Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
MoniaK77 wrote:Ubranka do szpitala dla noworodka:
- co macie już kupione a co planujecie? Jakie komplety? Zapewne będzie gorąco choć i noworodek potrzebuje ciepła.
Czy body zapinane z boku czy wkladane przez szyję a do tego śpiochy?
A może lepszy kaftanik i śpiochy?
A może sam pajacyk wystarczy, choć nie jestem przekonana tuż po porodzie go zakładać, wydaje mi się że maluszek potrzebuje jeszcze ciepła. Z drugiej strony jest w razie czego rożek czy kocyk. Na pewno odpadaja na początek spodenki ze względu na pepuszek.
Pytam bo ciekawa jestem jak się teraz nosi, czy coś się zmieniło od czasu kiedy rodziłam 7 lat temu.
noworodek potrzebuje „więcej” ciepła przez pierwsze 2 tyg., potem już potrafi się termo-regulować
https://mamaginekolog.pl/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/
Spodenki z szeroką górą są okej, bo nie uciskają brzuszka.
Kilka stron wcześniej wrzuciłam to, co ja kupiłam.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda-mbc, GreenK dziękuję za odpowiedzi
Ja dziś byłam na komunii i jestem ledwo żywa-zasypiam na siedząco.Juz jestem okąpana,nasmarowana itp.Pewnie w nocy będę znowu wstawać na siku,bo mała tak naciska pęcherz,że auuuuć.Dziś czułam się naprawdę dobrze-brzuch mi stwardniał zaledwie parę razy.Chyba pierwszy raz od niepamiętnych czasów idę tak wcześnie spać😴 Dobrej nocy bez pobudek dziewczyny 😌 -
Magda - mbc wrote:noworodek potrzebuje „więcej” ciepła przez pierwsze 2 tyg., potem już potrafi się termo-regulować
https://mamaginekolog.pl/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/
Chodzi mi tylko o zestawy do szpitala na pierwsze 3 dni, potem to już przerabialam 2 x więc nie ma problemu i też nie lubię przegrzewania dzieci. -
MoniaK77 wrote:Chodzi mi tylko o zestawy do szpitala na pierwsze 3 dni, potem to już przerabialam 2 x więc nie ma problemu i też nie lubię przegrzewania dzieci.
Ja podobnie jak Rudzik przygotowuję zestaw zgodnie z wymogiem szpitala.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - mbc wrote:nie napisałaś wcześniej, że o to Ci chodzi.
Też patrzyłam na te zestawy zgodnie z wymogiem szpitala ale wydało mi się że jest za wiele warstw do ubrania w razie upału. Tak jak Rudzik napisała u niej w szpitalu są wymagane np body + kaftanik + śpiochy = dla mnie w upał to stanowczo za dużo.
Wiadomo że rodzą się różne dzieci i jedne potrzebują więcej ciepła, inne mniej ale mam nadzieję że jak ubiore dziecko lekko to nie będą na mnie patrzeć jak na wariatke. -
Dziewczyny, ja to mam wrażenie, że brzuch mam calusieńki dzień twardy, poza momentami, kiedy leżę. Jak tylko się podniosę, robi się jak kamień. Mam nadzieję, że nic się nie podzieje w związku z tym. Na patologii też tak miałam, ale w ktg wychodziło wszystko OK 2 razy dziennie. Tyle, że ktg właśnie na leżąco. Ale chyba coś by wykazało.
Ja skompletowałam wreszcie rzeczy do szpitala.
Nie pamiętam czy Wam pisałam, że nasz maluch ma za krótką kość udową w stosunku do wieku ciąży 9 i do wielkości główki), co może wskazywać na złe funkcjonowanie łożyska- przepływów). Lekarz od usg 3 trym. kazał obserwować i jeśli po wizycie u mojej gin. po dwóch tyg nadal będzie dysproporcja to mam do niego dzwonić i przyjmą mnie przed pacjentkami, żeby sprawdzić jeszcze raz przepływy itd. No i idę po długim weekendzie, bo dysproporcja jest nadal. Mam nadzieję, że nic się Maleństwu nie stanie...że nie wróży to kolejnych problemów. Boże, oby już był czerwiec.. -
Pobudka nr.1 ciekawe,czy uda mi się zasnąć 🙄 Obudziłam się w pozycji "na pieska" 😂😂😂 nie wiem,nie wiem co to ma być 😜 No i mam nadzieję,że się nie przeziębiłam wczoraj przez to załamanie pogody...Właśnie mam przytkany nos a trochę wychodziłam na dwór pilnować mojego chrześniaka.Rety jeszcze kataru by mi brakowało-oby nie🙏
Rudzik1 ja też mam akurat ten Dermedic Sunbrella baby - oby się sprawdził a co do żelaza no to dam znać za parę dni.Na razie wypiłam 3cią fiolkę i jest ok.
Marilen ja bym się tą kością udową nie przejmowała jeśli odbiega do 2tyg.a inne parametry są w normie.Ja u jednego lekarza miałam idealne według om a u mojej lekarki nadal tydzień za krótka. To naprawdę pikuś-martwiłabym się jakby była za krótka o 4tyg.szkoda nerwów,choć byłam pierwszy tydzień po tej wiadomości zestresowana i niepotrzebnie.
Ja to chyba już nie zasnę-za oknem deszcz,matka znowu strasznie chrapie ehhhhhhh idę ją szturchnąć 🤨 -
MoniaK77 wrote:Napisałam w pierwszym zdaniu w poście, że chodzi o ubranka do szpitala.
Też patrzyłam na te zestawy zgodnie z wymogiem szpitala ale wydało mi się że jest za wiele warstw do ubrania w razie upału. Tak jak Rudzik napisała u niej w szpitalu są wymagane np body + kaftanik + śpiochy = dla mnie w upał to stanowczo za dużo.
Wiadomo że rodzą się różne dzieci i jedne potrzebują więcej ciepła, inne mniej ale mam nadzieję że jak ubiore dziecko lekko to nie będą na mnie patrzeć jak na wariatke.
Ja wezmę cały zestaw, a ubiorę później wg swojego przekonania. Tak jak napisałaś zawsze możesz wsadzić w rożek lub przykryć kocykiem i to jest dodatkowa warstwaMoniaK77 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Długo nie zaglądałam bardzo, a tu pierwsze dziecko jest! Kalika gratulacje!!
Tez jestem w szoku, że już tyle ubranek macie ja muszę posegregować rozmiarami i policzyć, i pozamawiać. Niestety zakupy tylko online, bo od Wielkanocy mam zalecenie leżenia. Szyjka się skróciła (na szczęście 33 tylko i dalej nie rusza), potem wyszły regularne skurcze w ktg i zrobiło się nerwowo. Na razie wyciszone duphastonem i końską dawką magnezu i leżę. Na szczęście w domu i mam nadzieję, że to wystarczy.kalika lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, melduję Wam że dzisiaj w nocy przez CC urodziły się nasze pierwsze forumowe bliźniaki 😍 Rysiu i Marysia, Mamie Wojtka odeszły wody i oto są! Każde nieco ponad 2 kg, 45 i 47 cm
Magda - mbc, Ann.ann, Pimka, Lady_Dior, ttuska, Rudzik1, kalika, GreenK, Mama Wojtka, bratfrandu lubią tę wiadomość
-
O rety ale fajnie Dużo zdrówka dla mamusi i jej cudownej parki ☺ 34tc przy bliźniakach to naprawdę spoko czas,więc będzie dobrze 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 08:19
Mama Wojtka lubi tę wiadomość