X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Podobno często są w ciąży orgazmy przez sen i wtedy właśnie stawia się macica
    A to nie są te skurcze Braxtona Hicksa ? Gdzies kiedys czytalam ze zaczynaja sie okolo 20 tyg ciazy. Napina sie wtedy podobno macica i podbrzusze.

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś KIWI na promocji w biedronie :D

Violet Flower lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Mamy bliźniąt ....

Macie częściej wizyty u lekarza mi kazał już przychodzić co 3 tygodnie.

Kasia, ja do tej pory miałam co 2-3 tygodnie więc zachowam taką cykliczność.
    Pózniej, w 3 trymestrze to już będzie chyba co tydzień.

Co do porodu, lekarz już na 1 wizycie mówił mi o cesarce bez opcji negocjacji. Tylko, że ja już miałam cięcie bo miałam laparotomię.

A mam pytanie była nas 6, a co z Kadetką? Dawno się nie odzywała albo ja coś przegapiłam..

Nadinka, testuje właśnie szpital na Wyspiańskiego i nie jest zle ale chyba w wojewódzkim z racji blizniaków będzie lepiej i bezpieczniej.

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    A to nie są te skurcze Braxtona Hicksa ? Gdzies kiedys czytalam ze zaczynaja sie okolo 20 tyg ciazy. Napina sie wtedy podobno macica i podbrzusze.
    Stawianie się macicy to nie są skurcze Braxtona-Hicksa,w internetach krąży wiele pseudo artykułów, które zrównują jedno z drugim. Macica się stawia jak mięsień nie nadąża za rozciąganiem, skurcze przewiadajace to przygotowywanie się organizmu do porodu. Miałam przyjemność poznać oba rodzaje skurczy w pierwszej ciąży i różnica między jednym a drugim jest bardzo duża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 17:47

Madamee92 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    Witam wszystkie czerwcowe przyszle mamusie !! :-) jestem tu nowa ale obserwuje profil od dluższego czasu i postanowiłam dołaczyć :-)

Mój termin wg OM 12.06 oraz z usg wychodzi 12.06 ale to po prenatalnych. Połówkowe mam 14.01 bardzo się staresuję aby wszystko z dzidziusiem było okej i zdrowe.
    Jak tam Wasze brzusie w 17tc i 3 dniu u mnie trochę widać ale nie za wiele i martwię się czy aby na pewno wszystko jest ok.
    Jednak wczoraj wieczorem gdy oglądaliśmy z mężem film położył mi na brzuszku dłoń i tak trzymał może dobre z pół godz i nagle w dole podbrzusza poczułam jakby konkretny kopniak taki delikatny ale jednak odczuwalny. Czy któraś tak miała od razu kopniaczek. Był tylko jeden . Barfzo się doczekać nie mogę gdy moje maleństwo zacznie sie ruszać tak że nie będę miała wątpliwosci . Dziś jest cisza.
    Pozdrawiam wszystkie mamusie. I cieszę się że w końcu dołączyłam do Was na forum :-)

witaj, fajnie, że dołączyłaś ;*
    Może te pierwsze ruchy, takie bąbelki po prostu były dla Ciebie niewyczuwalne, trzeba długo leżeć i czekać żeby coś poczuć :)
    Ja jutro zaczynam 20 tydzień,ruchy czuję bardzo często, ale tylko siedząc bądź leżąc i czuję je w taki sposób jakby dzidziuś "odbijał się" mocno od ścianki akwarium :p Albo jakby w podbrzuszu pękał duży balon :p
    Sama nie wiem jak się odczuwa takie prawdziwe kopniaczki :) A co brzucha to też mam jeszcze bardzo mały, ale jestem dość wysoka i to pierwsza ciąża, także to chyba zupełnie normalne, nie stresuj się :)

Szczesliwa1405 lubi tę wiadomość

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Doświadczone mamy, podpowiedzcie czy to jest dobra opcja dla noworodków na 4 trymestr? Może któraś użytkowała tulika?

https://www.facebook.com/otulacz/

7 lat walki
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Doświadczone mamy, podpowiedzcie czy to jest dobra opcja dla noworodków na 4 trymestr? Może któraś użytkowała tulika?

https://www.facebook.com/otulacz/

Mój synek nie lubiał być ciasno owiniety no i ja jestem za tym żeby dziecko miało swobodę ruchu ;)

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co doświadczone mamy powiedzą o śpiworkach bawełnianych do łóżeczka? Takich zamiast kołderki. Kupiłam dzisiaj w lidlu ale po powrocie do domu zzaczelam sie zastanawiać czy na lato to się w sumie nada do spania... Kupiłam w sumie większy bo rozmiar 90. Dobrze, że poszalałam z tym tylko za 30 zł :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 18:08

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    A co doświadczone mamy powiedzą o śpiworkach bawełnianych do łóżeczka? Takich zamiast kołderki. Kupiłam dzisiaj w lidlu ale po powrocie do domu zzaczelam sie zastanawiać czy na lato to się w sumie nada do spania... Kupiłam w sumie większy bo rozmiar 90. Dobrze, że poszalałam z tym tylko za 30 zł :D

Spiworki super! Mam też ten z Lidla teraz bo mój syn nie może być niczym przykryty. W lecie to chyba średnio. Ja nie orzykrywałam. Może jakaś pieluszka bambusowa?

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej kupowałam w smyku na promocji ale smykowe szybko się mechacą

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK no właśnie u mnie tak samo podejrzeń sporo, ale nic z tym nie zrobią. Ja juz zauwazylam ze pogarsza mi sie jak pomysle: "a w sumie dobrze sie dzisiaj czuje to zaszaleje..." i wjezdza jakis smazony kotlet, albo jakies inne dobro :P zauwazylam ze mocno mi szkodza skórki, odkad np obieram pomidora tez jest lepiej. No ale czasem miewam takie dni ze nie wiadomo od czego zaczynaja sie przeboje wiec ciezko jest, no ale co zrobic.... Trzymam kciuki aby jutro było Ci lżej. Tradycyjnie polecam dużo wody!

No właśnie u mnie zbyt dużo wymiotów nie było. Może ze 3 razy. W ogóle mdliło mnie z głodu. Więc aby pozbyć się tych mdłości często jadłam no i wtedy chyba zaczely mi te jelita szwankowac. Mam cichą nadzieję, że w końcu uda mi się cokolwiek przytyć bo nogi i ręce mam już jak patyki. A w sumie mimo, że teraz ta moja dieta nie jest jakaś strasznie bogata to jem wydaje mi sie całkiem sporo. Nie wiem czy to nie bedzie moze jakies genetyczne bo moja mama w ciazy schudla 15 kg. Tylko, że ona miała z czego chudnąć :P Ja jednak wolałabym aby mi wiecej nie spadalo :P

p19uskjoxacp4928.png
  • Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:
    witaj, fajnie, że dołączyłaś ;*
    Może te pierwsze ruchy, takie bąbelki po prostu były dla Ciebie niewyczuwalne, trzeba długo leżeć i czekać żeby coś poczuć :)
    Ja jutro zaczynam 20 tydzień,ruchy czuję bardzo często, ale tylko siedząc bądź leżąc i czuję je w taki sposób jakby dzidziuś "odbijał się" mocno od ścianki akwarium :p Albo jakby w podbrzuszu pękał duży balon :p
    Sama nie wiem jak się odczuwa takie prawdziwe kopniaczki :) A co brzucha to też mam jeszcze bardzo mały, ale jestem dość wysoka i to pierwsza ciąża, także to chyba zupełnie normalne, nie stresuj się :)

Witaj dziękuję że odpowiedziałaś to bardzo miłe:-) z tym balonem to miałam kilka razy tak ale nie wiedziałam czy to dzidziuś czy jelita. Ciężko to odróżnić. Jednak wczoraj było to zupełnie inne :-) nieraz mi się tak przelewa w brzuchu ale te przelewanie słychać także to pewnie jelita.. Jak każda matka wyczekuje tych pierwszych ruchów i martwię się jak głupia. No już u Ciebie półmetek :-) u mnie za 2 tyg kiedy to zleciało ja nie wiem. zyczę dużo zdrówka :-)

Trine91 lubi tę wiadomość

• Trine91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    Witaj dziękuję że odpowiedziałaś to bardzo miłe:-) z tym balonem to miałam kilka razy tak ale nie wiedziałam czy to dzidziuś czy jelita. Ciężko to odróżnić. Jednak wczoraj było to zupełnie inne :-) nieraz mi się tak przelewa w brzuchu ale te przelewanie słychać także to pewnie jelita.. Jak każda matka wyczekuje tych pierwszych ruchów i martwię się jak głupia. No już u Ciebie półmetek :-) u mnie za 2 tyg kiedy to zleciało ja nie wiem. zyczę dużo zdrówka :-)

Ja wyszłam z założenia, że jelit nie można czuć tak nisko i to musi być dzidziuś :p
    Zresztą tak mnie to cieszyło jak coś zaczęłam czuć, że nie dopuszczałam do siebie innej myśli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 19:02

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Spiworki super! Mam też ten z Lidla teraz bo mój syn nie może być niczym przykryty. W lecie to chyba średnio. Ja nie orzykrywałam. Może jakaś pieluszka bambusowa?
    A powiedz mi z tym rozmiarem 90 to sie na jesien zalapie? Czy dziecko zdazy wyrosnac? Moze glupie pytanie ale to bedzie moje pierwsze dziecko i nie mam pojecia w jakim tempie dzieci rosna :D

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    A powiedz mi z tym rozmiarem 90 to sie na jesien zalapie? Czy dziecko zdazy wyrosnac? Moze glupie pytanie ale to bedzie moje pierwsze dziecko i nie mam pojecia w jakim tempie dzieci rosna :D

Spokojnie i jeszcze będzie z dużym zapasem. Dzieciaki będą nosić rozmiar koło 74. Mój sierpniak w styczniu nosił rozmiar 74 i powoli wychodzilismy w 80. Ja teraz kupiłam śpiworek 110 i jest ze 20 cm zapasu w nogach

Madamee92 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Mamy bliźniąt ....

Macie częściej wizyty u lekarza mi kazał już przychodzić co 3 tygodnie.
    U mnie co 4 tygodnie póki co...

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Mój synek nie lubiał być ciasno owiniety no i ja jestem za tym żeby dziecko miało swobodę ruchu ;)

No właśnie ponoć w tym moga ruszac sie spokojnie, przeciagac, itp. Material jest elastyczny, widzialam kilka filmikow i wiekszosc rodzrodzicow zachwala, ze kolki mniejsze i noce bardziej przespane.
    Moze jeszcze sie ktoras znajdie, ktora uzytkowala Tulika ;)

7 lat walki
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    Na jesień to pewnie będzie rozmiar 74, tak mniej więcej. Śpiworki fajna rzecz- używałam i będę używać. Początkowo używałam rożka albo owijałam.
    Co do tulika to nie miałam takiego z zamkiem-teraz zamówiłam na Aliexpress odpowiednik za 30zł. Miałam otulacz z motherhood, ale był za duży i za luźny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 19:44

Wojtek 10.08.2016r.
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    No właśnie ponoć w tym moga ruszac sie spokojnie, przeciagac, itp. Material jest elastyczny, widzialam kilka filmikow i wiekszosc rodzrodzicow zachwala, ze kolki mniejsze i noce bardziej przespane.
    Moze jeszcze sie ktoras znajdie, ktora uzytkowala Tulika ;)

U nas większego problemu z kolkami nie było to też nie szukałam jakiś dodatkowych sposobów żeby je łagodzić, zazwyczaj dopiero rano go meczyly i na początku noce też nawet ładnie przesypiał. Budził się 2-3 razy na karmienie. Hardkor zaczął się koło 5 miesiąca i tak trwał aż do odstawienia nocnych karmien ;p i w łóżeczku miał za mało miejsca to w końcu wylądował ze mną w łóżku a mąż w salonie. Bo jak zobaczył tylko tatę to koniec spania tylko zabawa xd

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja otulałam, ale nie z powodu kolek, bo nie miał ;-). Spał wtedy spokojniej i nie wybudzał się przez niekontrolowane ruchy rąk.

Wojtek 10.08.2016r.
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ