X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie lubię takich gadżetów, bo to wrzucisz do szuflady i nigdy tego nie wyjmiesz. A ja to jeszcze pewnie robiąc na następny rok porządki w szufladach, to bym to wyrzuciła, bo ja nie cierpię zbieractwa rzeczy, których się nie używa, ale to ja.

Uważam, że 500zł plus jakaś mała zabaweczka na teraz będą okej. Może jakiś gryzak w stylu żyrafki sophie, albo coś dostosowane do wieku dziecka.

Ja bym wolała, żeby moje dziecko dostało właśnie jakieś „inwestycyjne” prezenty w stylu, krzyżyk z łańcuszkiem, srebrna lub złota inwestycyjna moneta, albo po prosu kasę, za którą kiedyś kupi mu się elegancki zegarek, czy fajny rower. Ewentualnie jakiś dodatek stosowny do wieku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 11:20

mikaja, Drobinka91 lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:
    U nas nie daje się kasy na chrzest. Co rodzina to obyczaj :) W zeszłym roku M. był chrzestnym dziecka najlepszych przyjaciół, kupiliśmy ładne złote kolczyki za ok.250/300zł(w przyszłości albo panna będzie nosić albo sprzeda w lombardzie...) i zabawkę, wypasioną karuzelę nad łóżeczko z 14 melodykami i jakimiś tam efektami świetlnymi na sufit. No i mały prezent dla starszej siostry chrześnicy, żeby nie było jej przykro.

hahaha, my z moją siostrą dostałyśmy złote kolczyki i uwaga, obie do dziś nie mamy przebitych uszu i faktycznie ze 4lata temu sprzedałyśmy je w lombardzie :D
    A uszu już chyba nie przebijemy, chociaż moja teściowa przebiła uszy 6 lat temu więc kto wie... :D

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam jak Magda - raczej coś praktycznego, jak chociażby zyrafka.
    A te 500zl to od obojga, a w zasadzie no Ciebie, bo to Ty jestes chrzestną. Z jakisj paki Twoj mialby dawac kase ?:P

Swoja droga, juz tak prywatnie, nie podoba mi sie, w jakąs strone to zmierza - chrzty, komunie - prezenty takie, że ło matko. Dziecko idace do komunii kompletnie nie wie, co co chodzi, bo przysłania to wszystko wizja jakiegoś super dnia z goścmi i prezentami.
    Ja już teraz oficjalnie legitymuję się ateizmem i apostazja jest na mojej liscie 'to do' po powrocie do Polski, ale denerwuje mnie np. mój mąż, który zgodził sie 3 lata temu być chrzestnym, a teraz kompletnie nie utrzymuje kontaktu ani ze swoja kuzynką ani swoim chrześniakiem. Ani na święta ani na urodziny prezentu nawet dziecku nie wyśle. Nie zapyta co u niego itd. Nie odzywam się, jego sprawa, ale jak mi wyskoczy w Pl, że nagle chce dzieci ochrzcić, to dostanie wykład :P

Magda - mbc, Drobinka91 lubią tę wiadomość

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 zł od Was i jakąs mała pamiątka,dziewczyny dobrze prawią z tymi pamiątkami w szufladzie,strata kasy. Lepiej jakis bon na np album jak nie wywołuja zdjęc bo im szkoda kasy albo cos co sie przyda

Magda - mbc, Drobinka91 lubią tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie czeka komunia chrześniaka za rok i nie wiem jakie będą sugestie rodziców, ale ja będę chciała mu kupić zegarek.
    Uważam, że facet powinien mieć porządny zegarek. Także to będzie akurat prezent za pewnie 1000-1200zł, dodam grawer od spodu jeśli będzie miejsce i gitara :)
    Swoją drogą teraz na mikolajki wysłałam mu zegarek (paperwatch, możecie sobie wygooglować), bo poszedł do pierwszej klasy i był zachwycony. Nikt nie wpadł, że taki gadżet może mu się spodobać, nawet on sam :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwazam ze o ile na ślub wypada dac w koperte wiecej(ja zawsze daje 500 za pare) to na chrzest i komunie to jakis skandal teraz. Moja corka np dostala ipoda,aparat i jeszcze jakies badziewie zamiast kasy,a to właśnie kasa by jej sie przydała bardziej bo chciala sobie cos kupic a tak distała elektronike z ktorej nie korzystała. Serio wolałabym zeby miala od wszystkich chociaz te 600zl gotówki niz łańcuszki i sprzet o wartosci 3 tys

Drobinka91 lubi tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamietam ze mialam wtedy jakis dramtat z kasa a ona chciala rower i zamiasy na rower nabierać miala gadzet apple o wartosci dobrego roweru..

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby tylko o mnie chodziło to najchętniej kupilabym tylko prezent, właśnie jakiś łańcuszek i żadnej kasy bym nie dawała. Bo tu chodzi o dziecko a nie kasę dla rodziców. Więc się w sumie zastanowię jeszcze, wolałabym dać coś co dziecku będzie się kojarzyło ze mną, bo kasy i tak nie zobaczy, bo mogę się założyć że rodzice ja prze***. Z tym że w moich stronach właśnie wszyscy dają kasę i wiem że mąż wolałby chyba też dać. 🙄 no nie wiem, całe szczęście mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się 😉 w każdym razie dzięki. 🙂

W ogóle moja teściowa wpadła na "super pomysł" żeby zrobić wspólne chrzciny (około 6 miesiecy różnicy miedzy dziećmi będzie) ciągle mówi że trzeba będzie o tym pogadać, że finansowo się dogadamy itp, a ostatnio mama mojego przyszłego chrześniaka powiedziała że Ona nie chce razem, że mamy inne upodobania i przede wszystkim inne możliwości finansowe i ja sie z tym w sumie zgadzam, bo nie wiem jakie beda moje mozliwosci finansowe za ten rok powiedzmy, a przede wszysrkim to ja chce najpierw szczęśliwie urodzić, a nie już planować chrzciny. Teściowa to najchętniej by chciała żebyśmy zamieszkali wszyscy razem w Jej domu (mają duży, w sumie dla 2 rodzin ale dobrze wie że my nie chcemy tam mieszkać bo się nie dogadujemy-szczegolnie ja- z bratem męża ) i już mówiła żeby Oni wysłali małego później do szkoły żeby nasze dzieci chodziły razem do klasy itp 🙄 wkurza mnie czasem tą kobieta, w Jej mniemaniu powinniśmy wszyscy być jedną wielką rodziną mieszkającą pod jednym dachem. A ja jestem wychowana inaczej, u mnie każdy ma swoją przestrzeń, nikt nikomu się w nic nie wtrąca, szanuje się swoją prywatność i nikt nikomu nie zagląda do portfela i nie pożycza wiecznie pieniędzy "bo brak". U mnie każdym swoją rodzinę, swoje życie i owszem, wspieramy się, ale tak "zdrowo" bym powiedziała, nikt od nikogo nic nie wymaga. A w rodzinie męża to jest wszystko odwrotnie. Tzn mój taki nie jest, mówię tu o Jego starszym bracie, który wiecznie trzyma się fartuszka mamusi, mimo że ma żonę i dwójkę dzieci i pracuje, więc powinien sam sobie radzić. Ale że wiecznie całe życie wszystko dostawał na tacy, to teraz nie umie sobie poradzić, a mamusia ciągle kasę wykłada. 🤷‍♀️ Dlatego średnio chciałabym dać im pieniądze, bo mam prawie 100% pewność, że dziecko ich nie zobaczy.
    Dobra, koniec żali, musiałam się troszkę wygadać, już mi lepiej 😉🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 11:40

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• Ulli88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sadze ze zdecydowanie lepiej kupić coś z biżuterii niż dac kasę. Ewentualnie jeśli pieniążki to założyć konto dla malucha i przy każdej okazji wpłacać jakaś kwotę (np urodziny, dzień dziecka itp) a kartę z uzbieranymi pieniazkami na 18 podarować. Myślę że wtedy dziecko inaczej będzie ten prezent odbierać bo zobaczy że całe życie chrzestna się interesowała jego/jej życiem. Oczywiście jakiś drobiazg przy każdej okazji typu drobna zabawka, książka poza wplaconymi pieniazkami zanim dziecko nie zrozumie że i tak dostaje prezent "na potem"

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem jest rak ze komus sie nudzi i zamiast zyc swoim zyciem zyje czyimś...

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka wcale Ci sie nie dziwie, ze wolisz uniknac koperty zatem. Moze zrob wiec tak, jak Ci rozum podpowiada i juz :)

Karola moglas te sprzety moze opylic wtedy i malej po porstu za t epieniadze kupic ten rower? Ja bym tak zrobila zapewne.

W ogole co z Waszym slubem? Kiedy on ma byc?

• KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z kasą to jest tak, że daje się ją rodzicom a nie dziecku, faktycznemu solenizantowi. Ja na komunię, milion lat temu, dostałam kasę i rower górski od dziadków. Z roweru cieszyłam się na maksa. Kasę przechwycił mój ojciec i tyle ją widziałam. Zapytany po latach co się z nią stało odparł, że mnie za nią "wychowywał". ;) Więc wiecie... To jednak nie święto rodziców i nie support finansowy na wyprawkę ;) Moim zdaniem już lepiej dać nawet jakaś wypasioną zabawkę, która da faktyczną radość czy coś co wytrzyma te kilka lat do czasu kiedy mały/mała sam sam zadecyduje co z tym zrobić. Tak myślę, ale w każdej rodzinie są inne tradycje i zasady i trzeba je szanować. Kasa na ślub podstawa, ale na chrzest wolałabym kupić coś dla dziecka. Nie srebrną figurę Chrystusa z diamentowymi oczami, bo faktycznie duże prawdopodobieństwo, że skończy w piwnicy, ale coś bardziej "praktycznego".

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam fajną mamę (nadal mam :D) i pamiętam, że ona całe pieiądze, które zebrałam na komunii trzymała dla mnie. nigdy u nas z kasą dobrze nie było więc pamiętam, że kupiła mi wtedy mój wymarzony zegarek z białym paskiem, który obiecał mi ojciec, a nigdy go nie kupił :P Kupiła mi za to ubrania - takie, jak chciałam (modne były wtedy takie zestawy czarne - spodnie dzwony i do tego taka bluza zapinana z kołnierzykiem i klapkami od kieszeni w panterke :D), bo normalnie nie było jej stać, żebym mogła sobie wybrać, co chcę. A reszte to pamiętam kazałam jej wziąc po prostu na życie - co jako nastolatka jej wypominałam w okresie buntu :P Jakos wtedy akurat ja zwolnili w pracy i 3 lata potem nie pracowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 11:51

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Drobinka wcale Ci sie nie dziwie, ze wolisz uniknac koperty zatem. Moze zrob wiec tak, jak Ci rozum podpowiada i juz :)

Karola moglas te sprzety moze opylic wtedy i malej po porstu za t epieniadze kupic ten rower? Ja bym tak zrobila zapewne.

W ogole co z Waszym slubem? Kiedy on ma byc?
    13 kwietnia slub a prezwntow nie miglam sprzedać bo Młoda aparat zgubila tydzien pozniej a ipod byl zarejestrowany na konto matki chrzestnej i mial w ciul zabezpieczen antykradziezowych.
    U mnie kasa z komuni poszla na rachunki zalegle wiec przybijam pione

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 12:27

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola rozumiem. Co za bezsens takie prezenty dawać.. masakra :/ Ludzie zero pomyslunku.
    U mnie w pracy kupili teraz nowe iPhone'y dla mnie do pracy i koles z dzialu technicznego je pokonfigurowal na swoje prywatne konto - choler wie czemu, a potem poszedl na tacierzynski, bo mu sie dziecko przed tp urodzilo i 2 tygodnie lezaly w szufladzie i nikt nie mogl odblokowac. Dziwic sie potem, ze ja nie mam co robic w pracy :P

Oh to slub juz tuz tuz :) Oby wszystko z Twoim zdrowiem bylo dobrze do tego czasu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 12:34

• JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dzisiaj krzywą. Zrobili mi trzy punktową na prośbę. Nie było tak źle, chociaż głód doskiwierał. Wstępne wyniki (z glukometra, bo jeszcze wysyłają do szpitalnego labu) to 3.9 -> 4 -> 4.1 (czyli z tego co rozumiem 70 -> 74 -> 72 mg/dl), więc raczej cukrzyca ciążowa mi nie grozi, jeśli już to jakieś niskie te cukry.

ines. lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • ines. Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Zrobiłam dzisiaj krzywą. Zrobili mi trzy punktową na prośbę. Nie było tak źle, chociaż głód doskiwierał. Wstępne wyniki (z glukometra, bo jeszcze wysyłają do szpitalnego labu) to 3.9 -> 4 -> 4.1 (czyli z tego co rozumiem 70 -> 74 -> 72 mg/dl), więc raczej cukrzyca ciążowa mi nie grozi, jeśli już to jakieś niskie te cukry.

ja mam podobnie ;) jem co 2-3 h zeby cukry za brdzo nie lecialy i jest ok.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek cukrzycy ciazowej sie nie diagnozuje glukometrem wiec czekaj na wyniki z labu - musi być krew z żyły, ale wygląda obiecująco :) Trzymam kciuki :)

A u mnie ponad 1,5 tygodnia do mojej krzywej :/ Już mi chodziło po głowie przedzwonić i przełozyć na wcześniejszy termin.
    Bardziej chce to badanie, niż usg w te sobotę czy niedzielę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 12:45

• ines. Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do chrztu to mam dwojke - chlopczyka i dziewczynke z jednego rocznika. pula byla 500 zł. u cholopczyka rodzice chcieli kupic jakeis rzeczy a kasa nie szastają wiec dałam kasę. dziewczynka - mają wszystko, kasy jak lodu, 500 zl to dla nich nic. wiec dalam srebrna bransoletke z grawerem i zaproszenie na sesje zdjęciową.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    JaSzczurek cukrzycy ciazowej sie nie diagnozuje glukometrem wiec czekaj na wyniki z labu - musi być krew z żyły, ale wygląda obiecująco :) Trzymam kciuki :)

A u mnie ponad 1,5 tygodnia do mojej krzywej :/ Już mi chodziło po głowie przedzwonić i przełozyć na wcześniejszy termin.
    Bardziej chce to badanie, niż usg w te sobotę czy niedzielę...
    użyła krwi z żyły w glukometrze, ale tak, czekam na "oficjalne" wyniki jeszcze :D

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
‹‹ 727 728 729 730 731 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ