X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak będę u gina zapytam go o ten posiew bo od początku jeszcze nie robiłam :-(
    O co chodzi z tym łańcuszkiem i paskiem w ciąży ? Nie można nosić ? Nie słyszałam tego przesądu

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie chodzi o jakiś przesąd związany z pępowiną, że się może okręcić, czy coś. Mi mama z kolei mówiła, że się na drutach nie powinno robić, bo nitka się plącze = też sprawa z pępowiną. Totalnie nie zwracam uwagi na takie przesądy, czekam własnie na prześliczną niebieską i białą włóczkę, którą zamówiłam przez Internet, żeby móc zabrać się do robienia kocyka dla synka :).

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa koniecznie sobie zrób, ja robię co 2, 3 miesiące, posiew tego i tego lekarz mowi ze dla świętego spokoju bo bakterie tam na dole moga zaszkodzić łożysku itd.

• Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jeden posiew jak do tej pory, na samym początku ciąży, w przyszły piątek zmolestuję gina o drugi.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drozdzoweczki z jabluszkiem I nutella gotowe:) pycha. Mam nadzieje, ze dla mego bobaska tez posmakuja, bo jeszcze dzisiaj nie odzywal sie do Mamci.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisiak no to dawaj przepis :-)

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    topa koniecznie sobie zrób, ja robię co 2, 3 miesiące, posiew tego i tego lekarz mowi ze dla świętego spokoju bo bakterie tam na dole moga zaszkodzić łożysku itd.
    Wizytę mam u niego 3 lutego więc koniecznie mu o tym powiem - dzięki :-)

weronikabp lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dziś brzuch boli :-( jakieś skurcze mam czy coś. Zażyłam magnez z nospą mam nadzieję że zaraz przejdzie

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I w pracy pewnie jesteś? :/ Pozmieniaj pozycję, jak masz taką możliwość, powinno Ci przejść po tej mieszance. Łapały mnie skurcze jak zaczął mi się kaszel, ale po mieszance magnez+potas raz dziennie codziennie przeszło, ale polegiwałam sobie też duuużo.

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DODAM , ŻE JA ROBIŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW,I W FORMIE ŚLIMAKÓW I ROGALI WKRAJAJĄC JABŁUSZKO DO ŚRODKA Z NUTELLĄ. ROGALĘ MAJĄ SMACZNIEJSZĄ FORMĘ, PODCZAS PIECZENIA NUTELLA NIE WYPŁYWA.
    Zdjęcia przedstawiają owoc mojej pracy, jest ich naprawdę sporo.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0975d092b967.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1be9a03676a2.jpg

Przepis z forum na DROŻDŻOWO-KRUCHE rogale z nutellą 

1kg maki
    2 kostki margaryny/masla
    10dkg drozdzy
    1 proszek do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szkl mleka
    5 lyzek smietany 18%
    5 lyzek cukru
    1 lyzeczka soli

160st 20-30 min

drożdże normalnie rozpuszczam w ciepłym mleku z częścią cukru i czekam aż wyrosną. wszystkie składniki do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wyrabiam trochę, na końcu dodaję śmietanę, zagniatam na gładkie ciasto, zostawiam na 20 min do wyrośnięcia pod ściereczką.

a później drożdżówki można robić wg uznania:
    rogale zwijać
    ja preferuję "ślimaki" - bo szybciej - rozwałkowuję pół ciasta na prostokąt (o grubości małego palca), smaruję go czym mam: nutella, marmolada, ser biały (taki jak na naleśniki), masa orzechowa, karmel... później zawijam w rulon (tak jak makowca) i tnę na plastry grubości ok 1,5 - 2cm. rozkładam takie ślimaczki na blachę wyłożoną papierem i piekę

UWAGA!
    ja robię z połowy przepisu i wychodzi mi ok 40 ślimaczków średnicy 10-12cm - to dużo!
    piekę te ślimaczki z nutellą max 17min
    po upieczeniu można spokojnie je przechować pod przykryciem (niekoniecznie próżniowym) nawet do 3 dni i są pyszne

MonikaS, weronikabp, evas, Galanea, NataliaK, eta, Weronika2903, Paulina1986 lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba zrobię ale nie dziś :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisak, brawo! pyszności, ja będe robić sernik wg tego przepisu:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-waniliowy

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w domu jak ma już być sernik to z jogurtów greckich, albo sernik w formie szachownicy tj. na przemian biszkopt i masa serowa.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow jakie super rogale :-) Ale bym zjadła :-) Dziś nie mam siły zrobić ale może w sobotę - :-)
    Martynika tak jestem w pracy i do tego znów sama już mnie szlak trafia jak tylko jestem w pracy to koleżanka wiecznie bierze L4 już mam tego serdecznie dość miałam iść 3 lutego na wolne ale się zbuntowałam i powiedziałam że idę od 27 stycznia więc jeszcze tylko 2 dni tylko z tym jutro praca a w piątek rekrutacja na moje zastępstwo - odpuściłam już szkolenie nowej dziewczyny pojedzie na inne biura - ja mam dość ! To człowiek w ciąży jest i tak nie lata na L4 ehhh - sorki ale musiałam się wygadać :-)
    A brzuch troszkę puścił i już tak nie boli

Martynika lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa żadnych kompleksów tylko spadaj na l4 :))

• topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika jasne że już nie mam skrupułów - pozamykałam wszystko pożegnałam się z P. Dyrektor niby powiedziała że będą na mnie czekać i kierowniczka regionu że przedłużą mi umowę ale to wszystko okaże się w kwietniu. Jeszcze 2 dni i odpoczynek :-)

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Mati1980 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idz z czystym sumienie na l4

relganli3wx3d6wm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rozwijając temat pracy, jestem ciekawa które z Was są już na l4? a które planują dopiero zwolnienie? A może ktoś planuje pracować do końca? :-)

Ja cały czas pracuje, jakbym mogła to pracowałabym do końca, niestety problemy z łozyskiem zrobiły swoje i 5 marca idę na zwolnienie do końca ciąży. Szykuje się 3 trymestr plackiem w domu :-(

• eta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co u Anielki? chyba nie ma nastroju żeby otwierać komputer :( mam nadzieję że nie jest źle.

Aisak przepysznie wyglądają Twoje wypieki, ja jutro będę robic taką zapiekankę na słodko z magazynu dla panów pakujących na siłce :D jeszcze za czasów jak byłam na studiach współlokatorka miała chłopaka który pakował i gotowała/piekła mu takie jedzenie dla pakerów :D ale zapiekanka pyszna, z jabłkami, rodzynkami, płatkami owsianymi, budyniem i miodem :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na zwolnieniu jestem od początku. taka była decyzja lekarza, potem moja. ze względu na bobasa lepiej dla mnie jak nie chodzę do pracy, bo w pracy nie mam warunków dla ciężarnej. dużo by pisać, ale nie o to tu chodzi :) jestem zadowolona i spokojna że mogę żyć tak jak organizm podpowiada :)

Limerikowo, NataliaK lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ