X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to nazwać doppler to po prostu rodzaj USG.
    Można sobie zrobić np. dopplera przepływów żylnych w nogach itd. Pewnie jak któraś z nas dostanie po ciąży żylaków na nogach np.to sobie będzie musiała kiedyś takie badanie zrobić.
    To tak pobieżnie opisane :-):-):-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już miałam przepływy badane. I u mojej prowadzącej i na połówkowym :) I wtedy było ok.

A z milszych tematów, czy któraś planuje sesję brzuszkową?

Fedra lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK idę coś zjeść i się szykuję :-)
    So see you later :-)

Fedra lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko wiecie na tym 3 badaniu to te przepływy są inaczej (po prostu dokładniej)
    badane, z wyliczeniami parametrów itd. czy wszystko jest zgodne z tyg. ciąży.
    A to do tej pory było mi się wydaje tak bardziej ogólnie, no ale ważne, że było :-)

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja sesję mam mieć, moja przyszła bratowa jest fotografem :-):-)
    Ona mnie i mój brat chyba bardziej namawiają niż ja sama chcę.

Brzuch mam piękny ale pupa i nogi mi się nie podobają, ale ona się śmiała, że zrobi mi tak, że bardzo będę się sobie podobać :-):-)

Nawet już ostatnio o sesji dzidzi mi mówiła, ale stwierdziłam, że o tym dopiero pogadamy w lutym :-)

Kochana jest :-):-)

Fedra lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    Poczekaj bo 31.10 prawdopodobnie pojawi się kupon w mobilnym allegro na 20 zł - zawsze coś

A wyjaśniło się coś z twoim zus em. ? Odwoływałas Się. ?

ooo fajnie wiedzieć, to poczekam :)

Eeee... ZUS to głębina bez dna. Napisałam odwołanie, złożyłam we wtorek. Pani powiedziała, że idzie ono do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, więc potrwa to kilka miesięcy i że za około 2 miesiące mam zadzwonić albo przyjść i wtedy sprawdzą na jakim etapie to się rozwija. Na razie nie liczę na żadne pieniądze, ale będę czekać cierpliwie. Pociesza mnie fakt, że jeśli sąd przyzna mi rację to dostanę wyrównanie i wtedy większa gotówka wpadnie może na organizację chrzcin albo spłatę długów :P

megg lubi tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    jesli dobrze zrozumiałam dopler jest po 30 tyg ciąży...

hmm tak wiem, ale np u mnie w papierach doppler jest wpisany na liste badan dodatkowych, nieobowiazkowych, a ze mam wizyty juz poumawiane do konca grudnia, do 32 tyg ciazy, wnioskuje ze juz tego dopplera nie bede miala,

tu jest troszke inaczej niz w Polsce ja sama sie nie umawiam na poszczegolne badania, nie dostaje zadnych skierowan itd, cala organizacje, terminy, dobor i rodzaje badan zapewnia szpital w ktorym prowadze ciaze, ja tylko dostaje papiery kiedy i na co mam sie stawic i u jakiego lekarza, sama nie moge decydowac na co pojde a na co nie :) teraz np mam umowionych 5 wizyt az do konca grudnia z czego 2 w laboratorium szpitalnym

Lara 82 lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey,widzę,że dzisiaj jestporuszany temat dopplera :)

Sesję brzuszkową już miała,,tzn pierwszą część,druga planujemy w grudniu :)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Oczywiście, żeby wykonać dopplera trzeba mieć dobre USG, no ale w prywatnych gabinetach najczęściej mają.
    Może miałyście włączonego na chwilkę już dopplera, ja miałam. Pokazuje się taki obraz czerwone i niebieskie miejsca na ekranie.
    Mnie już raz sprawdzała moja gin. ale tylko chwilkę przepływy w pępowinie i w łożysku.

kurcze to moze i ja to mialam a nawet nie wiem :) u mnie tez sprawdzali cos takiego

fJJwp2.png
    8zQPp2.png

Wysłany: 30 października 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Dziewczyny, wpadł mi w ręce ostatnio taki artykuł:

http://m.edziecko.pl/edziecko/1,113160,7550926,Jak_nie_zrobic_z_dziecka_niejadka_.html?as=1

Polecam przeczytać! Ja już mam w ulubionych :)

Hmmm... a dla mnie to jest jeden z artykułów skierowanych do mam, które jeszcze nie mają dzieci. Niestety mam w domu niejadka i czasami siedzę na forum dla mam niejadków. Konkluzja jest jedna. Mama dziecka, które je wszystko NIGDY nie zrozumie mamy niejadka i wszystkie rady od tych pierwszych są bezwartościowe. Sorry, ale tak jest. Moje dziecko potrafiło jeść raz dziennie tylko małą bułeczkę, nic więcej. Pił też nie za dużo, może nazbierała się łącznie szklanka (w tym woda, jakiś sok czy herbata), przyplątała się anemia itp. Rady typu - przegłodzić dziecko trzy dni to sam będzie wołał, że chce jeść - są może dobre dla jedzących, ale niejadkom w to mi graj. Na szczęście najgorszy etap już za nami. Choć jak jeżdżę do szwagierki i widzę ile jej dzieci jedzą to wiem, że jej dziecko 9 miesięczne zjada DWA razy więcej niż mój dwulatek. I tak się cieszę że zje coś trzy razy dziennie, a to już sukces ! :)

przy bliźniaczkach planuję zastosować metodę BLW, zobaczymy czy mi się uda. Też warto poczytać :)

http://babyledweaning.pl/start/zalety-metody-blw.html

A to blog, który czytam często, ale oczywiście nie zgadzam się ze wszystkim co tam napisane. Artykuł wyraźnie pokazuje co czuje mama niejadka :P
    http://makoweczki.pl/sposob-na-niejadka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 12:58

Sue lubi tę wiadomość

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki glukozy
    Na czo 78,00 mg
    Po 1 godz 115mg
    Po 2 godz 89,00 mg.
    Jest nie mam cukrzycy :)

Gosiak, cath, MistrzyniWKochamCieMisiu, Lara 82, derii84, Fedra, megg lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziś równe 3 miesiące do porodu <3

Gosiak, Januszkowa, derii84, Lara 82, Fedra, Penelope, juska19, megg lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    ooo fajnie wiedzieć, to poczekam :)

Eeee... ZUS to głębina bez dna. Napisałam odwołanie, złożyłam we wtorek. Pani powiedziała, że idzie ono do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, więc potrwa to kilka miesięcy i że za około 2 miesiące mam zadzwonić albo przyjść i wtedy sprawdzą na jakim etapie to się rozwija. Na razie nie liczę na żadne pieniądze, ale będę czekać cierpliwie. Pociesza mnie fakt, że jeśli sąd przyzna mi rację to dostanę wyrównanie i wtedy większa gotówka wpadnie może na organizację chrzcin albo spłatę długów :P

Czy moglabys napisac wiecej o Twojej sprawie z ZUS-em? Bo ja jeszcze zadnej kasy od nich nie dostalam. Teraz czekam do 14 listopada na decyzje co dalej ze mna bo na razie chcieli moje wszystkie dokumenty, czyli umowa o prace, bhp, zaswiadczenie lekarskie, itd.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia fantastyczna wiadomość :)

Cath to już bliżej,jak dalej :) :) :)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis mam ciezki dzien. Wszystko mnie denerwuje, nic mi sie nie chce, zmeczona jestem, niewyspana i w ogole. Ale jakos trzeba przetrwac. Musze sie ruszyc i cos ogarnac.

A co do USG to ja chodze prywatnie do mojego gina ktory ciaze mi prowadzi na NFZ bo on ma dobry sprzet i wszystko zawsze sprawdza. W pierwszej ciazy tez tak robilam.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • ash Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziś naprodukowałyście:)
    Ja już ogarnęłam mieszkanie, poleżałam w wannie a teraz muszę jakiś obiad wymyślić.

Mały tańczy w brzuchu najwięcej z samego rana i wieczorem, ale jak leżałam w wannie to też podskakiwał :)

edit:
    zapisałyście się lub chodzicie do szkoły rodzenia? Ja jakoś w ogóle o tym nie myślę, jakoś nie mam ciśnienia żeby chodzić.
    Rodzić chcę u mojego doktora, który jest ordynatorem szpitala.
    Szpital jest w fatalnym stanie jeśli chodzi o wygląd. Stary, przed remontem, brzydki i ponury :(
    Niby wiem, ze najważniejszy jest komp0etentny personel i opieka, ale jakoś tak mi dziwnie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 13:36

Fedra lubi tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

Wysłany: 30 października 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sobie radzicie ze zgagą? Mam od dwóch tygodni dzień w dzień. Niezależnie od tego co zjem, nawet po wodzie. Mleko nie pomaga.

dorocia2324 wrote:
    Czy moglabys napisac wiecej o Twojej sprawie z ZUS-em? Bo ja jeszcze zadnej kasy od nich nie dostalam. Teraz czekam do 14 listopada na decyzje co dalej ze mna bo na razie chcieli moje wszystkie dokumenty, czyli umowa o prace, bhp, zaswiadczenie lekarskie, itd.

W takim razie radzę Ci oprócz tych dokumentów co wymagają dołączyć WSZYSTKO co masz, aby potwierdzić swoją pracę w firmie.
    Ja złożyłam wszystkie dokumenty, które wymienili w piśmie (um. o pracę, zaśw lek, szkolenie bhp, listy obecności, listy płac itd itp), dodatkowo kilka faktur, które podpisywałam podczas pracy, a i tak dali mi decyzje negatywną, bo zatrudniał mnie brat. Dziwi mnie to bardzo, przecież przepisy nie zabraniają zatrudniać członków rodziny, ale faktycznie przepracowałam u niego tylko miesiąc i potraktowali to jako wyłudzenie. Napisali w uzasadnieniu, że niby nie pracowałam, tylko fałszywie podpisałam umowę. Szkoda, że nie pomyślałam wcześniej i tych wszystkich dokumentów nie zebrałam wcześniej - co do odwołania od negatywnej dezycji. Teraz napisałam pismo wyjaśniające moją sytuację, dorzuciłam oświadczenia świadków / klientów firmy, że faktycznie pracowałam i spotykałam się z nimi itp Odwołanie od decyzji idzie do Sądy Pracy i Ubezp Społ, więc to będzie trwało długo. Zobaczymy czy się uda. Odwołanie nic mnie nie kosztuje, oprócz czasu, więc warto było spróbować.
    Ty jesteś na tym pierwszym etapie, więc do pisma dołącz wszystko co może potwierdzać Twoją faktyczną i rzeczywistą pracę, żeby później nie bujać się tak jak ja.

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    Jak sobie radzicie ze zgagą? Mam od dwóch tygodni dzień w dzień. Niezależnie od tego co zjem, nawet po wodzie. Mleko nie pomaga.

Ja polecam migdały, świeży imbir lub marynowany mniam!
    Jeśli nic nie pomaga to Gaviscon - bez recepty dla kobiet w ciąży. Jest w tabletkach do rozgryzania lub w płynie.

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

zamiast na ovu napisałam u Was haha <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 13:44

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash wrote:
    Ja polecam migdały, świeży imbir lub marynowany mniam!
    Jeśli nic nie pomaga to Gaviscon - bez recepty dla kobiet w ciąży. Jest w tabletkach do rozgryzania lub w płynie.
    + jeszcze śmietana, nie mleko tylko śmietanę koleżanki polecały. Taką homogenizowaną, gęstą.

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1031 1032 1033 1034 1035 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ