X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prenatalne bede miec 20.12, wtedy bedzie to mmoj 11t4. Mam nadzieje, ze dziecko osiagnie te wymagane 45mm.. tez bardzo mi zalezalo, zeby zalatwic to przed swietami i miec spokojna glowe.

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • BeataW. Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prenatalne 18 grudnia:)akurat mąż wróci że wsparcia:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:05

BeataW.
    Poważnie zaczęliśmy myśleć o byciu rodzicami w październiku 2017 r. Biorę bromergon,na hiperprolaktynemie czynnościową,pierwszy cykl stymulowany w maju-ciąża biochemiczna...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    To jest to, co mnie zawsze tez powstrzymywalo od szczepienia na grype wlasnie, ale gdzies w tym roku czuje, ze jednak sprobuje. Nie zaszkodzi, moze w razie 'w' pomoze.

kiedy właśnie zaszkodzić może... ja bym nie kombinowała z układem immunologicznym w ciąży...
    Proszę: oficjalna strona. Bezpieczne, oczywiście, trzeba się szczepić, ale... faktycznie większe ryzyko poronienia, ale to jeszcze badamy.
    https://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/qa_vacpregnant.htm
    Poza tym zawiera tiomersal…
    Zostawiam pod rozwagę i już więcej nic nie napiszę ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwa pytania:

1. od czego zależy kiedy widać serduszko? od wieku ciąży czy wysokości bety?

2. mam już ciążowe rozmiękczenie mózgu ;) zawsze liczyłam, że równo 4 tygodnie jest w dniu spodziewanego okresu, ale... apka mi uświadomiła, że wtedy to jest 4+1, bo ja mam 14 dniową fazę lutealną…
    Jak to liczycie? Owu miałam 1 listopada.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wysłałam Ci zaproszenie :)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliś ja sama daty prenatalnych sobie nie wyznaczę, ale liczę, że będzie to w odpowiednim czasie, czyli tak, żeby bąbel miał pomiędzy 45 a 83 mm :) Bo to jest warunek konieczny.

Sung polecam o tiomersalu
    http://zaszczepsiewiedza.pl/aktualnosci/cala-prawda-o-tiomersalu/

i zalecenia NICE co do szczepien
    https://cks.nice.org.uk/immunizations-seasonal-influenza#!scenario
    i NHS
    https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/flu-jab-vaccine-pregnant/

Jedyne co to widzę rozjazd w Polsce a reszcie świata (jak zwykle ;)), bo w polskich źródłach często spotykam się z informacjami, żeby szczepić się od 2. trymestru. U mnie ten 10.grudnia to już będzie po organogenezie i tak. A jeszcze nie wiem na pewno, czy się zaszczepię wtedy, bo do tego czasu mogę się 8 razy rozchorować - mamy taki zjazd pogodowy, że szok :/

To każdego decyzja osobista :)

Dziewczyny jak mi niedobrze :(

• mikaja Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Mam dwa pytania:

2. mam już ciążowe rozmiękczenie mózgu ;) zawsze liczyłam, że równo 4 tygodnie jest w dniu spodziewanego okresu, ale... apka mi uświadomiła, że wtedy to jest 4+1, bo ja mam 14 dniową fazę lutealną…

1. https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/ tu masz wszystko opisane fajnie :)

2. liczysz od ostatniej miesiączki nie od owulacji niezależnie, kiedy ona wystąpiła - na usg się koryguje wiek ciąży na podstawie wymiarów zarodka :)

• poliś Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Poliś ja sama daty prenatalnych sobie nie wyznaczę, ale liczę, że będzie to w odpowiednim czasie, czyli tak, żeby bąbel miał pomiędzy 45 a 83 mm :) Bo to jest warunek konieczny.

mikaja no tak, to warunek konieczny ale prenatalne wykonuje się między 11-14 tc , więc każda z nas musi w tym czasie się zapisać, no chyba , że masz ginekologa, który sam Ci wyznaczy termin... Natomiast często ginekolodzy prowadzący nie mają odpowiednich certyfikatów i trzeba u kogoś innego robić, natomiast zazwyczaj same się zapisujemy w tym przedziale, więc pytałam na który tydzień dziewczyny planują się zapisać... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:50

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Mam dwa pytania:

Podobno przy becie mniej więcej 17000.
    Dwa tygodnie po spodziewanym terminie @ musi być serduszko.
    Mówi się że 28 dpo powinno być widoczne.

Edit. Pytałaś co to zmienia. Przy io brałam metformine 2000 i tyle. Dietę miałam od dietetyka nastawioną na redukcję bo mam nadwagę. Teraz dieta będzie zależała od wyników cukru. No i dla mnie będzie to gigantyczna zmiana bo 3 albo 4 razy dziennie będę dziobac paluchy i mierzyć cukier.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:55

Sung lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliś to prawda :) myślę, że najlepiej wbić się w okolice 12/13 tygodnia, jeśli to możliwe, bo to taki optymalny czas po środku po prostu. Tyle ze wiem, ze Święta itd.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja uważam, że ten abonament belly, to trochę przesada cenowo ? :P 3 lata temu pamiętam o wiele taniej było :P

• poliś Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Czy tylko ja uważam, że ten abonament belly, to trochę przesada cenowo ? :P 3 lata temu pamiętam o wiele taniej było :P
    mikaja jaki jest abonament? ja korzystam z darmowego konta, nie premium :) co masz dodatkowo czego nie ma w standardowym koncie?

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Też tak uważam. Nie mam zamiaru płacić 30zl miesięcznie.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!!!

Jestem po wizycie :) mamy już 1,03 cm człowieka i bijące serducho :D!!! Widziałam nawet mini-rąsie,ale Maleństwo siedziało plecami więc tylko zarys główki/plecków i tych rąsi było widać :) wszystko jest dobrze,według pomiarów mamy 7 tydzień i 1 dzień :) a termin porodu wstępnie na 10.07 :) odetchnęłam na chwile,bo już miałam w głowie czarne scenariusze,ale maluch to fighter i moje noszenie córki mu nie przeszkodziło rosnąć zdrowo <3 za 2 tyg kolejna wizyta :)))

BeataW,gratuluje pozytywnych wieści!!

Xgirl,kciuki za dziś i dawaj znać po wizycie!

Eluska, Kamsza, LidziA89, Sylka135, BeataW., Sung lubią tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktoras pisala ze date prenatalnych sie liczy od om a nie owulacji ale u mnie jest duza rozbieznosc . Sobie teraz licze ze codziennie dziecko rosnie 1 mm to zeby mialo te minimum to sie musze posluzyc swoim ostatnim usg a tam mi sie pokrywa z owu. Nie wiem czy wiecie o co chodzi ;) jakbym liczyla od om to w 12 tyg by bylo za małe. .

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wizyte mam dopiero za 3 tyg, ja nie wiem czy dam rade.. pomiedzy 6 tyg a 9 jest przepasc.. a tak w ogole to jestem dumna z naszych dzieciaczkow :)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polis w zasadzie wszystko - pasek z % ciąży, dodawanie wagi, wykresy dziecka, dodawanie objawów, leków itd. Jakoś pierwszy miesiąc jest za darmo - też wiem, że jak się prowadzi kalendarz w owu to za pewne rzeczy są punkty, które potem są zmieniane na darmowe miesiące i one przechodzą na belly jeśli się zajdzie w ciążę.
    Teraz widzę tylko to, w któym dniu ciąży jestem i nic poza tym, a ja lubię sobie uzupełniać te dane. Z Poprzedniej ciąży mam fajną pamiątkę, bo mogę co do dnia zobaczyć, co się działo ;) Dziś akurat zobaczyłam, że tyle co dziś, to wtedy ważyłam w 23tc. Także wypadałoby teraz do 23. tc nie przytyć :D
    Ja się zastanowię z tym abonamentem, ale to zdzierstwo trochę :p

Czarna_kawa aaaaa! super! :) gratulacje :)

Czarna_kawa, PannaEvans lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole 11 tydzien wychodzi mi zaraz po swietach potem 12 t zaraz po sylwestrze ale na nowy rok nie ma jeszcze zapisow bo beda dopiero po 10 grudnia. Denerwuje mnie to ze wszedzie bitwa o miejsca. u nas w miescie tylko jeden lekarz ma dobre opinie i te cale certyfikaty. I zostaje miasto 15 km stad albo 80.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna kawa gratulacje !!:)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eluska wrote:
    Dziewczyny ktoras pisala ze date prenatalnych sie liczy od om a nie owulacji ale u mnie jest duza rozbieznosc . Sobie teraz licze ze codziennie dziecko rosnie 1 mm to zeby mialo te minimum to sie musze posluzyc swoim ostatnim usg a tam mi sie pokrywa z owu. Nie wiem czy wiecie o co chodzi ;) jakbym liczyla od om to w 12 tyg by bylo za małe. .
    Ja mam tak jak Ty. Wszystko liczę korygujac wiek ciazy o tydzień. Z on to ja 9tc zaczęłam Ale to bez sensu. Wiem kiedy była ovulacja +-1dzien i przy usg się potwierdziło. Na prenatalne będę się umawiać wg tych korygowanych tygodni inaczej to nie ma sensu bo dziecko będzie za małe.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ