X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Lorella, 60 centyl oznacza po prostu że 60% dzieci na tym etapie jest mniejszych a 40% większych. Ja tam bym się nie przywiązywała aż tak do tych centyli bo dzieciaki, tak jak dorośli są różne. Oczywiście jeśli drastycznie spada poniżej siatki albo wychodzi powyżej to trzeba kontrolować ale jak się mieści to to jest najważniejsze :)

Oleska pewnie ze nie przywiazuje zbytnio wagi do tej siatki, chcialam po prostu wiedziec :) bo jakos lekarza o to nie zapytalam a wy jestescie skarbnica wiedzy :D tym bardziej ze teraz jak patrze na poprzednie usg to to sie zmienia, raz maluch spada raz wzrasta na tych centylach.

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 23:29

Lady_Dior, Magda - mbc lubią tę wiadomość

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brzucha nie smarowałam i mam rozstępów 0. Teraz też nie bo nie wolno dotykać.

Zasada z rozstępami jest taka, że jak mają się pojawić, to się pojawią niezależnie od smarowania. A mojej kumpeli wyszły dopiero po ciąży. To niefart 😅

oar8skjolwir3778.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak czytam o tych laktatorach i niby ten mini jest głosniejszy.Chyba pozostanę przy tym swing.Dzięki za opinie dziewczyny ;)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lorella wrote:
    Oleska pewnie ze nie przywiazuje zbytnio wagi do tej siatki, chcialam po prostu wiedziec :) bo jakos lekarza o to nie zapytalam a wy jestescie skarbnica wiedzy :D tym bardziej ze teraz jak patrze na poprzednie usg to to sie zmienia, raz maluch spada raz wzrasta na tych centylach.
    No i trzeba też pamiętać że dzieci ponoć rosną skokowo, tj w jednym tygodniu bardziej rosną ręce, w drugim nogi, w trzecim główka itd :)

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rysio na przykład ma cały czas małą głowę, za to obwód brzucha pokaźny. Już gdzieś pisałam, że boję się żeby mi nie utknął w połowie 😆

Rudzik1, Lorella lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie podobnow Medeli Mini Electric często zalewa się silnik mlekiem. Dlatego ja jednak postawię na Avent elektryczny mimo iż to około 400zł.

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    Ja brzucha nie smarowałam i mam rozstępów 0. Teraz też nie bo nie wolno dotykać.

Zasada z rozstępami jest taka, że jak mają się pojawić, to się pojawią niezależnie od smarowania. A mojej kumpeli wyszły dopiero po ciąży. To niefart 😅
    O to faktycznie niefart... Cała ciąze cieszyc się ze nie ma rozstępów a później taki zonk...

2019 Natalka
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, przypomniałyście mi o smarowaniu :) nie do końca wierzę w nasz wpływ na to, ale nie zaszkodzi.
    W tej ciąży smaruję czystym masłem shea, poprzednio miałam Palmers (fatalna konsystencja) i rozstępy wyszły ze 2 tygodnie przed porodem. Na szczęście teraz, po ponad 3 latach już są niewidoczne. Czekam na nowe :D

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Rysio na przykład ma cały czas małą głowę, za to obwód brzucha pokaźny. Już gdzieś pisałam, że boję się żeby mi nie utknął w połowie 😆
    Haha Oleska no u mnie dokladnie tak samo :D moj tez brzuchaty ;)

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, ja mam Medela Swing Maxi (to samo co Medela Swing tylko na 2 piersi równocześnie). Używałam go przez 18 miesięcy, bo synek niestety nie chciał ssać prosto z piersi. Bardzo fajny laktator, dość cichy (początkowo miałam Lovi Prolactis i on w porównaniu z Medela buczal jak czołg ;)), może być zasilany na prąd lub baterie. Jeśli chcesz wyposażyć się w butelkę, to przygladnij się tej z Medeli ze smoczkiem Calma - technika picia z niego jest najbardziej zbliżona do picia z piersi. Ogólnie warto mieć właśnie butelki kompatybilne z laktatorem, bo nie musisz niczego przelewać, tylko odlaczasz butle od laktatora, nakladasz smoczek i możesz karmić.

Co do higieny jamy ustnej noworodka i niemowlaka do czasu pojawienia się pierwszego zęba, to stosuje się jałowe gaziki nawiniete na palec i zmoczone w przegotowanej wodzie. W ten sposób przecierasz wały dziaslowe, podniebienie, policzki i język. Od pierwszego zęba wprowadzasz pastę z fluorem i na tym etapie fajne są silikonowe nakładki na palec z wypustkami imitujacymi szczoteczkę.

Ja już wyciągnęła swoją koszule z Granatovo, która mam po synku, bo w innych pizamach mi niewygodnie. Muszę l kupić kolejna, może w końcu zdecyduje się na tą od mamyginekolog skoro Magda tak ja zachwala.

Rudzik1, Lady_Dior, Freyja lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydawało się, że wszystko będzie ok przeziębienie przeszlo, a wczoraj wieczorem coś zaczęło mnie drapać w gardle nocy prawie nie przespałam co chwilę budziłam się bo było mi duszno, a dzisiaj chrypka uczucie kluski w gardle i zatkany nos... Ehhhh w domu wszyscy zdążą się już wyleczyć, a ja przyjadę do nich chora, chyba że do piątku uda mi się jakoś wykurować.

• Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika, też polecam smoczek Medela Calma. I jeszcze podpowiem że gwint z Medeli (laktatory i ten smoczek) pasuje do niektórych tańszych butelek, np. canpolu :)

Lilka, dużo zdrowia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 08:08

kalika, Rudzik1, Lady_Dior lubią tę wiadomość

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 23:29

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

• kalika Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann.ann dzięki za informacje, o tym nie wiedziałam. Ja miałam butelki Lovi i one absolutnie nie pasowały.

Rudzik, myślę że tak. Zobaczysz jak Wam będzie szło kp. Na początek warto mieć coś w zanadrzu, żeby nie biegać po aptekach gdy jest sytuacja podbramkową. Oby się nie przydały, ale z doświadczenia wiem że czasami, mimo szczerych chęci, trzeba zrewidować swoje plany na karmienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 08:21

Ann.ann lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika, tak u mnie się sprawdziły te koszule, ale też nie mam porównania do innych. Bardziej mam porównanie do tego, że jak laski miały piżamy to się musiały rozbierać. Ja na fotel nie rozbieralam się w ogole a na usg tylko lekko rozpinałam i zgodnie z moim komfortem moglam rozpiac tylko brzuch lub całkiem od dołu. :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja muszę obczaić te koszule :)

gann3e3k131pma53.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, tylko ciągle nie ma mojego rozmiaru :/

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika,Ann.ann dziękuję za porady odnośnie medeli :) Zdecydowałam się na Medela swing +calma ;) Mam nadzieję,że podjęłam dobrą decyzję ale to się okaże z czasem ;)

Lilka26 zdrówka życzę.Ja w tej ciąży jeszcze nie byłam chora-aż się dziwię i mam nadzieję,że będę się już tak trzymać.

Ja obudziłam się o 3 na siku i do 5 nie umiałam zasnąć.Czuję się dobrze o dziwo-nie ziewala jeszcze choć pogoda temu sprzyja.Miłego dnia dziewczyny ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 10:00

kalika lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo oni wrzucają te koszule (i inne swoje produkty) partiami. Jak rzucą ogłoszenia na IG to zaraz na następny dzień wykupione... Ja teraz już też będę polowała na koszulę do porodu od niej, więc jak coś to dam znać że "rzucili towar" ;)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

‹‹ 457 458 459 460 461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ