X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio co raz częściej czuje młodego, lekarka pokazala mi gdzie były nozki a ja po tej stronie go czułam, co za cuuuudowne uczucie!! :) <3

Trine91, Ariette1983, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bratfrandu, gratuluję synka, najważniejsze, że maluch jest zdrowy i wagę wydaje mi się też ma konkretną jak na ten termin, więc może z łożyskiem i przepływami nie jest aż tak źle..
    Najważniejsze, że już na tym etapie jesteś świadoma co się dzieje i możesz częściej kontrolować przepływy. Ja wierzę, że wszystko się dobrze dla Was skończy i za jakiś czas będziesz tuliła swojego synka, Musisz być dobrej myśli dla niego ;*

bratfrandu lubi tę wiadomość

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bratfrandu wrote:
    W poniedziałek miałam połówkowe i przebiegły w miarę pomyślnie. Będzie syn! - Po raz pierwszy dowiedzieliśmy się o płci. Z synkiem wszystko w porządku, waży koło 375 g. Termin porodu zmienili na 10. czerwca, bo płód jest o 4 dni mniejszy niż na 6. czerwca (nie wiedziałam, że wolno tak późno zmieniać termin).

Lekarka postraszyła mnie, że mam nie najlepsze przepływy w łożysku i że może dojść do niewydolności. Zaczęła wyliczać potencjalne komplikacje, hipotrofia płodu, oddzielenie się łożyska, eklampsia, że może trzeba będzie wymuszać przedwczesny poród. Aż mi się niedobrze zrobiło.

Poza tym, mam łożysko na przedniej ścianie, co by tłumaczyło, dlaczego wciąż nie czuję ruchów.

Mąż wyszedł zachwycony z połówkowych i zostawił wiadomości wszystkim spośród rodziny i znajomych, że będziemy mieć syna. Ja wyszłam z mieszanymi uczuciami.
    Gratuluje synka :)
    Nie martw się za bardzo na razie przepływami i ryzykami wiem ze to b stresujące bo mnie już po prenatalnych nastraszyli ale ryzyko nie oznacza ze tak będzie. Trzymam kciuki zeby wszystko było okej! Ja swoje połówkowe mam w piątek zobaczymy co czym razem powiedzą. Tez będę mieć badane w dużym stopniu przeplywy

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    Ostatnio co raz częściej czuje młodego, lekarka pokazala mi gdzie były nozki a ja po tej stronie go czułam, co za cuuuudowne uczucie!! :) <3
    Ja tez czuje coraz bardziej :) wczoraj to aż podskakiwałam bo wręcz mnie to gilgotalo.

Hiszpaneczka lubi tę wiadomość

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piekne są te Cybex'y.
    Ale cena też jest konkretna :D ja się zastanawiałam nad wersją tą "ekonomiczną" Balios S :)

a czy w tym Cybexie to spacerówka wystarcza do końca wózkowania? Bo to siedzisko strasznie małe mi się wydaje, ja własnie szukam takiego wózka aby starczył na całe wózkowanie.

Gdyby ktoś właśnie szukał sprzętu na cały ores wózkowania to polecam Valco Baby Snap sport trend lub mojego wybranego Joie Mytrax Signature Flex

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2019, 08:35

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co mogę podpowiedzieć to patrzcie na długość oparcia. W tych dużych wózkach 2w1 jest koło 50cm, snap ma 49. My mamy 47 i synek głową ociera o budke. Balios też chyba ma 47. Mytrax ma z tych większych joie ma krótkie oparcie

jolciaa171 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie zalezy aby starczył nam do końca wózkowania i mam nadzieję że właśnie ten Joie Mytrax taki będzie :) W tym modelu jest również nieco większa gondola Ramble XL, jest napewno większa niż w valco czy zwykłym mytraxie 2w1.

Ale jak to każdy wózek ma też wady, wg mnie nie ma idealnego wózka :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bratfrandu wrote:
    W poniedziałek miałam połówkowe i przebiegły w miarę pomyślnie. Będzie syn! - Po raz pierwszy dowiedzieliśmy się o płci. Z synkiem wszystko w porządku, waży koło 375 g. Termin porodu zmienili na 10. czerwca, bo płód jest o 4 dni mniejszy niż na 6. czerwca (nie wiedziałam, że wolno tak późno zmieniać termin).

Lekarka postraszyła mnie, że mam nie najlepsze przepływy w łożysku i że może dojść do niewydolności. Zaczęła wyliczać potencjalne komplikacje, hipotrofia płodu, oddzielenie się łożyska, eklampsia, że może trzeba będzie wymuszać przedwczesny poród. Aż mi się niedobrze zrobiło.

Poza tym, mam łożysko na przedniej ścianie, co by tłumaczyło, dlaczego wciąż nie czuję ruchów.

Mąż wyszedł zachwycony z połówkowych i zostawił wiadomości wszystkim spośród rodziny i znajomych, że będziemy mieć syna. Ja wyszłam z mieszanymi uczuciami.

Powiem Ci, że ja chyba zmieniłabym lekarza.
    Przeczytaj sobie ten artykuł:
    https://mamaginekolog.pl/hipotrofia-plodu/

Chyba najważniejszy cytat:
    "Najdokładniejszym pomiarem wieku ciąży jest CRL, czyli długość ciemieniowo-siedzeniowa (od pupy do czubka głowy), w PIERWSZYM trymestrze! Jeżeli wiek ciąży przed 14 tygodniem, na postawie CRL, różni się od wieku obliczonego “na oko” (z daty ostatniej miesiączki), a różnica ta jest większa niż 5 dni, to wiek ciąży trzeba ZMIENIĆ i DO KOŃCA ciąży trzymać się tego nowego, obliczonego terminu porodu. Nie wolno zmieniać potem terminu, i mówić nagle pacjentce w 30 tygodniu, że dziecko wygląda na 2 tygodnie młodsze, więc przesuniemy termin. NIE, NIE, NIE! Właśnie wtedy przegapimy, że dziecko źle rośnie."

Robiłaś PAPPĘ? Tym badaniem ocenia się właśnie m. in. bieżący i przyszły stan przepływów łożyska.

Ann.ann, Izieth, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Piekne są te Cybex'y.
    Ale cena też jest konkretna :D ja się zastanawiałam nad wersją tą "ekonomiczną" Balios S :)

a czy w tym Cybexie to spacerówka wystarcza do końca wózkowania? Bo to siedzisko strasznie małe mi się wydaje, ja własnie szukam takiego wózka aby starczył na całe wózkowanie.

Gdyby ktoś właśnie szukał sprzętu na cały ores wózkowania to polecam Valco Baby Snap sport trend lub mojego wybranego Joie Mytrax Signature Flex

Zależy co dla Ciebie oznacza do końca wózkowania. Spacerówki w cybexach są do 17 kg.
    Ale jeśli Twój 3-4 latek nie będzie Ci chciał łazić np. na wakacjach, to i tak pewnie kupisz jakąś parasolkę.

Mój kuzyn ma synka 4 latka i jak gdzieś wyjeżdżają to z wózkiem. I uwierz mi, że nie jest to wózek 2w1 kupiony na początku ;)

Ja się już nie nastawiam, że mios wystarczy mi do końca, mimo, że jest b. lekki (8kg). Podejrzewam, że z czasem wymienię na Maclarena 5,5kg.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratfrandu najważniejsze że synek zdrowy a reszta no cóż trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze... A co do zmiany terminu porodu to przecież na tym etapie się nic nie zmienia tak jak wyżej piszą dziewczyny

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia dopisz mi córeczkę na 1 stronie :)

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bradfandu, zgadzam się z Magdą, trzeba sie trzymać terminu z pierwszych badań prenatalnych, jeśli teraz dziecko jest kilka dni mniejsze to trzeba obserwować czy dobrze przyrasta a nie zmieniać termin porodu. Mam to samo, niektóre wymiary wychodziły na polowkowych kilka dni mniejsze, lekarz mówił że będziemy sprawdzać czy nie ma problemów z dobrym przyrostem. Najważniejsze że dzidzia zdrowa, reszta się ułoży :) u mnie też łożysko na przedniej ścianie i dodatkowo przodujące a ruchy czuje wyraźne, małe kopniaki od 19 tygodnia także to nie do końca chyba reguła :)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam ze mi tez się bardzo podobał Cybex balios S niestety to jest wózek typowo miejski :/ amortyzatory takie jakby ich nie było, koleżanka sprzedała wózek po 2 mc bo nadawał się głównie do galerii handlowych. Każdy krawężnik i dziecko się budziło. Nie dawało tez rady pobujać go w nim. Ale to są oczywiście subiektywne zdania :) i każdy ma inne potrzeby. Natomiast ważne zeby gondola była spora bo jak troszkę większy bobas to po 3 mc trzeba zmieniać gondole :/

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Lady Dior ten pierwszy wózek ze zdjęcia jest piękny. Ile kosztuje?

Nita akurat ten wózek był przeceniony z 1000euro na 599 (4tyś.zł na 2400zl.) Spodobał mi się kolor-taki inny od tych czerni i szarości ;)

Bratfandu ale waga Twego dziecka jest ok jak na ten czas hmmm...Magda-mbc dobrze prawi,także posłuchaj jej ;) Lekarze lubią straszyć niepotrzebnie ehhh.Gratuluję zdrowego chłopca i trzymam kciuki za dalszy etap ciąży ;)

Hiszpaneczka gratuluję udanej wizyty :) Super,że czujesz ruchy-ja nadal czekam na te mocne,regularne i wyczuwalne bez ręki kopniaczki :)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Powiem Wam ze mi tez się bardzo podobał Cybex balios S niestety to jest wózek typowo miejski :/ amortyzatory takie jakby ich nie było, koleżanka sprzedała wózek po 2 mc bo nadawał się głównie do galerii handlowych. Każdy krawężnik i dziecko się budziło. Nie dawało tez rady pobujać go w nim. Ale to są oczywiście subiektywne zdania :) i każdy ma inne potrzeby. Natomiast ważne zeby gondola była spora bo jak troszkę większy bobas to po 3 mc trzeba zmieniać gondole :/

Koleżanka ma Valco Baby, gondolka mała ale póki co 4 miesieczna dziewczynka się mieści bez problemów (rozmiar 68 ubranek) one chyba nie tyle są małe co bardzo wąskie.

Własnie z tego samego powodu zrezygnowałam z Balios S, czytałam kilka recenzji i wszędzie pojawia się że jest to typowo miejski wózek.

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ma być nowa wersja Balios S Lux i ona ma być już dobrze zamortyzowana, ale pewnie cena też będzie dużo większa.

Nie ukrywam, mnie się bardzo podoba design wózków cybex'a i uważam, że taką firmę łatwiej mi będzie sprzedać.

Jeśli chodzi o wózki bez amortyzatorów, to moim zdaniem takim klekotem za dużą kasę jest stokke xplory. Woziłam nim chrześnicę i masakra. Przymierzałam się też do stokke trialz, ale to dla mnie zbyt duża kobyła.

Gdybym potrzebowała mniej miejskiego wózeka, to wybierałabym chyba między joolzem geo a bugaboo cameleonem.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bratfrandu wrote:

Mnie termin na połówkowych też zmienił się o 1 dzień i mam ten sam termin co Ty 10 czerwca :)
    Z przepływami u mnie również nie najlepiej ale lekarz jest spokojny, bo jestem dobrze zabezpieczona, biorę codziennie acard 150mg i heparyne. A Ty bierzesz coś? Nie wspominał Ci lekarz o acardzie dla lepszych przepływów?

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Pramie jest już ponoć dobra amortyzacja. Problem z nią był faktycznie w Baliosie.
    Z tego co zdążyliśmy zauważyć jest wykonany solidnie, leciutki i ta amortyzacja wygląda że jest ok, ale pewnie wszystko się okaże podczas użytkowania z dzidziusiem.

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • bratfrandu Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, Lusi, MaryJane, no właśnie nawet zapytałam się tej lekarki czy oby na pewno wolno tak zmieniać termin w tym czasie, ale odpowiedziała, że chodzi bardziej o to, żeby nie wymuszali porodu jak już nadejdzie termin, tylko dali szansę o te 4 dni więcej na samoistną inicjację. Widać w Niemczech się wcześniej wymusza. Babka jest specjalistką od diagnostyki prenatalnej, chyba można jej zaufać? PAPPy niestety nie robiłam :(

Jak napisała Trine, 375 g to konretny dzieciak. Dopytałam się jeszcze męża i mówi, że jest pewien, że lekarka powiedziała 330 g. Teraz mamy zagwozdkę... Może ze zdenerwowania coś pokręciłam?

[*] Maj 2018, Synek?, 16. tc (poronienie zatrzymane)
    [*] Maj 2019, Synek 2600 g 50 cm, 36. tc (odklejenie łożyska)

Nie ma limitu nieszczęść i bólu na jedną rodzinę
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    Lena dobrze ze z maluszkiem wszystko dobrze, a szyjka faktycznie krotka :) lekarz nic nie mowil o szwie?

Lekarz u którego robię prenatalne jest strikte od takich badań, badał szyjkę sondą przezpochwową dodatkowo ale nie sprawdzał czy miękka czy twarda. Musze dziś zadzwonić do swojego gina prowadzącego i podjechac na kontrolę szyjki wtedy się dowiem co dalej. Mój lekarz prowadzący równiez wykonuje badania prenatalne ale kieruje do takiego innego, który tylko się w tym specjalizuje i muszę powiedziec, że facet ma łeb od genetyki.

oar8rjjgv1h3pwf7.png
‹‹ 361 362 363 364 365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ