Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • niunia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia ze spaniem!!!!;-) męczy mnie bezsenność od 8-9 tyg i trwa do teraź ;-) zasypiam koło 4-5 wstaje o 8max ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też gorzej sypiam, od początku ciąży wstaje w nocy na sikanie po 3 razy, ale od jakiegoś czasu nie mogę potem zasnąć, generalnie wydaje mi się że nie budzę się bo chce mi się bardzo sikać, tylko budzę się i wydaje mi się że obudziłam się na toaletę;) wczoraj cały dzień byłam na nogach i przemierzyłam warszawę z góry do dołu komunikacją miejską i tak mnie wytelepało na stojąco że po powrocie do domu padłam. obudziłam się tylko po północy a potem spałam do rana bez potrzeby sikania, więc pewnie jakbym miała głębszy sen to sikanie nie byłoby problemem.

jak ktoś ma problem z zaśnięciem to w ciąży można melisę herbatkę pić.

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też o 3 budzę się albo o 4 i do 6 prawie sen mam z głowy. o 6 zapadam w taki sen, że nic nie słyszę - nawet jak mąż do pracy wychodzi a naprawdę jest wtedy głośny hihihi i śpię do 9:30 aż synek obudzi :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do wyprawki ja jeszcze nie mam ani jednej rzeczy. czytałam że piszecie żeby kupić trochę rozmiaru 56 i resztę 62 - tak też i zrobię. na shopping mam zamiar uderzyć po usg półówkowym czyli początkiem lutego, ale tak na spokojnie ;) pooglądać jak będzie fajne i w dobrej cenie może kupię. a pełną wyprawkę kupie w kwiecień-maj. jakoś nie chce zapeszać. muszę wykazać się cierpliwością.

wczoraj mój mąż miał operację na żylaki na nodze w szpitalu medicover w warszawie. to szpital prywatny i powiem Wam że jak zobaczyłam jak on wygląda, jakie są pokoje!,telewizor płaski powieszony na ścianie a nie na monety ;D, łóżka jak na amerykańskich filmach, warunki jak w hotelu dobrym, to sobie pomyślałam że jakby cała służba zdrowia w polsce taka była to bylibyśmy bardzo bogatym krajem ;D pamiętam jak ja leżałam kilka dni w szpitalu państwowym, masakra, przepaść między tym co wczoraj zobaczyłam.
    bardzo dużo było też tam kobiet w ciąży, poród tam jest mega drogi ale jak widać chętnych nie brakuje :)
    ciekawe doświadczenie zobaczyć że jednak w polsce też są szpitale jak z filmów - szkoda tylko że prywatne/ bądź jak w tym przypadku dla klientów medicover.

Limerikowo, evas lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nic jeszcze nie kupiłam :) narazie kasy nie mam :)

wiecie co? ja ostatnimi dniami miałam jakąś taką fazę na słodycze i przez to bałam się na wagę stanąć - tymczasem waga w miejscu :) chciałabym nie będąc w ciąży mieć taką przemianę materii :) w tej ciąży tylko chudnę :) ale mam z czego bo po laparoskopii waga w górę w ciągu roku skoczyła jak szalona

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś

tak w czasie całej ciąży rozkładają się kg

dziecko ok. 3,5 kg
    macica ok. 2 kg
    płyn owodniowy ok. 3 kg
    łożysko do ok. 1,5 kg
    piersi do ok. 3 kg
    tłuszczyk do ok. 5 kg

plus sama woda, zwiększona ilość krwi...

Więc nie ma co się martwic , że tyjemy bo samego tłuszczyku jest nie wiele a to, że puchniemy to już inna sprawa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2014, 10:44

• Kota Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wpadlam wczoraj do TK Maxa i kupilam torbe do wozka taka super skorzana, nie wyglada zupelnie jak torba na akcesoria dla dzieci i to mi sie w niej spodobalo. A ma wszystko: mate do przewijania, pokrowiec trzymajacy cieplo na butelke, woreczek na ubranie i osobny pokrowiec na smoczek. Ubranek sporo dostane i ewentualnie cos dokupie po polowkowym usg.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Judi2014 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulla trzymam kciuki, żeby usg rozwiało wszystkie niepokoje:)

Witam nową koleżankę i gratuluję bliźniąt:) Czytałam gdzieś wypowiedź jednej mamy bliźniaków, jak radzi sobie z podwójnym obowiązkiem. Ona na to, że nie wie jak to jest mieć jedno dziecko, więc zupełne tego nie odczuwa:) Spokojnie sobie poradzisz:)

U mnie termometr do wanienki się nie sprawdził. Najlepiej sprawdzić ręką i obserwować maleństwo przy wkładaniu. Jak będzie się krzywiło to trzeba kombinować:) I nie robić zbyt ciepłej, bo wysusza skórę. Na początku myć w samej wodzie, ewentualnie z kilkoma kroplami oliwki. Z płynami lepiej się wstrzymać.

Dziewczyny, myślicie że rower w ciąży to dobry pomysł? Mąż absolutnie nie pozwala mi iść pojeździć, bo jeszcze się przewróce itd...

1usaqps6cyfnwikb.png
    a052c56e99.png
    f2wl2n0awww87lf9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32a3c76848fa.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o rowerku stacjonarnym w ciąży :)

http://parenting.pl/portal/jazda-na-rowerze-stacjonarnym

• ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chodzi o sen, to kładę się pomiędzy 22 a 23, śpię z pobudkami na Weroniki wrzaski (dwa razy ostatnimi czasy) i oczywiście korzystam z wc, potem po 7 wstajemy, wiozę ją do żłobka, wracam i śpię. Dziś położyłam się bez śniadania, bo mi szkoda czasu na tyle snu, ale i tak spałam kolejne 2h. I chętnie położyłabym się znowu :) Współczuję problemów ze snem, ja miałam na końcu ciąży z Weroniką, ale to dlatego, że mnie całe ciało swędziało i nie mogłam wytrzymać bez drapania :/ Wiem co to znaczy - masakra. Może śpijcie na raty przez całą dobę? :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielka27 wrote:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32a3c76848fa.png

Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe... :)

Limerikowo, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I żeby nie było - ja tego bym nie jadła, jakby tego w domu nie było! To wina męża :)

evas lubi tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eee ta tabela jest chyba nie miarodajna, bo jedna kobieta będzie mieć nadwagę z wagą 70 kg, a inna ( np ze wzrostem 178 cm) będzie wręcz szczupła ;)

Zaraz jadę zapisać się na to USG, dziś mam spokojniejsze podejście do tematu.... Bo MUSI BYĆ DOBRZE I SYNUŚ BĘDZIE ZDROWY!!!!!!!!!!!!!!!! I kropka.

nutka, ivv, Limerikowo, Paulina1986, fler, nick nieaktualny, evas, eta lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię dobrze, tylko z częstymi przerwami na toaletę. Ale jakoś to robię już przez sen prawie, nawet nie zapalam światła;P

My wczoraj weszliśmy do Smyka i jeden wózek bardzo nam się spodobał i opinie ma bardzo dobre.;)
    Znalazłam ten model w internecie(w dodatku w cudnym kolorze):
    http://sklep-boboplonsk.pl/mobile/pl/p/Wozek-Jedo-Fyn-4DS-MEMO-Gleboko-spacerowy-NOWOSC-2013-Przesylka-Gratis-/204#

Reszta była z tych bardziej nowoczesnych jak np Xlandery, one mi się w ogóle nie podobają;(

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula bardzo dobrze zrobiła Ci ta noc :) Swoją drogą jak nasz dzidziak miał niedomykalność to lekarz nam powiedział "spokojnie, jeden parametr o niczym jeszcze nie świadczy", myślę że to dotyczy tez innych rzeczy. Na pewno będzie dobrze! :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie umówiłam się do lekarza, na wtorek. Już trochę nie mogę się doczekać ;)

My wózek mamy po synku, xlander x run. JEstem z niego zadowolona.

• ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka, wózek śliczny i z opisu wydaje się bardzo dobry. Zwróć uwagę na wymiary siedziska spacerowego - widziałam wózek, gdzie półtorarocznemu dziecku wystaje głowa i nie da rady położyć go spać... oraz na wysokość podnóżka - czasem widać jak dzieci siedzą i kolana mają wyżej niż pupę, bo tak wysoko jest podnóżek (druga sprawa, że sąsiedzi mojej babci trzylatkę wożą wózkiem, bo "ona jest taka malutka" :D )

Limerikowo lubi tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy taco captiva acoustic, chętnie bym się zamieniła, bo myślałam, że będzie słaby i dla drugiego kupimy nowy - nie mogę patrzeć już na te szarości ;) A on jeszcze piątkę dzieci chyba przeżyje :D

a w tym się zakochałam :)
    http://www.tako.net.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=48&virtuemart_category_id=26

evas lubi tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivv wrote:
    Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe... :)

Ja poki co tez tyje zgodnie z tabelka moze troche wolniej. Przytylam 1,5 kg w 1 trymestrze kiedy mialam napady glodu straszne. Teraz w ciagu miesiaca przytylam 15 dkg :) W sumie napady glodu minely, jem tyle samo ile przed ciaza tylko, ze zdrowiej. Mysle, ze nie przytyje za bardzo do konca ciazy.

ivv lubi tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
‹‹ ‹ 200 201 202 203 204 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ