X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Mi brzuch wyszedł jakieś 2 tyg temu. Jak jestem w luźnym to niewidzącej. Ale jak w obcisłym to już widac. Wogole rodzice powiedzieli ze się zaokraglilam :/ no ale folgowałam sobie z jedzonkiem

Ja mam +4kg i na razie stoję.
    Mam 170cm wzrostu, zaczęłam ważąc 58, teraz 62.
    Jeśli chodzi o brzuch, to powoli się wyłania, ale zaokrąglony jest od jakiegoś czasu, myślę, że jeszcze 2 tyg. i go nie ukryje :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja dokładnie z tego samego powodu mam już wózek.
    Z tym, że u mnie tylko gondolę zdobyłam używaną, a stelaż i siedzisko spacerowe musiałam kupić nowe ze względu na likwidację kolekcji 2018. Ale w baaardzo dobrej cenie dostałam.
    Wiem, że joolzday2 nowy też już jest tylko do wyprzedania, bo zastąpiła go 3
    Niestety mój mios wyszedł w ogóle na koniec 2017 więc ciężko jeszcze o oferty całych używanych.

My trafiliśmy na gondolę i spacerówkę, tapicerka w stanie niemal idealnym, praktycznie zero zarysowań na stelażu (trzeba się dobrze przyjrzeć by coś zauważyć). Zapłaciliśmy 1000zl więc uważam, że naprawdę okazja, a w ogóle prawie pod nosem bo 10min z domu...

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    My trafiliśmy na gondolę i spacerówkę, tapicerka w stanie niemal idealnym, praktycznie zero zarysowań na stelażu (trzeba się dobrze przyjrzeć by coś zauważyć). Zapłaciliśmy 1000zl więc uważam, że naprawdę okazja, a w ogóle prawie pod nosem bo 10min z domu...
    Wow, super!
    Ja jestem bardzo za kupowaniem używanych rzeczy, uważam, że ten dziecięcy biznes to nieźle w głowach mąci no i w portfelach :P

Izieth, Mama Wojtka, Freyja, Nita lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, trzymam kciuki :)

Ja wczoraj miałam połówkowe i wszystko w porządku, wymiary się zgadzają, ale mały miał powiększone miedniczki nerkowe. Nieznacznie i są w zasadzie w granicy normy, ale jednak trzeba obserwować. Przewody moczowe też były delikatnie widoczne, więc był tam mocz. Na pewno pęcherz moczowy w porządku, nerki też i jakaś zastawka też w porządku, ilość wód w normie, więc normalnie siusia. Możliwe, że tym razem się nie wysikał i to z tego powodu. Zobaczymy za 3 tygodnie, czy nadal się to utrzymuje.

Ja też jestem za używanymi rzeczami, są duuuużo tańsze, a najczęściej w ogóle nie zniszczone :) Ja mam większość rzeczy po bratankach, mnóstwo ciuchów, łóżeczko i wózek odkupiłam za 200 zł od koleżanki jeszcze przed pierwszą ciążą i teraz też posłużą :) Nawet kolejne łóżko dla córki będzie po bratanku, bo krótko używał, a my też docelowo, jak dzieciaki trochę podrosną chcemy wstawić piętrowe.

Violet Flower, Pimka, Ariette1983, Lorella, bratfrandu lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się przyznam- wczoraj przyszedł do mnie (używany, oczywiście) Bugaboo Donkey. Cena nowego jest dla mnie śmieszna, a czytając recenzje wydawał się najlepszym wyborem. Muszę dokupić nowe budki, bo te są trochę wyblakłe. Gondole są całkiem duże jak na wózek bliźniaczy. Fajne jest to, że można konfigurować różne dodatki do niego. Zobaczymy jak będzie się używało...

Magda - mbc, Freyja, Izieth, Trine91, Lorella, KaśkaKwa lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, a to są w ogóle jednodniowe antybiotyki?

Izieth, z tego co wiem to akurat miedniczki często wychodzą z różnych przyczyn powiększone na usg i praktycznie zawsze jest to tylko obserwowane a potem okazuje się że wszystko ok. Głowa do góry.

Ja dziś świętuję ukończenie równej połowy ciąży i z tej oto okazji w nocy trzy razy budziło mnie mega mocne kopanie. Nie wiem sama jak on może tak walić na tak wczesnym etapie, aż boli chwilami. Z moim starszym synem w połowie czułam delikatne pukanie tylko.

W ogóle to jakaś depresja mnie dopada. Nic mi się nie chce, jakieś czarne myśli mam ciągle. Hormony+zima i ponura aura tak chyba na mnie działają. Pocieszam się tylko tą odrobiną lata, którą złapię za tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 09:11

Izieth lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, Magda- u mnie komoda z przewijakiem okazała się nietrafionym zakupem. Owszem, szuflady się przydały ale dużo wygodniej było mi przewijać dziecko na łóżku.

gann3e3k131pma53.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Aha, Magda- u mnie komoda z przewijakiem okazała się nietrafionym zakupem. Owszem, szuflady się przydały ale dużo wygodniej było mi przewijać dziecko na łóżku.
    Ja tak zawsze przewijałam chrześnicę więc tylko taki system znam i powiem, że nawet jak już była duża, to bardzo wygodnie mi się ją ogarniało na przewijaku na komodzie. :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednodniowy antybiotyk to pewnie Monural. Polecam, miałam go raz jeszcze długo przed ciążą.

Violet Flower lubi tę wiadomość

• Takana5 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka za ile kupiłaś Bugabbo? Wrzuć foty wózka na FB. Te wózki są piękne ale nawet używane mają kosmiczne ceny :)
    Obserwuję powoli OLX ale jeszcze bez konkretów, może trafię jakąś perełkę a jeśli nie to pewnie używany TFK lub Baby Monsters Easy Twin.

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wizytuje u Endo :)

Co do przewijaka też nie będę kupować planuje malucha przebierać na łożku :)

Ja również planuje kupić wiele rzeczy używanych dla Syneczka,

Szukałam długo łozeczka z ikea na olx ale co tańsze to nadaje się do malowania więc kupimy nowe, na wózek Joie dostaniemy spory rabat więc też będzie nowy.

Natomiast akcesoria , zabawki, ubranka dostane w większości od siostry,może coś upoluję w secon-hand-zie, resztę dokupie :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:13

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, a któraś z Was brała syrop prenalen na przeziębienie w ciąży? rzeczywiście on taki skuteczny?

Te domowe sposoby średnio na mnie działają i mam wrażenie, że z każdym dniem gorzej się czuję :(

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • asylia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję zakupu wózków - super, że udało się okazyjnie.
    My też tak kupowaliśmy dla Synka - za cały zestaw daliśmy 800 zł i teraz tez będzie nam służył.

Dziewczyny, panujecie kupić monitor oddechu?
    My przy synku nie mieliśmy, jakoś w ogóle o tym nie myślałam, jakby było da mnie oczywiste, że nic się nie stanie. A teraz z koleżanką pisałam i zasiała w mojej głowie ziarno niepewności i myślę o tym.

7u22rjjg269yrzch.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine91 wrote:
    dziewczyny, a któraś z Was brała syrop prenalen na przeziębienie w ciąży? rzeczywiście on taki skuteczny?

W pierwszej ciąży dałam się na niego nabrać, a później.. przeczytałam skład. Tam właściwie nie ma co zadziałać - w ogrooooooomnej większości to syrop glukozowo- fruktozowy.

Lepszy efekt myślę, że można osiagnąć jak się będzie piło soki bogate w witamine C i jadło czosnek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 10:55

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia, my na razie nie planujemy. Chcemy żeby te początkowe miesiące mały spał z nami w sypialni przy łóżku, ale zobaczymy też jakim będzie dzieckiem jak się urodzi, może potem dokupimy. Na razie nie planujemy, siostra męża też nie miała dla swojej córeczki, więc może nikt nas do tej pory nie nakręcił na to...

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitora nie planuję.
    Detektora też nie mam ;)

asylia lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    U mnie wie rodzina od świąt rodzice wiedzieli już po pierwszym USG gdzieś w 6 TC. Teraz powiedzialam mojej przyjaciółce. Tylko problem teraz jest taki, że wszyscy pytają jak to 5 miesiąc przecież nie masz w ogóle brzucha. Gdzie ten brzuch? Nie glodzisz sie, bo w ogóle nie masz brzucha? Ja natomiast widzę u siebie zmiany w wyglądzie nie mam takiego wcięcia w talii brzuch już nie jest taki płaski w ostatnich dniach zauważyłam, że zmienił mi się kształt pępka. Poza tym jak tak bardzo twardnieje mi macica to widać taką piłeczkę nad spojeniem łonowym.

Co do zakupów ja również nie mam jeszcze nic kupionego...
    U mnie to samo. 21 tydzień a wszyscy straszą mnie małym brzuchem... Ja jestem 6 kilo na plus w stosunku do staniu sprzed ciązy a i tak wyglądam jak chudzielec... chyba ze 3 kg to w cycki poszło.

Ja w pracy powiedziałam gdzieś w granicach 10 tygodnia. Liczyłam że
    pracodawca zorganizuje tak prace abym nie musiała harować jak wół (ale się myliłam i w dupie wszyscy wszystko mieli, a jakie były zdziwienia ze nie chce jechać w kilkudniowa delegację na drugi koniec Polski z tak napiętym harmonogramem ze nawet nie wiem kiedy bym się wysikała nie mówiąc o jedzeniu - byłaby tylko kawa za kawa aby jakoś wytrwać)… Po drugie chciałam im dać czas a wiedziałam że prędzej czy później przy mojej krótkiej szyjce będę musiała się oszczędzać i przejść na L4...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 11:23

2019 Natalka
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    W pierwszej ciąży dałam się na niego nabrać, a później.. przeczytałam skład. Tam właściwie nie ma co zadziałać - w ogrooooooomnej większości to syrop glukozowo- fruktozowy.
    Niestety, podobnie w tabletkach na gardło- na pierwszym miejscu syrop glukozowo-fruktozowy… masakara.

Jeśli chodzi o zakupy to ja jeszcze nic nie mam...czekam na połówkowe (stres mnie ogarnia) i wtedy może powoli zacznę kompletować.
    Wczoraj miałam badana szyjkę "ręcznie" na fotelu - lekarz powiedział że "długa nie jest" ale jest w normie i zamknięta...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 11:31

2019 Natalka
  • Nita Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam komodę z przewijakiem po synku i bardzo mi się to przydało. Używałam przez około rok, niecały rok. Później dziecko zaczęło mi uciekać, przekręcać się, więc bezpieczniej było przewijać go na podłodze. I tak robię do dzisiaj.
    A z przebieraniem pieluchy na łóżku to tylko dodam, że takie maluszki często nawalą taką kupę, że dosłownie wszystko w około jest uwalone. Jeszcze machają nogami przy przebieraniu i kupa rozmazana wszędzie. Chłopaki też często sikają w powietrzu, szczególnie wtedy jak się dopiero pieluchę zdejmie. Także powodzenia przy zamienianiu pieluchy na łóżku, ja bym się nie podjęła takiego ryzyka, że musiałabym w środku nocy zmieniać pościel czy prześcieradło brudne od kupy czy obsikane ;D

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ