Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Doriska87 wrote:Marilen,
miałaś już okazję konsultować wynik z CMV z lekarzem?
Nie wiem czy dobrze interpretuję, ale wychodzi CHYBA na to że już przechodziłaś zakażenie CMV (podwyższone Igg) a Igm ujemne więc musiało to CHYBA być dawno. Ale nie przywiązuj się do mojej interpretacji bo mogę się mylić.
Może zerknij na badanie do IUI - ile miesięcy przed ciążą je robiłaś?
Podobno częstą drogą zakażenia są małe dzieci tzn. ich wydzieliny ślina, krew itd.
Nie zawsze też wirus ten wywołuje szkody u płodu.
Teraz chyba najważniejsze to szybki kontakt z lekarzem żeby zinterpretował wynik.
Daj proszę znać co powie lekarz.
Ja w ciąży w ogóle nie miałam takiego badania. CMV miałam tylko przed IVF i wtedy Igg i Igm miałam ujemne. Ciekawe czy inne dziewczyny miały to CMV badane...
Tak, odpisała mi moja lekarka, rzeczywiście nie przechodzę teraz tego wirusa, tylko przeszłam go w przeszłości. Pytanie tylko czy i tak nie w ciąży i czy nie wyrządziło szkód dziecku.
Poprzedni wynik robiłam dosłownie na 2 miesiące przed IUI max, tzn ja zrobiłam badanie w dniu IUI rano i parę godzin później miałam pierwszą IUI, a udało się w drugim podejściu.
Spanikowałam wczoraj nie na żarty.
Mam nadzieję, że ta hipotrofia dziecka nie jest tego skutkiem.
Jakby było mało, mam taką skłonność, że jak przygryzę sobie wargę to wychodzi mi od razu opryszczka. No i to już 3 raz od szpitala czyli od jakiś 7 tyg. No zwariować idzie.
Jest pozytyw: nie boli mnie głowa. Więc chce się żyć wreszcie Tak więc zabieram się za prasowanie, staram się nie mieć zaległości, jakby mąż musiał zostać sam na włościach ze starszyzną. Muszę więc ogarniać na bieżąco magiczne krzesełko z zawartością pod sufit
Co do pokoiku dziewczyny: doświadczenie mnie nauczyło, że nic teraz nie robię. Pierwsza córa miała swój pokój, wycacany, przewijaczki itd A spała itd w naszej sypialni. Praktycznie z niczego nie skorzystałam. Nawet łóżeczko stało od pewnego momentu puste. O przewijaku nie wspominając. Najwygodniej mi było przewijać ją na sofie, na łóżku, oczywiście rozkładając matę. Więc teraz będzie dostawka do łóżka i w salonie łóżeczko/ kołyska i tak dociągnę do czasu, aż przyjdzie ten właściwy na zmiany. A że to może być w wieku 2-3 lat to gusta mogą mi się zmienić -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:22
Freyja lubi tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Pimka, o rety ale Twój Mały przyśpieszył. Szybciej będziesz tulić dzieciaczka a wiek ciąży jest już bezpieczny. Podobno 85% dzieci rodzi się miedzy 37 a 42 tygodniem.
Marilen, spróbuj o tym nie myśleć (wiem ze ciężko) - najważniejsze że dziecko dalej się rozwija i jest coraz bliżej terminu… Nawet jeśli coś to jest teraz tyle różnych metod aby usprawnić rozwój dziecka - mam znajome co rodziły dzieci z asymetriami, z problemami z bioderkami, z wklęsłą czaszką a do 2 roku życia wszystko się wyrównało...
Ja też się wielu rzeczy boję, często mam wątpliwości -ale staram się nie dokładać jeszcze stresu dzieciakowi, chociaż czasem jest trudno.2019 Natalka -
Rudzik1 jest tak jak piszesz-na zachodzie już tak jest,że wyników wszelakich badań na oczy nie zobaczysz.Lekarz/pielęgniarka poinformuje tylko,że wszystko ok.Moja koleżanka miała tylko 3usg-ja do tej pory tu miałam 3x i jeszcze jedno będę mieć w 34t6d.Pełno badań,które się wykonuje w Pl-tu nie są robione.Na pewno są plusy i minusy takiego systemu ale faktycznie im mniej wiesz,tym dłuzej żyjesz 😜
Magda-mbc no mi też się ta mata bardzo spodobała
Marilen nie przejmuj się tym CMV-wątpię, że to mogłaby być przyczyną,bo już wiemy,że z łożyskiem coś nie halo i to tu pewnie leży problem.Nie zawracaj sobie głowy CMV :*
Co do pokoiku,to mam w planach dziecko mieć w sypialni tylko na noc przez pierwsze miesiące ale w ciągu dnia będę odkładać do łóżeczka.Myślę,że mi się przebierak przyda,bo korzystałam u siostry i naprawdę świetnie mi się korzystało z przebieraka Mam nadzieję,że uda mi się nauczyć dziecko spać u siebie-tak jak udało się mojej siostrze Córka 2,6roku nie przespała nocy z w łóżku rodziców tylko synkowi 4l zdarza się,że nad ranem wpadnie ☺ zwłaszcza jak go jakiś sen obudzi.Plany planami a życie zweryfikuje 😉
Pimka o żesz no popatrz 😊 Żadna z Ciebie czerwcówka hehe 😆 Nic tylko trzymać kciuki mi pozostaje 😊 Maj piękny miesiąc
Marilen a z tą opryszczką to może Ci chodzi o aftę? Bo wewnątrz ust to raczej afty się robią po ugryzieniu.Opryszczka to na zewnątrz ust i w okolicach nosa.
Jejciu jadłam teraz sałatkę rybną zagryzając toffifee 😂😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 14:39
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:23
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Dziewczyny nie nadrobię was w życiu.
Wpadam tylko się przywitać i powiedzieć, że żyjemy.
Maluchy zdrowe, pięknie rosną, czujemy się... hmmmm jak baba w ciąży
Dziś 34tc, planowane cc 37 tc
Buziaki dla wszystkich ciotek !Rudzik1, Pimka, Lady_Dior, Magda - mbc, Foto_Anna lubią tę wiadomość
-
Doriska87 no chyba przez jeszcze 2 godziny nic nie tknę-taką mam niestrawność za ten grzech 😜 ale byłam taaaaka głodna i jednocześnie miałam chcicę na słodkie 😂
Pimka dobrze,że choć już jesteście przygotowani Nic tylko wyczekiwać Moja siostra jest z 22maja
KaśkaKwa super,że u Was wszystko dobrze-to najważniejsze Ślicznie wyglądasz Daj znać jak przywitacie bobasy po tej stronie atymczasem powodzenia
Mnie coś od 3 dni kość łonowa boli i mam nadzieję,że przejdzie.Myślałam,że to zakwasy po plewieniu ale boli już 3ci dzień.Oby to nie problemy ze spojeniem łonowym 🙏
Dostałam też nowe zastrzyki i się przeraziłam tą strzykawą 😲 Zupełnie inna niż miałam do tej pory.Miała któraś z Was clexane te z białym tłokiem?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d35bef19b2cc.jpg
-
Cześć wszystkim, Pimka super waga.
Ja zostanę jednak majową mamą jestem po wizycie dzisiaj i Franek waży już 3250g. Termin CC ustaliliśmy dzisiaj z ginekologiem na 21.05. CC ze względu na rozejście spojenia łonowego. Nie mogę się już doczekać i mam nadzieję, że po porodzie odzyskam swoje ciało i będe mogła wreszcie normalnie funkcjonować. Mały koksik jest już naprawdę duży i jeszcze ma te 11 dni aby sobie na spokojnie dojrzewać w brzuszku, więc jesteśmy spokojni o to, że poradzi sobie po drugiej stronie. -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:23
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Pimka wrote:Lilka Twój chłopiec też ma ładna wage, a do terminu cc na pewno jeszcze sporo podrosnie. Tak zauwazam ze sporo czerwcówek jednak będzie majówkami, choć najważniejsze żeby dzieciaczki przyszły w najodpowiedniejszym dla nich terminie!
Też się dziś zastanawiałam(a zapomniałam się zapytać lekarki) czy jakby się teraz mały urodził z taką waga to czy nadal by go nazywali wcześniakiem, bo urodziły się przed 37tc...hmm co o tym sądzicie?
Dziś i ja od rana męczę się z bólem głowy, w ruch poszedł drugi paracetamol, a teraz spróbuję się zdrzemnąć choć będzie ciężko bo mały zaczyna wariowac w brzuchu...
KaśkaKwa piękny brzuszek zupełnie nie jak na bliźniaki😊
Wydaje mi się, że waga nie ma znaczenia i przed 37tc. jest wcześniakiem mimo, że nim de facto nie jest lub być nie musi. Waga ma znaczenie przy dziecku do donoszonym. Z tego co mi położna mówiła, że jeśli dziecko urodzi się w 37tc ale z wagą do 2kg to jest traktowany inaczej niż dzieciątko z wagą pow. 2kg.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Rudzik, Lady ja chyba się na nią zdecyduje, bo te dwingulery jak już kiedyś rozmawiałyśmy dają po oczach,
a ta jest fajna i zgadzam się, że producent ma fajne rzeczy.
Ja na dniach dorwałam też szumisia na olx w stanie mega super, mam już w domu
Jakbyście znalazły coś fajnego, to się dzielcie. Nie mam żadnych zabawkowych akcesoriów oprócz żyrafki sophie.
Ani pół grzechotki czy cokolwiek💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Rudzik1 wrote:Marilen odnośnie opryszczki, to u mnie jest to samo, więc jak tylko widzę lekko uszkodzoną wargę, czy śluzówkę wewnątrz, to smaruję maścią antywirusową profilaktycznie. U mnie się to sprawdza.
Ja normalnie też, ale w ciąży jest zakaz stosowania wszelkich takich leków antywirusowych. Przenikają do łożyska, a są niebezpieczne dla płodu. Kilku lekarzy mi to potwierdziło.
Pimka, ale masz piękne pomiary! Super, trzymam kciuki!
Doriska, kocham Twój optymizm. Dzięki za pozytywne myślenie. Zamierzam się nim zarazić
Lady Dior dzięki kochana. Co do opryszczki to raczej nie afta bo na ustach, dokładnie w tym miejscu gdzie sobie ugryzę kawałek naskórka na wardze, ale faktycznie dziwne jest to, że zawsze to w tym miejscu gdzie rankę zrobię.
Lady Dior ale smaki to Ty masz łohohoho!
Dziewczyny ja myślałam, że spojenie łonowe każdej się rozchodzi, przygotowując się do porodu
Kurcze jak patrzę na wagę waszych maluchów...mój we wtorek w usg został wyliczony na 1618g, ale pewnie przez to, że waga wyliczana jest na podstawie wymiarów główki, kości udowej i brzuszka.
To 2kg przy porodzie jest tak ważne ze względu na to, że dopiero wtedy można wykonać szczepienia i dopiero po osiągnięciu 2kg dziecko może wyjść do domu. -
Jejku miałam nie brać tel.do rąk hahaha😂
Oj przewracanie się z boku na bok już nie jest takie łatwe auuu.
Rudzik1 ja też nie mam kompletnie żadnej zabawki ale nawet nie pomyślałam,że jakaś się przyda😐 pytanie teraz jaka🤔 Pamiętam jak chrześniak patrzył i wodził tymi oczami za karuzelą 😊ale to miał parę mies.No nie mam pojęcia, co bym mogła na teraz kupić.
Co do zastrzyków,to cała strzykawka jest taka ogromna-źle mi ją się trzyma (ale pewnie kwestia przyzwyczajenia).Jak patrzę na takie strzykawy-to mi od razu słabo 😑 Pielęgniarką bym nie mogła być...
Marilen jeszcze Twój maluch podrośnie na pewno do 2kg.to niedaleko a może nawet ponad będzie mieć Zobaczysz teraz na wizycie ile przybrał-oby całkiem całkiem
Lilka26 to zapewne wyszło na usg to rozejście spojenia? Waga super-można rodzić No ja mam nadzieję, że po porodzie odzyskam dawną kondycję, bo teraz wyjście z auta,to już nie lada wyczyn dla mnie 😉 -
Spojenie u każdej trochę się rozchodzi fizjologicznie. Natomiast u mnie nie dość, że się rozeszło to jest bardzo bolesne razem ze stawami krzyżowo- biodrowymi i badał mnie ortopeda i ocenił, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż podczas próby porodu SN mogłoby dojść do pęknięcia spojenia. Dlatego wspólnie z lekarzem prowadzącym podjęliśmy decyzję o CC.