Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mieszkam na przedmieściach Utrechtu i tak w tych okolicach i mamy dostać mieszkanie-tak 30km wokół Utrechtu.Powiedzieli,że może być już coś za 2tug.a Max 3 miesiące no i tak czekamy
cathy_y lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wydaje mi się że chyba Ryszard próbuje się przekręcić. Czuję go po przekątnej ewidentnie, czuję drapanie zarówno nad lewym udem jak i pod prawym żebrem
oby mu się udało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 12:27
Marryy, Lorella, cathy_y, Lady_Dior lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOleśka11 wrote:Dziewczyny, wydaje mi się że chyba Ryszard próbuje się przekręcić. Czuję go po przekątnej ewidentnie, czuję drapanie zarówno nad lewym udem jak i pod prawym żebrem
oby mu się udało
Mój w zeszłym tygodniu (jeśli moje odczucia są prawidłowe) obrócił się ze trzy razy... Ale trzymam kciuki żeby Rysio obrócił się i już został głową w dółWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 12:38
-
Lady_Dior wrote:Dziewczyny a mam jeszcze pytanie co do brzucha-czasem odksztalca mi się z jednej strony i robi się taka buła-siostra mówi, że to dzidzia się wypina i co Wy na to? Trochę dziwne,że akurat tylko na parę sec i w tym samym momencie mam skurcz.
Kochana u mnie wychodziła buła i okazalo się, że to mięśniak 5cm ;-(
Mam nadzieję, że u Ciebie to dzidzia.
-
GreenK wrote:Cathy, mam nadzieje ze mimo wszystko dasz radę i może jednak pozwolą Ci na jakieś krótkie spacery .
Czy Wy tez jak leżycie na plecach na podniesieniu to tracicie oddech?? Na płasko daje radę ale już na lekkim podwyższeniu poprostu się dusze i mnie odcina
Nie podnosimy się z płaskiego, tylko obracamy się na bok i dopiero podnosimy się na ramieniu bokiem.Magda - mbc, Lilka26, Lorella lubią tę wiadomość
-
A ja zamówiłam te koszule od mamyginekolog już jakiś czas temu, wyprałam i powiesiłam do szafy i wzięłam je teraz obie do szpitala, bo trochę nie wiedziałam co mam brać i co mnie tam czeka i powiem Wam, że niesamowity komfort podczas badań. Są idealne na fotel i usg. Nie trzeba się rozbierać ani nic i wszyscy lekarze chwalili jakie sprytne i ładne
A położne mówiły do mnie: jaki ma pani piękne sukieneczki. Także zdecydowanie zamawiam trzecią i będę mieć komplet do szpitalaLady_Dior lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualny
-
Freyja wrote:Mówisz o porodowych czy poporodowych od mamyginekolog?
Ja mialam jedna taka i jedna taka a teraz bede miec 1 porodowa a dwie poporodowe. Ale jesli mialabym wybrac jedna, to porodowa, bo magnesy wygrywaja💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
U mnie ostatnio na szkole rodzenia polozna krytykowala te koszule od mamy ginekolog, ze niby te zatrzaski kiepsko trzymaja i ze jak przychodzi co do czego to nie spełniają funkcji i same sie rozpinaja.... troche mnie to zdziwilo bo sama planowalam i dalej planuje je zakupic.
-
miazmija wrote:U mnie ostatnio na szkole rodzenia polozna krytykowala te koszule od mamy ginekolog, ze niby te zatrzaski kiepsko trzymaja i ze jak przychodzi co do czego to nie spełniają funkcji i same sie rozpinaja.... troche mnie to zdziwilo bo sama planowalam i dalej planuje je zakupic.
miazmija lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Rudzik1 wrote:Oleśka jeszcze Ryszard ma dużo czasu i przekręci się parę razy
Moja dziewczynka do połówkowych leżała grzecznie głową w dół, a teraz się obróciła i czuję ją po bokach.
KaśkaKwa co u Twoich dzieciaczków? Kibicowałam Ci na staraczkach
Magda-mbc mówisz o tej koszuli porodowej? Na zdjęciach wydaje mi się taka olbrzymia. -
Meldujemy sie z kluskiem po' wizycie.
27+2 i mamy 1170g (+/- 170g) jestesmy na 60 centylu, wiem ze to praktycznie srodek wiec jest ok, ale czy ktoras orientuje sie jak sie interpretuje te siatki centylowe? Czy jak maluch bedzie dalej szedl w kierunku 90 centyla tzn ze bedzie duzy?
Praktycznie cale usg zaslanial buźke rączkami, wcale nie chciał sìę pokazać. Ale jakies tam zdjecie udalo sie zrobic na pamiatke
Na poczatku badania byl glowka w dol, az lekarka powiedziala ze fajnie gdyby juz nie zmienil pozycji a ten w polowie usg wrocil do swojej ulubionej pozycji na poprzek
Ja torbe bede kompletowac w kwietniu tylko dlatego ze po prostu niewiem jeszcze co mam kupic. Tutaj kazdy szpital ma swoje wymagania, bo np dla malucha mam miec tylko rzeczy na wyjscie cala reszte gwarantuje szpital takze na poczatku kwietnia zaczynam szkole rodzenia i tam wszystkiego sie dowiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 15:03
Rudzik1, Lady_Dior, miazmija, Freyja, Pimka, Nadinka83, GreenK lubią tę wiadomość
-
KaśkaKwa wrote:Kochana u mnie wychodziła buła i okazalo się, że to mięśniak 5cm ;-(
Mam nadzieję, że u Ciebie to dzidzia.
2tyg.temu wszystko było ok więc mam nadzieję,że dalej tak jestJak to u Ciebie z tym mięśniakiem? Jakie są zalecenia przy mięśniaku?
Magda-mbc zaciekawiłaś mnie tymi koszulami i chyba sobie zerknę
Dziewczyny macie może pojęcie czym się różni laktator medela swing elektryczny od tego mini? Tylko rozmiarem?
Lorella gratuluję udanej wizytyależ duży Wasz bobas
Myślę,że na tym etapie 60centyl to świetny wynik
Moja córa chyba nadal główkowo leży ale głowy urwać nie dam
Może jakieś mamy podpowiedzą czy używały czegoś do higieny jamy ustnej noworodka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 15:48
-
GreenK wrote:Doriska ja tez prawie 3 tyg do usg..... już przebieram nogami ....
Ja torbe chce mieć spakowana do Wielkanocy max ( termin 08.06) niby wcześnie , ale zbyt dużo koleżanek urodziło wcześniaki i to takie 32 tydz. Torba niech sobie leży nic jej nie będzieoczywiście nic jeszcze nie mam
ale niedługo zacznę kompletować
. Chce byc tylko po usg zeby sprawdzić +/- czy dzieciaczek raczej mniejszy czy startować od 62
Ja mam na 3/06 więc na początku kwietnia chcę mieć to z głowy. Zrobiłam już sobie listę np. które majtki, które podkłady itd.
Trochę rzeczy mam kupione, ale i tak z najgrubszymi jak wózki, foteliki itd. czekam do usg… Masakra - 2 miesiące przerwy miedzy usg...
Lady Dior ma rację, smarować brzuchy dziewczynyJa się z tym ociągałam a teraz żałuję...wokół pępka mam tak naciągniętą skórę i takie ciemnoczerwone pręgi, a boli jak cholera - zrobiło się to dosłownie z dnia na dzień...
Ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Kupiłam oliwkę HIPP i teraz codziennie się smaruję
2019 Natalka -
nick nieaktualnyLorella wrote:Meldujemy sie z kluskiem po' wizycie.
27+2 i mamy 1170g (+/- 170g) jestesmy na 60 centylu, wiem ze to praktycznie srodek wiec jest ok, ale czy ktoras orientuje sie jak sie interpretuje te siatki centylowe? Czy jak maluch bedzie dalej szedl w kierunku 90 centyla tzn ze bedzie duzy?
Tak. Natomiast jeśli będzie nisko na siatce to drobny.Lorella lubi tę wiadomość
-
Doriska87 wrote:Ja mam na 3/06 więc na początku kwietnia chcę mieć to z głowy. Zrobiłam już sobie listę np. które majtki, które podkłady itd.
Trochę rzeczy mam kupione, ale i tak z najgrubszymi jak wózki, foteliki itd. czekam do usg… Masakra - 2 miesiące przerwy miedzy usg...
Lady Dior ma rację, smarować brzuchy dziewczynyJa się z tym ociągałam a teraz żałuję...wokół pępka mam tak naciągniętą skórę i takie ciemnoczerwone pręgi, a boli jak cholera - zrobiło się to dosłownie z dnia na dzień...
Ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Kupiłam oliwkę HIPP i teraz codziennie się smaruję
Racja Doriska! Smarowac i masowac! Ja smarowalam od momentu kiedy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Niektore kolezanki smialy sie ze mnie ze jeszcze czas na smarowanie, a teraz ja jak narazie nie mam ani jednego rozstepu a one juz placza. Sa oczywiscie przypadki ze ktos niczym nie smaruje i nic sie nie pojawia ale ja wolalam nie ryzykowac czy bede az taka szczesciara tym bardziej ze u mnie w rodzinie babeczki maja sklonnosc do rozstepow. Kupilam najzwyklejszy olejek ze slodkich migdalow i wprowadzilam rytual, po kapieli czy prysznicu olejek w ruch i to taka chwila dla mnie i rosnacego malucha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 16:16
Doriska87 lubi tę wiadomość
-
Lorella, 60 centyl oznacza po prostu że 60% dzieci na tym etapie jest mniejszych a 40% większych. Ja tam bym się nie przywiązywała aż tak do tych centyli bo dzieciaki, tak jak dorośli są różne. Oczywiście jeśli drastycznie spada poniżej siatki albo wychodzi powyżej to trzeba kontrolować ale jak się mieści to to jest najważniejsze
Rudzik1 lubi tę wiadomość
-
Lorella wrote:Meldujemy sie z kluskiem po' wizycie.
To znaczy, że na dzień dzisiejszy 60% dzieci jest mniejsze od Twojego, a 40% większeczyli tak jak piszesz prawie po środku. Jeśli wszystko jest ok, to dziecko przeważnie trzyma się okolic swojego centyla, ale trzeba brać pod uwagę duuże błędy pomiaru wagi na usg, więc nawet gdyby na następnym USG np. wystrzelił na 90 centyl, albo spadł na 30 to jeszcze nie powód do niepokoju
Lady_Dior wrote:Dziewczyny macie może pojęcie czym się różni laktator medela swing elektryczny od tego mini? Tylko rozmiarem?
mini electric ma silniczek przy butelce a Medela Swing ma ten silniczek w okrągłym tym pilocie, a ssanie idzie do butelki przez taki przewód. Pewnie jest jakaś różnica w wadze i może w hałasie, ale tego już nie wiem, bo nie macałamLorella, Lady_Dior lubią tę wiadomość
Basia: