X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Ja naprawdę wątpię,że masz niedoczynność :) Wizyta oczywiście nie zaszkodzi.Zrob sobie te podstawowe badania tarczycy i będziemy wszystko wiedzieć :) Jak nikt nie miał problemów z tarczycą w rodzinie,to tym lepiej ;)

Jasne . Juz czekam jutra ;-) od razu zapisze sie do endokrynologa. Jak w ciąży to powinno być szybciej. A czy może wiecie czy trzeba mieć skierowanie od rodzinnej?
    Dziś mały mi tak dokazuje w brzuszku ;-) czy Wy też w tum okresie miałyscie takie aktywne dzieciaczki? Tc 23. A mam łożysko na przedniej ścianie i tak czuje wyraźnie;-)

Wysłany: 12 lutego 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli dziewczyny jutro badanie na tsh , ft3 i ft4 tak? Czy jeszcze coś potrzebne? Coś czytałam też o haszimoto czy jakos tak to też potrzebne? ;-)

• miazmija Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashimoto to zapalenie tarczycy. Akurat ja mam bardzoo zaawansowane (norma to chyba 5 A ja mam ponad 800) jak chcesz to zrób anty tpo to będziesz wiedziała czy masz. Mi lekarz każe skupiać się TYLKO na TSH i nie badać więcej anty tpo. Staram się utrzymywać tsh około 1-1.5, a tym hashimoto kompletnie się nie przejmuje skoro tsh w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 21:09

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest tu może więcej dziewczyn z hashimoto?

07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jak ktoś nigdy nie miałam problemów z tarczycą to w ciąży powinno się też badać ft4?
    Ile razy w ciąży trzeba badać TSH i FT4? Ja do tej pory miałam raz badane i gin nic nie mówił że trzeba będzie coś powtarzać...
    W temacie tarczycy jestem zielona, nawet nie wiem kiedy jest nadczynność a kiedy niedoczynność…:-(

2019 Natalka

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Czy jak ktoś nigdy nie miałam problemów z tarczycą to w ciąży powinno się też badać ft4?
    Ile razy w ciąży trzeba badać TSH i FT4? Ja do tej pory miałam raz badane i gin nic nie mówił że trzeba będzie coś powtarzać...
    W temacie tarczycy jestem zielona, nawet nie wiem kiedy jest nadczynność a kiedy niedoczynność…:-(

Ja też nie miałam pojęcia dopóki znajoma mnie nie uświadomiła że w ciąży to powinno być tsh do 2.5 a ja miałam 2.77 i ginekolog nic mi nie powiedział ze za wysoko a miałam robione w 10 tyg a teraz jest juz 23. Zaczęłam czytać w necie i ogólnie i podobno te normy w laboratorium nas nie dotyczą. Dlatego ide jutro porobić wszystkie badania od tarczycy. Też nie miałam nigdy problemu z tarczyca. Ale była za wysoko. I boje się o dziecko. Oby wszystko bylo dobrze po porodzie. Modle sie o to. Ale tu są tak cudowne dziewczyny że uspokajają i podtrzymuja na duchu. I już wierze ze taki wynik nie wplymie na maluszka. Poki co z usg wszystko dobrze bylam w poniedziałek tylko główka większy obwód ma o tydzień ale podobno tak może byc reszta wymiarow przyblizona do tygodnia ciąży.

• makalotia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Hashimoto. Żeby mieć pełny obraz czy się je ma trzeba zrobić badania trójki plus antytpo i antytg plus USG tarczycy.

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    Ja też nie miałam pojęcia dopóki znajoma mnie nie uświadomiła że w ciąży to powinno być tsh do 2.5 a ja miałam 2.77 i ginekolog nic mi nie powiedział ze za wysoko a miałam robione w 10 tyg a teraz jest juz 23. Zaczęłam czytać w necie i ogólnie i podobno te normy w laboratorium nas nie dotyczą. Dlatego ide jutro porobić wszystkie badania od tarczycy. Też nie miałam nigdy problemu z tarczyca. Ale była za wysoko. I boje się o dziecko. Oby wszystko bylo dobrze po porodzie. Modle sie o to. Ale tu są tak cudowne dziewczyny że uspokajają i podtrzymuja na duchu. I już wierze ze taki wynik nie wplymie na maluszka. Poki co z usg wszystko dobrze bylam w poniedziałek tylko główka większy obwód ma o tydzień ale podobno tak może byc reszta wymiarow przyblizona do tygodnia ciąży.
    Dzięki za info. Daj znac proszę po badaniach.
    Ja miałam TSH 0,8. Ten jeden raz co badałam. Cały czas biorę suplementy z jodem, ale w sumie nawet nie wiem w która stronę działa jod...

Szczesliwa1405 lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szcześliwa1405 na bank nie wpłynie na maluszka-nie stresuj się ;) Jutro sama zobaczysz wyniki i będzie dobrze :)

Doriska87 nadczynność jest wtedy gdy Tsh jest bardzo niskie A Ft4 powyżej normy i z niedoczynnością jest odwrotnie- Tsh jest na wysokim poziomie A ft4 niziutko.Warto badać tarczycę nie tylko w ciąży :) Na pewno na plus jest jak się nie mialo problemów z tarczycą do tej pory :)

Szczesliwa1405 lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Dzięki za info. Daj znac proszę po badaniach.
    Ja miałam TSH 0,8. Ten jeden raz co badałam. Cały czas biorę suplementy z jodem, ale w sumie nawet nie wiem w która stronę działa jod...

Tsh 0.8 to super wynik !:)

07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png

Wysłany: 12 lutego 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 jasne że dam. Tylko czy do endokrynologa trzeba mieć skierowanie? Musi zobaczyć najpierw rodzinny czy ginekolog? Czy poprostu rejestuje się? Chodzi mi o wizyte na nfz bo prywatnie to wiadomo że nic ;-)

Wysłany: 12 lutego 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Szcześliwa1405 na bank nie wpłynie na maluszka-nie stresuj się ;) Jutro sama zobaczysz wyniki i będzie dobrze :)

Doriska87 nadczynność jest wtedy gdy Tsh jest bardzo niskie A Ft4 powyżej normy i z niedoczynnością jest odwrotnie- Tsh jest na wysokim poziomie A ft4 niziutko.Warto badać tarczycę nie tylko w ciąży :) Na pewno na plus jest jak się nie mialo problemów z tarczycą do tej pory :)

Dziękuję kochana :-*

Lady_Dior lubi tę wiadomość

• kalika Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, skierowane musisz miec. Wystawić może gin lub rodzinny, nie ma to znaczenia.

Miazmija, ja też mam chorobę Hashimoto.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie że skierowaniem od rodzinnego zbyli w Poradni w Brzegu, że na takie skierowanie to na 2021r. i ma być od ginekologa. Za to we Wrocławiu na to samo skierowanie mnie przyjęli. W razie problemu zażycz odmowy na piśmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 07:37

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokojnie z takimi wynikami o jakich piszecie nie ma się co tak bardzo martwić ja mam hasimoto i niedoczynność tarczycy.. Obecnie jestem już na 100 euthyroksu... W sumie od początku ciąży utrzymujemy taka sama dawkę z moim endokrynologiem.... I od początku moje tsh około 3 nawet 3.8 dopiero w zeszłym tygodniu było 1.08... Za to wcześniej FT4 miałam powyżej 60% a teraz ledwo na poziomie 35 %normy... Póki co zostałam na tej samej dawce leku ale kontrolne wszystkie 3 chormony robimy za 3 tyg i zobaczymy czy to chwilowe czy musimy zwiększyć dawkę... Wizyty mam regularnie co miesiąc u endokrynolog od samego początku ciąży... Do pełnego o razu stanu tarczycy potrzebne jeszcze usg tarczycy oraz Przeciwciała przeciwtarczycowe.... Jedyne co mnie martwi to fakt żeby Bianka nie odziedziczyła odemnie Hasimoto...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 08:09

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusi91 dobrze prawisz ;) Ja hashi póki co nie mam ale moje 2przyjaciołki nabawiły się tej choroby po porodzie i to krótko-jakieś +/- 3mies.po urodzeniu dziecka...Tak czytałam właśnie,że po urodzeniu dziecka tarczycą może gorzej pracować i u mojej siostry też się chyba coś dzieje.Ma anty Tg powyżej normy ale nieznacznie-to jest dwucyfrowa liczba a norma chyba do 5.No i tak do końca nie wiadomo,czy ma hashi-lekarz twierdzi,że przy chorobie autoimmunologicznej najczęściej anty Tpo jest podwyższone no ale na coś się chyba robi to anty Tg nie?...U syna przyjaciółki zdiagnozowano hashi w 17r.zycia ehhh.i on już miał anty Tpo ponad 1000.

GreenK jak tam się czujesz? Poszłaś na krzywą?

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tak tak właśnie wypiłam. Póki co jest okej bo kupiłam sobie pomarańczowa glukozę :) polecam Wam. Cóż delicja to nie jest ale smak ma. Troszkę mdli ale mam nadzieje wytrwać :). Malutka szaleje po glukozie.

Jeśli chodzi o tsh potwierdzam wyniki nie są złe. Ja sama miałam koło 4. Biorę Euthyrox 50 w usg wyszło zapalenie tarczycy a mino wszystko hashimoto nie stwierdzono.

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do tarczycy to przez to ładnie sie opłakałam kilka tygodni temu...
    Wyniki wyszły kiepskie a ja głupia naczytałam się co się może stać się dziecku itp ;/
    Do endokrynologa dostac się na NFZ to nie taka łatwa sprawa, potrzeba skierowania od gina (na NFZ) lub rodzinnego,przy rejetracji należy powołać się że jesteś w ciąży wtedy w zasadzie dość szybko przyjmują :) ok 2 tygodnie czekania, sprawdzałam w 2 przychodniach.
    Ja leki letrox zaczełam brać już przed wizytą u endo, bo tak mi doradził prowadzący ciążę.

Dodam że pewnie jak wiele z Was nigdy wcześniej problemów z tarczycą nie miałam :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super,że się udało i nie jest najgorzej :) Jeszcze jak małej smakuje to już wcale hehe:D
    Ja 8 marca mam test glukozy ale tu się samemu nie kupuje,także zobaczymy co mi to podadzą :P W ogóle nie wiem jak tu ten test wygląda.Czy pobierają 2 czy 3 razy.Chyba poczytam zaraz na jakiejś stronie z ciekawości.
    No to siedź tam grzecznie GreenK i dobrych wyników :D

Jolciaa171 no strasznie przesadzają w artykułach z tą niedoczynnością i potem człowiek często niepotrzebnie łyka leki a tarczyca się rozleniwia i potem bez leków sama ciężko sobie radzi...Ja mam niedoczynność od 3lat miałam tsh 5 a Ft4 w dolnej granicy normy-czyli subkliniczna niedoczynność no i objawy straszne-spałam na stojąco,byłam wrakiem.Mi leki pomogły-już po paru tygodniach odżyłam no i raczej do końca będę zażywać hormony :/ Teraz jak pojadę do Pl to jeszcze usg tarczycy,by sprawdzić co z tym guzkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 09:24

GreenK lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior lepiej tych artykułów nie czytać w necie... później porozmawiałam z koleżanką która 4 miesiące temu została mama też wyszła jej tarczyca tsh ponad 4 i urodziła zdrową cudną córeczkę, więc to mnie na duchu podtrzymało i przestałam się zamartwiać :)

uwo99jcga48s16g3.png
‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ