Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Głównie zwróć uwagę na wynik ft4. Powinien być w górnej granicy, a przynajmniej w połowie. Dzielisz się nim z dzieckiem więc nie może być niski. Niestety ginekolodzy (przynajmniej Ci do których ja chodzę) o tym nie wiedzą.
-
makalotia wrote:Głównie zwróć uwagę na wynik ft4. Powinien być w górnej granicy, a przynajmniej w połowie. Dzielisz się nim z dzieckiem więc nie może być niski. Niestety ginekolodzy (przynajmniej Ci do których ja chodzę) o tym nie wiedzą.
Dziękuję za radę. Jutro jak będę miała wyniki podzielę się co mi wyszło. -
Takana straszne wieści u Ciebie - bardzo mi przykro że masz taką sytuację zwłaszcza w czasie zagrożonej ciąży
tak jak pisałaś chyba najlepiej żebyś skupiła się na sobie teraz i myślała przede wszystkim o upragnionych dzieciach... Wierzę że mąż sobie to wszystko faktycznie poukłada - to pewnie tak czasem jest gdy się sytuacja odwraca o 180 stopni - przez tyle lat skupialiście się na celu na walce o poczęcie, a gdy się udało to pewnie nagle poczuł pustkę i jakiś wielki strach przed zmianą - zwłaszcza że będą bliźnięta. Wierzę że psycholog mu pomoże się z tym uporać i ten czas który ma teraz dla siebie pozwoli mu później stanąc na wysokości zadania jako mąż i ojciec... Ty też postaraj się w to wierzyć - po prostu przyjmij pozytywny scenariusz, że może być tylko lepiej i tego się trzymaj... dużo sił dla Ciebie!
-
Mama Wojtka wrote:Ja dzisiaj byłam u endokrynologa i dostałam euthyrox, bo stwierdził, że TSH za wysokie 2,78, ft4 poniżej normy. Wcześniej miałam TSH 0,012 i 1,04. Mówił, że poniżej 2,5 powinno być...
ja w poniedziałek powtarzam badania na tarczyce, chce zoabaczyc jak co i jak.
Moja ginekolog mowila bym brala lek wiec biore i chce zobaczyć jak obecnie stoi moje tsh
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Dziewczyny a czy wy stosujecie już jakies masci na brodawki? bo mi wczoraj na szkole rodzenia mowila polozna by już lekko smarować żeby wlasnie potem były mocniejsze, nie pekaly, nie krwawily itp. i polecala z ziaji krem do brodawek.
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Hiszpaneczka wrote:ja w poniedziałek powtarzam badania na tarczyce, chce zoabaczyc jak co i jak.
Moja ginekolog mowila bym brala lek wiec biore i chce zobaczyć jak obecnie stoi moje tsh
Teraz jak się naczytalam o tym tsh to tak się boje ze coś wyjdzie nie tak i na dziecku się odbije. Skąd mogłam wiedzieć że dla kobiet w ciąży jest do 2.5 jak normy w laboratorium do 4. Taką mam złość do mojego ginekologa. Nawet nie raczył nic o tym powiedzieć. Ale modle sie oby wyniki wyszły dobre. Już chcę żeby ten jutrzejszy i dzieijszy dzień szybko minął. -
Hiszpaneczka wrote:Dziewczyny a czy wy stosujecie już jakies masci na brodawki? bo mi wczoraj na szkole rodzenia mowila polozna by już lekko smarować żeby wlasnie potem były mocniejsze, nie pekaly, nie krwawily itp. i polecala z ziaji krem do brodawek.
Nic nie stosuje i po pierwszym porodzie dopiero zaczęłam. Z ziaji 100% lanolina i nie trzeba zmywac do karmienia. Ja nie miałam potrzeby specjalnie jej używać -
Szczesliwa1405 wrote:Teraz jak się naczytalam o tym tsh to tak się boje ze coś wyjdzie nie tak i na dziecku się odbije. Skąd mogłam wiedzieć że dla kobiet w ciąży jest do 2.5 jak normy w laboratorium do 4. Taką mam złość do mojego ginekologa. Nawet nie raczył nic o tym powiedzieć. Ale modle sie oby wyniki wyszły dobre. Już chcę żeby ten jutrzejszy i dzieijszy dzień szybko minął.
-
makalotia wrote:Nie przejmuj się ! To TSH nie jest na tyle złe by się przejmować. Ja od początku ciąży mam za niskie ft4, niestety nikt mi o tym nie powiedział, bo każdy ginekolog patrzy tylko na TSH, a to nie TSH dzielimy się z dzieckiem, a ft4.
To dlaczego ginekolodzy nie daja badan na ft4?? Nie rozumiem tego. Jak tak można zaniedbywac. Przed ciaza robiłam tylko raz i ft4 mialam 1.03 -
Szcześliwa1405 na tym etapie ciąży takie Tsh to norma-naprawdę nic się nie przejmuj
Twojemu dziecku nic się nie dzieje
Zbadaj tylko to Ft4 i będziesz wiedzieć coś więcej o pracy swojej tarczycy.Tsh często skacze a w ciąży to już w ogóle,także no panic
Musiałabyś mieć naprawdę sporą niedoczynność,żeby dziecku zaszkodziło a u Ciebie z wyniku Tsh nawet nie ma co mówić o niedoczynności
Jutro zobaczysz jakie masz Ft4 i będzie wiadomo-głowa do góry:)
A na początku ciąży to już w ogóle Tsh szaleje,bo w organizmie rewolucjaTakże zrób te badania i będziesz spokojna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 19:50
-
Lady_Dior wrote:Szcześliwa1405 na tym etapie ciąży takie Tsh to norma-naprawdę nic się nie przejmuj
Twojemu dziecku nic się nie dzieje
Zbadaj tylko to Ft4 i będziesz wiedzieć coś więcej o pracy swojej tarczycy.Tsh często skacze a w ciąży to już w ogóle,także no panic
Musiałabyś mieć naprawdę sporą niedoczynność,żeby dziecku zaszkodziło a u Ciebie z wyniku Tsh nawet nie ma co mówić o niedoczynności
Jutro zobaczysz jakie masz Ft4 i będzie wiadomo-głowa do góry:)
A na początku ciąży to już w ogóle Tsh szaleje,bo w organizmie rewolucjaTakże zrób te badania i będziesz spokojna
Bardzo dziękuję za słowa otuchy. Bardzo ważne to dla mnie. Tak jutro zrobie wszystko.
A czy konsultacja mimo wszystko z endokrynologiem nie zaszkodzi prawda?
Tak się zastanawiam czy sama do tego nie doszłam zbyt późno jezeli jest niedoczynność. ;-( dodam że w rodzinie nikt od pokoleń nie miał problemów z tarczyca nie wiem czy to ma jakies znaczenia.
Buźka -
Ja naprawdę wątpię,że masz niedoczynność
Wizyta oczywiście nie zaszkodzi.Zrob sobie te podstawowe badania tarczycy i będziemy wszystko wiedzieć
Jak nikt nie miał problemów z tarczycą w rodzinie,to tym lepiej
Szczesliwa1405 lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa1405 wrote:To dlaczego ginekolodzy nie daja badan na ft4?? Nie rozumiem tego. Jak tak można zaniedbywac. Przed ciaza robiłam tylko raz i ft4 mialam 1.03
-
nick nieaktualnyHiszpaneczka wrote:Dziewczyny a czy wy stosujecie już jakies masci na brodawki? bo mi wczoraj na szkole rodzenia mowila polozna by już lekko smarować żeby wlasnie potem były mocniejsze, nie pekaly, nie krwawily itp. i polecala z ziaji krem do brodawek.
-
nick nieaktualny
-
Zrób badania, skonsultuj się z endokrynologiem. Powodów do paniki nie ma. Ja z takim samym TSH i obniżonym ft4 dostałam najniższą dawkę euthyroxu (po nadczynności na początku ciąży). U mnie gin kazał zrobić ft3 i ft4 dopiero po tym jak miałam TSH 0,02 i jednocześnie kazał skonsultować się z endokrynologiem.Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
nick nieaktualny