Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie prenatalne 18 grudnia:)akurat mąż wróci że wsparcia:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:05
BeataW.
Poważnie zaczęliśmy myśleć o byciu rodzicami w październiku 2017 r. Biorę bromergon,na hiperprolaktynemie czynnościową,pierwszy cykl stymulowany w maju-ciąża biochemiczna... -
nick nieaktualnymikaja wrote:To jest to, co mnie zawsze tez powstrzymywalo od szczepienia na grype wlasnie, ale gdzies w tym roku czuje, ze jednak sprobuje. Nie zaszkodzi, moze w razie 'w' pomoze.
kiedy właśnie zaszkodzić może... ja bym nie kombinowała z układem immunologicznym w ciąży...
Proszę: oficjalna strona. Bezpieczne, oczywiście, trzeba się szczepić, ale... faktycznie większe ryzyko poronienia, ale to jeszcze badamy.
https://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/qa_vacpregnant.htm
Poza tym zawiera tiomersal…
Zostawiam pod rozwagę i już więcej nic nie napiszę
-
nick nieaktualnyMam dwa pytania:
1. od czego zależy kiedy widać serduszko? od wieku ciąży czy wysokości bety?
2. mam już ciążowe rozmiękczenie mózgu zawsze liczyłam, że równo 4 tygodnie jest w dniu spodziewanego okresu, ale... apka mi uświadomiła, że wtedy to jest 4+1, bo ja mam 14 dniową fazę lutealną…
Jak to liczycie? Owu miałam 1 listopada. -
nick nieaktualny
-
Poliś ja sama daty prenatalnych sobie nie wyznaczę, ale liczę, że będzie to w odpowiednim czasie, czyli tak, żeby bąbel miał pomiędzy 45 a 83 mm Bo to jest warunek konieczny.
Sung polecam o tiomersalu
http://zaszczepsiewiedza.pl/aktualnosci/cala-prawda-o-tiomersalu/
i zalecenia NICE co do szczepien
https://cks.nice.org.uk/immunizations-seasonal-influenza#!scenario
i NHS
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/flu-jab-vaccine-pregnant/
Jedyne co to widzę rozjazd w Polsce a reszcie świata (jak zwykle ), bo w polskich źródłach często spotykam się z informacjami, żeby szczepić się od 2. trymestru. U mnie ten 10.grudnia to już będzie po organogenezie i tak. A jeszcze nie wiem na pewno, czy się zaszczepię wtedy, bo do tego czasu mogę się 8 razy rozchorować - mamy taki zjazd pogodowy, że szok
To każdego decyzja osobista
Dziewczyny jak mi niedobrze
-
Sung wrote:Mam dwa pytania:
2. mam już ciążowe rozmiękczenie mózgu zawsze liczyłam, że równo 4 tygodnie jest w dniu spodziewanego okresu, ale... apka mi uświadomiła, że wtedy to jest 4+1, bo ja mam 14 dniową fazę lutealną…
Jak to liczycie? Owu miałam 1 listopada.
1. https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/ tu masz wszystko opisane fajnie
2. liczysz od ostatniej miesiączki nie od owulacji niezależnie, kiedy ona wystąpiła - na usg się koryguje wiek ciąży na podstawie wymiarów zarodka -
mikaja wrote:Poliś ja sama daty prenatalnych sobie nie wyznaczę, ale liczę, że będzie to w odpowiednim czasie, czyli tak, żeby bąbel miał pomiędzy 45 a 83 mm Bo to jest warunek konieczny.
mikaja no tak, to warunek konieczny ale prenatalne wykonuje się między 11-14 tc , więc każda z nas musi w tym czasie się zapisać, no chyba , że masz ginekologa, który sam Ci wyznaczy termin... Natomiast często ginekolodzy prowadzący nie mają odpowiednich certyfikatów i trzeba u kogoś innego robić, natomiast zazwyczaj same się zapisujemy w tym przedziale, więc pytałam na który tydzień dziewczyny planują się zapisać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:50
Termin porodu 5 lipiec 2019 Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
-
Sung wrote:Mam dwa pytania:
Jak to liczycie? Owu miałam 1 listopada.
Dwa tygodnie po spodziewanym terminie @ musi być serduszko.
Mówi się że 28 dpo powinno być widoczne.
Edit. Pytałaś co to zmienia. Przy io brałam metformine 2000 i tyle. Dietę miałam od dietetyka nastawioną na redukcję bo mam nadwagę. Teraz dieta będzie zależała od wyników cukru. No i dla mnie będzie to gigantyczna zmiana bo 3 albo 4 razy dziennie będę dziobac paluchy i mierzyć cukier.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 10:55
Sung lubi tę wiadomość
-
mikaja wrote:Czy tylko ja uważam, że ten abonament belly, to trochę przesada cenowo ? 3 lata temu pamiętam o wiele taniej byłoTermin porodu 5 lipiec 2019 Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
-
mikaja wrote:Czy tylko ja uważam, że ten abonament belly, to trochę przesada cenowo ? 3 lata temu pamiętam o wiele taniej było
-
Cześć Dziewczyny!!!
Jestem po wizycie mamy już 1,03 cm człowieka i bijące serducho !!! Widziałam nawet mini-rąsie,ale Maleństwo siedziało plecami więc tylko zarys główki/plecków i tych rąsi było widać wszystko jest dobrze,według pomiarów mamy 7 tydzień i 1 dzień a termin porodu wstępnie na 10.07 odetchnęłam na chwile,bo już miałam w głowie czarne scenariusze,ale maluch to fighter i moje noszenie córki mu nie przeszkodziło rosnąć zdrowo za 2 tyg kolejna wizyta ))
BeataW,gratuluje pozytywnych wieści!!
Xgirl,kciuki za dziś i dawaj znać po wizycie!Eluska, Kamsza, LidziA89, Sylka135, BeataW., Sung lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny ktoras pisala ze date prenatalnych sie liczy od om a nie owulacji ale u mnie jest duza rozbieznosc . Sobie teraz licze ze codziennie dziecko rosnie 1 mm to zeby mialo te minimum to sie musze posluzyc swoim ostatnim usg a tam mi sie pokrywa z owu. Nie wiem czy wiecie o co chodzi jakbym liczyla od om to w 12 tyg by bylo za małe. .
-
nick nieaktualny
-
Polis w zasadzie wszystko - pasek z % ciąży, dodawanie wagi, wykresy dziecka, dodawanie objawów, leków itd. Jakoś pierwszy miesiąc jest za darmo - też wiem, że jak się prowadzi kalendarz w owu to za pewne rzeczy są punkty, które potem są zmieniane na darmowe miesiące i one przechodzą na belly jeśli się zajdzie w ciążę.
Teraz widzę tylko to, w któym dniu ciąży jestem i nic poza tym, a ja lubię sobie uzupełniać te dane. Z Poprzedniej ciąży mam fajną pamiątkę, bo mogę co do dnia zobaczyć, co się działo Dziś akurat zobaczyłam, że tyle co dziś, to wtedy ważyłam w 23tc. Także wypadałoby teraz do 23. tc nie przytyć
Ja się zastanowię z tym abonamentem, ale to zdzierstwo trochę :p
Czarna_kawa aaaaa! super! gratulacjeCzarna_kawa, PannaEvans lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW ogole 11 tydzien wychodzi mi zaraz po swietach potem 12 t zaraz po sylwestrze ale na nowy rok nie ma jeszcze zapisow bo beda dopiero po 10 grudnia. Denerwuje mnie to ze wszedzie bitwa o miejsca. u nas w miescie tylko jeden lekarz ma dobre opinie i te cale certyfikaty. I zostaje miasto 15 km stad albo 80.
-
nick nieaktualny
-
Eluska wrote:Dziewczyny ktoras pisala ze date prenatalnych sie liczy od om a nie owulacji ale u mnie jest duza rozbieznosc . Sobie teraz licze ze codziennie dziecko rosnie 1 mm to zeby mialo te minimum to sie musze posluzyc swoim ostatnim usg a tam mi sie pokrywa z owu. Nie wiem czy wiecie o co chodzi jakbym liczyla od om to w 12 tyg by bylo za małe. .