X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    MIałam ale w luxmed więc zupełnie nie ma o czym mówić. To niby było usg połówkowe ale serio gdybym nie miała wcześniej porządnego to bym po nim była załamana i pewna, że Rysio ma wadę genetyczną. Pani stwierdziła, że on źle leży w związku z tym nie widzi nosa, nie widzi podniebienia, nie widzi końcówki kręgosłupa, nie może zrobić jakiegoś rzutu serduszka. W związku z tym da mi skierowanie na echo serca. Tyle, ze lx nie robi echa więc mogę sobie takim skierowaniem dupę podetrzeć.

Zebrało mi się na wspomnienia...

Luxmed... Kiedyś jak poszłam do okulisty to mi powiedziała, że trwałe stracę wzrok, ona już nic nie poradzi i wysłała na IP. Historia jest dłuższa i straszniejsza, ale w skrócie - umarłam ze strachu. Oczywiście okazało się, że to była bzdura. Pani doktor, która później mnie leczyła w poradni przyszpitalnej mówiła, że jak się wybiera lekarza, który pracuje w przybytkach typu Medi/Luxmed to trzeba sprawdzać ile razy w tygodniu i w jakich godzinach mają dyżur. Wybierać tych którzy są max. raz w tygodniu, bo są jakieś szanse, że pracują też w szpitalu.

Medicover... Już przed ciążą miałam polipa na szyjce macicy, może wywołać krwawienia, rozszczelnić szyjkę, a nawet wywołać poronienie, lekarze każą usuwać takie zmiany PRZED PLANOWANĄ CIĄŻĄ. Lekarka z Medicover powiedziała, "aaaa to nic (4cm polip), zostawi pani, urwie się przy porodzie." Teraz jak czasami krwawię, mam ochotę stanąć pod jej gabinetem i w najlepszym razie ją opluć.
    Jak byłam na I genetycznych w Medicover, to facet nie widział nosa dziecka. Mała miała wadę zastawki trójdzielnej (tego już nie zauważył) ale nos miała, że ho ho. Na szczeście wcześniej byłam na państwowym genetycznym, 30 minut dłuższym i duuuużo dokładniejszym, wiec się nie przeraziłam. Ja generalnie mam opinię o Luxmedach/Medicoverach bardzo złą. Są fajni jak potrzeba zwolnienia albo skierowania.

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • poliś Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:
    Hahaha mam tak samo! Gdyby mój młody, przystojny lekarz kazał mi zdjąć stanik też bym umarła ze wstydu :) Wiem, wiem doskonale, że to idiotyzm i totalna niedojrzałość, ale co poradzę? Temu staremu dziadowi z Medicovera mogę pokazywać, ale nie mojemu "bohaterowi" ze szpitala :D

Btw, u mnie robią na NFZ chyba wszystko co trzeba. Miałam cytologię, posiew ze trzy razy, dwa razy toxo (chociaż mam przeciwciała, na wszelki wypadek sprawdzał). Na mocz i krew kieruje mnie przed każdą wizytą, czyli co jakieś 4 tygodnie. Krzywą cukrową miałam w pierwszym trymestrze, bo cośtam wyszło z morfologii, a teraz będę mieć drugi raz. Więc nie mogę narzekać na NFZ. No, szyjkę mi bada "ręcznie", ale pewnie jakbym poprosiła to zrobiłby mi też usg waginalne.

heheh dobrze wiedzieć, że nie ja jedna mam takie schizy :P

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dzieci z zespołem Downa nie mają wcale kości nosowej czy mają ją później? Mam koleżankę co ma córkę z zespołem Downa ale głupio mi zapytać

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ,czujesz już małą? Ja od wczoraj chyba delikatnie coś czuję 🙂

KasiaLukasia, mikaja, kinga27.30 lubią tę wiadomość

• poliś Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Bardzo często od początku mają, kość nosowa jest głównym markerem zd, ale znam wiele przypadków, że na prenatalnych pierwszego trymestru stwierdzono zw kość jest a rodziły się dzieci z zespołem, albo było poronienie..
    Edit: miało być jako odpowiedź na wczesniejszy post;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 19:22

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:
    Hahaha mam tak samo! Gdyby mój młody, przystojny lekarz kazał mi zdjąć stanik też bym umarła ze wstydu :) Wiem, wiem doskonale, że to idiotyzm i totalna niedojrzałość, ale co poradzę? Temu staremu dziadowi z Medicovera mogę pokazywać, ale nie mojemu "bohaterowi" ze szpitala :D
    A to ciekawe... Bo jakby nie patrzeć piersi są jednak nieco mniej intymną częścią ciała niż pochwa. Przynajmniej w moim odczuciu. Ale ja mam tak samo. 😀

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    A dzieci z zespołem Downa nie mają wcale kości nosowej czy mają ją później? Mam koleżankę co ma córkę z zespołem Downa ale głupio mi zapytać
    Czasem mają wszystko na miejscu i w usg wyglądają na zdrowe.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I Sylka na Maxa gratuluję zdrowego dziecka i mam nadziej że trochę Ci dziś szczesliwiej ;)

Sylka135 lubi tę wiadomość

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Czasem mają wszystko na miejscu i w usg wyglądają na zdrowe.
    No właśnie moja koleżanka nie wiedziała że urodzi dziecko z ZD , nawet po urodzeniu dostała 10 pkt, ZD zdiagnozowano chyba w 3 miesiącu życia, ale to było 12 lat temu, może wtedy jeszcze te badania nie były tak dokładne

• KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:

Gratulacje! Ja chyba nie czuję :/ Znaczy coś tam czasem poczuję, ale to tak dziwne i delikatne uczucie, że ciężko powiedzieć czy to dzidziuś, czy nie wiem... bąki? :) I bardzo rzadko. W poniedziałek idę do lekarza na kontrolę, to po raz setny o to zapytam. Trochę to guglałam i niektóre babki piszą, że z łożyskiem z przodu to prawie wcale nie czuły. Smutno.

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope a ile razy dziennie się klujesz?

Ja jutro mam wizyte u diabetologa, ciekawa jestem co mi powie itp.

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noworodki z ZD mozna fajnie rozpoznac po ułożeniu paluszków dłoni. Rozchodzą im sie palce. Widzialam maluchy,ktore wg prenatalnych mialy wykluczony ZD ale po porodzie było widać ze jedna mają Downa. No i te dzieciaki brzydko startują co idzie w parze z tym ich karkiem i paluszkami

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    A to ciekawe... Bo jakby nie patrzeć piersi są jednak nieco mniej intymną częścią ciała niż pochwa. Przynajmniej w moim odczuciu. Ale ja mam tak samo. 😀

Pokazywać się bez majtek w ogóle się nie wstydzę. Chodzę do szpitala uniwersyteckiego, moje wdzięki "podziwiają" czasami też studenci różnej płci i jestem z tym ok. Ale piersi... Nie wiem dlaczego. Może powodem jest, że w moim naiwnym wyobrażeniu wszystkie nasze doły wyglądają w miarę podobnie, tu trochę więcej włosa, tu mniej, bardziej różowo/fioletowo... A piersi są tak przeróżne, małe, duże, okrągłe, trójkątne i podłużne. No i jesteśmy też od małego uczone, że piersi się ocenia, mówi się o nich dużo, ma się kompleksy, dokucza się. Tak jakby był jakiś wymóg, że mają wyglądać tak a nie inaczej, i wszystko co odbiega od aktualnego kanonu jest brzydkie i wstydliwe. Dla wyglądu pipek świat jest dużo bardziej tolerancyjny :) Przynajmniej tak mi się wydaje.

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:
    Gratulacje! Ja chyba nie czuję :/ Znaczy coś tam czasem poczuję, ale to tak dziwne i delikatne uczucie, że ciężko powiedzieć czy to dzidziuś, czy nie wiem... bąki? :) I bardzo rzadko. W poniedziałek idę do lekarza na kontrolę, to po raz setny o to zapytam. Trochę to guglałam i niektóre babki piszą, że z łożyskiem z przodu to prawie wcale nie czuły. Smutno.
    Też mam właśnie z przodu te łożysko, też nie jestem jeszcze przekonana czy to faktycznie synek, zobaczymy w kolejnych dniach 🙂

• Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Maskara ile tych badań na liście.. Serio ginekolog bada gruczoły sutkowe 2x w trakcie ciąży? Mialyscie to już sprawdzane?

ja nie mialam

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt

Sylka135 lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:
    Pokazywać się bez majtek w ogóle się nie wstydzę. Chodzę do szpitala uniwersyteckiego, moje wdzięki "podziwiają" czasami też studenci różnej płci i jestem z tym ok. Ale piersi... Nie wiem dlaczego. Może powodem jest, że w moim naiwnym wyobrażeniu wszystkie nasze doły wyglądają w miarę podobnie, tu trochę więcej włosa, tu mniej, bardziej różowo/fioletowo... A piersi są tak przeróżne, małe, duże, okrągłe, trójkątne i podłużne. No i jesteśmy też od małego uczone, że piersi się ocenia, mówi się o nich dużo, ma się kompleksy, dokucza się. Tak jakby był jakiś wymóg, że mają wyglądać tak a nie inaczej, i wszystko co odbiega od aktualnego kanonu jest brzydkie i wstydliwe. Dla wyglądu pipek świat jest dużo bardziej tolerancyjny :) Przynajmniej tak mi się wydaje.
    Ja nie lubię ani swoich piersi ani swojej pipki, im jestem starsza tym mniej już się tym przejmuję ale kiedyś to miałam spore kompleksy z tego powodu

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    Hope a ile razy dziennie się klujesz?

Ja jutro mam wizyte u diabetologa, ciekawa jestem co mi powie itp.
    W paluchy? 4 razy. Na czczo i po 3 posiłkach. Chyba że jem coś nowego. I przez jakiś czas musiałam mierzyć dodatkowo o 3 w nocny. To nie był dobry czas :D

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasi mężowie/partnerzy chodzą z wami na USG?

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 6 marca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ze mną chodzi. Zresztą bardzo lubi ;)

‹‹ 643 644 645 646 647 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ