WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Martynika to prawda i obyś miała rację i to był zwykły błąd, czego Ci bardzo życzę, ale gdybym usłyszała cokolwiek o przepływach nie tak to natychmiast pobiegłabym to sprawdzić w drugie miejsce, dla spokoju głowy i serca, bo przepływy to bardzo poważna sprawa. No niestety tak jest, że każdy w zasadzie mierzy inaczej, a człowiek się denerwuje, też tego doświadczałam.

Weronika, ale on w ogóle nie obejrzał tych przepływów, właśnie o to chodzi ;). Na podstawie swoich pomiarów, które jak dla mnie, były dzisiaj wzięte z dupy, stwierdził, że dziecko może mieć mały przyrost, bo przepływy gorsze.

Z tym, że to dziecko miało w poradni USG na Agatowej niecałe półtora tygodnia temu większą wagę i wymiary, niż dzisiaj u mojego doktorka... w tym rzecz. I przepływy absolutnie bez zarzutu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 15:23

weronikabp, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vikus001 wrote:
    tak ja mialam i byly praktycznie co chwile.... czulam tylko ze brzuch robi sie coraz bardziej jak kamien i puszczalo no i tak w kolko....
    I jak twoj lekarz zinterpretowal wynik I czy coz zalecil?

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A doktorek miał dzisiaj opóźnienie, jeszcze mi musiał GBSa pobrać i chyba dopiero przy opisie się skapnął, że spieprzył, jak zobaczył, ze te wymiary się prawie niczym nie różnią od tych sprzed dwóch tygodni. Ale nie powiedział, tylko usiłował wybrnąć denerwując mnie przepływami. Tak sądzę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    A doktorek miał dzisiaj opóźnienie, jeszcze mi musiał GBSa pobrać i chyba dopiero przy opisie się skapnął, że spieprzył, jak zobaczył, ze te wymiary się prawie niczym nie różnią od tych sprzed dwóch tygodni. Ale nie powiedział, tylko usiłował wybrnąć denerwując mnie przepływami. Tak sądzę.
    beznadziejny facet ech..
    no nic, trzeba cierpliwie czekać do wizyty na Agatowej, ja się przejęlam bo w szpitalu poznalam dziewczynę z wysokim cisnieniem i z dnia na dzien jej sie przepływy zepsuły, (miała zalecone ktg codziennie dlatego to wyszło) no i mała przestała rosnąć, wyjmowali ją w 34 tc, ale Tobie to nie grozi bo Artur już jest dużo starszy :) więc wszystko będzie dobrze na pewno.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Agatową już się nie wybieram, teraz mam umówione ktg w środę rano na Karowej i pokażę lekarce te usg, niech zadecyduje, co dalej ze mną zrobić. Ostatnie ktg dwa dni temu było też wzorowe.

weronikabp lubi tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika tez mi sie wydahe ze cos na szybko chcial zrobic to USG i mu nie wyszlo...powinien wszystko sprawdzic jezeli tak mu wyszlo, a nie rzucac tak o ze moze przeplywy, albo co! A ktora lekarka w srody ma dyzur na IP?

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    Martynika tez mi sie wydahe ze cos na szybko chcial zrobic to USG i mu nie wyszlo...powinien wszystko sprawdzic jezeli tak mu wyszlo, a nie rzucac tak o ze moze przeplywy, albo co! A ktora lekarka w srody ma dyzur na IP?

Dr Ilona Kostro. Ale nie na IP, tylko w poliklinice, bo tam chodzę na ktg. No, właśnie też się wkurzyłam, ale siadłam w domu na spokojnie i zaczęłam porównywać te pomiary, no i jak nic musiał dzisiaj zwalić. W ogóle im bliżej końcówki i im więcej ja wiem, tym bardziej mi ten lekarz podpada. Nie jest jakiś zły, ale na drugą ciąże go nie wybiorę.

• Mucha Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to Ty chodzisz do polikliniki na te ktg. No mi sie jego podejscie bardzo nie podoba...dziecko nie uroslo, ale mamy to w d... I nic nie robimy...niepowazne! Wazne ze jestes pod kontrola tez na Karowej i faktycznie zwroc na to uwage to moze sprawdza tak dla Twojej spokojnosci.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sie dzieje z MagdaO?

weronikabp lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. on po prostu założył, że pokażę te usg na środowej konsultacji na Karowej i oni dalej zadecydują, co ze mną zrobić, czy powtórzyć usg, czy mnie zatrzymać, czy co. Stwierdził, że do tego czasu to może poczekać.

I w sumie tego założenia się nie czepiam, bo on w szpitalu nie pracuje i mnie nie położy, ale wydaje mi się, że dobrze wiedział, że mocno intuicyjnie robił te pomiary, mógł powiedzieć, że to różnie wychodzi, że dziecko duże, że ciężko zmierzyć, że tolerancja błędu, bla, bla, bla, przecież jakbym była jakaś znerwicowana, nie zrobiła tego usg na Agatowej w zeszłym tygodniu, albo wiedziała trochę mniej, niż wiem, to już bym po ścianach chodziła. I po co pieprzenie o tych przepływach, jak nawet nie sprawdził.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 15:56

• Mucha Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DOKLADNIE Martynika!

Martynika lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika duphek z niego straszny. Ale wszyscy wiemy, ze twoj Chlopiec jest super zdrowiutki I wszystko jest Oki. A mi brzuch sie spina strasznie. Ah chyba sobie domawiam skurcze. Hania strasznie mi dokazuje-oh strasznie moze dlatego czuje te uciski. a teraz jeszcze czkawke ma.

Sunset , Monalisa luuuubie dobre wiesci, lubie!!! 3 majcie sie tam.

MagdaO czekamy na info.

Martynika, sunset lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuję, że jest ok, nawet się nie nastawiałam dzisiaj na usg, wizyta wypadła nieplanowo, bo sama stwierdziłam, ze GBSa chcę zrobić tydzień wcześniej, bo mnie stresowało to, że z wynikiem mogę nie zdążyć (bo dziecko takie duże, no, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że się KURCZY ;) ). Widziałam, że się spieszy, to wyskoczył z tym usg i krwi mi tylko napsuł.

Dziewczyny, trzymam za Was mocno kciuki i codziennie oczekuję wieści. Magda, napisz jak się u Ciebie sytuacja rozwija. Musi być dobrze, no, to już sama końcóweczka, damy wszystkie radę.

• Kota Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Kota orientujesz się do kiedy to -50%?

Niestety nie wiem, ale mieli jeszcze sporo ubran i wybor rozmiarow wiec wyglada, ze dopiero sie zaczela ta wyprzedaz.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Oj biedny Ptysio! Jak on musi przeżywać, że nie ma właścicieli w domu. Zawsze mi się serce kraje jak Nalunia patrzy przez balkon i żałośnie szczeka gdy odchodzę :(

Pieroga też bym zjadła. Teraz mnie naszło na kruszonkę. Dzisiaj mamy dzień niezdrowych rzeczy. Dostałam trzęsawki na widok zupki "ser w ziołach" - no musiałam ją posiąść. Podobnie było z popcornem maślanym. Wciągnęłam całą pakę.Rano ogromną drożdżówkę z budyniem. Jeszcze mnie dwa banany czekają zmiksowane z mlekiem. Boje się wejść na wagę..

Słuchajcie mam część wyników:
    TSH - 2,47 (sama sobie spadła, w 10 tygodniu ciąży było 3,4)
    f4 - 14,2

To f4 jest ok? Bo lekarz mi powie dopiero w środę.
    Nalka na pewno masz 14,2? a może 1,42? na wyniku powinnaś mieć podane normy. Sprawdziłam w swoich i norma u mnie to 0,93-1,70.

9bsp388.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ktg bede miala dopiero od 38 tc i to tylko przed wizyta. I tak dobrze bo rok temu mialam dopiero poterminie

• Martynika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, ja się dzisiaj tak musiałam powstrzymywać przed kupieniem kompleciku z H&Mu... ale musiałam włączyć racjonalne myślenie i powtarzać sobie:

Masz już wszystkie ciuchy, na dodatek za darmo, dostałaś, nie ma jeszcze połowy miesiąca, a z kasą ciężko, rolety trzeba kupić, ogarnij się, a to marne 56, które Ci się tak podoba Artur ponosi góra ze 2 miesiące.

Tym oto sposobem nie kupiłam Arturowi do tej pory ani jednego ubranka i jestem wdzięczna losowi, że zesłał mi kuzynkę z jej ciuchowymi paczkami, zwłaszcza, kiedy patrzę na ceny tych wszystkich drobiazgów...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 16:17

evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    A Mamutki mialyscie skurcze juz na KTG? duzo icy bylo?
    Mi wyszedł raz jeden :D mam przychodzić na kontrolę raz w tygodniu.

9bsp388.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Nalka na pewno masz 14,2? a może 1,42? na wyniku powinnaś mieć podane normy. Sprawdziłam w swoich i norma u mnie to 0,93-1,70.
    O faktycznie są normy. Nie zauważyłam.

TSH (0.34 - 4.94) uU/ml
    f4 (9.01 - 19.05) pmol/l

Ty masz zupełnie inaczej podane normy.. Chyba nie rozumiem o co w tym chodzi do końca.

OK! Przeliczyłam na mmol. I wyszło 1,42. ;) Więc już rozumiem o co chodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 16:24

sunset, evas lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Jestem, jestem. Ale poddenerwowana.

Albo mój ginekolog spieprzył dzisiejsze pomiary usg, bo się spieszył, albo coś jest nie tak, czego ja nie rozumiem.

Przypomnę, że w środę półtora tygodnia temu miałam usg na Agatowej i Arturowi wychodziła waga 2700. Jeszcze wcześniej w piątek mój ginekolog wyliczył ją na 2500.

Po dzisiejszej wizycie dowiaduję się, że Artur waży... 2550. A wymiary ma niemalże identyczne, jak mierzone wtedy u mojego gina 2 tygodnie temu, np. kość udowa niby nie urosła wcale. On nie wie, że ja w międzyczasie byłam jeszcze na Agatowej i tam wyszedł przyrost.

I tak na przykład na Agatowej 30 kwietnia wyszło HC 334, a dziś 332. AC 307, dziś 297, FL 68, dziś 65... interesujące.

On był dzisiaj albo jakiś nieprzytomny, albo Artur się gorzej ułożył i niedokładnie pomierzył, chociaż w półtora tygodnia jakieś przyrosty chyba powinny być widoczne.

Nastraszył mnie, że Artur niby przez 2 tygodnie przyrósł tylko 50g, a przecież między pierwszą wizytą a tą na Agatowej już wyszło 200! Straszył dalej, że to przez moje nadciśnienie, że przepływy gorsze (chociaż nie zmierzył, a na Agatowej półtora tygodnia temu wyszły idealne), że dziecko nie dostaje tego, co potrzebuje... i tak mnie wypuścił.

No nic, ja pokażę te usg w środę na Karowej, jak będę szła na ktg, chociaż mam mocne przekonanie, że to dzisiejsze jest totalnie lipne... Może mi tam zrobią dodatkowe.

To taki przykład na to, że chyba nie należy za bardzo przywiązywać się już teraz do tych pomiarów na usg, bo wg nich moje dziecko nie urosło nic przez 1,5 tygodnia, za to się... skurczyło :>.
    Ja nie porównuje Kochana swoich wyników i nie zakładam ze tak jest ale jak czytam twój wpis to ja mialam tez taki problem tzn. Przeplywami w jednym tygodniu idealne ,książkowe jak to nazwali, az nie trafiłam na IP z ktg mojej położnej dla oceny przez lekarza,choc w tym szpitalu bylam tydzień wcześniej i wlasnie bylo książkowo. Dzis AFI wyższe z 7,7 na 10,7 :) ale ten przepływ niby wlasnie przez moje nadcisnienie. Tak wiec skonsultuj tak jak piszesz za tydzień u innego lekarza.
    Powodzenia oby bylo dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 16:29

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

bontbhr.png
‹‹ 941 942 943 944 945 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ