Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
ines. wrote:tzn? mi to nic nie mowi
mam wyniki krzywej:
na czczo 80
po 1 h 110
po 2h 81
uffffff przynajmniej tego problemu nie ma. tarczyca jak zwykle w swoim swiecie. nadal tak sobie. morfologia ok, mocz ok poza tym, ze jakies bakterie w osadzie. hmmmm ciekawe czy to zle pobrana probka czy cos jest na rzeczy.
"Ten prosty test wymaga użycia próbki krwi matki. Jeśli poziom alfafetoproteiny jest zbyt wysoki, przeprowadza się go ponownie. Jeżeli jednak potwierdzi wstępne wyniki, podejmuje się szereg działań, mających potwierdzić lub wykluczyć wadę układu nerwowego, a należą do nich m. in. konsultacja genetyczna, USG lub amniopunkcja w celu zdiagnozowania ewentualnej wady genetycznej dziecka. Tylko u 1 – 2 kobiet spośród 50 z wysokim wynikiem wstępnym przyczyną okazuje się wada płodu. U pozostałych 48 kobiet dalsze badania wykazują, że przyczyną wzrostu AFP jest więcej niż jeden płód lub to, że ciąża jest bardziej zaawansowana niż początkowo sądzono. Błędna diagnoza może być również wynikiem niepoprawnego odczytania wyników."
Ulli, powtarzałas badanie? -
Nie powtarzałam-nie ma na to czasu. Ja mam mthfr i pai1 co juz zwiększa szanse na wady cewy nerwowej. Mam wynik 89.7 przy normie dla tygodnia kiedy był robiony wynik 45-58 przy Wojtku też był lekko podwyższony (ale poniżej 70) najgorsze że dostałam skierowanie nabdalsza diagnostykę do Olsztyna ale dzwoniłam i nie ma szans bym się dostała do 22 tygodnia (do tego czasu diagnozuja) lekarz zawalił. Te wyniki powinien zlecić wcześniej a nie na ostatnią chwilę wyniki mi oddał. Napisałam do dobrego lekarza z Olsztyna czy by mnie prywatnie nie wcisnąl - zobaczę co odpisze. U mnie w mieście nikt takich badań nie robi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 14:36
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Byłam też na oddziale żeby polowkowe zrobić. Lekarz stwierdził że nie będą robić bo i tak odeslali mnie dalej na badania 🤤🤤🤤 a usg w ciąży autyzm powoduje (sorry miałam do tej pory całe 2!) masakraNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
tka_aa wrote:Dzieki dziewczyny za rady, widze ze tez cos o tym wiecie. Ja biore juz dawke heparyny 0,6 i polocard 150. Udalo mi sie dzisiaj skontaktowac telefonocznie z lekarzem, w miare mnie uspokoił. Powieszial, ze to tylko jedno naczynie i na razie jednorazowo, ze moglo to wynikac z dluzszego lezenia na plecach podczas usg i ucisku macicy podczas badania. Leki powiedzial, ze na razie sa wystarczajace i ze nawet lekarze zajmujacy sie badaniami przeplywow mowia o tym, ze jednego naczynia nie powinno sie brac pod uwage. Najwazniejsze jest, ze u dziecka przeplywy prawodlowo funkcjonuja. Podwyzszone przeplywy moga swiadczyc o tym ze wystapi nadcisnienie i hipotorfia, ale wcale nie musza i powinna byc spokojna. Duzo chodzic, brac kwasy dha, mierzyc cisnienie. Nastepna wizyte mam 27.03 i wtedy zbadamy te przeplywy.
Troche jestem spokojniejsza, ale wiadomo... Jak cos wychodzi nie tak, nawet raz to juz zasiane jest ziarno niepokoju i od teraz bede myslala o tych przeplywach.
-
Ulli88 wrote:Nie powtarzałam-nie ma na to czasu. Ja mam mthfr i pai1 co juz zwiększa szanse na wady cewy nerwowej. Mam wynik 89.7 przy normie dla tygodnia kiedy był robiony wynik 45-58 przy Wojtku też był lekko podwyższony (ale poniżej 70) najgorsze że dostałam skierowanie nabdalsza diagnostykę do Olsztyna ale dzwoniłam i nie ma szans bym się dostała do 22 tygodnia (do tego czasu diagnozuja) lekarz zawalił. Te wyniki powinien zlecić wcześniej a nie na ostatnią chwilę wyniki mi oddał. Napisałam do dobrego lekarza z Olsztyna czy by mnie prywatnie nie wcisnąl - zobaczę co odpisze. U mnie w mieście nikt takich badań nie robiurl=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
Emma_ wrote:Kochana, a masz gdzieś odnotowane wskaźniki tych przepływów w tętnicach macicznych? One są chyba oznaczane jako PI. Wiesz może, jakie są normy? Bo ja mam to oznaczone na wykresach i widzę, że jestem w dolnej granicy z moją prawą tętnicą.
-
Ulli88 wrote:Byłam też na oddziale żeby polowkowe zrobić. Lekarz stwierdził że nie będą robić bo i tak odeslali mnie dalej na badania 🤤🤤🤤 a usg w ciąży autyzm powoduje (sorry miałam do tej pory całe 2!) masakra
-
Ulli88 wrote:Też nie rozumiem. Tym bardziej że gdyby było coś nie tak na usg to by mnie na oddział do Olsztyna położyli i te badania byłby od reki
A nie możesz do kogoś innego pójść ba połówkowe?Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ja mam na jednej tetnicy 0,56 i to podobno bardzo dobre, na drugiej 2 7-3,1, powinno brac sie pod uwage obydwie wyliczajac srednia i mi razem wychodzi 1,6 co dake okolo 97 cwntyla. mi lekarka powiedziala, ze na tym etapie ciazy powinno byc kolo 1, albo nizej.
-
Ines. Mogę tylko nie dostanę się nigdzie już w tym tygodniu. A też skierowanie dostanę najwyżej na Olsztyn do poradni takie jak mam - to nic mi nie daje. Szpital tylko może przesłać mnie bez czekania do innego o wyższej referencyjnosci czyli tam gdzie muszę się dostać a w szpitalu olali temat i kazali szukać prywatnie kogoś kto zrobi te badania. Pomijam koszta ale weź się gdzieś dostań w Tydzień! 😞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:37
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Ulli88 wrote:Ines. Mogę tylko nie dostanę się nigdzie już w tym tygodniu. A też skierowanie dostanę najwyżej na Olsztyn do poradni takie jak mam - to nic mi nie daje. Szpital tylko może przesłać mnie bez czekania do innego o wyższej referencyjnosci czyli tam gdzie muszę się dostać a w szpitalu olali temat i kazali szukać prywatnie kogoś kto zrobi te badania. Pomijam koszta ale weź się gdzieś dostań w Tydzień! 😞
a Warszawa? -
Ulli88 wrote:Ines. Mogę tylko nie dostanę się nigdzie już w tym tygodniu. A też skierowanie dostanę najwyżej na Olsztyn do poradni takie jak mam - to nic mi nie daje. Szpital tylko może przesłać mnie bez czekania do innego o wyższej referencyjnosci czyli tam gdzie muszę się dostać a w szpitalu olali temat i kazali szukać prywatnie kogoś kto zrobi te badania. Pomijam koszta ale weź się gdzieś dostań w Tydzień! 😞
Wiem ze przez szpital najszybciej. Ale tam nie pracuje jeden lekarz, może spróbować szukać innego dojścia? Jeśli by się dało.Nosz kurcze Sory ale jak gość mówi ze usg powoduje autyzm to jakis marny lekarz jest
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Uli88 mam pytanie, miałaś podwyższone ryzyko z pappa że robiłaś test potrójny? Czy poprostu profilaktycznie ze względu na pai i mthrf?Termin porodu 5 lipiec 2019 Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu