Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja patrzyłam na rozpiskę rzeczy potrzebnych do szpitala w którym planuje rodzić i tam polecają tylko 2 koszule na zmianę szlafrok klapki dwa ręczniki mały i średni kosmetyki, podkłady i podpaski poporodowe. Dla dziecka jest napisane tylko o pampersach chusteczkach maści do pupy, kocyk i tyle czyli wygląda na to, że ubierają dziecko w szpitalne ciuszki. Nawet mi to pasuje bo uważam, że im mniej rzeczy zabierzemy ze sobą tym mniej później zarazków do domu przyniesiemy. Teraz się zastanawiam czy nie dokupie jakiegoś tańszego kocyka którego nie będzie mi szkoda wyprać w wysokiej temperaturze po szpitalu.
-
No u mnie jest litania, kobieta ma mieć też przynajmniej 3 ręczniki średniej wielkości, muszę wziąć takie z ikei najatańsze, jak coś to później wywalę.
A kocyk zamówiłam wczoraj u mamyginekolog, bo on jest spoko, a można go prać w 90stopniach.
Tak naprawdę każdą jednokolorową bawełnę możesz wyprać w 90st. Chyba na kocykach z ikea jest oznaczenie, że możesz je prać w 60stopniach i myślę, że to wystarczy. Ja po szpitalu wszystkie swoje rzeczy wrzuciłam na 60 i nic się nie stało.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
No pewnie masz racje, ale ja to jestem taka przykładna, jak mówią co mam wziąć, to ja biorę grzecznie tym bardziej, że to moje pierwsze dziecko więc ja nie wiem jak to jest już tam na miejscu i co się faktycznie przydaje.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Hej dziewczyny, dawno mnie nie było bo próbuję wykorzystać ten czas jak najlepiej do podgonienia spraw pracowych
U mnie wszystko ok, trzeci trymestr zawitał razem z wiosną i czuję się ostatnio najlepiej od października!
Podczytuję was czasem, ale z wyprawką jeszcze nie ruszyłam więc nic ciekawego nie mam tutaj do dodania. Po świętach pewnie zacznę to ogarniać.
Szpital macie już na 100% wybrany? Bo ja się ciągle waham.. mam możliwość porodu w prywatnym szpitalu (na NFZ), ale ciągle myślę czy nie poświęcić lepszych warunków dla wyższej referencyjności w państwowymBasia: -
ttuska wrote:Tak szczerze to kto wam bedzie grzebal w torbie i sprawdzał czy macie 3 ręczniki? Zaraz po porodzie ciuszki dla malucha będą potrzebne więc tu mogą nosem pokręcić, a potem i tak same będziemy ubierać w co chcemy
-
ttuska wrote:Ja też i tym razem będzie podobnie tylko czasami człowiek pokupuje rzeczy niepotrzebne, bo niby w szpitalu chcą a potem okazuje się, że to bez sensu
-
Magda trzymamy kciuki.
Ann.ann- ja wybrałam szpital prywatny ale z umową NFZ tylko on ma już III stopień referencyjnosci i jeden z lepiej wyposażonych oddziałów noworodkowych i ITN . To zależy jak Twoja ciąża przebiega jeśli nie masz żadnych chorób dodatkowych i wszystko jest ok to chyba wybrałabym ten prywatny bo jednak poród w lepszych warunkach socjalnych wydaje mi się przyjemniejszy- zwróć również uwagę jakie metody łagodzenia bólu mają do zaoferowania poszczególne placówki. Zwykle szpitale prywatne mają już w standardzie znieczulenie do porodu. Wszystko zależy od Ciebie i tego czego oczekujesz od placówki w której chcesz rodzić. -
Ja we wtorek miałam wizyte, szyjka dalej ladnie trzyma, maluch ulozyny pupa do do dolu, u góry glowka, ale naciska mi chyba na pęcherz, bardzo się ruszal jak pani doktor przykladala glowica do vrzucha, nie chciał dac się zbadac, serduszko 150 uderzen, wazy ponad 1500 gram. pokazal buzke i raczki jak się zaslanial, cudowny widok
Rudzik1, Lilka26, Pimka lubią tę wiadomość
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Lilka26 wrote:Magda trzymamy kciuki.
Ann.ann- ja wybrałam szpital prywatny ale z umową NFZ tylko on ma już III stopień referencyjnosci i jeden z lepiej wyposażonych oddziałów noworodkowych i ITN . To zależy jak Twoja ciąża przebiega jeśli nie masz żadnych chorób dodatkowych i wszystko jest ok to chyba wybrałabym ten prywatny bo jednak poród w lepszych warunkach socjalnych wydaje mi się przyjemniejszy- zwróć również uwagę jakie metody łagodzenia bólu mają do zaoferowania poszczególne placówki. Zwykle szpitale prywatne mają już w standardzie znieczulenie do porodu. Wszystko zależy od Ciebie i tego czego oczekujesz od placówki w której chcesz rodzić.
Pierwszy poród miałam właśnie w prywatnym na NFZ i wspominam bardzo dobrze: wszyscy mili, znieczulenie od ręki, ale właśnie oni mają niską referencyjność.. Jak jest wszystko ok to nawet lepiej, bo po 2 dniach byłam w domu, wszyscy mili. Tylko w razie problemów (na razie się nie zapowiada, tfu!) dochodzi wożenie dziecka po mieście.. I tak się waham.
Znieczulenie w teorii jest wszędzie, ale zawsze można trafić na "za wcześnie", "za późno" albo "anestezjolog jest na sali operacyjnej".. Tego też się bojęBasia: -
Ja się boje tego znieczulenia w kregoslup, boje się ze lekarz zle wbije, a potem będę miała bole kregoslupa itp. A co będzie jak zle wbije i będzie musial znow, nie wiem jak ja to wytrzymam! ech..
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️