MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
to ja jakaś inna jestem bo w każdej ciąży jak tylko stuknął mi 37 tydzień to chciałam już rodzić wtedy dziecko jest już donoszone i uznane za urodzone o czasie... Kubę urodziłam jakoś koło 38 tyg. a z Hanią miałam mieć cesarkę i też zrobili mi ją koło 38 tyg bo rozwarcie postępowało..teraz też bym tak chciała szybciej.. bo nie ma co ukrywać pod koniec ciązy jest już naprawdę ciężko
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTeraz dziewczyny to juz z gorki, bedziemy sie turlac z wielkimi brzuchami z tej gorki do samego czerwca,albo i maja jak ktoras ma termin na 2 czerwca jak ja to teoretycznie od polowy mozna sie rozpakowac;-)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 17:23
-
Cześć dziewczyny!
Witam po długiej przerwie. Mojemu synkowi musieliśmy zmienić antybiotyk w zawiesinie na zastrzyki i tu dopiero mieliśmy przeprawę. Jutro idziemy do kontroli i mam nadzieję, że dowiemy się że jest już zdrowy. Mi za to po antybiotyku nic lepiej nie jest. Czuję się fatalnie- nadal boli gardło, mam silny kaszel, katar i w dodatku ucho mnie boli i się zatyka. Nawet brzuch mnie ciągle boli- głównie podbrzusze. Jestem wykończona psychicznie i fizycznie. Jutro lekarka pewnie następne leki mi zapisze.
Jutro zaczynam 26 tydzień. Dokładnie za tydzień idę na tą nieszczęsną glukozę- po Waszych wynikach mam niezłego stracha...
Ja mam termin na 4 czerwca, więc pewnie urodzę jako jedna z pierwszych. Mimo to postaram się czasem tu zajrzeć i gratulować każdej z Was kolejno:)
Czy któraś z Was orientuje się, czy mogę przerwać urlop wychowawczy na rzecz macierzyńskiego? Umowa kończy mi się 3 miesiące po porodzie. Czy pracodawca będzie mógł spokojne ją rozwiązać jak będę na urlopie macierzyńskim? -
Moja bratowa miała ciążę zagrożoną, na lekach, rozwarcie na parę cm, zakładany szew. A i tak urodziła po terminie
Po zdjęciu szwów chodziła na dłuuugie spacery, żeby w końcu coś ruszyło. Nawet na piłce gimnastycznej kazali jej skakać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 18:01
Agusia2312 lubi tę wiadomość
-
Ale takie historie można bardzo często wyczytać,śledzę temat III trymestr i tam właśnie te,co za wcześnie miały rozwarcie,nie wiadomo od jak dawna za krótką szyjkę i marne szanse na donoszenie,przeważnie musiały cuda robić,żeby wreszcie urodzić po terminie
.
Judi,bidulo,trzymaj się ciepło,mam nadzieję,że nadchodząca wiosna przyniesie Ci nowe siły.Co do urlopu to może Natalia się wypowie,pomaga nam dużo merytorycznie w tej kwestii.
Galanea lubi tę wiadomość
-
mi bardziej chodziło o to, żeby wytrwać do tego 37 tyg. żeby nie urodzić wcześniej.
To moja pierwsza ciąża i nie ukrywam, że bardzo się boję porodu. Tym bardziej, że mam dyskopatie i nie wiem czy będę mogła rodzić siłami natury czy nie. A szczerze mówiąc to nie wiem którego porodu się bardziej boję. -
nick nieaktualnyJudi2014 wrote:Cześć dziewczyny!
Witam po długiej przerwie. Mojemu synkowi musieliśmy zmienić antybiotyk w zawiesinie na zastrzyki i tu dopiero mieliśmy przeprawę. Jutro idziemy do kontroli i mam nadzieję, że dowiemy się że jest już zdrowy. Mi za to po antybiotyku nic lepiej nie jest. Czuję się fatalnie- nadal boli gardło, mam silny kaszel, katar i w dodatku ucho mnie boli i się zatyka. Nawet brzuch mnie ciągle boli- głównie podbrzusze. Jestem wykończona psychicznie i fizycznie. Jutro lekarka pewnie następne leki mi zapisze.
Jutro zaczynam 26 tydzień. Dokładnie za tydzień idę na tą nieszczęsną glukozę- po Waszych wynikach mam niezłego stracha...
Ja mam termin na 4 czerwca, więc pewnie urodzę jako jedna z pierwszych. Mimo to postaram się czasem tu zajrzeć i gratulować każdej z Was kolejno:)
Czy któraś z Was orientuje się, czy mogę przerwać urlop wychowawczy na rzecz macierzyńskiego? Umowa kończy mi się 3 miesiące po porodzie. Czy pracodawca będzie mógł spokojne ją rozwiązać jak będę na urlopie macierzyńskim?
Jak najbardziej nawet należy przerwać wychowawczy bo macierzyński jest bardziej opłacalny, wiadomo, masz do tego pełne prawo wydając na świat dziecko i jeśli masz w danej chwili stosunek pracy/zlecenia. Pracodawca ma niestety prawo rozwiązać tą umowę, w końcu musi Ci ją tylko trzymać aż do porodu,tylko do tego czasu chroni Cię prawo(oczywiście przy umowie o pracę, przy zleceniu jest trochę inaczej ale też da radę zakombinować
), ale to nie zmienia faktu że macierzyński będzie Ci przysługiwał nawet jeśli w trakcie macierzyńskiego ta umowa zostanie przerwana. Wtedy po prostu pozostałą część macierzyńskiego będzie Ci wypłacał ZUS a nie pracodawca.
Zdrówka!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 18:37
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
No to laseczki przeżyję wszystkie wasze porody :-)Ja mam termin na 29 czerwca więc wow będę Wam kibicować
tfu tfu tfu mam nadzieję że wcześniej nie urodzę.
A może Wy wiecie dziewczyny jak to jest jak pracuję na umowę o pracę i prowadzę własną firmę i jak wygląda sytuacja z macierzyńskim ? Dostaję tylko z zakładu pracy ? -
Martynika wrote:Ale takie historie można bardzo często wyczytać,śledzę temat III trymestr i tam właśnie te,co za wcześnie miały rozwarcie,nie wiadomo od jak dawna za krótką szyjkę i marne szanse na donoszenie,przeważnie musiały cuda robić,żeby wreszcie urodzić po terminie
.
To bardzo budujące dla tych "krótko szyjkowych"Mucha lubi tę wiadomość
-
NataliaK wrote:Jak najbardziej nawet należy przerwać wychowawczy bo macierzyński jest bardziej opłacalny, wiadomo
, masz do tego pełne prawo wydając na świat dziecko i jeśli masz w danej chwili stosunek pracy/zlecenia. Pracodawca ma niestety prawo rozwiązać tą umowę, w końcu musi Ci ją tylko trzymać aż do porodu,tylko do tego czasu chroni Cię prawo(oczywiście przy umowie o pracę, przy zleceniu jest trochę inaczej ale też da radę zakombinować
), ale to nie zmienia faktu że macierzyński będzie Ci przysługiwał nawet jeśli w trakcie macierzyńskiego ta umowa zostanie przerwana. Wtedy po prostu pozostałą część macierzyńskiego będzie Ci wypłacał ZUS a nie pracodawca.
Zdrówka!
Dziękuję Ci bardzo:) A pracodawca musi wyrazić zgodę na przerwanie wychowawczego i na rozpoczęcie macierzyńskiego? Skoro po 3 miesiącach ZUS przejmie wypłacanie zasiłku to czy nadal będzie mi przysługiwał roczny urlop macierzyński czy zostanie mi skrócony do 20 tygodni plus dodatkowe 6 tygodni? -
chwila dla siebie - Michaś śpi, mąża nie ma a ja przed tv, szkoda, że nie ma co oglądać...
chociaż poleżeć mogę a to mi na rękę bo plecy po dzisiejszym dniu wysiadają.
kto wie czy ja nie będę jedną z tych pierwszych i w maju nie przywitam swojego drugiego synka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnytopa42 wrote:No to laseczki przeżyję wszystkie wasze porody :-)Ja mam termin na 29 czerwca więc wow będę Wam kibicować
tfu tfu tfu mam nadzieję że wcześniej nie urodzę.
A może Wy wiecie dziewczyny jak to jest jak pracuję na umowę o pracę i prowadzę własną firmę i jak wygląda sytuacja z macierzyńskim ? Dostaję tylko z zakładu pracy ? -
nick nieaktualnyJudi2014 wrote:Dziękuję Ci bardzo:) A pracodawca musi wyrazić zgodę na przerwanie wychowawczego i na rozpoczęcie macierzyńskiego? Skoro po 3 miesiącach ZUS przejmie wypłacanie zasiłku to czy nadal będzie mi przysługiwał roczny urlop macierzyński czy zostanie mi skrócony do 20 tygodni plus dodatkowe 6 tygodni?
-
NataliaK wrote:Zalezy jakie masz dochody z umowy o prace, jesli jest to wynagrodzenie wyzsze niz najnizsza krajowa wtedy dostajesz tylko z umowy o prace. Jesli mniej,wtedy podlegasz z tytulu skladek rowniez do dzialanosci gospodarczej i masz rowmiez macierzynski z dzialnosci. Stosunek pracy z umowy o prace zawsze liczy sie najpierw