X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam ze typowe klopoty z napieciem diagnozuje sie usg przezciemiaczkowym. Oliwia miala juz robione i jest ok

• Mucha Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Mucha ja mam to samo z moją teściowa, ja tez mowię wprost co myśle, tylko to jest zdrowe wg mnie.
    A wynik Rota juz masz? Czysto?

Jeszcze czekam na wyniki niestety :( jutro mialo byc szczepienie, ale trzeb bedzie przesunac.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dla poprawy humoru w ten masakryczny upalny dzień :)

http://www.youtube.com/watch?v=dcP2mdnYbcw

Tusia84 lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłopoty z zapięciem przez usg...? Byliśmy już u neurologa i ortopedy, a nikt nas na usg nie wysyłał.Zdiagnozowano problem poprzez obserwację dziecka w czasie różnych zabiegów, zmieniania pozycji, itd.
    Karolina, jeżeli masz wątpliwości w tym temacie, a pediatra nie zauważa problemu, to może poproś o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej dla dzieci lub do neurologa, wątpliwości zostaną rozwiane.
    My zaczynamy rehabilitację pojutrze, ciekawe, czy będą potrzebne spotkania dwa razy w tygodniu, czy raz, ale cieszę się bardzo, że mamy ten temat ogarnięty i pod kontrolą.

Niesforna lubi tę wiadomość

• excella Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    Czytalam ze typowe klopoty z napieciem diagnozuje sie usg przezciemiaczkowym. Oliwia miala juz robione i jest ok

U nas też bylo ok. Dla świetego spokoju poszlismy do neurologa, ona stwierdzila.lekkie napiecie,kazala nosic syna przodem do swiata. Jego plecki na mojej klatce.
    Rechabilitantka pokazala nam.jak cwiczyc i w domu cwiczylam kilka razy dziennie i mlody przestal sie wyginać.

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko u nas jest problem z jakimkolwiek skierowaniem- a czemu a na co a po co. na usg brzuszka tez chcialam i mi nie dali :/

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moglabys mi podpowiedziec jakies cwiczenia?

• eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Eta lekarka z patologii stwierdziła że Oluś się nie podnosi na rękach tzn. Do przodu i kazała kłaść go na brzuch, żeby podnosił głowę i tym samym ćwiczył rączki. Niestety ciężko mu to idzie. Jakie ćwiczenia macie od fizjoterapeuty?

alexast - u nas sprawa wyglada tak że Ignacy ma napięte mięśnie grzbietu i te ćwiczenia ktore mamy mają zmniejszyc to napiecie i to ułatwi mu podnoszenie głowki, trzymanie tej główki, a poza tym powinien przestac wyginac się do tyłu,bo on tak się wygina strasznie odchylając główke do tyłu.
    a cwiczenia mamy na przewijaku - on lezy na plecach, za kolanka przy wyprostowanych nogach i do gory unosimy trochę tyłek, potem za pięty łapiemy i tez podciągamy do góry, potem puszczamy jedna stope, potem drugą. chodzi o to żeby podnosic tylek 2-3 cm od podłoża, odpowiednio trzymając. i jeszcze jedno cwiczenie z obracaniem ale strasznie ciezko go opisac, jest trudne w wykonaniu i w opisie więc i na pewno z mojego opisu nie dałoby się tego zrozumiec. i jeszcze cwiczymy na piłce rehabilitacyjnej wielkości 45cm. kładziemy go na brzuszek, podtrzymujemy delkatnie przy barkach i "jeżdzimy" z nim na tej piłce do tyłu i na boki. ale dodatkowo w odpowiedni sposób go nosimy, chwytamy.. sporo tego.

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:

Eta Marcel pije żelazo razem z witaminą c. Narazie ma 0,8 ml, przy następnej wizycie pediatra napewno zwiększy:)

Agus dzieki za odpowiedz. my mamy 2,5 ml i mamy zwiekszac do 5 ml. dzis od rana tak plakal, a ja nie wiem czy to brzuch go boli od tego zelaza czy winna upalu. jeszcze nigdy taki nie byl. widac bylo po nim ze cierpial biedak. a ja razem z nim :(

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:

u nas też skwar, na szczęście moja mama ma chłodny dom i do niej jeździmy. Ogólnie jest wszystko ok. Martwie się tylko Olkiem. Z tymi uśmiechami to ciężka sprawa. Nie uśmiecha się zbyt często. Jak mam szczęście to rano się uśmiechnie i przez resztę dnia wcale. Jak leży w łóżeczku turystycznym u mamy to jest tak zafascynowany granatową taśmą, że nie reaguje na ludzi. Mówię do niego a on nic. Niekiedy się popatrzy na chwilę na mnie i potem odwraca wzrok i dalej cieszy się do tasiemki. Pewnie panikuje, ale bardzo się boję że jest z nim coś nie tak.

alexast - u nas na poczatku tez tak bylo ze usmiech raz dziennie, a potem juz coraz częsciej, mysle że Olek jest własnie na tym etapie rozkręcania się z usmiechami, musisz dac mu tydzien, póltorej i usmiechy beda kilka razy dziennie, zakładając że bedzie mial dobry humor ;)
    a co do patrzenia to u nas tez tak podobnie jest że czasem go wołam mówię a on gdzies w bok się zagapi, na pewno jeszcze to nie ten etap ze maluchy beda patrzec na nas za każdym razem jak wołamy.
    daj mu szanse:) mój ma już skonczone dwa miesiace powinien głowe podnosic a on ni huhuhu. ale kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju i nie ma co przyrownywac je do innych maluchów, bo zawsze jakies opóźnienie się znajdzie :)
    mojej przyjaciólki coreczka do 5 miesiaca nie usmiechała sie za czesto, tez doszukiwali się różnych chorób, ale dziewczynka jest zdrowa i bardzo madra, ma 5 lat i jest grzecznym dzieckiem, spokojnym, trochę niesmiałym, taki ma charakter, po prostu dozowała usmiechy z umiarem :)
    więc dajmy Olusiowi czas, układ nerwowy dojrzewa najbardziej pierwsze 3 miesiace, wiec obserwujmy bez nerwów. jak się uśmiecha wogóle to znaczy że wszystko jest dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 16:55

alexast lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    a moglabys mi podpowiedziec jakies cwiczenia?

Chciałabym Ci kochana napisać, ale już nie pamiętam, robiłam je prawie dwa lata temu.

Na twoim miejscu poszlabym do lekarza i powiedziala ze chcesz skierowanie do neurologa, bo dziecko jest sztywne, odgina sie w.jedna strone i tyle. Mają dać i tyle. Albo idz od razu prywatnie.

• eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:

My u teściów na działeczce, 300 km od domu. Ignacy niestety przechodzi najgorszy okres z gazami/kolką. Bobotic i Delicol, które mu podaję chyba przestały działać. Zamówiłam w tutejszej aptece Infacol i Bio Gaję. Dziewczęta, któraś z Was wspominała o Gripe Water - dorzucać do Infacolu i Bio Gai? Coś biedaczkowi pomóc musi :( Gdy go nie boli brzuszek jest najcudniejszym synkiem pod słońcem. [/IMG][/URL]

gripe water mozesz łączyc z infacolem i biogaia i nawet delicol się z tym "nie gryzie" składy różne, interakcji nie bedzie wiec możesz probować! sprobuj sobie najpierw sam gripe water i zobacz czy dobrze na to Ignacy reaguje. a najpewniej to kochana jak te układy pokarmowe naszych malenstw dojrzeją to wtedy bedziemy miec spokój ;)

Galanea, karolina - wspólczuje marudzenia - u mnie dzis tez sajgon, teraz mogę pisać na forum bo mały na cycku i tu się zawsze uspokaja. a jak cycka nie ma krzyk i marudzenie :( bidak mały :(

nutka - już pewnie po szczepieniu, mam nadzieje ze nockę bedziecie miec spokojna i szybko zapomnicie o szczepieniu :)

weronika dawaj znac jak po wizycie!

Galanea - może idz do alergologa?? bo czesto jest tak że pediatrzy nie mają wiedzy/ bagatelizuja wiele rzeczy. a alergolog widział setki wysypek u różnych pacjentów i odrazu Ci powie czy to alergia czy nie, czy jest sens ograniczac nabiał czy nie. chociaż z tego co wiem alergia u niemowlat manifestuje się na skórze po 6 tygodniu życia dziecka.

mucha - trzymam kciuki żeby szybko się wyjasniło co tam u Was i dolegliwości minely, bo męczy sie Maja i Ty pewnie strasznie! z tymi lekarzami to tak jest, ja też się o tym przekonałam. na NFZ tak skąpią badań! a potem inny lekarz do mnie: czego pani nie zrobiła bilirubiny, a ja mówię że pani doktor taka a taka stwierdziłą ze to zbedne choć ja chciałam! teraz to pieprze, trzeba miec tupet i walczy o swoje. a i tak wykupuję prywatne ubezpieczenie Ignasiowi tam gdzie ja mam bo o wszystko trzeba sie prosic a i tak nie zawsze dostaniesz. i nawet próbuję go na nfz zapisac na badanie słuchu bo dostał skierowanie a nikt nie odbiera!

weronikabp, Mucha, nutka, madamama lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta podziwiam Cię za pamięć i za tempo pisania :)) dzięki za kciuki :)

idzie burza uffff nareszcie!!!!!
    mam powtórzony wynik posiewu kału, nie ma tej pieprzonej bakterii uffffff
    no ale nadal nie wiem co z moczem :(
    mam nadzieję, że dziś pobiorę w nocy lub rano.

Natalia jak tam?????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 17:30

• Galanea Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 21:38

weronikabp, eta, Tusia84 lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:

przez usg - na pewno nie. musisz pójsc do fizjoterapeuty tylko koniecznie niemowlat, on bada dziecko i powie Ci co i jak. u mnie lekarze pediatrzy nic nie zauwazyli, neurolog zauwazyl asymetrie ale powiedzial ze po 3 miesiacu do kontroli i jak nie minie samo bedziemy cos robic, ale ja sama poszlam do fizjoterapeuty i cwiczymy. cwiczenia nigdy nie zaszkodza a tylko pomóc moga.

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, ze Wam się tak trafiło, ja na NFZ nie mogę narzekać, do mojej lekarki można iść po skierowanie nawet bez dziecka, z ulicy.Ostatnio chciała mi od nowa wypisywać do laryngologa, chociaż już jedno dała, zapomniała po prostu...
    Wszędzie udało mi się zapisać Artura na bliskie terminy (neurolog, okulista, laryngolog, rehabilitacja), za nic nie trzeba było dopłacać. Może tak nam się pofarciło w tym wszystkim.
    Natalia, jak usg?
    Galanea, nie widać tych krostek dokładnie w przybliżeniu, ale tak na pierwszy rzut oka przypominają trochę nasze potówki, lekarka mówiła, czemu je wyklucza?
    W warszawie wiatr się zerwał, na wieczór zapowiadają burze.Po moim dziecku też to widać, w dzień nieswój, a jak chmury przyszły, to go zmogło i zasnął.

Galanea lubi tę wiadomość

• excella Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://babyonline.pl/napiecie-miesniowe-niemowlat-wzmozone-i-obnizone-napiecie-miesniowe-objawy,napiecie-miesniowe-artykul,3618,r1p1.html

• eta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehehe weronika - trzeba pędem nadrabiać zaległości na forum póki Ignacy pozwala ;D
    burza w warszawie idzie idzie :)) oby doszła! bo wykorkować można!

dobrze że nie ma tej bakterii! kamień z serca!!!

weronikabp lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 21:38

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Sorki laseczki ale nie mam czasu Was nadrobić, robię przygotowania do Chrzcin które wprawdzie będą 27 września, ale musimy zrobić zaproszenia, listę gości, menu he he he i wyszło nam że robimy małe wesele :-) bo będzie ok 50 osób. Uf jest trochę tego :-) Niektóre z dziewczyn już są po Chrzcinach może macie jakieś rady na co zwrócić uwagę ?

zem3i09keg891u11.png
‹‹ 1471 1472 1473 1474 1475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ