X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2013, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według ostatniej miesiączki czyli (we wrześniu) wychodzi mi 5 miesiąc. Ale według tzw. zapłodnienia będzie to 4 miesiąc i tydzień czy tam dwa.
    Tak naprawdę miesiąc wypada taki jaki wiek ma dziecko.
    U mnie na OVU jest 18 tydzień ale tak naprawdę jest 17 tydzień a wiek płodu to 15 tydzień. wiek płodu jest naistotniejszy
    Inaczej można to przełożyć sobie w ten sposób: Ciąża ma 9 miesięcy . Gdybyśmy faktycznie były w 5 miesiącu ciąży to byśmy w ciąży były nie 9 miesięcy a 8... i rodziły nie w czerwcu ale w maju. Dzidzia powstała przecież nie 1 września, tylko trochę później więc za pewnik najlepiej liczyć sobie, że miesiąc pełny pierwszy jest nie od września a od października. Więc wychodzi, że jesteśmy na pewno w 4 miesiącu :)
    Kurcze trochę to skomplikowane...
    Normalnie miesiące liczy się co 30 dni, styczeń , luty, marzec itp...
    W ciąży jest trochę inaczej, bo każdy miesiąc ciążowy trwa 28 dni.
    Więc wychodzi, że kalendarzowo ciąża trwa 9 miesięcy a ciążowo 10 miesięcy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 13:00

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prostu patrzę na to,co mi tam pisze belly,twierdzi,że jestem w piątym,więc zakładam,że tak jest.Swoją drogą na usg też zawsze jest adnotacja który to tydzień w nawiązaniu do ostatniej miesiączki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 13:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2013, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak ale lekarze liczą poczęcie już od samej owulacji... a przecież jeszcze wówczas niczego nie było tylko jajo się uwolniło... dlatego dla mnie to jest takie dziwne , że liczą wiek dziecka jak jeszcze się nie stworzyło... No ale przynajmniej jak 5 miesiąc pokazuje i tak jest wg. wieku ciążowego to tylko się cieszyć, że coraz bliżej do porodu :)

• Truskawkowe ciastko Nowa

Wysłany: 31 grudnia 2013, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :))

Mam na imię Agnieszka i mam 24 lata. To moje pierwsze dziecko:) Z mężem staraliśmy się rok, jakoś nie chciało zaskoczyć.. Udało się dopiero gdy całkowicie odpuściliśmy. Z samopoczuciem to u mnie różnie bywa. Na początku okropne mdłości i zgaga a teraz jest coraz lepiej, choć nie jakoś super. Jestem w 16 tyg, ale ciąży jako tako po mnie nie widać.. Cóż zamiast przytyć to schudłam 1kg:(

A jak tam u was samopoczucie?? Dowiedziałyście się już co kryje się w waszych brzuszkach??

Limerikowo, Marcysia86 lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, a mój nick nie jest zagadką :) mam na imię Monika. Mam 30 lat. Jeden urwis już po domu biega - 19 pażdziernika skończył 2 latka. Braciszek w drodze :)
    Dzisiaj byłam z wynikami u ginki i niestety są nienajlepsze. Muszę kontrolować ciśnienie i na każdą wizytę badania moczu nosić bo się ginka obawia, że może się u mnie pojawić gestoza. Na zapas się ńie martwię. Przepisała żelazo bo anemia, kazała odpoczywać i się nie wysilać ze względu na ciśnienie.

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez walcze z nadcis szczegolnie rozkurczowe zbijam dopegytem i jest ok plus juz praca na pol etatu i odpuscilam staram nie nakrecac sie ;-) a wyniki robie regular co 1,5mca co jak na irl warunki jest duzo powyzej normy;-)

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u lekarza mam zawsze mega ciśnienie, a jak mierzę w domu to jest ok. Chyba mam syndrom białego fartucha, bo zawsze przed wizytą(nie ważne jaką i u kogo, choćby taką zwykłą po skierowanie u internisty) mocno się denerwuję.:)

A do listy można dopisać, że jestem z Dolnego Śląska i staraliśmy się 12 miesięcy;)

Faktycznie miło się czyta o was, nie jesteśmy już takie anonimowe;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze co z Topa ktos wie?

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa nie dawała znać do tej pory,gdyby poszła do pracy,to pewnie pisałaby z pracy,więc może jednak pojechała rano na IP i nie ma jak się odezwać?trzymam za Nią kciuki...

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no miejmy nadzieje ze wszytsko ok i sie niebawem z nami skontaktuje tez 3 mam kciuki

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Welonisia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no z tymi miesiacami to jakos dziwnie bo liczac co 4 tyg to byłybysmy 10 miesiecy w ciazy a nie 9 :) Wg suwaczka mam 3,5 miesiaca czyli zaczął mi sie 4 miesiąc (chyba) :)

Dziewczyny nie przejmujcie sie, ja tez mam nadcisnienie i biore Dopegyt ale miałam to juz przed ciążą, dodatkowo od 20 lat choruje na cukrzyce typu 1 hehe ostatnio na IP usłyszałam "Pani ma tyle chorób w sobie"! Zabrzmiało to jakbym zaraz miała umrzec :D

Limerikowo, Martynika lubią tę wiadomość

p19uskjohisr6juh.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja utyłam 5 kg :/

Topa mam nadzieję że u Ciebie wszystko gra :*

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Welonisia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jestes w polowie ciazy wiec mysle ze nie przytylas duzo!

p19uskjohisr6juh.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tez slyszalam ten "text", ze taka mloda osoba i tyle dolegliwosci wiec rowniez strzelilam z grubej rury, ze jeszcze zyje ;-);-);-);-);-)

Welonisia, Anielka27, Martynika lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyle, że ja zawsze miałam ciśnienie książkowe :) ja też się nie nakręcam :) ja tam ogólnie strachliwa nie jestem, bardziej moja lekarka się o mnie martwi chyba jak ja, ale muszę przyznać, że w pierwszej ciąży nic mnie nie ruszało, pracowałam do końca bez 2 tygodni a i to bo miałam ostre bóle woreczka żółciowego (piasek) a myślałam, że to od trybu pracy siedzącego tak mnie wszystko boli wokoło żeber hehe
    ta ciąża nie pozwala mi na pracę ale mi tym razem to tak na rękę :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mowi się, że ciąża to nie choroba a nie zwraca się uwagi jak wielkie to obciążenie dla organizmu , w pewnym sensie to jest choroba hehe

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa daj znać co u Ciebie bo wszystkie się tu martwimy i czekamy na dobre informacje z Twojej strony :)

My dzisiaj na sylwestra z dziećmi jedziemy do mojej siostry, tej która też jest w ciąży :) jednak po zakupach tak mi się chce spać, ze najchętniej to bym się teraz położyła, a nie szykowała ;)

ggfxf7q.png
  • Welonisia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak zeby wprowadzic was w odpowiedni nastrój przed dzisiejsza zabawa!
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c853aa6956b6.jpg

my mielismy byc we dwoje dzis wieczorem, jak zwykle wyszło inaczej. Sasiedzi wpadaja, bedzie imprezka! :D
    Moje Picolo juz w lodówce :)

Anielka27, fler, AISAK, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość

p19uskjohisr6juh.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonisia dzięki za pocieszenie, ale nie ukrywam że zazdroszczę kobietkom które pochudły, ja od samego początku tylko tyje :/

A ja nie mam Picolo, nawet o tym nie pomyślałam :/ Ciekawe jak wzniosę toast ;)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula nie martw się - pewnie jesteś szczuplutka a wtedy ponoć więcej na wadze przybywa. Mi nic nie przybyło a ubyło ale ja trochę grubsza jestem to temu.

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ