SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie w sercu czy w mózgu... Tak można uspokajać i dawać słowa otuchy ale i tak dla matki to zapewne jest straszny stres i niepokój o dziecko. Ważne jest co powiedział też lekarz, bo może się okazać że z czasem wszystko wróci do normy.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana zainteresowałam się tym bardzo i znalazłam coś takiego może chociaz troche cie to uspokoi i da odrobinę nadziei...

cytuję wypowiedź jednej z osób:

No to chyba problem jest dokładnie taki jak był u nas... Na usg ok. 24 tyg. mój lekarz prowadzący też zauważył asymetrię komór bocznych i poszerzenie jednej do 9.8 mm( norma jest do 10) i też kazał na razie się nie martwić ale łatwo powiedzieć.....Na wszelki wypadek i dla mojego spokoju poszliśmy na dużo lepszy aparat do usg i do ginekologa-położnika specjalisty w zakresie wad genetycznych i wrodzonych. On nam sprawdził wszelkie przepływy w mózgu i czy nie ma jakichś innych występujących nieprawidłowości. Na szczęscie wszystko było ok. i stwierdził, że takie poszerzenie u płodu jak nie ma innych wad nie jest żadnym problemem, po prostu czaszka trochę za szybko urosła w stosunku do wielkości mózgu i przez to komory boczne się poszerzają aby wypełnić całą w środku i teraz będą się wraz ze wzrostem mózgu stopniowo zmniejszać ale trzeba to kontrolować przy okazjii kolejnych usg. I tak rzeczywiście było, na kolejnym usg już poszerzenie było dużo mniejsze.
    Po urodzeniu córeczki zrobiłam jej usg główki (lekarz nie kazał ale ja się uparłam, że chcę sprawdzić co z tymi komorami) i okazało się że poszerzenia już nie ma ale została asymetria. Neurolog u której byłam od razu zapytała czy miałam w ciąży jakieś problemy (krwawienia, skurcze przedwczesn, brałam leki, itp.) bo to wynik jakiegoś niedotlenienia w mózgu któy na szczęście zazwyczaj nie ma żadnych skutków w przyszłości ale tez trzeba sprawdzać co jakiś czas. Na drugim usg główki miesiąc później znowu widać niewielkie poszerzenie (trochę się znowu niepokoję, bo ostatnio nie było a tu znowu coś) ale doktorka (jest to najlepszy neurolog u mnie w mieście) powiedziała że kompletnie mam się nie przejmować tylko mam obserwować dziecko. U nas jest powiększenie prawej komory więc mam zwracać uwagę na lewą część ciała, czy nie ma drżenia kończyn i asymetrycznych ruchów, pilnować żeby dziecko nie spało z główką zwróconą w jedną stronę i ogólnie obserwować czy się rozwija dobrze i lekarz pediatra ma też przynajmniej raz w miesiącu ją pod tym kątem oglądać. W tej chwili jest wszystko super, naprawdę, córcia rozwija się ksiązkowo a nawet trochę lepiej i szybciej, pediatra nie ma żadnych zastrzeżeń a na kolejne usg główki idziemy za miesiąc.
    Trzymam kciuki za Waszą Dzidziulkę, niech żonka się za bardzo nie denerwuje, bo to może bardziej zaskodzić dziecku niż te nieszczęsne komotry i mam nadzieję że dasz znać jak będziesz wiedzieć więcej. Pozdrawiamusmiech.gif

• ivv Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to faktycznie gorzej, ale poczekaj do usg, choć oczywiście rozumiem strach i niepokój. Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku.

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula trzymam kciuki żeby było ok . Mam nadzieję że drugie Usg pokaze że jest wszystko ok :-)

zem3i09keg891u11.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula dziewczyny dobrze piszą, jeszcze nic nie jest przesądzone, wiem że i tak będziecie się denerwować, ale trzeba poczekać na dalsze badania. bądźcie silni!

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :*

Anielka też to znalazłam wcześniej, ale znalazłam też przypadki w których dziewczyna usunęła ciążę, bo dziecko dostało rozszczepu kręgosłupa :(

Staram się nie nakręcać. Ale jednak jest coś takiego w tym wszystkim, że póki nie zobaczę że wszystko idzie w dobrym kierunku nie przestanę się martwić :( W tym momencie nie ma dla mnie radości, eh :( Taka prawda że spokojne możemy być jak dziecko się urodzi i utulimy do piersi, bo tak to całą ciążę strach :(

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula trzymam kciuki za pomuślne wyniki badań.

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a kiedy te badania będziesz miała?

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro idę się zapisać bo dziś już mieli zamknięte ... Mam nadzieję że w miarę szybko, bo padnę ze strachu...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Kota Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze. Zapisz sie na to USG moze poszukaj jakiegos specjalisty u siebie?

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    W razie awarii na szczęście mamy aptekę całodobową. Ja tak bardzo chcę karmić piersią, że nawet nie patrzę w stronę butelek. Przyrzekłam sobie że trzecie dziecko będzie tylko na piersi i nie poddam się tak łatwo jak przy poprzednich.
    Super ja tez planuje karmic trzecie dziecko piersią jaki i dwójkę jego rodzeństwa ale moja psiapsiulka niestety w 6 dobie nie mogła juz karmic gdyz dostala 42 temp i Trafiła do szpitala z ropniem poporodowym, a mała została w domu

bontbhr.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie różnie bywa z tym karmieniem. ja swojego moesiąc karmiłam tylkp piersią a on nie przybierał na wadze i musiałam dokarmiać mlekiem szticznym a później już i straciłam pokarm pomimo starań

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Duchess Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny błagam pomóżcie zanim wykończę się psychicznie;) przejrzałam każdy zakamarek na ovu ale nie znalazłam...jak zakończyć ten ciągnący się wykres owulacyjny na ovufriend?

f2wli09kll2jbdtn.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw zaznacz na wykresie ze testowalas i test pozytywny potem powinno samo sie ze sie wyraze dezaktywuje i po lewej masz moje ovu wejdz w to i jak sie rozwinie to na samym dole masz śledzenie ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2014, 00:14

bontbhr.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie o to chodzi.:P Wydaje mi się, że zakończyć można tylko zaznaczając negatywny test albo miesiączkę. Ja tak robiłam jak poroniłam. Ale co ci przeszkadza?:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • niunia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duchess-musisz napisać do ovu,że nie działa mimo że zaznaczyłam na teście pozytywny test to nie miałam sledzenia ciąży. Nie działało to napisz i ci to zrobią ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sobie radzicie z bezsennoscia? Jestem wykończona nocą nie moge spać albo budze sie 15 razy. Mleko ciepłe nie działa kompuel tez nie ratunku

bontbhr.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Jak sobie radzicie z bezsennoscia? Jestem wykończona nocą nie moge spać albo budze sie 15 razy. Mleko ciepłe nie działa kompuel tez nie ratunku
    a ja sobie radze tak,ze sobie też nie radze :-/ usypiam koło 1, czuwam jak glupia a miedzy 4-5 koniec snu... masakra jakas.

monalisa lubi tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • excella Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po całym męczącym dniu zasypiam szybciej niż mój syn i budzę się tylko na siku:) w pierwszej ciąży kłopoty ze snem miałam jak już brzuch był spory, musiałam odsypiać w dzień ;)

• Duchess Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie, dzieki wielkie za odpowiedzi. To chyba przez hormony ciazowe tak irytuje mnie ta zielona kreska ktora ciagnie sie od pazdz i nic wiecej sie tam nie dzieje:-P napisze do ovu! dzieki

f2wli09kll2jbdtn.png
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ