MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Kochane
U nas dzisiaj była szwagierka i przywiozła kolejną część wyprawki. Dostałam laktator medeli z zestawem 8 buteleczek, nosidełko (takie zamiast chusty), całe opakowanie wkładek laktacyjnych, herbatkę laktacyjną no i kolejną porcję ubranek (już ostatnią). Poza tym również zachwalała bieliznę alles, ale zasugerowała zakup stanika dopiero po porodzie, kiedy biust ostatecznie "nabierze pełnych kształtów"
NataliaK, Limerikowo, Agusia2312, weronikabp, Nalka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaulina1986 wrote:Witam Kochane
U nas dzisiaj była szwagierka i przywiozła kolejną część wyprawki. Dostałam laktator medeli z zestawem 8 buteleczek, nosidełko (takie zamiast chusty), całe opakowanie wkładek laktacyjnych, herbatkę laktacyjną no i kolejną porcję ubranek (już ostatnią). Poza tym również zachwalała bieliznę alles, ale zasugerowała zakup stanika dopiero po porodzie, kiedy biust ostatecznie "nabierze pełnych kształtów"
ja nawet nie mam po kim cokolwiek dostac
-
Powiem szczerze, że najbardziej ciesze się z laktatora z buteleczkami (bo odpada mi zakup) i nosidełka, bo to też spory wydatek. A do buteleczek wystarczy dokupić smoczek (podobno medela ma jakiś o anatomicznym kształcie) i gotowe
No i mam jeszcze od szwagierki wyparzarkę do butelek do mikrofali z Aventu.
Faktycznie rodzinka z małym dzieciątkiem, które wyrasta ze swoich rzeczy jest pomocneNataliaK lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mój mały też leniuszek dziś.
Ale się nie martwię, bo w tamtym tygodniu też był leniuszkiem i tylko sobie ciśnienie podniosłam wizytą na IP;) Więc teraz jestem spokojna, co jakiś czas go czuję i jest ok:)
Magda- chciałam polubić to, że wróciłaśA tydzień temu w piątek albo sobotę opisywałam jak położna obudziła mojego maluszka na IP, bo się martwiłam. Więc możesz sobie poszukać i spróbować
Ps Zrobiłam wasze ciasto;) Pycha;) Dajcie znać czyj to przepis, bo chcę wrzucić go na blog i oczywiście podpisać autora;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2014, 15:42
-
Ale Franek będzie słodziak w tej koszuli
Co do ruchów to dziś czuje czesto małego, ale w tamtym tygodniu miałam takie 2-3 dni co kiepsko czułam. 1 dzień to praktycznie lekko rano i zas dopiero wieczorem lekko, też sie bałam . Widocznie tak długo spał sobieNataliaK lubi tę wiadomość
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualnyAle dziś superowy dzień
i pogoda piękna i warsztaty świetne i krem z kalafiora własnie gotuję, a taką mam na niego ochotę, że chyba garnek wyliżę
)
Natalia super te ubranka, total!
Witaj edyta
resztę zaraz poczytam w szczególach.
Warsztaty były bardzo ciekawe, Pan Zawitkowski to człowiek z charyzmą, z ogromną wiedzą na temat dzieci, jego rady w dużym stopniu uspokoiły mnie, przed wszystkim każe wyluzować i pamiętać, że każde dziecko jest indywidualnością i nie ma co skupiać się na porównywaniu do innych dzieci, bo każde uczy się wstawać, raczkować itp, każde ma inne tempo, należy to uszanować i dawać dziecku czas i możliwość rozwoju i broń Boże wyręczać go we wszystkim kiedy już zaczyna raczkować, już wtedy uczyć go zdobywania celu, np kładąc to co go interesuje w drugiej częsci pokoju i niech zasuwa mały, a nie podkładać wszystko pod nosCo do otulania noworodków, to należy odróżnić otulanie od ściskania jakimś materiałem, otulanie jest wskazane ale tak aby dziecko miało ruch, broń Boże ściskać mocno. Co do kąpieli przez pierwsze 8 tyg nie należy moczyć dziecku oczu wodą z wanienki, a tak poza oczami wszystko
nie należy używać szpatułek do uszu, to bardzo szkodzi dziecku. Mnóstwo jeszcze innych rad ale nie da się wszystkiego powtórzyć, Evas na pewno doda więcej od siebie
Podsumowując, dziecko owszem wymaga mnóstwo pracy i pielęgnacji ale bardzo ważne to dawać mu na wszystko czas, na naukę karmienia itd nie spieszyć się. A i z takich ciekawostek, Pan Zawitkowski radzi pomalowac sufit nad łóżeczkiem, bo dziecko od patrzenia w biały sufit może zwariować z nudów
) już mam pomysł i na pewno to zrobimy
Zakupiłam kilka lektur oraz książeczki dla małej, przeznaczone od 0do 6 miesięcy, biało-czarne, okazuje się że są bardzo wskazane dla maluszków, dla których na początku bardzo ważne jest widzenie kontrastu oraz różnych kształtów
to tyle na razie, zmykam do mojego kremu z kalafiora.
Galanea, evas, NataliaK, maggda, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagda O - dawaj znać jak sytuacja kochana, pewnie maluszek tak się ucieszył z powrotu do domu, że się relaksuje i śpi
)
Martynika u mnie wszędzie w USG juz od dawna wychodzi 17.06 więc chyba czas zmienić termin porodu) możesz dopisać W-wa lub okolice wawy :)dzięki!
monalisa lubi tę wiadomość
-
Przeglądam po kolei dziewczyny, które od dawna nie udzielały się na forum i ewentualnie kasuję z listy. Gdyby któraś z dziewczyn tu zajrzała po dłuższej przerwie(tak jak Karolajn dzisiaj bodajże
), to proszę nie mieć mi tego za złe i upomnieć się o powtórne dopisanie do listy.
natalkaa86 - ostatni raz u nas w październiku, ostatni raz na forum w lutym (1 post).
seksualnaa - ostatni raz u nas w styczniu.
szczesliwa83 - ostatni raz u nas w listopadzie.
MartaM27 - ostatni raz u nas w październiku, ostatni raz na forum w styczniu.
Maksi 8 - ostatni raz u nas w zeszłym roku.
Truskawkowe ciastko - ostatni raz u nas w zeszłym roku.
Martusia - ostatni raz u nas w zeszłym roku.
ch0colate - ostatni raz u nas i na forum na początku stycznia.
Weronika2903 - ostatni raz u nas w styczniu, tylko 9 postów, przestała pisać.
balonik - ostatni raz u nas i ogólnie na forum w styczniu.
Wobec czego lista po zmianach wygląda tak:
LISTA AKTUALNA:
Paula222 – 23 lata, Olsztyn, 20, 22 maja – chłopiec
leniuta29 – 31 maja – dziewczynka
Limerikowo – 34 lata, Irlandia, koniec maja/początek czerwca - dziewczynka
vikus001 – koniec maja/początek czerwca – dziewczynka
Bankierka – 29 lat, 2 czerwca – chłopiec
MagdaO – 29 lat, woj. Pomorskie, 2 czerwca – chłopiec
NataliaK – 25 lat , Warszawa, 2 czerwca – chłopiec
Martynika – 25 lat, Warszawa – 4 czerwca – chłopiec
Judi2014 – 4 czerwca – chłopiec
czekajajaca – 30 lat, Kraków, 5 czerwca – dziewczynka
fler – 28 lat, okolice Krakowa, 5 czerwca – dziewczynka
MonikaS – 30 lat, 5 czerwca – chłopiec
mamablizniat:) – 6 czerwca – chłopiec x2
karolina1990 – 23 lata, pomorze, 10 czerwca – dziewczynka
Edyta84 – Mazury, 10 czerwca – dziewczynka
AISAK – 25 lat, woj. Lubelskie, 11 czerwca – dziewczynka
Evelineq – 25 lat, Podkarpacie,11 czerwca – dziewczynka
kambel – 22 lata, 12 czerwca – dziewczynka
Nalka – 23 lata, Gdańsk, 14 czerwca - dziewczynka
Mati1980 – 33 lata, Wrocław, 14 czerwca – chłopiec
azi – 28 lat, Łódź, 14 czerwca - dziewczynka
monalisa – 35 lat, Poznań, nr tel.: 502-061-997, 14 czerwca – dziewczynka
Evcia – woj. Śląskie – 15 czerwca – dziewczynka
nutka – 22 lata, Dolny Śląsk, 16 czerwca – chłopiec
weronikabp – 37 lat, Warszawa, 17 czerwca – dziewczynka
Elka:) – 25 lat, Małopolska, 18 czerwca – chłopiec
Modelka – 32 lata, 19 czerwca – chłopiec
Niesforna – 29 lat, Warszawa, 19 czerwca - chłopiec
Karolajn – 22 czerwca
onka79 – 35 lat, Nowy Sącz / obecnie Birmingham, 22 czerwca, prawdopodobnie dziewczynka
eta – 28 lat, Warszawa, 22 czerwca – chłopiec
sunset – Górny Śląsk, 23 czerwca - dziewczynka
Paulina1986 – 27 lat, Wielkopolanka, 23 czerwca – dziewczynka
Galanea - 28 lat, Olsztyn, 23 czerwca – dziewczynka
alexast – 31 lat, woj. Opolskie, 23 czerwca - chłopiec
Tusia84 – 30 lat, 25 czerwca – dziewczynka
ivv – 33 lata, 25 czerwca – dziewczynka
Agusia2312 – 23 lata, 25 czerwca – chłopiec
Margotka87 – 26 lat, 25 czerwca (lub 2.07) – dziewczynka
Mucha – 31 lat, Warszawa, 25 czerwca – dziewczynka
goś83 - 30 lat, Warszawa - 26 czerwca
Kota – 28 lat, Kraków – 26 czerwca – dziewczynka
000kar000 – 27 lat, 26 czerwca – chłopiec
excella – 26 lat, Warszawa, 26 czerwca – chłopiec
monaaa - Śląsk, 27 czerwca (lub 3.07) – chłopiec
topa42 – 30 lat, okolice Krakowa, 29 czerwca – chłopiec
evas – 34 lata, okolice Warszawy, 29 czerwca – chłopiec
Emilka WSK – 24 lata, Strzelce Krajeńskie, 29 czerwca (lub 6.07)
Duchess – 33 lata, Warszawa, 30 czerwca – chłopiec
maggda – 22 lata, kujawsko-pomorskie – 2 lipca – dziewczynka
WIEK, MIASTO/REGION, DATA PORODU, PŁEĆWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2014, 17:07
weronikabp, evas, AISAK, monalisa lubią tę wiadomość
-
Na obecną chwilę jest nas równo 50, a stosunek płci naszych maleństw prezentuje się następująco:
Chłopcy - 23
Dziewczynki - 25
(niemalże równo, łała pamiętacie jak zapowiadało się na wysyp chłopaków? ostatecznie baby górą
)
3 mamy z obecnej listy nie podały jeszcze płci maluszka.NataliaK, evas, weronikabp, Agusia2312, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Martynika dobra robota
od razu zrobiło się przejrzyście.
A co do płci to ciekawe czy któreś maleństwo nie zrobi rodzicom psikusa
U nas w szpitalu niedawno był przypadek, że zamiast dziewczynki urodził się chłopiec i na oddziale musiał w różowych ciuszkach przebywaćMartynika, monalisa, NataliaK lubią tę wiadomość
-
NataliaK wrote:Ciekawe ile siusiakow jeszcze odpadnie do czerwca
Franek,mowie do Ciebie, trzymaj siusiaka,nie daj z siebie zrobic babyweronikabp, NataliaK lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Właśnie, właśnie nie da rady nic z tym zrobic:)
Ja dziś po pralam, ciasto upieklam, posprzatalam , obiadek zrobiony i Zjedzony. Rozeznanie po stanikach do karmienia zrobione. Teraz plecy mi dokuczają. Gardło boli. Córeczka obkręcą się czasem. Chociaż też zauważyłam, ze odwczoraj to te ruchy są rzadziej odczuwalne.
Wyciągnęłam płaszczyk wiosenny , musiałam doszyc jeszcze jeden rzadek guzików aby luzniej bylo- skurczył się chyba przez zime:)