X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • madamama Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Dzięki za wszystkie porady ubraniowe - szczerze mówiąc, nie pamiętam już, w co wchodziłam w czwartym miesiącu - to było milion kilogramów temu :D
    Baloniku, nie denerwuj się - jesteś naprawdę daleko i z szyjką na pewno wszystko w porządku.

Dziewczyny, czy możecie powiedzieć, w jaki sposób odróżniacie skurcze od napięcia brzucha? Bo mój bardzo często robi się twardy jak skała, ale nie odczuwam żadnego promieniowania, nie umiem też ustalić wyraźnego momentu, kiedy przestaje. Jak to w końcu jest - jak się odczuwa skurcze. Czy mogę je przegapić i spóźnić się na własny poród?

sjr9qqa.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszko, możliwe że tak, oby tylko główką do dołu, a nie pupą. Mój ułożony jest prawidłowo i zazwyczaj czuję go po prawej stronie. Mam skopane prawe biodro (nie wiem jak on to robi) i żebra po prawej stronie.

Mucha lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tez o tym pomyslalam, ze fajnie by bylo jakby sie jeszcze przekrecila we wlasciwa strone :) ale serduszko slychac ponizej pepka wiec jest nadzieja. Ciekawe jak to sie u Ciebie dzieje, ze masz skopane biodro i zebra...jakis bokser rosnie ;)

evas lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super ze Wasze sie tak pięknie ruszają, moja tak jak pisałam - niestety dzis nie rusza się. Pewnie czeka nas kolejna podróż na IP :-(

• evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Dzień dobry!
    Dzięki za wszystkie porady ubraniowe - szczerze mówiąc, nie pamiętam już, w co wchodziłam w czwartym miesiącu - to było milion kilogramów temu :D
    Baloniku, nie denerwuj się - jesteś naprawdę daleko i z szyjką na pewno wszystko w porządku.

Dziewczyny, czy możecie powiedzieć, w jaki sposób odróżniacie skurcze od napięcia brzucha? Bo mój bardzo często robi się twardy jak skała, ale nie odczuwam żadnego promieniowania, nie umiem też ustalić wyraźnego momentu, kiedy przestaje. Jak to w końcu jest - jak się odczuwa skurcze. Czy mogę je przegapić i spóźnić się na własny poród?
    Porodu nie przegapisz, gwarantuję Ci to ;)
    Skurcze porodowe są bolesne. A na tym etapie ciąży macica trenuje sobie i pojawiają się napięcia, ale bezbolesne, może czasem nie są zbyt przyjemne.

Czasem brzuch twardnieje jak dzieciątko się wypina, ale nie jest on cały twardy. Ja jak czuje napięcie to sprawdzam, czy jest twardy na dole, na górze i po bokach. U mnie robi się wtedy okrągły jak piłeczka. Gdy jest napięty tylko np z jednej strony i z dołu, to wiem, że to dziecko się wypina.

Limerikowo, Galanea, madamama lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, nie nadrobie Was. Mam nadzieje ze u kazdej ok.
    Ja mialam wczoraj moje wyczekiwne usg, ktore doprowadzilo mnie do płaczu. Maluch waży 2600 pkus minus 400g. Nie chciał pokazac buzki, caly czas sie zaslanial. Ale ma sporo włoskow, i pełne ustka, takie całuśne. Jego brzuszek jest wiekszy niż reszta, 70 centyl, ale jeszcze sie miesci w.normie. najgorsze jest to, ze spada mu tetno :( bije sobie 150 i.nagle spada do 110, i tak caly czas. Od razu mnie skierowała na karową na ktg, szybko pojechalismy szybko i dlugo tam leżalam i liczylam ruchy mlodego. Przyszedl lekarz do ktorego dzwonila babka z agatowej i powiedzial ze mam super wydruk ktg. Ale lepiej kontrolować takie rzeczy. Dzis jade znowu na.ktg, tyle ze troche blizej domu. Jestem przerazona. Musze sie dzis spakowac :(

Limerikowo lubi tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    No wlasnie tez o tym pomyslalam, ze fajnie by bylo jakby sie jeszcze przekrecila we wlasciwa strone :) ale serduszko slychac ponizej pepka wiec jest nadzieja. Ciekawe jak to sie u Ciebie dzieje, ze masz skopane biodro i zebra...jakis bokser rosnie ;)
    Oj, mój to mały terrorysta jest :D ja mówię, że on ma wrodzone ADHD :P

No i znowu ma czkawkę już drugi raz dzisiaj. I zauważyłam, że nie lubi jeździć autobusami. Jak tylko autobus rusza, mały kopie jak szalony, a mi brzuch cały podskakuje. Zanim dojadę do pracy (12 minut) to mam zmasakrowane wszystkie wnętrzności. Na szczęście w samochodzie tak nie szaleje.

Mucha, Galanea lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • balonik Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mały już kilka tygodni tyłek ma z lewej strony już pod żebrami a prawy bok mam kopany:) albo środek brzucha jest kopany a wtedy to boli

evas lubi tę wiadomość

x76lklh.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    No to super ze Wasze sie tak pięknie ruszają, moja tak jak pisałam - niestety dzis nie rusza się. Pewnie czeka nas kolejna podróż na IP :-(
    Weronika, dziś leniwy dzień, pogoda słaba, to może malutka sobie smacznie śpi. Posłuchaj jej tętna, na pewno wszystko jest w porządku. Zjedz coś słodkiego i popukaj do niej, na pewno się odezwie. A jak nie to przyjdź do mnie, Bartosz jej powie jak się kopie mamusię :P

9bsp388.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika, a moze na spokojnie zjedz, poloz sie na lewym boku i poczekaj az sie rozkreci bez nerwow.

Excella spokojnie, tylko kontroluj caly czas!

iv09g7rf258kfw3a.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Excella, nie denerwuj się tak mocno, może pani doktor coś źle pomierzyła. Pamiętam jak w pierwszej ciąży położna zrobiła alarm, że dziecko ma arytmię (tętno rosło i nagle spadało) lekarz od razu skierował mnie do szpitala. Oczywiście pojechałam i okazało się, że z tętnem wszystko ok. Ale trzymali mnie tam 2 tygodnie, bo na KTG wyszedł jeden skurcz. Ale wtedy takie czasy były, ze jak się trafiła pacjentka to trzymali do oporu. Wypuszczali jak im brakowało łóżek dla poważniejszych przypadków.

Dobrze, że zareagowali i jesteś pod kontrolą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2014, 09:48

Limerikowo, excella lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmykam, czas szykować się do pracy. Słoneczko nieśmiało wychodzi, może się trochę ociepli, bo rano było zimno i nieprzyjemnie.

Miłego dnia wszystkim życzę ;) samych dobrych wieści na wizytach i badaniach.

Mucha lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia powodzenia w podrozy...dawaj znac jak sie czujesz.

Powodzenia na wizytach dziewczyny.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, za mną "ganiana" noc. Wycieczka do toalety tylko jedna, ale taka zgaga mnie złapała, że nie mogłam sobie z nią poradzić, istny ogień, a jak mała się rusza, to tylko wzmaga to uczucie. Alugastrin ani trochę nie pomagał i wiecie co? Pół szklanki mleka pomogło.

Balonik, nie denerwuj się szyjką, teraz to już ciąża jest bezpieczna, co by się nie działo, dotrwałaś do ważnego momentu i teraz nawet mierzenie szyjki niewiele zmieni. Oszczędny tryb życia i będzie ok :)

Weronika, daj trochę czasu Poli. Ja nie raz w brzydką pogodę mam takie dni, że Zosia jest bardzo leniwa i mało się rusza. A serduszko możesz sprawdzić detektorem.

Evas, u mnie też po jedzeniu jest czkawka :) i to porządna.

Excella, a może na tętno dziecka mają wpływ Twoje nerwy? Nie raz tak mam, że siadam na fotel i serce dziecka wali jak szalone, a później sobie spokojnie zwalnia jak posiedzę trochę.

Miłego dnia wszystkim i powodzenia na wizytach.

Tusia84, balonik, evas lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie.

Jestem po USG. Moja córka niezmiennie na USG wychodzi młodsza o dwa tygodnie. Lekarz ponownie zaznaczył, że moja ciąża będzie przenoszona. Więc tak jakby zamiast być w 36 tygodniu to jestem w 34. Nic nie zwiastuje chociażby małej akcji typu: rozwarcie na pół opuszka. Anna jest zdrową, silną dziewczynką, wszystko ma pięknie rozwinięte.

Najważniejszym co było dla nas do jej waga. Pamiętacie zapewne jak się zdenerwowałam, że przytyłam kilogram przez pięć tygodni, w związku z tym ile z tego mogło przybrać dziecko? otóż jak się okazuje całkiem sporo. w przeciągu równych pięciu tygodni przybrała 820g! Kocham banany <3 Będę je jeść bez narzekania. I jajecznicę co drugi dzień, jak Boga kocham.
    30+5 = 1182g.
    35+5 = 2002g.
    Spokojnie dobije do wymaganej wagi urodzeniowej. Brzuch mam mały, ale najważniejsze, że dziecko jest zdrowe i ruchliwe jak nie wiem co. No i waży moje wymarzone 2 kg. Moje łożysko ma II stopień, więc to równiez dobra wiadomość. Widzieliśmy też idealnie cipkę (0 szans na chłopa;P) i buźkę. Matko boska.. będę mieć w domu dwóch Bartków. Nie ma po mnie w twarzy NICZEGO! Jak pokazywałam zdjęcia rodzinie to byli w szoku. Bartek płci żeńskiej mi się trafił. :D Ale to dobrze, bo on jest skóra zdjęta z matki a to ładna kobieta jest.

Oto my w 36 tygodniu, uważam, że urosłyśmy od 34 tygodnia.:)
    Dla porównania tydzień 34:
    7ab4f6ae55b5beeemed.jpg
    Tydzień 36!
    8de8d8af60c76e67med.jpg

Martynika, Galanea, MagdaO, maggda, evas, balonik, madamama, Mucha, eta, Paulina1986, Limerikowo, vikus001, Duchess, alexast, Tusia84, Agusia2312, kambel, Niesforna, sunset lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • balonik Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że to już nic nie da mierzenie tyle, że w połączeniu ze skurczami to mnie przeraża troszkę. Jak dzisiaj okaże się że mocno się nie skróciła to będę spokojna. Ale powiem, że dawno nie byłam taka przerażona

x76lklh.png
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka, jedziesz na to spotkanie z anestezjologiem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2014, 10:59

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balonik, będzie dobrze, nie denerwuj się :)

Nalka, ale masz śliczny brzuszek :) Zgrabniutki.

balonik, Nalka lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaO wrote:
    Nalka, jedziesz na to spotkanie z anestezjologiem?

Jadę, bo dzisiaj na szczęście nie odwołali. A Ty? :)

I przepraszam dziewczyny, ale nie dałam rady was nadrobić, mam nadzieję, że wszystkie wizyty poszły dobrze i możemy spokojnie oczekiwać dobrego rozwiązania.:)

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka ale masz ładny brzuszek, ja przy Tobie to istny hipopotam :)

A ja mam dziś średni humor. Męczy mnie to że nic nie rusza. Boję się że jednak znajdę się 27 maja na wywołaniu :(

Nalka lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
‹‹ 981 982 983 984 985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ