X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • alexast Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Mam taki sam termin. Ciekawe ile z nas w ogóle urodzi w terminie ;) Oby jak najwięcej. Byle nie wcześniej.

Będziemy razem kibicować :) masz rację może być w terminie, trochę po, byle nie wcześniej.

Galanea lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze bedziemy kibicowac wszystkie razem, a w SWOIM czasie kazdej bedzie kibicowac reszta :)

alexast, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja jakaś inna jestem bo w każdej ciąży jak tylko stuknął mi 37 tydzień to chciałam już rodzić wtedy dziecko jest już donoszone i uznane za urodzone o czasie... Kubę urodziłam jakoś koło 38 tyg. a z Hanią miałam mieć cesarkę i też zrobili mi ją koło 38 tyg bo rozwarcie postępowało..teraz też bym tak chciała szybciej.. bo nie ma co ukrywać pod koniec ciązy jest już naprawdę ciężko

Limerikowo lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz dziewczyny to juz z gorki, bedziemy sie turlac z wielkimi brzuchami z tej gorki do samego czerwca,albo i maja jak ktoras ma termin na 2 czerwca jak ja to teoretycznie od polowy mozna sie rozpakowac;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 17:23

• Mucha Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja to bym chciala dotrzymac do 37 tygodnia, dzisiaj wlasnie w 37 tygodniu kolezanka miala cesarke i wszystko ok.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Judi2014 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Witam po długiej przerwie. Mojemu synkowi musieliśmy zmienić antybiotyk w zawiesinie na zastrzyki i tu dopiero mieliśmy przeprawę. Jutro idziemy do kontroli i mam nadzieję, że dowiemy się że jest już zdrowy. Mi za to po antybiotyku nic lepiej nie jest. Czuję się fatalnie- nadal boli gardło, mam silny kaszel, katar i w dodatku ucho mnie boli i się zatyka. Nawet brzuch mnie ciągle boli- głównie podbrzusze. Jestem wykończona psychicznie i fizycznie. Jutro lekarka pewnie następne leki mi zapisze.
    Jutro zaczynam 26 tydzień. Dokładnie za tydzień idę na tą nieszczęsną glukozę- po Waszych wynikach mam niezłego stracha...
    Ja mam termin na 4 czerwca, więc pewnie urodzę jako jedna z pierwszych. Mimo to postaram się czasem tu zajrzeć i gratulować każdej z Was kolejno:)
    Czy któraś z Was orientuje się, czy mogę przerwać urlop wychowawczy na rzecz macierzyńskiego? Umowa kończy mi się 3 miesiące po porodzie. Czy pracodawca będzie mógł spokojne ją rozwiązać jak będę na urlopie macierzyńskim?

1usaqps6cyfnwikb.png
    a052c56e99.png
    f2wl2n0awww87lf9.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam bym chciała na początku czerwca urodzić;) Jak tylko wejdę w termin to mogę rodzić.:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa miała ciążę zagrożoną, na lekach, rozwarcie na parę cm, zakładany szew. A i tak urodziła po terminie :D
    Po zdjęciu szwów chodziła na dłuuugie spacery, żeby w końcu coś ruszyło. Nawet na piłce gimnastycznej kazali jej skakać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 18:01

Agusia2312 lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale takie historie można bardzo często wyczytać,śledzę temat III trymestr i tam właśnie te,co za wcześnie miały rozwarcie,nie wiadomo od jak dawna za krótką szyjkę i marne szanse na donoszenie,przeważnie musiały cuda robić,żeby wreszcie urodzić po terminie :D.

Judi,bidulo,trzymaj się ciepło,mam nadzieję,że nadchodząca wiosna przyniesie Ci nowe siły.Co do urlopu to może Natalia się wypowie,pomaga nam dużo merytorycznie w tej kwestii :).

• alexast Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi bardziej chodziło o to, żeby wytrwać do tego 37 tyg. żeby nie urodzić wcześniej.
    To moja pierwsza ciąża i nie ukrywam, że bardzo się boję porodu. Tym bardziej, że mam dyskopatie i nie wiem czy będę mogła rodzić siłami natury czy nie. A szczerze mówiąc to nie wiem którego porodu się bardziej boję.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam w połowie czerwca termin, zobaczymy.:D Studniówka za 14 dni. :) Jeju a jeszcze tyyle trzeba pozałatwiać.

20120810580117.png

26ympwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi2014 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Witam po długiej przerwie. Mojemu synkowi musieliśmy zmienić antybiotyk w zawiesinie na zastrzyki i tu dopiero mieliśmy przeprawę. Jutro idziemy do kontroli i mam nadzieję, że dowiemy się że jest już zdrowy. Mi za to po antybiotyku nic lepiej nie jest. Czuję się fatalnie- nadal boli gardło, mam silny kaszel, katar i w dodatku ucho mnie boli i się zatyka. Nawet brzuch mnie ciągle boli- głównie podbrzusze. Jestem wykończona psychicznie i fizycznie. Jutro lekarka pewnie następne leki mi zapisze.
    Jutro zaczynam 26 tydzień. Dokładnie za tydzień idę na tą nieszczęsną glukozę- po Waszych wynikach mam niezłego stracha...
    Ja mam termin na 4 czerwca, więc pewnie urodzę jako jedna z pierwszych. Mimo to postaram się czasem tu zajrzeć i gratulować każdej z Was kolejno:)
    Czy któraś z Was orientuje się, czy mogę przerwać urlop wychowawczy na rzecz macierzyńskiego? Umowa kończy mi się 3 miesiące po porodzie. Czy pracodawca będzie mógł spokojne ją rozwiązać jak będę na urlopie macierzyńskim?

Jak najbardziej nawet należy przerwać wychowawczy bo macierzyński jest bardziej opłacalny, wiadomo ;-) , masz do tego pełne prawo wydając na świat dziecko i jeśli masz w danej chwili stosunek pracy/zlecenia. Pracodawca ma niestety prawo rozwiązać tą umowę, w końcu musi Ci ją tylko trzymać aż do porodu,tylko do tego czasu chroni Cię prawo(oczywiście przy umowie o pracę, przy zleceniu jest trochę inaczej ale też da radę zakombinować :) ), ale to nie zmienia faktu że macierzyński będzie Ci przysługiwał nawet jeśli w trakcie macierzyńskiego ta umowa zostanie przerwana. Wtedy po prostu pozostałą część macierzyńskiego będzie Ci wypłacał ZUS a nie pracodawca.

Zdrówka!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 18:37

Limerikowo lubi tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to laseczki przeżyję wszystkie wasze porody :-)Ja mam termin na 29 czerwca więc wow będę Wam kibicować :-) tfu tfu tfu mam nadzieję że wcześniej nie urodzę.
    A może Wy wiecie dziewczyny jak to jest jak pracuję na umowę o pracę i prowadzę własną firmę i jak wygląda sytuacja z macierzyńskim ? Dostaję tylko z zakładu pracy ?

zem3i09keg891u11.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Ale takie historie można bardzo często wyczytać,śledzę temat III trymestr i tam właśnie te,co za wcześnie miały rozwarcie,nie wiadomo od jak dawna za krótką szyjkę i marne szanse na donoszenie,przeważnie musiały cuda robić,żeby wreszcie urodzić po terminie :D.

To bardzo budujące dla tych "krótko szyjkowych" ;)

Mucha lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Judi2014 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Jak najbardziej nawet należy przerwać wychowawczy bo macierzyński jest bardziej opłacalny, wiadomo ;-) , masz do tego pełne prawo wydając na świat dziecko i jeśli masz w danej chwili stosunek pracy/zlecenia. Pracodawca ma niestety prawo rozwiązać tą umowę, w końcu musi Ci ją tylko trzymać aż do porodu,tylko do tego czasu chroni Cię prawo(oczywiście przy umowie o pracę, przy zleceniu jest trochę inaczej ale też da radę zakombinować :) ), ale to nie zmienia faktu że macierzyński będzie Ci przysługiwał nawet jeśli w trakcie macierzyńskiego ta umowa zostanie przerwana. Wtedy po prostu pozostałą część macierzyńskiego będzie Ci wypłacał ZUS a nie pracodawca.

Zdrówka!:)

Dziękuję Ci bardzo:) A pracodawca musi wyrazić zgodę na przerwanie wychowawczego i na rozpoczęcie macierzyńskiego? Skoro po 3 miesiącach ZUS przejmie wypłacanie zasiłku to czy nadal będzie mi przysługiwał roczny urlop macierzyński czy zostanie mi skrócony do 20 tygodni plus dodatkowe 6 tygodni?

1usaqps6cyfnwikb.png
    a052c56e99.png
    f2wl2n0awww87lf9.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chwila dla siebie - Michaś śpi, mąża nie ma a ja przed tv, szkoda, że nie ma co oglądać...

chociaż poleżeć mogę a to mi na rękę bo plecy po dzisiejszym dniu wysiadają.

kto wie czy ja nie będę jedną z tych pierwszych i w maju nie przywitam swojego drugiego synka :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech dziewczyny ja tez bym chciała urodzić tak w 37 tyg najlepiej :-) wtedy jeszcze cały czerwiec przed nami by był, rocznica ślubu juz z malutką, ale byłoby fajnie :-))

NataliaK, evas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:
    No to laseczki przeżyję wszystkie wasze porody :-)Ja mam termin na 29 czerwca więc wow będę Wam kibicować :-) tfu tfu tfu mam nadzieję że wcześniej nie urodzę.
    A może Wy wiecie dziewczyny jak to jest jak pracuję na umowę o pracę i prowadzę własną firmę i jak wygląda sytuacja z macierzyńskim ? Dostaję tylko z zakładu pracy ?
    Zalezy jakie masz dochody z umowy o prace, jesli jest to wynagrodzenie wyzsze niz najnizsza krajowa wtedy dostajesz tylko z umowy o prace. Jesli mniej,wtedy podlegasz z tytulu skladek rowniez do dzialanosci gospodarczej i masz rowmiez macierzynski z dzialnosci. Stosunek pracy z umowy o prace zawsze liczy sie najpierw

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi2014 wrote:
    Dziękuję Ci bardzo:) A pracodawca musi wyrazić zgodę na przerwanie wychowawczego i na rozpoczęcie macierzyńskiego? Skoro po 3 miesiącach ZUS przejmie wypłacanie zasiłku to czy nadal będzie mi przysługiwał roczny urlop macierzyński czy zostanie mi skrócony do 20 tygodni plus dodatkowe 6 tygodni?
    Pracodawca ma guzik do gadania,takie sa przepisy i na nic nie ma wyrazac zgody,Twoim zadaniem jest tylko zlozyc odpowiednie papiery do macierzynskiego. Nic nie zostanie skrocone,masz roczny macierzynski.

• topa42 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Zalezy jakie masz dochody z umowy o prace, jesli jest to wynagrodzenie wyzsze niz najnizsza krajowa wtedy dostajesz tylko z umowy o prace. Jesli mniej,wtedy podlegasz z tytulu skladek rowniez do dzialanosci gospodarczej i masz rowmiez macierzynski z dzialnosci. Stosunek pracy z umowy o prace zawsze liczy sie najpierw
    Wynagrodzenie mam wyższe czyli dostanę tylko z umowy o pracę ? dobrze rozumiem ?

zem3i09keg891u11.png
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ