X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak będę u gina zapytam go o ten posiew bo od początku jeszcze nie robiłam :-(
    O co chodzi z tym łańcuszkiem i paskiem w ciąży ? Nie można nosić ? Nie słyszałam tego przesądu

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie chodzi o jakiś przesąd związany z pępowiną, że się może okręcić, czy coś. Mi mama z kolei mówiła, że się na drutach nie powinno robić, bo nitka się plącze = też sprawa z pępowiną. Totalnie nie zwracam uwagi na takie przesądy, czekam własnie na prześliczną niebieską i białą włóczkę, którą zamówiłam przez Internet, żeby móc zabrać się do robienia kocyka dla synka :).

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa koniecznie sobie zrób, ja robię co 2, 3 miesiące, posiew tego i tego lekarz mowi ze dla świętego spokoju bo bakterie tam na dole moga zaszkodzić łożysku itd.

• Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jeden posiew jak do tej pory, na samym początku ciąży, w przyszły piątek zmolestuję gina o drugi.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drozdzoweczki z jabluszkiem I nutella gotowe:) pycha. Mam nadzieje, ze dla mego bobaska tez posmakuja, bo jeszcze dzisiaj nie odzywal sie do Mamci.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisiak no to dawaj przepis :-)

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    topa koniecznie sobie zrób, ja robię co 2, 3 miesiące, posiew tego i tego lekarz mowi ze dla świętego spokoju bo bakterie tam na dole moga zaszkodzić łożysku itd.
    Wizytę mam u niego 3 lutego więc koniecznie mu o tym powiem - dzięki :-)

weronikabp lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dziś brzuch boli :-( jakieś skurcze mam czy coś. Zażyłam magnez z nospą mam nadzieję że zaraz przejdzie

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I w pracy pewnie jesteś? :/ Pozmieniaj pozycję, jak masz taką możliwość, powinno Ci przejść po tej mieszance. Łapały mnie skurcze jak zaczął mi się kaszel, ale po mieszance magnez+potas raz dziennie codziennie przeszło, ale polegiwałam sobie też duuużo.

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DODAM , ŻE JA ROBIŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW,I W FORMIE ŚLIMAKÓW I ROGALI WKRAJAJĄC JABŁUSZKO DO ŚRODKA Z NUTELLĄ. ROGALĘ MAJĄ SMACZNIEJSZĄ FORMĘ, PODCZAS PIECZENIA NUTELLA NIE WYPŁYWA.
    Zdjęcia przedstawiają owoc mojej pracy, jest ich naprawdę sporo.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0975d092b967.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1be9a03676a2.jpg

Przepis z forum na DROŻDŻOWO-KRUCHE rogale z nutellą 

1kg maki
    2 kostki margaryny/masla
    10dkg drozdzy
    1 proszek do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szkl mleka
    5 lyzek smietany 18%
    5 lyzek cukru
    1 lyzeczka soli

160st 20-30 min

drożdże normalnie rozpuszczam w ciepłym mleku z częścią cukru i czekam aż wyrosną. wszystkie składniki do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wyrabiam trochę, na końcu dodaję śmietanę, zagniatam na gładkie ciasto, zostawiam na 20 min do wyrośnięcia pod ściereczką.

a później drożdżówki można robić wg uznania:
    rogale zwijać
    ja preferuję "ślimaki" - bo szybciej - rozwałkowuję pół ciasta na prostokąt (o grubości małego palca), smaruję go czym mam: nutella, marmolada, ser biały (taki jak na naleśniki), masa orzechowa, karmel... później zawijam w rulon (tak jak makowca) i tnę na plastry grubości ok 1,5 - 2cm. rozkładam takie ślimaczki na blachę wyłożoną papierem i piekę

UWAGA!
    ja robię z połowy przepisu i wychodzi mi ok 40 ślimaczków średnicy 10-12cm - to dużo!
    piekę te ślimaczki z nutellą max 17min
    po upieczeniu można spokojnie je przechować pod przykryciem (niekoniecznie próżniowym) nawet do 3 dni i są pyszne

MonikaS, weronikabp, evas, Galanea, NataliaK, eta, Weronika2903, Paulina1986 lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba zrobię ale nie dziś :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisak, brawo! pyszności, ja będe robić sernik wg tego przepisu:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-waniliowy

• AISAK Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w domu jak ma już być sernik to z jogurtów greckich, albo sernik w formie szachownicy tj. na przemian biszkopt i masa serowa.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow jakie super rogale :-) Ale bym zjadła :-) Dziś nie mam siły zrobić ale może w sobotę - :-)
    Martynika tak jestem w pracy i do tego znów sama już mnie szlak trafia jak tylko jestem w pracy to koleżanka wiecznie bierze L4 już mam tego serdecznie dość miałam iść 3 lutego na wolne ale się zbuntowałam i powiedziałam że idę od 27 stycznia więc jeszcze tylko 2 dni tylko z tym jutro praca a w piątek rekrutacja na moje zastępstwo - odpuściłam już szkolenie nowej dziewczyny pojedzie na inne biura - ja mam dość ! To człowiek w ciąży jest i tak nie lata na L4 ehhh - sorki ale musiałam się wygadać :-)
    A brzuch troszkę puścił i już tak nie boli

Martynika lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa żadnych kompleksów tylko spadaj na l4 :))

• topa42 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika jasne że już nie mam skrupułów - pozamykałam wszystko pożegnałam się z P. Dyrektor niby powiedziała że będą na mnie czekać i kierowniczka regionu że przedłużą mi umowę ale to wszystko okaże się w kwietniu. Jeszcze 2 dni i odpoczynek :-)

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Mati1980 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idz z czystym sumienie na l4

relganli3wx3d6wm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rozwijając temat pracy, jestem ciekawa które z Was są już na l4? a które planują dopiero zwolnienie? A może ktoś planuje pracować do końca? :-)

Ja cały czas pracuje, jakbym mogła to pracowałabym do końca, niestety problemy z łozyskiem zrobiły swoje i 5 marca idę na zwolnienie do końca ciąży. Szykuje się 3 trymestr plackiem w domu :-(

• eta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co u Anielki? chyba nie ma nastroju żeby otwierać komputer :( mam nadzieję że nie jest źle.

Aisak przepysznie wyglądają Twoje wypieki, ja jutro będę robic taką zapiekankę na słodko z magazynu dla panów pakujących na siłce :D jeszcze za czasów jak byłam na studiach współlokatorka miała chłopaka który pakował i gotowała/piekła mu takie jedzenie dla pakerów :D ale zapiekanka pyszna, z jabłkami, rodzynkami, płatkami owsianymi, budyniem i miodem :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na zwolnieniu jestem od początku. taka była decyzja lekarza, potem moja. ze względu na bobasa lepiej dla mnie jak nie chodzę do pracy, bo w pracy nie mam warunków dla ciężarnej. dużo by pisać, ale nie o to tu chodzi :) jestem zadowolona i spokojna że mogę żyć tak jak organizm podpowiada :)

Limerikowo, NataliaK lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ