MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
ja też gorzej sypiam, od początku ciąży wstaje w nocy na sikanie po 3 razy, ale od jakiegoś czasu nie mogę potem zasnąć, generalnie wydaje mi się że nie budzę się bo chce mi się bardzo sikać, tylko budzę się i wydaje mi się że obudziłam się na toaletę
wczoraj cały dzień byłam na nogach i przemierzyłam warszawę z góry do dołu komunikacją miejską i tak mnie wytelepało na stojąco że po powrocie do domu padłam. obudziłam się tylko po północy a potem spałam do rana bez potrzeby sikania, więc pewnie jakbym miała głębszy sen to sikanie nie byłoby problemem.
jak ktoś ma problem z zaśnięciem to w ciąży można melisę herbatkę pić. -
co do wyprawki ja jeszcze nie mam ani jednej rzeczy. czytałam że piszecie żeby kupić trochę rozmiaru 56 i resztę 62 - tak też i zrobię. na shopping mam zamiar uderzyć po usg półówkowym czyli początkiem lutego, ale tak na spokojnie
pooglądać jak będzie fajne i w dobrej cenie może kupię. a pełną wyprawkę kupie w kwiecień-maj. jakoś nie chce zapeszać. muszę wykazać się cierpliwością.
wczoraj mój mąż miał operację na żylaki na nodze w szpitalu medicover w warszawie. to szpital prywatny i powiem Wam że jak zobaczyłam jak on wygląda, jakie są pokoje!,telewizor płaski powieszony na ścianie a nie na monety, łóżka jak na amerykańskich filmach, warunki jak w hotelu dobrym, to sobie pomyślałam że jakby cała służba zdrowia w polsce taka była to bylibyśmy bardzo bogatym krajem
pamiętam jak ja leżałam kilka dni w szpitalu państwowym, masakra, przepaść między tym co wczoraj zobaczyłam.
bardzo dużo było też tam kobiet w ciąży, poród tam jest mega drogi ale jak widać chętnych nie brakuje
ciekawe doświadczenie zobaczyć że jednak w polsce też są szpitale jak z filmów - szkoda tylko że prywatne/ bądź jak w tym przypadku dla klientów medicover.Limerikowo, evas lubią tę wiadomość
-
ja też nic jeszcze nie kupiłam
narazie kasy nie mam
wiecie co? ja ostatnimi dniami miałam jakąś taką fazę na słodycze i przez to bałam się na wagę stanąć - tymczasem waga w miejscuchciałabym nie będąc w ciąży mieć taką przemianę materii
w tej ciąży tylko chudnę
ale mam z czego bo po laparoskopii waga w górę w ciągu roku skoczyła jak szalona
-
nick nieaktualny
tak w czasie całej ciąży rozkładają się kg
dziecko ok. 3,5 kg
macica ok. 2 kg
płyn owodniowy ok. 3 kg
łożysko do ok. 1,5 kg
piersi do ok. 3 kg
tłuszczyk do ok. 5 kg
plus sama woda, zwiększona ilość krwi...
Więc nie ma co się martwic , że tyjemy bo samego tłuszczyku jest nie wiele a to, że puchniemy to już inna sprawaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2014, 10:44
-
Ja wpadlam wczoraj do TK Maxa i kupilam torbe do wozka taka super skorzana, nie wyglada zupelnie jak torba na akcesoria dla dzieci i to mi sie w niej spodobalo. A ma wszystko: mate do przewijania, pokrowiec trzymajacy cieplo na butelke, woreczek na ubranie i osobny pokrowiec na smoczek. Ubranek sporo dostane i ewentualnie cos dokupie po polowkowym usg.
-
Paulla trzymam kciuki, żeby usg rozwiało wszystkie niepokoje:)
Witam nową koleżankę i gratuluję bliźniąt:) Czytałam gdzieś wypowiedź jednej mamy bliźniaków, jak radzi sobie z podwójnym obowiązkiem. Ona na to, że nie wie jak to jest mieć jedno dziecko, więc zupełne tego nie odczuwa:) Spokojnie sobie poradzisz:)
U mnie termometr do wanienki się nie sprawdził. Najlepiej sprawdzić ręką i obserwować maleństwo przy wkładaniu. Jak będzie się krzywiło to trzeba kombinowaćI nie robić zbyt ciepłej, bo wysusza skórę. Na początku myć w samej wodzie, ewentualnie z kilkoma kroplami oliwki. Z płynami lepiej się wstrzymać.
Dziewczyny, myślicie że rower w ciąży to dobry pomysł? Mąż absolutnie nie pozwala mi iść pojeździć, bo jeszcze się przewróce itd... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
jeśli chodzi o sen, to kładę się pomiędzy 22 a 23, śpię z pobudkami na Weroniki wrzaski (dwa razy ostatnimi czasy) i oczywiście korzystam z wc, potem po 7 wstajemy, wiozę ją do żłobka, wracam i śpię. Dziś położyłam się bez śniadania, bo mi szkoda czasu na tyle snu, ale i tak spałam kolejne 2h. I chętnie położyłabym się znowu
Współczuję problemów ze snem, ja miałam na końcu ciąży z Weroniką, ale to dlatego, że mnie całe ciało swędziało i nie mogłam wytrzymać bez drapania
Wiem co to znaczy - masakra. Może śpijcie na raty przez całą dobę?
-
Anielka27 wrote:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32a3c76848fa.png
Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe...Limerikowo, Anielka27 lubią tę wiadomość
-
Eee ta tabela jest chyba nie miarodajna, bo jedna kobieta będzie mieć nadwagę z wagą 70 kg, a inna ( np ze wzrostem 178 cm) będzie wręcz szczupła
Zaraz jadę zapisać się na to USG, dziś mam spokojniejsze podejście do tematu.... Bo MUSI BYĆ DOBRZE I SYNUŚ BĘDZIE ZDROWY!!!!!!!!!!!!!!!! I kropka.nutka, ivv, Limerikowo, Paulina1986, fler, Anielka27, evas, eta lubią tę wiadomość
-
Ja śpię dobrze, tylko z częstymi przerwami na toaletę. Ale jakoś to robię już przez sen prawie, nawet nie zapalam światła;P
My wczoraj weszliśmy do Smyka i jeden wózek bardzo nam się spodobał i opinie ma bardzo dobre.
Znalazłam ten model w internecie(w dodatku w cudnym kolorze):
http://sklep-boboplonsk.pl/mobile/pl/p/Wozek-Jedo-Fyn-4DS-MEMO-Gleboko-spacerowy-NOWOSC-2013-Przesylka-Gratis-/204#
Reszta była z tych bardziej nowoczesnych jak np Xlandery, one mi się w ogóle nie podobają;( -
Nutka, wózek śliczny i z opisu wydaje się bardzo dobry. Zwróć uwagę na wymiary siedziska spacerowego - widziałam wózek, gdzie półtorarocznemu dziecku wystaje głowa i nie da rady położyć go spać... oraz na wysokość podnóżka - czasem widać jak dzieci siedzą i kolana mają wyżej niż pupę, bo tak wysoko jest podnóżek (druga sprawa, że sąsiedzi mojej babci trzylatkę wożą wózkiem, bo "ona jest taka malutka"
)
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
my mamy taco captiva acoustic, chętnie bym się zamieniła, bo myślałam, że będzie słaby i dla drugiego kupimy nowy - nie mogę patrzeć już na te szarości
A on jeszcze piątkę dzieci chyba przeżyje
a w tym się zakochałam
http://www.tako.net.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=48&virtuemart_category_id=26
evas lubi tę wiadomość
-
ivv wrote:Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe...
Ja poki co tez tyje zgodnie z tabelka moze troche wolniej. Przytylam 1,5 kg w 1 trymestrze kiedy mialam napady glodu straszne. Teraz w ciagu miesiaca przytylam 15 dkgW sumie napady glodu minely, jem tyle samo ile przed ciaza tylko, ze zdrowiej. Mysle, ze nie przytyje za bardzo do konca ciazy.
ivv lubi tę wiadomość