Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySue 3 zwykłe USG masz zagwarantowane w NFZ. Z kolei te, z tymi superaśnymi parametrami i takim mega, mega dokładnym oglądaniem dziecka są tylko dwa refundowane (u mnie nazwywają się badaniami prenatalnymi, a już kiedyś tutaj dyskutowałysmy na temat tych nazw i tak czy siak wyszło, że każdy mowi na to inaczej). Czemu tak? Nie wiem, nie uzyskałam nigdzie sensownej odpowiedzi. Może po prostu w 1 i 2 prenatalnym jest największa możliwość wykrycia wad, wtedy się ujawniają - nie mam pojęcia. I tak nie każda ma do nich dostęp, bo musi być skierowanie, czy spełnione kryterium wiekowe i takie tam inne. Trzecie wychodzi na takie o, kontrolne. Jest bo jest, ale nie musi być.
Gosiak lubi tę wiadomość
-
Sue wrote:Dziewczyny, w kalendarzu na belly jest napisane, że od 29 tygodnia "możesz wykonać 3, najważniejsze badanie USG oceny anatomii płodu". To chyba nie jest jakiś wymysł, tylko ważne badanie. Dziwne, że nie jest refundowane.
Ciekawa jestem co powie mój gin we wtorek.
Z drugiej strony, wszyscy trąbią, że kobieta na NFZ ma zagwarantowane 3 USG, to dlaczego to 3 już nie jest refundowane?
NFZ gwarantuje 3 USG - tzw. genetyczne, połówkowe i doppler
A my tu mówimy o badaniach prenatalnych - o ile dobrze zrozumiałam, dziewczyny, które miały skierowania do specjalistycznych klinik na prenatalne - mają dwa pierwsze prenatalne refundowane, a za to trzecie trzeba zapłacić.
Ja miałam bezpłatne badania prenatalne w Invikcie z racji wieku i testy PAPPA, potem drugie - tzw. połówkowe też robiłam za free w Invikcie u tej samej lekarki. A za trzecie już muszę zapłacić jeśli będę je robić w tym samym miejscu.
Natomiast gdyby któraś chciała je zrobić na NFZ, to jak najbardziej może pewnie.
Sue lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyze strony badaniaprenatalne.pl:
Kto kwalifikuje się do programu bezpłatnych badań prenatalnych w ciąży
Program badań prenatalnych finansowanych przez NFZ realizowany jest przez wiele szpitali, klinik oraz prywatnych placówek medycznych. Jest on kierowany do kobiet, które są w ciąży i mają 35 lub więcej lat oraz do tych, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wad genetycznych płodu. Aby móc skorzystać z prawa do bezpłatnego badania należy otrzymać skierowanie od lekarza specjalisty – ginekologa, położnika.
nfz-warszawa.pl
Program badań prenatalnych
Populacja objęta programem:
1.Kobiety w ciąży od 35 roku życia.
2.Kobiety w ciąży, u których w poprzedniej ciąży stwierdzono aberracje chromosomalne u płodu.
3.Kobiety w ciąży, u których stwierdza się występowanie strukturalnych aberracji chromosomowych w rodzinie.
4.Kobiety w ciąży o znacznie zwiększonym ryzyku urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenicznie lub wieloczynnikowo.
5.Kobiety w ciąży, u których w obecnej ciąży stwierdzono nieprawidłowe stężenie biochemicznych markerów dobrostanu ciąży lub nieprawidłowy wynik badania USG.
6.Osoby z rodzin wysokiego ryzyka genetycznego.
NAJLEPSZY WYNIK MOICH WYSZUKIWAN http://badaniaprenatalne.com.pl/bezplatne-badania-prenatalne.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:34
Lara 82 lubi tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Może tu znowu mamy jakieś niedomówienie?
NFZ gwarantuje 3 USG - tzw. genetyczne, połówkowe i doppler
A my tu mówimy o badaniach prenatalnych - o ile dobrze zrozumiałam, dziewczyny, które miały skierowania do specjalistycznych klinik na prenatalne - mają dwa pierwsze prenatalne refundowane, a za to trzecie trzeba zapłacić.
Ja miałam bezpłatne badania prenatalne w Invikcie z racji wieku i testy PAPPA, potem drugie - tzw. połówkowe też robiłam za free w Invikcie u tej samej lekarki. A za trzecie już muszę zapłacić jeśli będę je robić w tym samym miejscu.
Natomiast gdyby któraś chciała je zrobić na NFZ, to jak najbardziej może pewnie.
Gosiak - już teraz rozumiem. Ja myślałam, że po prostu NFZ nie refunduje już żadnego USG w 3 trymestrze.
Nie wiem za bardzo co to jest ten doppler, ale doczytam.
A w Medicover mamy takie zwykłe badanie czy jakieś tam wypasione? Orientujesz się może?
-
własnie oglądam porody na polsat cafe jedna pani ma cc druga rodzi sn...
ta co ma cc jest uśmiechnięta i zrelaksowana a ta co rodzi sn cierpi straszne bóle...
nie ma to jak sobie tłumaczyć że cc jest super
EDIT:
chyba musze przełączyć bo mój pies się zestresował krzykami pani z porodówkiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:36
megg, Sue, Gosiak, cath, Lara 82 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Sue wrote:Gosiak - już teraz rozumiem. Ja myślałam, że po prostu NFZ nie refunduje już żadnego USG w 3 trymestrze.
Nie wiem za bardzo co to jest ten doppler, ale doczytam.
A w Medicover mamy takie zwykłe badanie czy jakieś tam wypasione? Orientujesz się może?Fedra, Sue lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, z tym cc i porodem sn może być tak, że będzie zaplanowany np. poród naturalny, a w trakcie porodu okazuje się, że trzeba na gwałt cc i to nas przecież nie czyni gorszymi.
Każda z nas zna swoje ciało, wie co jest możliwe. A jeśli cc jest konieczne, to przecież nie będziemy dyskutować
To jak urodzimy dziecko nie ma znaczenia - ważne, żeby było zdrowe, żeby nie było żadnych komplikacji i tyle. Każda z nas jest bohaterką, nieważne jak rodzi
Ja nie oceniam wyboru cc, jeśli kobieta mówi, że nie jest w stanie urodzić naturalnie - jej ciało, jej decyzja. Moim zdaniem wymuszanie na kobiecie jakiegoś sposobu rodzenia własnie czyni z niej inkubator, czyli "mamy gdzieś co sobie zaplanowałaś, co chcesz - masz urodzić tak jak mówię, bo inaczej będziesz taka i taka".
Gosiak, ja miałam wszystkie badania w Medicover, więc to 3 pewnie teżLara 82, Fedra, Gosiak, Aagnieszkaa lubią tę wiadomość
-
Badanie dopplerowskie jest badaniem ultrasonograficznym pozwalającym na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym. Jego działanie opiera się na wychwyceniu zmian długości fal ultradźwiękowych odbijających się od poruszających się elementów krwi. Dzięki badaniu dopplerowskiemu można ocenić ukrwienie poszczególnych struktur płodu oraz zbadać przepływy w małych naczyniach nie widocznych podczas standardowego USG. Metoda ta pozwala na ocenę się m.in. tętnicy macicznej, tętnicy pępowinowej, krążenia mózgowego, płodowego krążenia żylnego, tętnic nerkowych i naczyń trzewnych płodu oraz łożyska i sznura pępowinowego.
Sue, Fedra lubią tę wiadomość
-
Czym jest badanie USG metodą Dopplera?
Badanie USG metodą Dopplera wykonywane jest zazwyczaj po 26 tygodniu ciąży, aby sprawdzić czy Twojemu dziecku niczego nie brakuje i czy drogi transportu tlenu i składników odżywczych funkcjonują bez zarzutu. Przy tej metodzie mierzony jest przepływ krwi i jej prędkość w naczyniach dziecka i matki. Niektóre badania naukowe potwierdzają znaczenie USG naczyniowego metodą Dopplera jako pomocnego narzędzia w wykrywaniu schorzeń typowych dla ciąży, na przykład gestozy. Badanie to może bowiem pomóc w rozpoznaniu ryzyka już na 2-3 tygodnie przed wystąpieniem objawów choroby bądź zaburzeń. Jest ono zatem uzupełnieniem rutynowych badań krwi, moczu i ciśnienia tętniczego. Bardzo często badanie to wykonuje się przy ciąży wysokiego ryzyka, czyli jeśli kobieta ma więcej niż 35 lat, w przypadku ciąży mnogiej bądź jeśli w przeszłości doszło do poronień lub istnieje ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego.
Kiedy najlepiej wykonać USG metodą Dopplera?
Najodpowiedniejszy moment na wykonanie badania zależny jest od pytania, na które ma odpowiedzieć wykonana ultrasonografia. Zasadniczo przed 20 tygodniem ciąży nie zachodzi potrzeba przeprowadzania badania. Nierzadko jednak wykonuje się je rutynowo razem z badaniem USG przeprowadzanym między 19 a 21 tygodniem ciąży.Fedra, asia888 lubią tę wiadomość
-
Oczywiście, żeby wykonać dopplera trzeba mieć dobre USG, no ale w prywatnych gabinetach najczęściej mają.
Może miałyście włączonego na chwilkę już dopplera, ja miałam. Pokazuje się taki obraz czerwone i niebieskie miejsca na ekranie.
Mnie już raz sprawdzała moja gin. ale tylko chwilkę przepływy w pępowinie i w łożysku.Fedra, asia888 lubią tę wiadomość