Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Słoneczna, chodzi Ci o ile dni na przód może lekarz wystawić zwolnienie?
"Zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy może być wystawione na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie chorego lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. Zasadą jest to, że zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania. jeżeli:
• bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
• badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy."
http://www.prawapacjenta.eu/?pId=1919 -
słoneczna 85 no w końcu tak. Zapisałam się i startujemy od 1.12.
Będziemy chodzić bliżej domu, do szpitala w Międzylesiu.
Zajęcia są 2x w tygodniu przez miesiąc.
Powiem Ci newsaDoktorek powiedział mi, że jest szansa że załapie się na poród na nowym oddziale szpitala praskiego. Zupełnie nowy oddział o wysokim standardzie, tylko sale 2 osobowe - każda z łazienką.
Mają go otworzyć na koniec styczniasłoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
czyli jak chce isc od 1 grudnia a to jest poniedzialek to pewnie kaze mi sie zglosci w czw po zwolnienie bo wtedy przyjmuje? ATakasobiejedna a powiedz mi to zwolnienie to sie dostarcza do zusu od razu czy jak? czy do ksegowej? musze dopytac jak to wyglada
-
ash wrote:słoneczna 85 no w końcu tak. Zapisałam się i startujemy od 1.12.
Będziemy chodzić bliżej domu, do szpitala w Międzylesiu.
Zajęcia są 2x w tygodniu przez miesiąc.
Powiem Ci newsaDoktorek powiedział mi, że jest szansa że załapie się na poród na nowym oddziale szpitala praskiego. Zupełnie nowy oddział o wysokim standardzie, tylko sale 2 osobowe - każda z łazienką.
Mają go otworzyć na koniec stycznia
wiesz? jak lezalam na patologii koniec czerca to slyszlaam jak mowili ze za pol roku bedzie oddany nowy oddzial:D tzn po remoncie i po cichu liczylam ze sie zalapie:)
moze razem wyladujemy?
-
Kto wie
Bardzo możliwe
Co do zwolnień, to nie może Ci wystawić w czwartek bo to będzie 5 dni, więc lepiej umów się na wtorek 2.12 i wystawi Ci 1 dzień wstecz.
Ja L4 zawoże do pracy lub wysyłam PP, a księgowa zawozi do ZUSu z resztą papierów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 17:26
-
słoneczna 85 wrote:ash- a ok.
myslalam ze od gina. ciekawe na ile wczesniej moze mi wystawic.
Ash zdecydowalas sie na Szkole rodzenia?
Raczej nie chcą wystawiać z późniejszą datą, bo jakby przyszedł ZUS to byłby problem.
A zwolnienie zanosisz do kadr -
Z tego co ja rozumiem to może wystawić zwolnienie tylko jeden dzień w przód jeśli następny dzień to dzień roboczy, a więcej tylko w przypadku dni świątecznych, więc jak pójdziesz w czwartek to Ci wystawi od piątku, nie dalej. Zwolnienie do księgowej, ona musi wypełnić jeszcze druk zus z-3b i wysłać razem ze zwolnieniem, kolejne już wysyła się bez niczego. Nie musisz iść od 1 grudnia, możesz iść w środku miesiąca i tak za grudzień zaplacisz normalne składki do 10 stycznia.
-
słoneczna 85 wrote:nie mam kadr, mam wlasna dzialanosc;)
kurcze, musze sie jakos dogadac zeby to zalatwic jakos sprawnie
Moim zdaniem musisz to w takiej sytuacji sama załatwić. Mój mąż ma własną działalność i też sam się takimi rzeczami musi zajmować. -
Słoneczna, w dużym skrócie, dopóki zus Ci nie wypłaci zasiłku chorobowego to płacisz składki za mc w którym zaczelas chorować w pełnej wysokości. A nie wypłaci dopóki nie zapłacisz składki za grudzień, czyli od 10 stycznia będą mieli 30 dni na decyzję. Po otrzymaniu zasiłku robi się korektę w której wykazuje się podstawę tylko za dni bez chorobowego i można się zwrócić o rozliczenie konta, czyli zwrot nadpłaty za grudzień. Jak nie zapłacisz za grudzień to Cię wywala z chorobowego i nie dostaniesz nic.
-
Atakasobiejedna wrote:Dziewczyny, wiem że kiedyś temat butelek już się przewijal, ale darmowa przesyłka kusi i myślę czy nie zamówić jakiejś. Wprawdzie zamierzam karmić piersią, ale wiadomo że różnie to bywa. Na początek chyba wystarczy butelka 150 ml? Nie chcę kupować jednego dużego zestawu, bo nie zawsze dana firma podpasuje dziecku, wolałabym mieć 2 różnych firm, bo stacjonarnie strasznie zdzieraja. Myślałam nad tommee tippee i avent albo lovi, a jakie są Wasze typy?
Ja dorwałam butelkę Tommee Tippee w gazecie za 3 euro, kupiłam dwieMyślę, że to wystarczy bo też chcę karmić piersią. Jedną mam na ewentualne ściągane mleko, drugą na herbatki. Mają po 150 ml bodajże, 0+.
A czy ktoś wie cos na temat smoczków NUBY? Warte uwagi? Mają takie wypustki masujące ale ich kształt jest taki skierowany ku podniebieniu a Tommee Tippee czy Avent mają takie proste i nazywają je "smoczkiem o ergonomicznym kształcie, nie psujące zgryzu". Nie wiem, które lepsze i czy to ma aż takie znaczenie.