,5kg na plusie. Ale brzuch coraz większy, zaraz wrzucę foto :)
    Cerę mam jakbym się urodziła się w Czarnobylu. Przy córce wyglądałam pięknie, także co do mnie zasada, że to niby dziewczynki urodę zabierają zupełnie się nie sprawdza.. Nigdy w życiu nie miałam problemów z cerą, więc Mikołaj wprowadził w moje życie stan wyjątkowy :p

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto i mój stożek :D
    https://zapodaj.net/b7bfa814e8677.jpg.html

Emma_, mikaja, Sylka135, Drobinka91, ines. lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Sylka135 echo serca to inaczej ktg? U mnie na polowkowych było wszystko ok, ale w związku z pierwszą ciąża i wielowadziem synka, między innymi kardiomegalią, dostałam skierowanie na nfz na usg serca dziecka, żeby wszystko na 100% sprawdzić i jakoś w przyszłym tygodniu będę się umawiać, bo mam się wyrobić do 28 tc..
    Echo serca płodu to bardzo dokladne usg serca robione przez specjaliste u nas w Szczecinie jest tylko jeden który tym się zajmuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przy córce miałam ladniejsza cerę i ogólnie lepiej wygladalam. Teraz nawet się nie maluję po za rzesami bo z makijażem wygladam jeszcze gorzej. Także nieprawda jest ze dziewczynki odbieraja urodę

Casjopea lubi tę wiadomość

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sprawdza sie przesąd o którym nikt nigdy nie słyszał:D syn odbiera włosy. Lecą i lecą a ja mam naturalny,jasny blond. Są cieńkie i rzadkie i jeszcze lecą jak głupie. Cała chata w moich włosach i kociej sierści...Ja do porodu będe łysa

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • poliś Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka135 wrote:
    Echo serca płodu to bardzo dokladne usg serca robione przez specjaliste u nas w Szczecinie jest tylko jeden który tym się zajmuje
    Sylka135 no to ja też to badanie będę mieć, we Wrocławiu jest chyba 3 specjalistów od tego, więc mam nadzieję że że trafię na dobrego.. :)

Dziś postanowiłam pierwszy raz zastosować otrivin junior, bo mam mega zawalony nos, ale ogólnie większość opinii w necie jest taka że jest to szkodliwe w ciąży... No cóż raz tylko psikłam do kazdej dziurki, moze jeszcze jutro i przestaje..

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

A, żescie sie napisaly ;) Tak czytam o waszych wojażach z pączkami i chetnie sama bym pochłonęła całą tacę, ale niesteth cukrzyca mnie hamuje. chociaz nie opanowalam sie i dwa gryzy wziełam. No musialam, bo myślałam, ze zwariuję...

Powiedzcie mi - jak byscie opisaly pierwsze ruchy i ich zmiane wzgledem tygodni ciazy? Do czego byscie porownaly, gdzie je czujecie?:) I jakie byly wasze pierwsze weażenia jak sie zorientowalyscie, ze to wasz bobas?:)

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam wam powiem, że tak cały ranek czekałam na te pączki. Mąż przywiózł mi cztery, zjadłam jednego i w ogóle mi nie podszedł, choć był pyszny i uwielbiam pączki z tej cukierni. :(

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

A, żescie sie napisaly ;) Tak czytam o waszych wojażach z pączkami i chetnie sama bym pochłonęła całą tacę, ale niesteth cukrzyca mnie hamuje. chociaz nie opanowalam sie i dwa gryzy wziełam. No musialam, bo myślałam, ze zwariuję...

Powiedzcie mi - jak byscie opisaly pierwsze ruchy i ich zmiane wzgledem tygodni ciazy? Do czego byscie porownaly, gdzie je czujecie?:) I jakie byly wasze pierwsze weażenia jak sie zorientowalyscie, ze to wasz bobas?:)
    Ja czuję pukanie w podbrzuszu i łaskotanie w okolicach pępka. Łaskotanie jest czasem tak nieznośne, że odruchowo próbuję się w tym miejscu podrapać. :P No i z dnia na dzień odczuwam to wszystko bardziej intensywnie. Dla mnie do tej pory to takie nierealne, że to dziecko daje o sobie znać.

tka_aa, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    https://zapodaj.net/77b1114559ad5.jpg.html

Tadaaaam! Ja zrobiłam, żremy wszyscy :D W środku marmolada ze śliwek, którą również latem robiłam sama. Jestem z siebie zajebiscie dumna.
    Piękne! <3

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Ja czuję pukanie w podbrzuszu i łaskotanie w okolicach pępka. Łaskotanie jest czasem tak nieznośne, że odruchowo próbuję się w tym miejscu podrapać. :P No i z dnia na dzień odczuwam to wszystko bardziej intensywnie. Dla mnie do tej pory to takie nierealne, że to dziecko daje o sobie znać.

Normalnie moznaby o cięzarnych nakręcic film "Obcy w podbrzuszu" :p

Ja wlasnie sie zastanawiam ciagle nad tymi ruchami, czy to to czy nie ;) mam takie uczucie jakby maly piesek trzepotał uszami po wewnetrznej stronie brzucha ;o Ale pozniej sobie mysle, ze to pewne jakies wzdecie ;p

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

Ja wlasnie sie zastanawiam ciagle nad tymi ruchami, czy to to czy nie ;) mam takie uczucie jakby maly piesek trzepotał uszami po wewnetrznej stronie brzucha ;o Ale pozniej sobie mysle, ze to pewne jakies wzdecie ;p
    Też się jeszcze zastanawiam, czy to na pewno to. :P Ale twój opis brzmi całkiem jak obcy w podbrzuszu. :D

tka_aa lubi tę wiadomość

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

Ja pierwsze co poczulam to leżąc na brzuchu w 20 tygodniu jakby mała piłeczka mi się odbiła kilka razy w środku. Później czułam jakby gdzieś w środku brzucha zacisnął mi się bezboleśnie jakiś mięsień. Później nic nie czułam, a teraz w 22 tygodniu ciężko to opisać, ale na pewno te ruchy są już nie do pomylenia, często pojawia się kilka pod rząd, są nieco silniejsze, bardziej wyraźne, choć wciąż nie jest to jakiś typowy kopniak. A innymi razami mam po prostu dziwne uczucie w dole brzucha, jakby coś się tam przewracało, myślę, że to jak dzidzia się za bardzo wierci. :D Ogólnie najbardziej czuję jak się położę w nocy, w dzień raczej słabo. Mam łożysko z przodu, więc u mnie w ogóle te ruchy są sporadyczne, ale od kilku dni codziennie jakieś są.

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

Ja akurat nie czułam żadnego trzepotania, bardziej jakby właśnie mięsień się jakiś zacisnął w środku. Ale myślę, że w Twoim przypadku to właśnie to, wiele kobiet tak opisuje. Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja praktycznie nigdy nie czułam żadnych ruchów w brzuchu przed ciążą, więc raczej isnieje większa szansa, że to sprawka dzidziusia :D

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie czułam żadnych bąbelek, ani trzepotania. Jak leżałam na płasko na wznak to na dłoni poczułam lekkie puknięcie. Kolejne 2 chyba po półtorej godzinie. Leżałam tak, chyba ze dwie, albo i więcej. Teraz już ewidentne pukanie, no chyba, że trafi w pęcherz to takie drapanie po pęcherzu od środka (jakby ktoś mi w pępku grzebał) :) poza tym teraz, przy mocniejszym ruchu, już widać kicka na zewnątrz :) ostatnio mąż dostał w ucho ;D

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś puszczał w brzuchu bańki i one delikatnie pękały jedna po drugiej. Zaczęło się w 18tc, a teraz to są normalne kopniaki, że aż brzuch czasem podskoczy. A czasem uderza głową w dół o szyjkę i to jest głupie uczucie. :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    Ja też nie czułam żadnych bąbelek, ani trzepotania. Jak leżałam na płasko na wznak to na dłoni poczułam lekkie puknięcie. Kolejne 2 chyba po półtorej godzinie. Leżałam tak, chyba ze dwie, albo i więcej. Teraz już ewidentne pukanie, no chyba, że trafi w pęcherz to takie drapanie po pęcherzu od środka (jakby ktoś mi w pępku grzebał) :) poza tym teraz, przy mocniejszym ruchu, już widać kicka na zewnątrz :) ostatnio mąż dostał w ucho ;D
    Drapanie w pęcherz to jest dokładnie to co ja czuje:D Inaczej sie tego nie da opisac. Ja na początku czułam muskanie w podbrzuszu,później twn pęcherz a teraz skacze tak,ze momentami bywa to irytujące. Tydzien prowadzilam zapisy ruchów i on jest aktywny 3/4 doby. Teraz czuje silne kopniaki,"drapanie" wewnątrz,czkawke i rozpychanie. Jak słyszy glos taty albo siostry to sie bardzo rozpycha na calej swojej długości.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Kamsza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też jak się odezwie to pukniecie czuje odrazu.A jak zacznie gadać do brzucha to już wogole. Wczoraj kilka razy w szyjke dostałam. Bardzo dziwne uczucie. Na początku czułam takie przelewanie. Teraz są to pukniecia bardzo czesto ale delikatne które widać na zewnątrz. :)
    Jak wczoraj czytałam ile smakowitych pączków jadlyscie, a ja żadnego to dzisiaj naszla mnie ochota na szybkie ciasto francuskie z brzoskwiniami :p

km5s8u69jm7ox3pn.png
    Larissa(35tc) 41cm 2490g :*
    1usa20mm80mnr9u9.png
    Jonathan(36tc) 2960g:*
    Nicole(*) nasz Aniołek(34tc)
    16.02-21.02
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle! Witam się z Wami pierwszego dnia 6tego miesiąca <3 MATKO jak ten czas zaiwania! Jeszcze pełne 4 miesiące i nasze życie zmieni się o 100%! <3

Kamsza, WystrachanaJa, Eluska, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
‹‹ 620 621 622 623 624 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ