X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Dziewczyny a jak z ubieraniem noworodka w okresie letnim? Ja jestem zielona i przerażona jak o tym myślę. Body na długi rękaw i skarpetki? Body na krótki rękaw i kocyk? Czy jeszcze śpiochy do tego? Przecież przy 25 stopniach i takiemu maluchowi nie będzie zimno chyba? Wiadomo, że zależnie od pogody, ale... Nawet nie wiem co kupować w jakich ilościach.
    Dziecko i ubierasz tak, jak siebie. Jak Tobie jest dobrze na krótki rękaw to dziecku nie ubierasz czapeczki ;-). Noworodek początkowo ma mieć jedną warstwę więcej, ale pamiętaj, że leży w gondoli, zasłonięty i to jest w sumie warstwa. Jak coś to jakimiś kocykiem/pieluchą bambusową przykryć i już. Temperaturę dziecka sprawdzaj na karku-jak jest gorący to znaczy, że dzieciak ma za ciepło. Ogólnie lepiej jak zmarznie niż się przegrzeje ;-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 07:57

Freyja, Trine91, jolciaa171, Izieth, Madamee92, Marryy, Robaczek12 lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się cieszę, że trafiłam na to forum i możemy tutaj liczyć na rady bardziej doświadczonych mam, dzięki dziewczyny ;*

Ja już do głowy dostaje z "radami" mojej mamy i tesciowej- wiadomo chcą dobrze, ale dzieci rodziły 30 lat temu i chyba się trochę pozmieniało od tego czasu. Mi cały czas mówią, że noworodek musi mieć ciepło, że mam wszystko na długi rękaw kupować, na krótki to przyjdzie czas, ale w sierpniu, jak podrośnie, zawsze czapeczkę zakładać, itp..

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:
    Tak się cieszę, że trafiłam na to forum i możemy tutaj liczyć na rady bardziej doświadczonych mam, dzięki dziewczyny ;*

Ja już do głowy dostaje z "radami" mojej mamy i tesciowej- wiadomo chcą dobrze, ale dzieci rodziły 30 lat temu i chyba się trochę pozmieniało od tego czasu. Mi cały czas mówią, że noworodek musi mieć ciepło, że mam wszystko na długi rękaw kupować, na krótki to przyjdzie czas, ale w sierpniu, jak podrośnie, zawsze czapeczkę zakładać, itp..

Też słuchałam takich rad ale później teściowa i mama przestały się wtracac bo się bały :p
    Jak tesciowa się pytała gdzie czapeczka to ja się jej pytałam gdzie ona ma xd

Oleśka11, Takana5, Izieth, Madamee92, Mama Wojtka, Violet Flower, Nita lubią tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:

to chyba też zależy od dziecka, moja mama się śmieje, że jak mnie rodziła te 30 lat temu, to właśnie już się mówiło, że bez czapki etc., a moja babcia chodziła za nią i mówiła ona płacze, bo jej jest zimno. Mama na to, że co ona tam wie, ale w końcu skapitulowała, wsadziła mnie do grubej poduchy i w końcu przestałam płakać. Ja byłam zmarzluchem, do dziś tak mam, nawet latem, jak idę spać, to zawsze w skarpetkach :D i jak mama się pokapowała, że ma dziwne dziecko, to zawsze jak marudziłam np. po kąpieli, przykrywała mnie dodatkowo i od razu byłam spokojniejsza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 08:57

miazmija, Izieth, Violet Flower lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:

Dokładnie! Ostatnio właśnie rozmawiałam z mamą i mówię, że właśnie body na krótki rękaw i kocyk lekki i będzie okej, a ona że jak to?! Dziecku musi być ciepło! Skarpetki i czapeczka itd. Wtedy zaczęłam wątpić w swój zdrowy rozsądek...

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek znowu zimnolubny. U teściów jak tylko do nich orzyjezdzalismy w zimie rozbueralismy go do pampersa bo w domu 30 stopni bo trzeba w piecu napalic7bo dziecko przyjedzie. Teściowa nie mogła tego przeboleć

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jak Magda-mbc napisała - to zależy od dziecka, niektóre są ciepłolubne, inne nie. Ja zawsze muszę pamiętać, że moja córka lubi chłód i najczęściej ja jestem cieplej ubrana, niż ona ;) Tak samo do spania, ja jestem przykryta po czubek nosa, a ona cała poodkrywana i śpi w chłodnym pokoju ;)
    Jak się już pokapowałam, że ona ma inaczej, to właśnie często sprawdzałam, czy ma gorący kark, żeby nie przesadzić (bo stopy i rączki najczęściej był zimne, a kark i tak ciepły).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 09:12

Madamee92, Freyja lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanki - matki na forum to skarb. Faktycznie przez lata dużo się zmienia. I to co kiedyś było uznawane za dobre dla dziecie juz nie jest teraz. Ja jeszcze do tego nie będę mieć pod ręką ani mamy ani teściowej wiec Wasze rady są bezcenne :)

Dotarło do mnie dziś jak kalendarz pokazał że zaczynam 20tc że w zasadzie w moim przypadku połowa ciąży za mną :) w tym tempie zanim się zorientuje już będę szła na cesarkę ;)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dzieciakowi nie będzie coś pasować to da znać, nie ma co się martwić ;-)

Ja mam tendencje do ubierania zbbut grubo, bo mi ciągle zimno. Na szczęście zimnolubny mąż mnie hamuje ;-). Dziecko raczej też zimnolubne jest, więc mam z tyłu glowy, że mam nie przesadzać :-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tu w Holanddi rodzice nieźle hartują swoje pociechy ;) Ja do 30stki byłam ciepłolubna,po 30stce (a właściwie po 1wszym.poronieniu) zmieniłam się o 180st.Nie potrafię wytrzymać długo na słońcu-męczy mnie.W sypialni mam 19st.-po prostu lepiej znoszę chłód niż upał.Pracuję 10lat w 2st.to chłodzik nie jest mi obcy :P :) Malucha na pewno nie będę przegrzewać ;)

Dziś pierwszy raz współżyłam od pozytywnego testu i mam schizy,że dziecku coś może się stać-jednak sex w ciąży nie jest dla mnie.

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny widzę dobre wieści z wizyt także gratuluję, i najbardziej zazdroszczę potwierdzonych płci... My dalej czekamy 19 kolejna wizyta a 1 lutego polowkowe... Widzę że kilka z nas ma wtedy :).... Co do wyprawki to kupiłam pierwsze pajace na długi rękaw ale bez stopek.... Z pozostałymi ubrankami raczej pójdę w krótki rękaw.... Sama się nad tym zastanawiam jak ubierać takiego malca zwłaszcza na sam początek...

Freyja lubi tę wiadomość

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Jak dzieciakowi nie będzie coś pasować to da znać, nie ma co się martwić ;-)

Ja mam tendencje do ubierania zbbut grubo, bo mi ciągle zimno. Na szczęście zimnolubny mąż mnie hamuje ;-). Dziecko raczej też zimnolubne jest, więc mam z tyłu glowy, że mam nie przesadzać :-)

U nas tak samo :D Ja pod kocem, mąż w krótkim rękawku...

No to 1 lutego czekamy na wysyp samych dobrych wiadomości :)

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Widzę, że przy szyjkach długości już około 3-3,6 cm Wasi lekarze już alarmują...Kurcze a ja mam szyjkę po częściowej konizacji. Wyjściowy wymiar na początku ciązy 35 mm. I to ja zwykle panikuję u lekarzy proszę aby sprawdzali dokładnie itd. a oni mnie uspokajają że liczy się to czy będzie się skracać i ten wyjściowy wymiar nie jest zły...
    Co prawda jestem na L4, nie dźwigam i biorę magnez, ale normlanie fukcjonuję.
    L4 daje mi ten komfort że jak się źle czuje to mogę się położyć, nie musze godzinami stać w komunikacji miejskiej i siedzieć przykuta do biurka z bólem pleców :-)
    Mam nadzieję ze jednak moja szyjka wytrzyma...Wiele się wyjasni na usg połówkowym.

Co do ciuszków to tez jestem zielona. Na razie wymyśliłam sobie że zaczniemy od zestawu: kilka bodziaków krótki rękaw, kilka bodziaków długi, kilka pajacyków i śpioszków, ze 3 czapeczki, śpiworek lub otulacz, skarpetki i rękawiczki.
    Kilka to mam na myśli 3-5 sztuk. Nie wiem od jakiego rozmiaru zaczynać 56? czy może większy? Chyba większy by się przydał? Myślicie że na start starczy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 12:18

2019 Natalka
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87, Twoi lekarze mają rację- najważniejsze żeby się szyjka nie skracała, moja gin powiedziała, że taka wartość graniczną to 2,5. Mnie na poprzednich wizytach nie mierzyła szyjki, mówiła tylko, że długa i zamknięta. Teraz jak powiedziałam o napinaniu macicy i kłuciu w szyjce to zmierzyła i powiedziała, że 3,6 to bez szału i mam się bardziej oszczędzać, bo może się zacząć skracać. Wcześniej mówiła, że jest ok, teraz "bez szału" i strasznie mnie nastraszyła przez to, bo sama sobie wmówiłam, że pewnie się skrociła... W każdym razie zaczynam przekazywać swoje obowiązki w pracy i przynajmniej te dwa dni w tygodniu chce pracować z domu, chyba, że na kolejnej wizycie wyjdzie, że faktycznie się jeszcze skrociła. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 13:07

Doriska87 lubi tę wiadomość

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • Marryy Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie bo w sumie nie wiem. Czasami wydaje Mi się że macica sie stawia. Jak to rozpoznać że to nie maluch albo jelita? To moja pierwsza ciąża wcześniej nie miałam takich odczuć. Przed chwilą np. Poczułam taki dyskomfort w dole brzucha pod pepkiem usiadłam i widzę że lewa strona jest napięta, twardsza i jakby zdeformowana trochę taka bula po czym po chwili siedzenia unormowalo się chociaż pod pepkiem wzdłuż jest i tak twardsze.
    Myślicie że coś jest nie tak czy raczej panikuje trochę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 13:39

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
  • Mamuśkaa1 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubierania letnich dzieciaczków, to w szpitalu moja miała body na długi rękaw, w pampersie była i kocykiem przykryta i skarpetki, czapeczke miała na sobie tylko po kąpieli, a nawet bez kocyka leżała i czasami body na krótki rękaw jej założyłam, w domu była w bidach na krótki i skarpetki a po kąpieli na wieczór i na noc body długi, skarpetki i albo przykryta albo dawałam śpioszki

23.07.2017: Sandra ;*
    31.05.2019: wizyta na 13:00
    xnw443r8qh4hngjp.png
  • Mamuśkaa1 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorzej jest przegrzać dziecko :)

23.07.2017: Sandra ;*
    31.05.2019: wizyta na 13:00
    xnw443r8qh4hngjp.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:
    A najlepiej pani doktor skomentowala moje +5kg, bo tyle finalnie wyszło na koniec dnia od wagi początkowej- trochę sobie pani pojadła przez święta :D

ja miałam +4 miesiąc temu, a teraz po świętach i po urlopie aż się boję co to będzie - pewnie dostanę opieprz :/ tyję jak szalona :(

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariette1983 wrote:
    ja miałam +4 miesiąc temu, a teraz po świętach i po urlopie aż się boję co to będzie - pewnie dostanę opieprz :/ tyję jak szalona :(

U mnie teraz waga się zatrzymała i od świąt nic nie uroslo ale zaczęłam się pilnować z jedzeniem i nie jem już tabliczki czekolady na raz ;p ale mam farta i pierwsza wagę w książeczce mam wpisaną o 2kg wyższa to będzie że mnie przytyłam xd

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie jak często macie badany cukier w ciązy? Ja od początku miałam raz tylko. Zastanwiam się czy nie za mało...

2019 Natalka
‹‹ 315 316 317 318 319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ