X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue 3 zwykłe USG masz zagwarantowane w NFZ. Z kolei te, z tymi superaśnymi parametrami i takim mega, mega dokładnym oglądaniem dziecka są tylko dwa refundowane (u mnie nazwywają się badaniami prenatalnymi, a już kiedyś tutaj dyskutowałysmy na temat tych nazw i tak czy siak wyszło, że każdy mowi na to inaczej). Czemu tak? Nie wiem, nie uzyskałam nigdzie sensownej odpowiedzi. Może po prostu w 1 i 2 prenatalnym jest największa możliwość wykrycia wad, wtedy się ujawniają - nie mam pojęcia. I tak nie każda ma do nich dostęp, bo musi być skierowanie, czy spełnione kryterium wiekowe i takie tam inne. Trzecie wychodzi na takie o, kontrolne. Jest bo jest, ale nie musi być.

Gosiak lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Dziewczyny, w kalendarzu na belly jest napisane, że od 29 tygodnia "możesz wykonać 3, najważniejsze badanie USG oceny anatomii płodu". To chyba nie jest jakiś wymysł, tylko ważne badanie. Dziwne, że nie jest refundowane.
    Ciekawa jestem co powie mój gin we wtorek.
    Z drugiej strony, wszyscy trąbią, że kobieta na NFZ ma zagwarantowane 3 USG, to dlaczego to 3 już nie jest refundowane?
    Może tu znowu mamy jakieś niedomówienie?
    NFZ gwarantuje 3 USG - tzw. genetyczne, połówkowe i doppler
    A my tu mówimy o badaniach prenatalnych - o ile dobrze zrozumiałam, dziewczyny, które miały skierowania do specjalistycznych klinik na prenatalne - mają dwa pierwsze prenatalne refundowane, a za to trzecie trzeba zapłacić.
    Ja miałam bezpłatne badania prenatalne w Invikcie z racji wieku i testy PAPPA, potem drugie - tzw. połówkowe też robiłam za free w Invikcie u tej samej lekarki. A za trzecie już muszę zapłacić jeśli będę je robić w tym samym miejscu.

Natomiast gdyby któraś chciała je zrobić na NFZ, to jak najbardziej może pewnie.

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze strony badaniaprenatalne.pl:

Kto kwalifikuje się do programu bezpłatnych badań prenatalnych w ciąży

Program badań prenatalnych finansowanych przez NFZ realizowany jest przez wiele szpitali, klinik oraz prywatnych placówek medycznych. Jest on kierowany do kobiet, które są w ciąży i mają 35 lub więcej lat oraz do tych, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wad genetycznych płodu. Aby móc skorzystać z prawa do bezpłatnego badania należy otrzymać skierowanie od lekarza specjalisty – ginekologa, położnika.

nfz-warszawa.pl

Program badań prenatalnych
    Populacja objęta programem:
    1.Kobiety w ciąży od 35 roku życia.
    2.Kobiety w ciąży, u których w poprzedniej ciąży stwierdzono aberracje chromosomalne u płodu.
    3.Kobiety w ciąży, u których stwierdza się występowanie strukturalnych aberracji chromosomowych w rodzinie.
    4.Kobiety w ciąży o znacznie zwiększonym ryzyku urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenicznie lub wieloczynnikowo.
    5.Kobiety w ciąży, u których w obecnej ciąży stwierdzono nieprawidłowe stężenie biochemicznych markerów dobrostanu ciąży lub nieprawidłowy wynik badania USG.
    6.Osoby z rodzin wysokiego ryzyka genetycznego.

NAJLEPSZY WYNIK MOICH WYSZUKIWAN http://badaniaprenatalne.com.pl/bezplatne-badania-prenatalne.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:34

Lara 82 lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Może tu znowu mamy jakieś niedomówienie?
    NFZ gwarantuje 3 USG - tzw. genetyczne, połówkowe i doppler
    A my tu mówimy o badaniach prenatalnych - o ile dobrze zrozumiałam, dziewczyny, które miały skierowania do specjalistycznych klinik na prenatalne - mają dwa pierwsze prenatalne refundowane, a za to trzecie trzeba zapłacić.
    Ja miałam bezpłatne badania prenatalne w Invikcie z racji wieku i testy PAPPA, potem drugie - tzw. połówkowe też robiłam za free w Invikcie u tej samej lekarki. A za trzecie już muszę zapłacić jeśli będę je robić w tym samym miejscu.

Natomiast gdyby któraś chciała je zrobić na NFZ, to jak najbardziej może pewnie.

Gosiak - już teraz rozumiem. Ja myślałam, że po prostu NFZ nie refunduje już żadnego USG w 3 trymestrze.

Nie wiem za bardzo co to jest ten doppler, ale doczytam.
    A w Medicover mamy takie zwykłe badanie czy jakieś tam wypasione? Orientujesz się może?

• Fedra Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie oglądam porody na polsat cafe jedna pani ma cc druga rodzi sn...

ta co ma cc jest uśmiechnięta i zrelaksowana a ta co rodzi sn cierpi straszne bóle...

nie ma to jak sobie tłumaczyć że cc jest super ;)

EDIT:
    chyba musze przełączyć bo mój pies się zestresował krzykami pani z porodówki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 11:36

megg, Sue, Gosiak, cath, Lara 82 lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • megg Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam cc bo musze (zasw juz odebralam) i nie zastanawiam sie czy jest ok czy nie

mam i tyle, mysle jednak ze bardziej bym sie bala sn

Gosiak, Fedra, cath, Lara 82 lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Gosiak - już teraz rozumiem. Ja myślałam, że po prostu NFZ nie refunduje już żadnego USG w 3 trymestrze.

Nie wiem za bardzo co to jest ten doppler, ale doczytam.
    A w Medicover mamy takie zwykłe badanie czy jakieś tam wypasione? Orientujesz się może?
    W Medicover mamy dobrej jakości badanie, bo sama moja ginekolog prowadząca, która bardzo naciksała na Invktę, powiedziała, że to USG po 30-tym tygodniu wykonamy tu na miejscu, bo po co mam płacić skoro w Medicover mam to w pakiecie i prosiła, żebym się umówiła.

Fedra, Sue lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg i prawidłowo jak trzeba to trzeba ważne by dzidzia urodziła się zdrowa :)

megg lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ju juz zglupialam w tym nazewnictwie :)

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dopplera napewno nie mialam i raczej juz miec nie bede wychodzi na to

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 wrote:
    ja dopplera napewno nie mialam i raczej juz miec nie bede wychodzi na to

jesli dobrze zrozumiałam dopler jest po 30 tyg ciąży...

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    jesli dobrze zrozumiałam dopler jest po 30 tyg ciąży...
    Tak jest.

Fedra lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Tak jest.

jupi jednak nie jestem do końca taka głupia w ciazy :D

Gosiak lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z tym cc i porodem sn może być tak, że będzie zaplanowany np. poród naturalny, a w trakcie porodu okazuje się, że trzeba na gwałt cc i to nas przecież nie czyni gorszymi.
    Każda z nas zna swoje ciało, wie co jest możliwe. A jeśli cc jest konieczne, to przecież nie będziemy dyskutować :)
    To jak urodzimy dziecko nie ma znaczenia - ważne, żeby było zdrowe, żeby nie było żadnych komplikacji i tyle. Każda z nas jest bohaterką, nieważne jak rodzi :)
    Ja nie oceniam wyboru cc, jeśli kobieta mówi, że nie jest w stanie urodzić naturalnie - jej ciało, jej decyzja. Moim zdaniem wymuszanie na kobiecie jakiegoś sposobu rodzenia własnie czyni z niej inkubator, czyli "mamy gdzieś co sobie zaplanowałaś, co chcesz - masz urodzić tak jak mówię, bo inaczej będziesz taka i taka".

Gosiak, ja miałam wszystkie badania w Medicover, więc to 3 pewnie też :)

Lara 82, Fedra, Gosiak, Aagnieszkaa lubią tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie dopplerowskie jest badaniem ultrasonograficznym pozwalającym na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym. Jego działanie opiera się na wychwyceniu zmian długości fal ultradźwiękowych odbijających się od poruszających się elementów krwi. Dzięki badaniu dopplerowskiemu można ocenić ukrwienie poszczególnych struktur płodu oraz zbadać przepływy w małych naczyniach nie widocznych podczas standardowego USG. Metoda ta pozwala na ocenę się m.in. tętnicy macicznej, tętnicy pępowinowej, krążenia mózgowego, płodowego krążenia żylnego, tętnic nerkowych i naczyń trzewnych płodu oraz łożyska i sznura pępowinowego.

Sue, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czym jest badanie USG metodą Dopplera?

Badanie USG metodą Dopplera wykonywane jest zazwyczaj po 26 tygodniu ciąży, aby sprawdzić czy Twojemu dziecku niczego nie brakuje i czy drogi transportu tlenu i składników odżywczych funkcjonują bez zarzutu. Przy tej metodzie mierzony jest przepływ krwi i jej prędkość w naczyniach dziecka i matki. Niektóre badania naukowe potwierdzają znaczenie USG naczyniowego metodą Dopplera jako pomocnego narzędzia w wykrywaniu schorzeń typowych dla ciąży, na przykład gestozy. Badanie to może bowiem pomóc w rozpoznaniu ryzyka już na 2-3 tygodnie przed wystąpieniem objawów choroby bądź zaburzeń. Jest ono zatem uzupełnieniem rutynowych badań krwi, moczu i ciśnienia tętniczego. Bardzo często badanie to wykonuje się przy ciąży wysokiego ryzyka, czyli jeśli kobieta ma więcej niż 35 lat, w przypadku ciąży mnogiej bądź jeśli w przeszłości doszło do poronień lub istnieje ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego.
    Kiedy najlepiej wykonać USG metodą Dopplera?

Najodpowiedniejszy moment na wykonanie badania zależny jest od pytania, na które ma odpowiedzieć wykonana ultrasonografia. Zasadniczo przed 20 tygodniem ciąży nie zachodzi potrzeba przeprowadzania badania. Nierzadko jednak wykonuje się je rutynowo razem z badaniem USG przeprowadzanym między 19 a 21 tygodniem ciąży.

Fedra, asia888 lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, żeby wykonać dopplera trzeba mieć dobre USG, no ale w prywatnych gabinetach najczęściej mają.
    Może miałyście włączonego na chwilkę już dopplera, ja miałam. Pokazuje się taki obraz czerwone i niebieskie miejsca na ekranie.
    Mnie już raz sprawdzała moja gin. ale tylko chwilkę przepływy w pępowinie i w łożysku.

Fedra, asia888 lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i na drugim prenatalnym miałam sprawdzane krążenie maluszka.

Fedra lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara to mnie oświeciła mi na połówkowym w takim razie właczył doplera i pokazywał te kolorki ze jest wszystko ok uff już wiem teraz więcej :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Lara to mnie oświeciła mi na połówkowym w takim razie właczył doplera i pokazywał te kolorki ze jest wszystko ok uff już wiem teraz więcej :)
    Tak, u mnie też były kolorki na połówkowym :)

Fedra lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1030 1031 1032 1033 1034 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ