MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWedług ostatniej miesiączki czyli (we wrześniu) wychodzi mi 5 miesiąc. Ale według tzw. zapłodnienia będzie to 4 miesiąc i tydzień czy tam dwa.
Tak naprawdę miesiąc wypada taki jaki wiek ma dziecko.
U mnie na OVU jest 18 tydzień ale tak naprawdę jest 17 tydzień a wiek płodu to 15 tydzień. wiek płodu jest naistotniejszy
Inaczej można to przełożyć sobie w ten sposób: Ciąża ma 9 miesięcy . Gdybyśmy faktycznie były w 5 miesiącu ciąży to byśmy w ciąży były nie 9 miesięcy a 8... i rodziły nie w czerwcu ale w maju. Dzidzia powstała przecież nie 1 września, tylko trochę później więc za pewnik najlepiej liczyć sobie, że miesiąc pełny pierwszy jest nie od września a od października. Więc wychodzi, że jesteśmy na pewno w 4 miesiącu
Kurcze trochę to skomplikowane...
Normalnie miesiące liczy się co 30 dni, styczeń , luty, marzec itp...
W ciąży jest trochę inaczej, bo każdy miesiąc ciążowy trwa 28 dni.
Więc wychodzi, że kalendarzowo ciąża trwa 9 miesięcy a ciążowo 10 miesięcy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 13:00
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja po prostu patrzę na to,co mi tam pisze belly,twierdzi,że jestem w piątym,więc zakładam,że tak jest.Swoją drogą na usg też zawsze jest adnotacja który to tydzień w nawiązaniu do ostatniej miesiączki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 13:00
-
nick nieaktualnyno tak ale lekarze liczą poczęcie już od samej owulacji... a przecież jeszcze wówczas niczego nie było tylko jajo się uwolniło... dlatego dla mnie to jest takie dziwne , że liczą wiek dziecka jak jeszcze się nie stworzyło... No ale przynajmniej jak 5 miesiąc pokazuje i tak jest wg. wieku ciążowego to tylko się cieszyć, że coraz bliżej do porodu
-
)
Mam na imię Agnieszka i mam 24 lata. To moje pierwsze dziecko:) Z mężem staraliśmy się rok, jakoś nie chciało zaskoczyć.. Udało się dopiero gdy całkowicie odpuściliśmy. Z samopoczuciem to u mnie różnie bywa. Na początku okropne mdłości i zgaga a teraz jest coraz lepiej, choć nie jakoś super. Jestem w 16 tyg, ale ciąży jako tako po mnie nie widać.. Cóż zamiast przytyć to schudłam 1kg:(
A jak tam u was samopoczucie?? Dowiedziałyście się już co kryje się w waszych brzuszkach??Limerikowo, Marcysia86 lubią tę wiadomość
-
Cześć, a mój nick nie jest zagadką
mam na imię Monika. Mam 30 lat. Jeden urwis już po domu biega - 19 pażdziernika skończył 2 latka. Braciszek w drodze
Dzisiaj byłam z wynikami u ginki i niestety są nienajlepsze. Muszę kontrolować ciśnienie i na każdą wizytę badania moczu nosić bo się ginka obawia, że może się u mnie pojawić gestoza. Na zapas się ńie martwię. Przepisała żelazo bo anemia, kazała odpoczywać i się nie wysilać ze względu na ciśnienie. -
Ja u lekarza mam zawsze mega ciśnienie, a jak mierzę w domu to jest ok. Chyba mam syndrom białego fartucha, bo zawsze przed wizytą(nie ważne jaką i u kogo, choćby taką zwykłą po skierowanie u internisty) mocno się denerwuję.
A do listy można dopisać, że jestem z Dolnego Śląska i staraliśmy się 12 miesięcy;)
Faktycznie miło się czyta o was, nie jesteśmy już takie anonimowe;) -
no z tymi miesiacami to jakos dziwnie bo liczac co 4 tyg to byłybysmy 10 miesiecy w ciazy a nie 9
Wg suwaczka mam 3,5 miesiaca czyli zaczął mi sie 4 miesiąc (chyba)
Dziewczyny nie przejmujcie sie, ja tez mam nadcisnienie i biore Dopegyt ale miałam to juz przed ciążą, dodatkowo od 20 lat choruje na cukrzyce typu 1 hehe ostatnio na IP usłyszałam "Pani ma tyle chorób w sobie"! Zabrzmiało to jakbym zaraz miała umrzecLimerikowo, Martynika lubią tę wiadomość
-
tyle, że ja zawsze miałam ciśnienie książkowe
ja też się nie nakręcam
ja tam ogólnie strachliwa nie jestem, bardziej moja lekarka się o mnie martwi chyba jak ja, ale muszę przyznać, że w pierwszej ciąży nic mnie nie ruszało, pracowałam do końca bez 2 tygodni a i to bo miałam ostre bóle woreczka żółciowego (piasek) a myślałam, że to od trybu pracy siedzącego tak mnie wszystko boli wokoło żeber hehe
ta ciąża nie pozwala mi na pracę ale mi tym razem to tak na rękę -
Topa daj znać co u Ciebie bo wszystkie się tu martwimy i czekamy na dobre informacje z Twojej strony
My dzisiaj na sylwestra z dziećmi jedziemy do mojej siostry, tej która też jest w ciążyjednak po zakupach tak mi się chce spać, ze najchętniej to bym się teraz położyła, a nie szykowała
-
To tak zeby wprowadzic was w odpowiedni nastrój przed dzisiejsza zabawa!
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c853aa6956b6.jpg
my mielismy byc we dwoje dzis wieczorem, jak zwykle wyszło inaczej. Sasiedzi wpadaja, bedzie imprezka!
Moje Picolo juz w lodówceAnielka27, fler, AISAK, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość