X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    No to super,że się udało i nie jest najgorzej :) Jeszcze jak małej smakuje to już wcale hehe:D
    Ja 8 marca mam test glukozy ale tu się samemu nie kupuje,także zobaczymy co mi to podadzą :P W ogóle nie wiem jak tu ten test wygląda.Czy pobierają 2 czy 3 razy.Chyba poczytam zaraz na jakiejś stronie z ciekawości.
    No to siedź tam grzecznie GreenK i dobrych wyników :D

Jolciaa171 no strasznie przesadzają w artykułach z tą niedoczynnością i potem człowiek często niepotrzebnie łyka leki a tarczyca się rozleniwia i potem bez leków sama ciężko sobie radzi...Ja mam niedoczynność od 3lat miałam tsh 5 a Ft4 w dolnej granicy normy-czyli subkliniczna niedoczynność no i objawy straszne-spałam na stojąco,byłam wrakiem.Mi leki pomogły-już po paru tygodniach odżyłam no i raczej do końca będę zażywać hormony :/ Teraz jak pojadę do Pl to jeszcze usg tarczycy,by sprawdzić co z tym guzkiem.

U nas 3 razy pobierają. Najpierw naczczo sprawdzają jaki jest cukier jezeli w normie pijesz glukoze i po godzinie pobieranie krwi i pozniej po 2 godzinach ;-)
    Glukoza nie jest taka zła jak piszą. Mi np po pobraniu krwi po 1 h zrobiło się strasznie niedobrze ale to raczej od pobrania bo wrażliwa jestem na igly hehe.

• Lusi91 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Lusi91 dobrze prawisz ;) Ja hashi póki co nie mam ale moje 2przyjaciołki nabawiły się tej choroby po porodzie i to krótko-jakieś +/- 3mies.po urodzeniu dziecka...Tak czytałam właśnie,że po urodzeniu dziecka tarczycą może gorzej pracować i u mojej siostry też się chyba coś dzieje.Ma anty Tg powyżej normy ale nieznacznie-to jest dwucyfrowa liczba a norma chyba do 5.No i tak do końca nie wiadomo,czy ma hashi-lekarz twierdzi,że przy chorobie autoimmunologicznej najczęściej anty Tpo jest podwyższone no ale na coś się chyba robi to anty Tg nie?...U syna przyjaciółki zdiagnozowano hashi w 17r.zycia ehhh.i on już miał anty Tpo ponad 1000.

GreenK jak tam się czujesz? Poszłaś na krzywą?
    Tak naprawdę poza kontrolą wszystkich chormonów i stanu tarczycy s hasi się nic nie robi jeśli chodzi o farmakologię ale warto suplementować selen, Wit d i wg dbać o dietę wtedy tarczyca ładniej funkcjonuje i wg nasze samopoczucie jest o wiele lepsze.. Wiadomo to choroba autoimmunologiczna więc trzeba mieć na uwadze i kontrolować cały organizm bo takie choroby lubią współistnieć jeszcze z czymś.... Ja o hasi wiem od 2014 roku tedy Przeciwciała już byly grubo ponad 4000 obecnie mam na poziomie 200 około zarówno ATPO jak i ATG... Myślę że to wpływ ciąży ale i fakt że przed suplementowalam selen dość długo i to pomogło

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez 3 pobrania. Na czczo, po 1h i po 2 h. Jeszcze 20 min i kończymy. Mnie złapała straszna senność i b wysokie tętno miałam 15 min po wypiciu i naprawdę słabo się czułam. Teraz mdli, ale muszę wytrzymać.
    Imaginuje już sobie śniadanko :) z gorzka herbata :)

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda czy Ty sprzedalas ten neoparin 0.4?

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja? Tak, już nie mam.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was przeczytała już nowe standardy opieki okołoporodowej?

Dwie rzeczy mnie tam zastanawiają.
    1) w tym rozporzadzeniu jest napisane ze jezeli rodzaca ma zaburzenia krzepniecia, trombofilie itp. to podczas porodu powinna pozostawac pod opieka lekaza poloznika a noworodek pod opieka lekarza neonatologa. Czyli położna u nas odpada?

2) dziecko powinno pozostawać w kontakcie „skóra do skóry” nieprzerwanie przez dwie godziny. Myślicie, że będą tego przestrzegać?

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo nie czytałam ale chętnie się zapoznam. Ale szczerze myśle ze przestrzeganie może byc takie pół na pół. Ale dobrze znac swoje prawa :)

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wklejam wiadomość, którą dziś dostałam od Trine. Niestety nie czuje się na siłach sama wejść tu do nas ale chciałs żebyśmy wiedziały co u niej i że trzyma za nas kciuki :(

Cześć Olu! myślałam żeby napisać na belly jak zakończyła się nasza historia, ale tak bardzo się boję wejść i przeczytać na jakim teraz jesteście etapie, jak cudownie kopią wasze dzieciaczki.. jeszcze nie jestem na to gotowa. Dlatego pomyślałam, że napiszę do Ciebie, jeśli dziewczyny byłyby ciekawe, możesz im wkleić wiadomość..
    Dzisiaj pochowalismy naszego synka, ból jest nie do opisania.. Zamiast zamawiać wózek, kupowalismy trumienkę... To wszystko tak okrutne. Cały czas zadaje sobie pytania co się stało, szukam winnych.. Odebralismy już wyniki wszystkich badań. Lekarze podejrzewali infekcję, ale posiew nie wykazał żadnych bakterii, z wyników sekcji dowiedzieliśmy się tylko tyle, że synek miał już 700gr, rozwijał się prawidłowo i był w 100% zdrowy genetycznie. Nie przeżył porodu, bo takie maluszki nie mają szans przeżyć porodu siłami natury, ale o tym dowiedziałam się dopiero wczoraj... Lekarz sam zdecydował za nas, że muszę tak rodzić, od początku wytłumaczył nam, że ciąża jest jeszcze tak młoda, że synek może odejść w każdej chwili, po godzinie, po kilku dniach lub miesiącach, a przez ten czas maluszka spotka mnóstwo bólu, wylewy z powodu niedojrzałosci mózgu, problemy z jelitami, wzrokiem.. Baliśmy się strasznie takiego cierpienia dla naszego synka, który przecież tak wesoło rozrabiał w brzuszku, tak pięknie się rozwijał... Podczas porodu, jakieś 30min może godzina od odejścia wód lekarz powiedział, że maluszek już niż żyje. Urodzilam może godzinę później... Po kilku dniach pojawiła się laktacja, kolejne bardzo bolesne doświadczenie, zarówno fizycznie jak i psychicznie...
    Wracając do szukania przyczyn tego co się stało. Konsultowaliśmy się już z kilkoma lekarzami i żaden nie potrafi odpowiedzieć dlaczego doszło do porodu.. Jedyne co usłyszeliśmy, że czasem tak się dzieje, że tak zadziałała natura i jesteśmy przypadkiem jednym na milion gdzie medycyna nie zna odpowiedzi.. Boję się każdego kolejnego dnia, wiem, że już nic gorszego nie może mnie w życiu spotkać, ale jest we mnie tyle lęku..
    Codziennie dziękowałam Bogu za kolejny dzień ciąży, za to, że z synkiem wszystko dobrze, za to, ze nam to dał i modliłam się o szczęśliwe rozwiązanie i prawidłowy rozwój dla maleństwa.. Bóg nas nie wysłuchał, zabrał mi synka, o którego tak długo prosiłam.. Tłumaczę sobie, że nasz Oluś musiał być wyjątkowy, skoro Bóg chciał go mieć wśród aniołków, ale jest tak cholernie ciężko...
    Jeszcze rano w dniu porodu mój synek radośnie fikał, pożegnał się ze mną... Serce pęka.. Mam nadzieję, że u Ciebie i u reszty dziewczyn wszystko w porządku, trzymam mocno za Was kciuki, powodzenia!

gann3e3k131pma53.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziwię się Trine91,że nie jest gotowa na wchodzenie na wątek...Ja też od razu pożegnałam się z dziewczynami po poronieniu,bo kobieta która straciła dziecko,nie jest w stanie czytać takich wiadomości o tym jak maluszki kopią,rosną z dnia na dzień itp.To jest bardzo bolesne...
    Strasznie jej współczuję :( Najgorsze wcale nie minęło-trzeba nauczyć się żyć z tym bólem a to przecież takie ciężkie :( Oby jakoś dali radę się z tym uporać :( Boże pomóż Trine91 i jej mężowi :,(

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serce pęka, takie rzeczy nie powinny się dziać :(

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trine ;( aż łzy same płyną ;(

• Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Odebrałam wyniki z tarczycy. Przypomnę że miałam badana tylko taz tsh w 10 tyg ciazy. I wynik byl 2.77. A podobno jest do 2.5. Teraz jestem w 23 tc. Oto moje wyniki wstawie też normy laboratowiym.:
    Tsh 3 generacji 2.870 norma 0.270-4.200
    Ft4: 1.22 ng/dl norma 0.93-1.71
    Ft3: 3.62 pg/ml norma 2.02 - 4.43

I jak myślicie? Wiem że kluczowy był 1 trymestr. ;-( ale niedawno się dowiedziałam ze norma dla ciazy to 2.5 dla tsh.
    Proszę o rade.

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :-( niewyobrażalnie smutne...

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szcześliwa1405 jak na moje oko masz naprawdę
    dobre wyniki :) Ja z lekami nie mam takiego ft4 :)
    Możesz iść do endokrynologa jeśli ma Cię to uspokoić ale mówię Ci od razu,że jak na ciężarną na tym etapie-masz super wyniki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 15:51

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre wyniki tarczycy, nie ma co się doszukiwać.

Biedna Trine... To jest tak niesprawiedliwe... Serce pęka na samą myśl o tym co przechodzi.

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łzy cisną się do oczu :( tak bardzo mi przykro ;(
    Dziewcyzny oby każda z nas doczekała szczęśliwego rozwiązania!!

Szczęsilwa nie denerwuj sie wynikami, nie są złe, ja mialam 3.3 już zbiłam lekami, koleżankami miała 4.2 i ma zdrową córeczke :) Będzie dobrze!

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech będzie już maj...

Freyja, Magda - mbc, jolciaa171, Mama Wojtka, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:15

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała białko w moczu? Badania krwi wyszły okej. Glukoza tez chyba super. Ale wyszło mi białko w moczu. Któraś miała?

• Nita Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Czy któraś z Was miała białko w moczu? Badania krwi wyszły okej. Glukoza tez chyba super. Ale wyszło mi białko w moczu. Któraś miała?
    Zależy ile tego białka wyszło. Śladowe ilości są normalne w ciąży. Co mówił lekarz/położna? Jak Twoje ciśnienie?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

‹‹ 414 415 416 417 418 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ