X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    ja do twardnienia brzucha podchodze tak jak mowili mi lekarze- jesli nie towarzysza temu bole, plamienie ani inne rzeczy to jest to " trening" macicy lub tak kurczy sie pod wplywem ruchu dziecka. Skurcz ktory jest bolesny i wyraznie wyczuwalny jest niepokojacy. Inna sytuacja jest jesli brzuch jest twardy ciagle a dziecko przez to rusza sie mniej lub zdecywowanie wiecej i gwaltowniej.
    A ja sie słucham mojej lekarki, po to ja mam, jeśli mam jechać na IP to jadę i nie dyskutuje.

monalisa lubi tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co to za oburzenie od razu? nikogo tu nie krytykuje, nie mowie ze nie masz jechac bo ja bym nie jechala. Napisalam tylko jakie jest moje zdanie w danym temacie.

Nalka, Martynika, nutka, monalisa lubią tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    A ja sie słucham mojej lekarki, po to ja mam, jeśli mam jechać na IP to jadę i nie dyskutuje.
    Nie denerwuj się słońce ;) Zawsze jest tak, że jak mama czuje się niepewnie, coś jej dolega, to powinna skonsultować się z lekarzem. Zwłaszcza jak jest to pierwsza ciąża.

Mnie wczoraj wieczorem tez złapał bolesny skurcz, ale na szczęście jak się położyłam to szybko przeszedł. Ale wiem, że takie twardnienia nawet jak nie są bolesne to mogą powodować skracanie się i rozwieranie szyjki. Więc warto sprawdzić.

W poprzedniej ciąży gdyby nie rutynowa kontrola to pewnie miałabym wcześniaka w domu i to urodzonego przed 30 tyg. Nie zwracałam uwagi na twardnienia, nic mnie nie bolało, a rozwarcie na 1,5 cm się zrobiło.

Limerikowo, weronikabp, monalisa lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział że twardnienie brzucha tak do 10 na dzień jest całkiem normalne. Dziś jednorazowo pojawił się ból ale na szczęście chwilowy. Na razie jest ok.

monalisa lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze powodowac ale nie musi. Ja sama mam skrocona szyjke i rozwarcie a twardnien nie mialam. Im blizej porodu tym napinanie i skurcze sa czestsze, tylko niektore kobiety silniej to odczuwaja

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie mam twardnień.. i dobrze bo przy mojej szyjce dopiero by mnie to martwiło..

Weronika trzymam kciuki...

weronikabp lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w poniedzialek dowiem sie jak moja szyjka, zobaczymy czy bedzie w miare ok czy czeka mnie lezenie plackiem

• Mucha Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika wiesz juz cos?

Karolina nie musi byc tak w obie strony (moze sie skracac i rozwierac bez twardnien i bolu, i przy twardnieniach nie musi sie skracac i rozwierac, ale moze). Moim zdaniem jestes twarda, ze tak potrafisz czekac przy skroconej i rozwartej szyjce i tylu objawach. Ja bedac na Twoim miejscu juz conajmniej dwa razy bylabym na IP.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie o tym mowie ze moze byc roznie z tym skracaniem. Staram sie byc twarda inaczej bym oszalala z zadreczaniem siebie i wszystkich wokol. Wiadomo ze sa rzeczy ktorych bym nie ignorowala ale teraz ograniczylam stanie i chodzenie, biore luteine i czekam do wizyty. Ja za to napewno " dam sie zwariowac" po porodzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 15:52

• vikus001 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a oto miejscowka Zuzika :)

298aad404ea5b013m.jpg

karolina1990, Tusia84, AISAK, Mucha, evas, Limerikowo, weronikabp, nutka, monalisa lubią tę wiadomość

3i49df9hikojmw25.png
    34bwdqk3gvs7gqgm.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisac to ja pisałam a wcześniej chyba Modelka o tym cieście :) już podaję
    4 jabłka + szklanka cukru. Jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, aż puszczą sok.
    Szklanka orzechów posiekanych + rodzynki lub śliwki, co kto lubi

na ciasto:
    4 jajka
    2 szkl mąki
    szklanka oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody
    ja dałam jeszcze cynamon, goździki, imbir i łyżkę kakao

Wymieszać ciasto, dodać do tego jabłka (z całym sokiem), do piekarnika na godzinę lub trochę więcej na 200 stopni.

orzechy dużo dają a rodzynek, śliwek nie dawałam tylko suszoną żurawinę ale i bez tego by chyba lepsze było bo ja nie lubię suszonych owoców :) a tak to super :) i sporo tego ciasta wychodzi

AISAK, Duchess lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Mamutki, myślę o zakupie ubranek do szpitala dla mojej Pannicy. U mnie w szpitalu wymagają:
    - 3 czapeczek niewiązanych - MAM JUŻ SMERFETKI
    - skarpetki - MAM 3 PARY- A tak na marginesie zastanawiam się czy te nasze bobasy potrzebują dużo par?
    - 3 kaftaniki - NIE MAM- co myślicie o kopertowych- chyba przy pierwszym dziecku takie najwygodniejsze?
    - 3 body- pytanie czy długi, czy krótki rękaw ( myślę wziąć 2 takie i 2 takie i raczej j.w. kopertowe prawda?
    - 3 śpiochy lub pajace
    Może któraś z Was robiła podobny zakup w internecie i może polecić sprzedawce?

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vikus laseczka jesteś :-)

vikus001 lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS kochana jesteś :* dziękować- jutro upiekę, a powiedz na jaką blachę robiłaś?

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • vikus001 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa bo zaczerwienilam sie!!!!! daj spokoj:)))

3i49df9hikojmw25.png
    34bwdqk3gvs7gqgm.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    Drogie Mamutki, myślę o zakupie ubranek do szpitala dla mojej Pannicy. U mnie w szpitalu wymagają:
    - 3 czapeczek niewiązanych - MAM JUŻ SMERFETKI
    - skarpetki - MAM 3 PARY- A tak na marginesie zastanawiam się czy te nasze bobasy potrzebują dużo par?
    - 3 kaftaniki - NIE MAM- co myślicie o kopertowych- chyba przy pierwszym dziecku takie najwygodniejsze?
    - 3 body- pytanie czy długi, czy krótki rękaw ( myślę wziąć 2 takie i 2 takie i raczej j.w. kopertowe prawda?
    - 3 śpiochy lub pajace
    Może któraś z Was robiła podobny zakup w internecie i może polecić sprzedawce?
    Ja jeszcze nie wiem jakie są wymagania w moim szpitalu. Ale na pewno przyszykuję sobie takie zestawy:
    body krótki rękaw (rozpinane po całości),
    kaftanik,
    śpiochy,
    czapeczka (smerfetka), ewentualnie skarpetki i niedrapki.

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na lekarza jestem po ktg, jescze nic nie wiem, dziekuje kochane za dobre słowo. Moja gin kazała mi jechać, wiec sie jej słucham. Brzuszko dalej twarde niestety.
    Juz po, a wiec moje twardnienia to wzdęcia jelita, nie macica :-) na 100%, niektóre kobiety w ciazy tak maja ze jelita mocno twardnieją, mam odstawić żelazo i powinno byc dobrze. Ufffffff...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 18:08

Limerikowo, AISAK, Paula222, Agusia2312, Tusia84, evas, Bea_tina lubią tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika to bardzo dobrze :) a jak odstAwisz zelazo to nie bedzie problem?

iv09g7rf258kfw3a.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vicus001 ales ty drobniutka laseczka :) pozazdrościć.
    Weronikabp ja mialam napiecia macicy ktore akurat dostalam na fotelu gin i obrazu mnie skierowala na oddział izby przyjęć i tam po paru godzinach obserwacji i uzupelnienia płynów kroplowkami wypuścili mnie , a diagnoza "napięcia macicy" :) teraz juz wiem jaki to jest obiaw i juz nie panikuje choc ogromnie panikowalam :)
    Moje maleństwo od poczatku ułożone poprzeczne miednicowe ale gin mówią ze ma czas i się może jeszcze obrócić :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Czekam na lekarza jestem po ktg, jescze nic nie wiem, dziekuje kochane za dobre słowo. Moja gin kazała mi jechać, wiec sie jej słucham. Brzuszko dalej twarde niestety.
    Juz po, a wiec moje twardnienia to wzdęcia jelita, nie macica :-) na 100%, niektóre kobiety w ciazy tak maja ze jelita mocno twardnieją, mam odstawić żelazo i powinno byc dobrze. Ufffffff...

Też miewam takie wzdęcia i brzuch wtedy twardy. Jakiś czas temu myliłam je z twardnieniem macicy, bo faktycznie łatwo było je pomylić, ale teraz nauczyłam się rozróżniać. W razie czego, jak to Ci się powtórzy, to zapodaj sobie czopek glicerynowy, po nim bąki się odkorkują ;).

A jakie żelazo bierzesz? Bo mnie tak wydymało po Sorbiferze, a po Tardyferonie już raczej nie mam tego problemu.

‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ