X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 duży już Twój Rysiu :) Ma jeszcze czas,żeby się obrócić ;) Mojej znajomej dziecko się obróciło w 36tc ;) Moja Zośka od połówkowych jest główkowo.

Ja dziś nieprzytomna jestem-chyba przez słodkie śniadanie...

Oleśka11 lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • MoniaK77 Znajoma

Wysłany: 4 marca 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    ... Niestety dalej miednicowo, oczywiście ma jeszcze czas ale i tak już lekarz ułożył plan żeby w razie czego próbować go w 36 tygodniu zewnętrznie obracać.

A co to znaczy zewnętrznie obracać?
    Sama w pierwszej ciąży miałam położenie miednicowe i cesarke, w drugiej rodziłam naturalnie bo dziecko było ułożone główką do dołu, a teraz chłopak znowu jest ułożony miednicowo. Niby może się jeszcze nie raz obrócić ale mam przeczucie że już tak pozostanie.
    Najbardziej boje się że będą mi kazali rodzic naturalnie przy położeniu miednicowym. Czy ktoś o tym słyszał? Cesarke miałam 12 lat temu więc wiele mogło się zmienić.

relg20mm30pzm8lu.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra rodziła naturalnie swoje drugie dziecko,które było ułożone miednicowo ;) Myślę,że wszystko zależy od szpitala/lekarza.Mojej siostrze poszło gładko ale ja bym się bała bardzo.

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaK77 wrote:
    Sama w pierwszej ciąży miałam położenie miednicowe i cesarke, w drugiej rodziłam naturalnie bo dziecko było ułożone główką do dołu, a teraz chłopak znowu jest ułożony miednicowo. Niby może się jeszcze nie raz obrócić ale mam przeczucie że już tak pozostanie.
    Najbardziej boje się że będą mi kazali rodzic naturalnie przy położeniu miednicowym. Czy ktoś o tym słyszał? Cesarke miałam 12 lat temu więc wiele mogło się zmienić.

Ja dziś pytałam o to lekarza, który pracuje w szpitalu i powiedział, ze ułożenie miednicowe jest wskazaniem do cesarki, no chyba że rodząca bardzo chce rodzic naturalnie ale wtedy jest większe ryzyko komplikacji...

2019 Natalka
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam już wyniki krzywej cukrowej i chyba nie jest dobrze :(

na czczo 93
    po 1h 163
    po 2h 180

ech...

jak robiłam jednorazowo co jakiś czas glukozę to miałam gora 80 a tu nagle 93.

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech a gdzie na slasku jakiś diabetolog jest ?

1usai09ki0pljcwv.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka pierwszy wynik i ten po 3h poza normą:(

Kiedy masz gina? On Cię skieruje pewnie do diabetologa.

oar8skjolwir3778.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    Hiszpaneczka pierwszy wynik i ten po 3h poza normą:(

Kiedy masz gina? On Cię skieruje pewnie do diabetologa.

jutro mam gina.

A w necie pisze ze kobiety ciężarne norma cukru na czczo to 95

1usai09ki0pljcwv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda niestety na cukrzycę ciążową.

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się odezwę :-). W ostatnich dniach miałam pogorszenie formy, coś mnie tam w kroku bolało (coś jakby rozpychało) i wstanie z podłogi to był ogromny problem ;-). W sobotę urodziny męża sprzatanie, gotowanie a wczoraj mąż był na szkoleniu cały dzień, więc młody mnie wykończył... Dzisiaj za to nadeszły nowe siły, sesja ciążowa zaliczona i czekam na efekty. Syn nie chciał współpracować- wdał się w tatusia... Fotografka zdziwionia, że brzuch mały... Zajrzałam w poprzednią kartę ciąży i w 25tyg miałam 73kg, a teraz mam 74kg, więc waga niemal identyczna pomimo bliźniąt (startowa 66,5). Oby tak zostało. Dzisiaj wieczorem wybieram się do mojego starego gina, bo mój w marcu jest niedostępny... Oby wszystko było ok...

GreenK lubi tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaK77 wrote:

W niektórych szpitalach (w Warszawie wiem, że na pewno w szpitalu na Madalińskiego i na Żelaznej) doświadczeni i przeszkoleni lekarze dokonują prób odwrócenia dziecka przez brzuch. Po prostu przepychają dziecko delikatnie tak, żeby obróciło się głową w dół. W około 50% przypadków kończy się sukcesem, tylko najlepiej spróbować najpóźniej ok miesiąc przed porodem żeby dziecko nie było jeszcze aż tak duże.

Ja dziś rozmawiałam z lekarką i potwierdziła, że nikt nie będzie na pewno mi kazał rodzić miednicowo. Jako woeloródka mam wybór i na moje wyraźne życzenie można spróbować SN ale przymusu nie będzie na pewno. Pierworódkom od razu robi się cesarkę

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam cukier na czczo 95 i to ponoć jest granica. Mam odstawić słodycze i ograniczyć białe pieczywo, kontrola za dwa tygodnie. U Ciebie Hiszpaneczka to wynik po dwóch godzinach jest zły, powinien spaść a rośnie i jest powyżej normy

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Oleśka11 duży już Twój Rysiu :) Ma jeszcze czas,żeby się obrócić ;) Mojej znajomej dziecko się obróciło w 36tc ;) Moja Zośka od połówkowych jest główkowo.

Ja dziś nieprzytomna jestem-chyba przez słodkie śniadanie...
    No ja jestem prawie pewna że się obróci. Jeszcze dużo czasu. Mój lekarz po prostu jak zwykle zapobiegliwy, z planem na wszystko :)

gann3e3k131pma53.png
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    To ja też się odezwę :-). W ostatnich dniach miałam pogorszenie formy, coś mnie tam w kroku bolało (coś jakby rozpychało) i wstanie z podłogi to był ogromny problem ;-). W sobotę urodziny męża sprzatanie, gotowanie a wczoraj mąż był na szkoleniu cały dzień, więc młody mnie wykończył... Dzisiaj za to nadeszły nowe siły, sesja ciążowa zaliczona i czekam na efekty. Syn nie chciał współpracować- wdał się w tatusia... Fotografka zdziwionia, że brzuch mały... Zajrzałam w poprzednią kartę ciąży i w 25tyg miałam 73kg, a teraz mam 74kg, więc waga niemal identyczna pomimo bliźniąt (startowa 66,5). Oby tak zostało. Dzisiaj wieczorem wybieram się do mojego starego gina, bo mój w marcu jest niedostępny... Oby wszystko było ok...

Bedzie ok, daj znac!

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka, na pewno będzie ok :)

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, głupie pytanie ale b mnie nurtuje. Czy wy tez macie brzuch wysoko? Ja mam wręcz wklesla przestrzeń nad wzgórkiem łonowym i nad tym mam brzuch i w tym miejscu najczęściej czuje i ból i skurcze . Idę w czw na kontrole szyjki to zapytam ale no coraz gorzej to odczuwam zwłaszcza po kilku godzinach siedzenia

• Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    A waterwipes to są te chusteczki co mają 99% wody i tak są w rossmanie.

Nie miałam akurat tych na mysli tych waterwipes tylko serie z babydream z 99% wody. Też w składzie prawie sama woda a tańsze niż waterwipes :)

Dziś kolejny cięzki dzień za mną... no i brzuch twardnieje, kręgosłup boli. Ale jutro wizyta i potem trochę spokoju :)

cathy_y, Lorella lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie. Widziałam je w rossmanie, ale drogie były 5zl za opakowanie xD

oar8skjolwir3778.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Dziewczyny, głupie pytanie ale b mnie nurtuje. Czy wy tez macie brzuch wysoko? Ja mam wręcz wklesla przestrzeń nad wzgórkiem łonowym i nad tym mam brzuch i w tym miejscu najczęściej czuje i ból i skurcze . Idę w czw na kontrole szyjki to zapytam ale no coraz gorzej to odczuwam zwłaszcza po kilku godzinach siedzenia
    Aż tak wysoko to brzucha nie mam. Nad wzgórkiem już nie mam przestrzeni. A bierzesz magnez?

oar8skjolwir3778.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:

Mi się wydaje, że mam dość wysoko, choć zaczyna mi się normalnie na wzgórku łonowym. Ja za to w niektóre dni mam problem z oddychaniem, rozpierają mnie żebra, nie wspominając o wiecznym refluksie :( :( :(

‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ