Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Oleśka11 wrote:Lorella, 60 centyl oznacza po prostu że 60% dzieci na tym etapie jest mniejszych a 40% większych. Ja tam bym się nie przywiązywała aż tak do tych centyli bo dzieciaki, tak jak dorośli są różne. Oczywiście jeśli drastycznie spada poniżej siatki albo wychodzi powyżej to trzeba kontrolować ale jak się mieści to to jest najważniejsze
Oleska pewnie ze nie przywiazuje zbytnio wagi do tej siatki, chcialam po prostu wiedziecbo jakos lekarza o to nie zapytalam a wy jestescie skarbnica wiedzy
tym bardziej ze teraz jak patrze na poprzednie usg to to sie zmienia, raz maluch spada raz wzrasta na tych centylach.
-
No właśnie tak czytam o tych laktatorach i niby ten mini jest głosniejszy.Chyba pozostanę przy tym swing.Dzięki za opinie dziewczyny
-
Lorella wrote:Oleska pewnie ze nie przywiazuje zbytnio wagi do tej siatki, chcialam po prostu wiedziec
bo jakos lekarza o to nie zapytalam a wy jestescie skarbnica wiedzy
tym bardziej ze teraz jak patrze na poprzednie usg to to sie zmienia, raz maluch spada raz wzrasta na tych centylach.
-
nick nieaktualny
-
cathy_y wrote:Ja brzucha nie smarowałam i mam rozstępów 0. Teraz też nie bo nie wolno dotykać.
Zasada z rozstępami jest taka, że jak mają się pojawić, to się pojawią niezależnie od smarowania. A mojej kumpeli wyszły dopiero po ciąży. To niefart 😅2019 Natalka -
O, przypomniałyście mi o smarowaniu
nie do końca wierzę w nasz wpływ na to, ale nie zaszkodzi.
W tej ciąży smaruję czystym masłem shea, poprzednio miałam Palmers (fatalna konsystencja) i rozstępy wyszły ze 2 tygodnie przed porodem. Na szczęście teraz, po ponad 3 latach już są niewidoczne. Czekam na noweBasia: -
Lady Dior, ja mam Medela Swing Maxi (to samo co Medela Swing tylko na 2 piersi równocześnie). Używałam go przez 18 miesięcy, bo synek niestety nie chciał ssać prosto z piersi. Bardzo fajny laktator, dość cichy (początkowo miałam Lovi Prolactis i on w porównaniu z Medela buczal jak czołg
), może być zasilany na prąd lub baterie. Jeśli chcesz wyposażyć się w butelkę, to przygladnij się tej z Medeli ze smoczkiem Calma - technika picia z niego jest najbardziej zbliżona do picia z piersi. Ogólnie warto mieć właśnie butelki kompatybilne z laktatorem, bo nie musisz niczego przelewać, tylko odlaczasz butle od laktatora, nakladasz smoczek i możesz karmić.
Co do higieny jamy ustnej noworodka i niemowlaka do czasu pojawienia się pierwszego zęba, to stosuje się jałowe gaziki nawiniete na palec i zmoczone w przegotowanej wodzie. W ten sposób przecierasz wały dziaslowe, podniebienie, policzki i język. Od pierwszego zęba wprowadzasz pastę z fluorem i na tym etapie fajne są silikonowe nakładki na palec z wypustkami imitujacymi szczoteczkę.
Ja już wyciągnęła swoją koszule z Granatovo, która mam po synku, bo w innych pizamach mi niewygodnie. Muszę l kupić kolejna, może w końcu zdecyduje się na tą od mamyginekolog skoro Magda tak ja zachwala.Rudzik1, Lady_Dior, Freyja lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Wydawało się, że wszystko będzie ok przeziębienie przeszlo, a wczoraj wieczorem coś zaczęło mnie drapać w gardle nocy prawie nie przespałam co chwilę budziłam się bo było mi duszno, a dzisiaj chrypka uczucie kluski w gardle i zatkany nos... Ehhhh w domu wszyscy zdążą się już wyleczyć, a ja przyjadę do nich chora, chyba że do piątku uda mi się jakoś wykurować.
-
Kalika, też polecam smoczek Medela Calma. I jeszcze podpowiem że gwint z Medeli (laktatory i ten smoczek) pasuje do niektórych tańszych butelek, np. canpolu
Lilka, dużo zdrowia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 08:08
kalika, Rudzik1, Lady_Dior lubią tę wiadomość
Basia: -
Ann.ann dzięki za informacje, o tym nie wiedziałam. Ja miałam butelki Lovi i one absolutnie nie pasowały.
Rudzik, myślę że tak. Zobaczysz jak Wam będzie szło kp. Na początek warto mieć coś w zanadrzu, żeby nie biegać po aptekach gdy jest sytuacja podbramkową. Oby się nie przydały, ale z doświadczenia wiem że czasami, mimo szczerych chęci, trzeba zrewidować swoje plany na karmienieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 08:21
Ann.ann lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
kalika, tak u mnie się sprawdziły te koszule, ale też nie mam porównania do innych. Bardziej mam porównanie do tego, że jak laski miały piżamy to się musiały rozbierać. Ja na fotel nie rozbieralam się w ogole a na usg tylko lekko rozpinałam i zgodnie z moim komfortem moglam rozpiac tylko brzuch lub całkiem od dołu.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Kalika,Ann.ann dziękuję za porady odnośnie medeli
Zdecydowałam się na Medela swing +calma
Mam nadzieję,że podjęłam dobrą decyzję ale to się okaże z czasem
Lilka26 zdrówka życzę.Ja w tej ciąży jeszcze nie byłam chora-aż się dziwię i mam nadzieję,że będę się już tak trzymać.
Ja obudziłam się o 3 na siku i do 5 nie umiałam zasnąć.Czuję się dobrze o dziwo-nie ziewala jeszcze choć pogoda temu sprzyja.Miłego dnia dziewczynyWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 10:00
kalika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBo oni wrzucają te koszule (i inne swoje produkty) partiami. Jak rzucą ogłoszenia na IG to zaraz na następny dzień wykupione... Ja teraz już też będę polowała na koszulę do porodu od niej, więc jak coś to dam znać że "rzucili towar"
Magda - mbc lubi tę wiadomość