X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia nie znam sie ;( ja mialam tylko dopochwowa :(

Aisak,to witam w klubie,moja obraczka rano i wieczorem nihuhu nie zejdzie z palca-grubasa :D

Muszka mi tez sie spodobalo :D:D:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 08:03

• Mucha Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia jak mi zmieniali przy pessarze luteine dopochwowa na ta pod jezyk to moja Pani doktor powiedziala, ze ta domiejscowo dziala lepiej i dlatego doustnej mialam brac wiecej. Z dopochwowo 2x2 przeszlam na 3x2 doustna. Z tym, ze wiesz co lekarz to lekarz :)
    Mam nadzieje, ze nic Ci sie jednak nie zaczyna.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm no nie wiem tylko mnie właśnie to zdziwiło, że w szpitalu zapytali jaką wolę pod język czy dopochwowo gdyby miały inne działanie to chyba by nie proponowali no nie wiem.. może do wtorku wytrzymam do wizyty a mój lekarz już zdecyduje :) kupiłam sobie tantum rosa więc może nic się nie rozwinie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 08:06

ggfxf7q.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    http://sklep.alles.pl/produkt,letizia-figi,541.html

Dokładnie ten stanik, płaciłam 79 zł. Aczkolwiek przy podanym linku można kupić figi ale lepiej widać ten stanik moim zdaniem.:) Nazywa się LETIZIA PU

ok Tusia, lecę wertować strony, nie ogarnęłam.

Nalka śliczne te biustonosze chyba tez się skuszę na jakiś bo te co kupiłam strasznie niewygodne, fiszbina mi się wbija od strony pachy.. a tez trochę za nie zapłaciłam i zła jestem

ggfxf7q.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bralam jeszcze floragyn probiotyk dopochwowy zeby wyrownac flore bakteryjna (to tez przy pessarze).

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja słyszałam, że niektóre kobiety przy braniu luteiny dopochwowo przez dłuższy czas mają problemy właśnie z nawracającą grzybicą.. mnie to bardzo zdziwiło, bo ja ogólnie nigdy nie miałam problemów z grzybicą.. może raz w życiu miałam i to właśnie po antybiotykach..
    i nie chcę teraz w ciąży sobie fundować takich problemów, szczególnie że do porodu coraz bliżej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 08:20

ggfxf7q.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Nalka śliczne te biustonosze chyba tez się skuszę na jakiś bo te co kupiłam strasznie niewygodne, fiszbina mi się wbija od strony pachy.. a tez trochę za nie zapłaciłam i zła jestem

Śliczne, faktycznie, ale od jakiegoś czasu do szału doprowadzają mnie druty. Nawet jak noszę sportowy, miękki biustonosz, to bolą mnie żebra z prawej strony. Czasem nawet bez biustonosza mnie bolą, więc kiedy zakładam cokolwiek, co mnie tam opina, to doprowadza mnie to do szału, najchętniej chodziłabym bez, ale słabo to wygląda ;).

Paru lekarzy powiedziało mi kiedyś, że mam bardzo wąsko osadzone żebra i ogólnie małą klatkę piersiową, nie wiem, czy to ma jakiś związek, ale, niestety, im brzuszek większy tym bardziej te żebra czuję.

I w nocy znowu okropny ból bioder, a dziś jeszcze doszło spojenie łonowe (pierwszy raz poczułam, gdzie je mam :P). Mimo wszystko jakoś przesypiam i budzę się co jakiś czas, głównie już rano, koło 5-6, więc jestem jako tako wyspana. Ech, oto trzeci trymestr z rozmaitymi boleściami ;). Ale to nic, radość z tego, że coraz bliżej do ujrzenia mojego maleństwa sprawia, że mi te bóle tak bardzo nie przeszkadzają.

W Warszawie szaro, buro i upiornie, ale w DDTVN powiedzieli, że w poniedziałek wraca słoneczko :) :) :).

• excella Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okropna dziś pogoda, strasznie wieje. Czekam.na.to słońce.
    Mąż zrobił sniadanko, wiec jestem już najedzona i zaraz lecę pod prysznic. Dzis idziemy do znajonych, bardzo mi sie nie chce, jestem taka połamana. Miednica mnie boli, spać mi się chce, co za życie ;)

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika ja tez mam problem z tymi biodrami w nocy.. zmieniam pozycje często, a mimo to budzę się z takim bólem bioder promieniującym od krzyża po nogi.. we wcześniejszych ciążach tego nie miałam.. tzn nie tak bardzo i nie od takich tygodni dopiero pod koniec..

ggfxf7q.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz obiecane info dotyczace ruchów płodu wg karty wg Cardiff, na której zaznacza się czas potrzebny do odczucia 10 ruchów. Obserwację rozpoczyna się (cały III trymestr) od 9:00 rano a kończy o 21:00. Na karcie odnotowuje się godzinę, w której wystąpił dziesiąty ruch płodu. Wówczas kończy się obserwacja a kolejną rozpoczyna następnego dnia. Wynik mniejszy niż 10 ruchów w ciągu 12 godzin należy zanotować na karcie na czerwono i jak najszybciej skonsultować to z lekarzem prowadzącym ciążę. Być może taka sytuacja będzie wymagała dalszej diagnostyki. Brak jakichkolwiek ruchów w ciągu 12 godzin jest sygnałem niepokojącym i wymaga natychmiastowego skontaktowania się z lekarzem w poradni lub szpitalu.

Skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym lub udaj się do szpitala w celu dalszej diagnostyki gdy:

* zmienia się charakter ruchów z delikatnych, bezbolesnych na szybkie, bolesne i odwrotnie
    * następuje wyraźna zmiana ilości ruchów płodu
    * nie odczuwasz ruchów przez 12 godzin

Prawidłowa obserwacja i ocena ruchów płodu przez kobietę ciężarną jest pierwszym krokiem w szybkim wykrywaniu zagrożeń płodu, co pozwala zastosować wczesną specjalistyczną diagnostykę i ewentualną interwencję lekarską.

A tu link do pobrania karty z krótką instrukcją.
    http://chomikuj.pl/super_bob/Po*c5*82o*c5*bcnictwo/karta+ruch*c3*b3w+p*c5*82odu,1507012453.pdf

A tu małe info dot. szkoły rodzenia online w pigułce.
    http://www.rodzinko.pl/porod/2410-szko-rodzenia-online.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:13

Galanea, eta lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, właśnie, mi też promieniuje na nogi. Samo zmienianie pozycji jest bolesne i wcale niekoniecznie przynosi ulgę. Czuję, że na wznak byłoby mi wtedy najlepiej, ale teraz już na wznak i płasko jest mi niewygodnie, mam wrażenie, jakby tam w środku mnie coś uwierało, ciągnęło.

Ale to nieważne, zaczynam mieć sporego stresa, w środę usg III trymestru w przychodni na Agatowej, modlę się, żeby wszystko było dobrze, żeby nic już nie wyszło po tej cytomegalii... ja wszystko zniosę, każdy ból, nieprzespaną noc, już ta płeć jest totalnie nieważna, byleby maluszek był zdrowy.

Ostatnie tak dokładnie usg robiłam na początku lutego.

Mąż mówi, że musi być dobrze, że nie ma innej opcji. Rany, niech usg znowu pokaże, że wszystko jest w porządku, wtedy odetchnę z taką ulgą.

Tusia84 lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, byłam wczoraj na wizycie kontrolnej po miesiącu u internistki. Krew super, po raz pierwszy hematokryt i hemoglobina w normie, Tardyferon działa, ale zmierzyła mi ciśnienie i wyszło jakieś mocno wysokie, w okolicy 160/100, czy jakoś tak, tętno 114. Mogłam się wtedy zdenerwować, bo wcześniej opowiadałam babeczce o tym jak mnie w szpitalu Bielańskim potraktowali, ale kazała mi mierzyć sobie ciśnienie 2 razy dziennie (a jeżeli będzie złe, to 3), zapisała mi normy i jeżeli ciśnienie lub tętno by je regularnie przekraczało, to mam w przyszłym tygodniu przyjść na wizytę po betablokery bezpieczne w ciąży.

Kupiłam sobie ciśnieniomierz i robię pomiary od wczoraj i o ile ciśnienie jest ok, to tętno ciągle za wysokie (np. dziś po przebudzeniu, bez wstawania z łóżka 94).

Tak myślałam, że będę musiała się czymś wspomagać, zawsze miałam za wysokie tętno, choć myślałam, że ciąża obniży, tak jak i ciśnienie obniża ;).

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w te ponury dzień. U nas pada, wieje iw ogóle nieprzyjemnie jest dzisiaj, ale chyba przez tę pogodę spałam dziś do 9tej. Normalnie między 6tą a 7mą pobudka, a w dzień 2-3 godzinna drzemka.
    Czytam Was dziewczyny, że macie przygotowane już wyprawki dla maluchów, a ja wciąż w lesie w tym temacie. Nie mam ani jednej rzeczy kupionej i zaczynam czuć stres, jak sobie pomyślę, że za 2 miesiące ciąża będzie donoszona, a ja nie mam jeszcze nawet małego śpioszka.
    Chyba czas zabrać się za kompletowanie chociaż tych najbardziej potrzebnych rzeczy. Resztę mamy zamiar kupić po narodzinach Marceli.

Miłego dnia Wam życzę pomimo nieciekawej pogody za oknem.

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika a jakie tętno powinno być bo j non stop mam w tej granicy 95

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekająca, jeżeli u nas jednak będzie dziewczynka (wciąż nie wiadomo), to też będzie Marcelka, ale od Marceli, nie Marceliny. A u Ciebie Marcelinka? :)

Tak z ciekawości - dlaczego akurat to imię? Kiedy mi w 27 tygodniu powiedzieli w szpitalu, że to raczej dziewczynka, po tym jak od 4 miesiąca miałam w głowie chłopca, to Marcela jakoś tak po prostu przyszła mi do głowy, chociaż nigdy nie brałam tego imienia pod uwagę. Nie wiem skąd, "poczułam to", było to dla mnie dziwne :).

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam tez luteine dopochwowa a niedawno wyleczylam infekcje, mam nadzieje ze nie wroci bo chyba oszaleje. Musze sie Wam przyznac ze jestem albp glupia albo slepa :) wczoraj pisalam o aplikatorze, ze mnie boli itd a dzis doczytalam na ulotce ze u ciezarnych zaleca sie aplukowanie palcem ze wzgledu na szyjke. Co do obrzekow to puchna mi stopy ale za to obraczka spada- mam dodatkowy pierscionek mniejszy zeby jej nie zgubic

• AISAK Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika, ja tętno tez zawsze wysokie miałam. A jaka jest granica?
    Z tego co czytałam ,że w ciąży wzrasta ze względu na zwiększoną ilość krwi w organiźmie.
    Poniewaz mialam dzis opuchniete palce zmierzylam cisnienie i 101/69 puls 96. U dżina zawsze mam w granicach 120/80.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    Martynika a jakie tętno powinno być bo j non stop mam w tej granicy 95

Kochana, internistka zapisała mi takie normy:

Ciśnienie 100/60 - 140/90
    Tętno 60 - 85

Kontrola 2xdziennie rano po przebudzeniu i wieczorem przed pójściem spać. Jeżeli trzykrotnie wyjdzie mi podwyższone ciśnienie lub tętno (już wyszło, wczoraj rano, wieczorem i dziś rano tętno ciągle powyżej normy) mam robić kontrole 3xdziennie. Jeżeli podwyższone wyniki nadal będą się powtarzały, to mam przyjść w przyszłym tygodniu i przepisze mi jakiś betabloker bezpieczny w ciąży.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tętno mam całą ciąże takie po90 parę ale moja uwagi na to nie zwracała a ciśnienie zdarzało mi się zbyt wysokie ale już unormowało się :) zaputam o te tętno bo niedługo mam wizytę :) dzięki za info :)

Martynika lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisały od rana :)
    Co do luteiny - to moja Pani doktor mówi, ze owszem ta domiejscowa działa szybciej, ale są właśnie zawsze minusy aplikacji dopochwowej, zawsze jak coś tam wkładamy jest większe zagrożenie zakażenia bakterią czy grzybem, więc są plusy i minusy. Ja biorę doustną.
    Te biustonosze wyglądają super, zaraz chyba zrobię zakup ale mam problem nigdy ich nie przymierzałam na żywo i nie wiem jaki mam teraz rozmiar? ;)

Noc była ciężka, niestety wieczorem okazało się, że mnie przewiało, bardzo bolała łopatka, na szczęscie mam maść rozgrzewającą dla dzieci dopuszczoną w ciąży i pomogla trochę, jest lepiej, choć czuję się mega słabo i niewyspana, więc dziś zamierzam dużo leżeć, żeby jeszcze ktoś zrobił obiad ech. :)

aaa a obrączkę zdjęłam już parę tygodni temu bo wieczorem palce były za bardzo spuchnięte. Na szczęscie zaręczynowy jeszcze ok :)bo jakoś tak mi dziwnie bez obrączki :)
    Martynika oby z ciśnieniem wszystko było dobrze, wiem że to bardzo ważna kwestia w ciązy, jak tylko będziesz miała za wysokie cokolwiek z tych 3 pomiarów na przykład kilka razy z rzędu to trzeba pędzić do lekarza, dają chyba dopegyt taki lek, moja koleżanka ma ten problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:58

‹‹ 586 587 588 589 590 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ