MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
ja też gorzej sypiam, od początku ciąży wstaje w nocy na sikanie po 3 razy, ale od jakiegoś czasu nie mogę potem zasnąć, generalnie wydaje mi się że nie budzę się bo chce mi się bardzo sikać, tylko budzę się i wydaje mi się że obudziłam się na toaletę
wczoraj cały dzień byłam na nogach i przemierzyłam warszawę z góry do dołu komunikacją miejską i tak mnie wytelepało na stojąco że po powrocie do domu padłam. obudziłam się tylko po północy a potem spałam do rana bez potrzeby sikania, więc pewnie jakbym miała głębszy sen to sikanie nie byłoby problemem.
jak ktoś ma problem z zaśnięciem to w ciąży można melisę herbatkę pić. -
co do wyprawki ja jeszcze nie mam ani jednej rzeczy. czytałam że piszecie żeby kupić trochę rozmiaru 56 i resztę 62 - tak też i zrobię. na shopping mam zamiar uderzyć po usg półówkowym czyli początkiem lutego, ale tak na spokojnie
pooglądać jak będzie fajne i w dobrej cenie może kupię. a pełną wyprawkę kupie w kwiecień-maj. jakoś nie chce zapeszać. muszę wykazać się cierpliwością.
wczoraj mój mąż miał operację na żylaki na nodze w szpitalu medicover w warszawie. to szpital prywatny i powiem Wam że jak zobaczyłam jak on wygląda, jakie są pokoje!,telewizor płaski powieszony na ścianie a nie na monety
, łóżka jak na amerykańskich filmach, warunki jak w hotelu dobrym, to sobie pomyślałam że jakby cała służba zdrowia w polsce taka była to bylibyśmy bardzo bogatym krajem
pamiętam jak ja leżałam kilka dni w szpitalu państwowym, masakra, przepaść między tym co wczoraj zobaczyłam.
bardzo dużo było też tam kobiet w ciąży, poród tam jest mega drogi ale jak widać chętnych nie brakuje
ciekawe doświadczenie zobaczyć że jednak w polsce też są szpitale jak z filmów - szkoda tylko że prywatne/ bądź jak w tym przypadku dla klientów medicover.
Limerikowo, evas lubią tę wiadomość
-
ja też nic jeszcze nie kupiłam
narazie kasy nie mam 
wiecie co? ja ostatnimi dniami miałam jakąś taką fazę na słodycze i przez to bałam się na wagę stanąć - tymczasem waga w miejscu
chciałabym nie będąc w ciąży mieć taką przemianę materii
w tej ciąży tylko chudnę
ale mam z czego bo po laparoskopii waga w górę w ciągu roku skoczyła jak szalona
-
nick nieaktualny
tak w czasie całej ciąży rozkładają się kg
dziecko ok. 3,5 kg
macica ok. 2 kg
płyn owodniowy ok. 3 kg
łożysko do ok. 1,5 kg
piersi do ok. 3 kg
tłuszczyk do ok. 5 kg
plus sama woda, zwiększona ilość krwi...
Więc nie ma co się martwic , że tyjemy bo samego tłuszczyku jest nie wiele a to, że puchniemy to już inna sprawa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2014, 10:44
-
Ja wpadlam wczoraj do TK Maxa i kupilam torbe do wozka taka super skorzana, nie wyglada zupelnie jak torba na akcesoria dla dzieci i to mi sie w niej spodobalo. A ma wszystko: mate do przewijania, pokrowiec trzymajacy cieplo na butelke, woreczek na ubranie i osobny pokrowiec na smoczek. Ubranek sporo dostane i ewentualnie cos dokupie po polowkowym usg.
-
Paulla trzymam kciuki, żeby usg rozwiało wszystkie niepokoje:)
Witam nową koleżankę i gratuluję bliźniąt:) Czytałam gdzieś wypowiedź jednej mamy bliźniaków, jak radzi sobie z podwójnym obowiązkiem. Ona na to, że nie wie jak to jest mieć jedno dziecko, więc zupełne tego nie odczuwa:) Spokojnie sobie poradzisz:)
U mnie termometr do wanienki się nie sprawdził. Najlepiej sprawdzić ręką i obserwować maleństwo przy wkładaniu. Jak będzie się krzywiło to trzeba kombinować
I nie robić zbyt ciepłej, bo wysusza skórę. Na początku myć w samej wodzie, ewentualnie z kilkoma kroplami oliwki. Z płynami lepiej się wstrzymać.
Dziewczyny, myślicie że rower w ciąży to dobry pomysł? Mąż absolutnie nie pozwala mi iść pojeździć, bo jeszcze się przewróce itd... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
jeśli chodzi o sen, to kładę się pomiędzy 22 a 23, śpię z pobudkami na Weroniki wrzaski (dwa razy ostatnimi czasy) i oczywiście korzystam z wc, potem po 7 wstajemy, wiozę ją do żłobka, wracam i śpię. Dziś położyłam się bez śniadania, bo mi szkoda czasu na tyle snu, ale i tak spałam kolejne 2h. I chętnie położyłabym się znowu
Współczuję problemów ze snem, ja miałam na końcu ciąży z Weroniką, ale to dlatego, że mnie całe ciało swędziało i nie mogłam wytrzymać bez drapania
Wiem co to znaczy - masakra. Może śpijcie na raty przez całą dobę?
-
Anielka27 wrote:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32a3c76848fa.png
Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe...
Limerikowo, Anielka27 lubią tę wiadomość
-
Eee ta tabela jest chyba nie miarodajna, bo jedna kobieta będzie mieć nadwagę z wagą 70 kg, a inna ( np ze wzrostem 178 cm) będzie wręcz szczupła

Zaraz jadę zapisać się na to USG, dziś mam spokojniejsze podejście do tematu.... Bo MUSI BYĆ DOBRZE I SYNUŚ BĘDZIE ZDROWY!!!!!!!!!!!!!!!! I kropka.
nutka, ivv, Limerikowo, Paulina1986, fler, Anielka27, evas, eta lubią tę wiadomość
-
Ja śpię dobrze, tylko z częstymi przerwami na toaletę. Ale jakoś to robię już przez sen prawie, nawet nie zapalam światła;P
My wczoraj weszliśmy do Smyka i jeden wózek bardzo nam się spodobał i opinie ma bardzo dobre.
Znalazłam ten model w internecie(w dodatku w cudnym kolorze):
http://sklep-boboplonsk.pl/mobile/pl/p/Wozek-Jedo-Fyn-4DS-MEMO-Gleboko-spacerowy-NOWOSC-2013-Przesylka-Gratis-/204#
Reszta była z tych bardziej nowoczesnych jak np Xlandery, one mi się w ogóle nie podobają;( -
Nutka, wózek śliczny i z opisu wydaje się bardzo dobry. Zwróć uwagę na wymiary siedziska spacerowego - widziałam wózek, gdzie półtorarocznemu dziecku wystaje głowa i nie da rady położyć go spać... oraz na wysokość podnóżka - czasem widać jak dzieci siedzą i kolana mają wyżej niż pupę, bo tak wysoko jest podnóżek (druga sprawa, że sąsiedzi mojej babci trzylatkę wożą wózkiem, bo "ona jest taka malutka"
)
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
my mamy taco captiva acoustic, chętnie bym się zamieniła, bo myślałam, że będzie słaby i dla drugiego kupimy nowy - nie mogę patrzeć już na te szarości
A on jeszcze piątkę dzieci chyba przeżyje 
a w tym się zakochałam
http://www.tako.net.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=48&virtuemart_category_id=26
evas lubi tę wiadomość
-
ivv wrote:Póki co zgodnie z tabelką - ale to raczej nie ma nic wspólnego z ciążą, a z wieczornymi napadami na (całą) czekoladę albo (całe) chrupki orzechowe...

Ja poki co tez tyje zgodnie z tabelka moze troche wolniej. Przytylam 1,5 kg w 1 trymestrze kiedy mialam napady glodu straszne. Teraz w ciagu miesiaca przytylam 15 dkg
W sumie napady glodu minely, jem tyle samo ile przed ciaza tylko, ze zdrowiej. Mysle, ze nie przytyje za bardzo do konca ciazy.
ivv lubi tę wiadomość

[/url]