X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, chodzi Ci o ile dni na przód może lekarz wystawić zwolnienie?

"Zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy może być wystawione na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie chorego lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. Zasadą jest to, że zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania. jeżeli:
    • bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
    • badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy."
    http://www.prawapacjenta.eu/?pId=1919

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz raz wystawił na dzień wstecz...

3jgxskjor2w2ltji.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 no w końcu tak. Zapisałam się i startujemy od 1.12.
    Będziemy chodzić bliżej domu, do szpitala w Międzylesiu.
    Zajęcia są 2x w tygodniu przez miesiąc.

Powiem Ci newsa :) Doktorek powiedział mi, że jest szansa że załapie się na poród na nowym oddziale szpitala praskiego. Zupełnie nowy oddział o wysokim standardzie, tylko sale 2 osobowe - każda z łazienką.
    Mają go otworzyć na koniec stycznia :):):)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jak chce isc od 1 grudnia a to jest poniedzialek to pewnie kaze mi sie zglosci w czw po zwolnienie bo wtedy przyjmuje? ATakasobiejedna a powiedz mi to zwolnienie to sie dostarcza do zusu od razu czy jak? czy do ksegowej? musze dopytac jak to wyglada

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash wrote:
    słoneczna 85 no w końcu tak. Zapisałam się i startujemy od 1.12.
    Będziemy chodzić bliżej domu, do szpitala w Międzylesiu.
    Zajęcia są 2x w tygodniu przez miesiąc.

Powiem Ci newsa :) Doktorek powiedział mi, że jest szansa że załapie się na poród na nowym oddziale szpitala praskiego. Zupełnie nowy oddział o wysokim standardzie, tylko sale 2 osobowe - każda z łazienką.
    Mają go otworzyć na koniec stycznia :):):)

wiesz? jak lezalam na patologii koniec czerca to slyszlaam jak mowili ze za pol roku bedzie oddany nowy oddzial:D tzn po remoncie i po cichu liczylam ze sie zalapie:)

moze razem wyladujemy?:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy tez tak macie? jak chodze to mam wrazenie ze zaraz zgubie brzuch! tak jakos dziwnie.

ja sie wykoncze nerwowo do konca:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto wie :) Bardzo możliwe :)

Co do zwolnień, to nie może Ci wystawić w czwartek bo to będzie 5 dni, więc lepiej umów się na wtorek 2.12 i wystawi Ci 1 dzień wstecz.
    Ja L4 zawoże do pracy lub wysyłam PP, a księgowa zawozi do ZUSu z resztą papierów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 17:26

ug3715nmrb0zdbvc.png

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    ash- a ok.

myslalam ze od gina. ciekawe na ile wczesniej moze mi wystawic.
    Ash zdecydowalas sie na Szkole rodzenia?

Raczej nie chcą wystawiać z późniejszą datą, bo jakby przyszedł ZUS to byłby problem.
    A zwolnienie zanosisz do kadr

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mam kadr, mam wlasna dzialanosc;)

kurcze, musze sie jakos dogadac zeby to zalatwic jakos sprawnie

atdcqtkf2affvuei.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja zbieram się ogarniać do lekarza. Trzymajcie kciuki !!!

słoneczna 85, ash, megg, Lara 82, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

951c9e183b.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia agaaa28

3jgxskjor2w2ltji.png

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja rozumiem to może wystawić zwolnienie tylko jeden dzień w przód jeśli następny dzień to dzień roboczy, a więcej tylko w przypadku dni świątecznych, więc jak pójdziesz w czwartek to Ci wystawi od piątku, nie dalej. Zwolnienie do księgowej, ona musi wypełnić jeszcze druk zus z-3b i wysłać razem ze zwolnieniem, kolejne już wysyła się bez niczego. Nie musisz iść od 1 grudnia, możesz iść w środku miesiąca i tak za grudzień zaplacisz normalne składki do 10 stycznia.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    nie mam kadr, mam wlasna dzialanosc;)

kurcze, musze sie jakos dogadac zeby to zalatwic jakos sprawnie

Moim zdaniem musisz to w takiej sytuacji sama załatwić. Mój mąż ma własną działalność i też sam się takimi rzeczami musi zajmować.

951c9e183b.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale czekaj, jak za grudzien zaplace? przeszlam na wysokie skaldki i mialam zaplacic za wrzesien pazdz i listopad. a od grudnia nie. w grudniu jeszcze zaplace za listopad.
    dobrze mowie??
    tak mi pwoiedziala ksiegowa

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, chyba Cię nie było jak to tlumaczylam AsiaSzw ;) Może to znajdę, bo dużo pisania.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to mam zaplacic 4 razy? bo przeciez jak 31 dni zrobilam przerwy to dopiero od 1 grudnia moge isc na zwolnenie po 90 dniach.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba sie zaraz zalamie!!!!!!!!!!!!

atdcqtkf2affvuei.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem że któraś z Was miała książkę "Język niemowląt" w PDF. Czy mogłabym prosić o wysłanie??

3jgxskjor2w2ltji.png

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, w dużym skrócie, dopóki zus Ci nie wypłaci zasiłku chorobowego to płacisz składki za mc w którym zaczelas chorować w pełnej wysokości. A nie wypłaci dopóki nie zapłacisz składki za grudzień, czyli od 10 stycznia będą mieli 30 dni na decyzję. Po otrzymaniu zasiłku robi się korektę w której wykazuje się podstawę tylko za dni bez chorobowego i można się zwrócić o rozliczenie konta, czyli zwrot nadpłaty za grudzień. Jak nie zapłacisz za grudzień to Cię wywala z chorobowego i nie dostaniesz nic.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Dziewczyny, wiem że kiedyś temat butelek już się przewijal, ale darmowa przesyłka kusi i myślę czy nie zamówić jakiejś. Wprawdzie zamierzam karmić piersią, ale wiadomo że różnie to bywa. Na początek chyba wystarczy butelka 150 ml? Nie chcę kupować jednego dużego zestawu, bo nie zawsze dana firma podpasuje dziecku, wolałabym mieć 2 różnych firm, bo stacjonarnie strasznie zdzieraja. Myślałam nad tommee tippee i avent albo lovi, a jakie są Wasze typy?

Ja dorwałam butelkę Tommee Tippee w gazecie za 3 euro, kupiłam dwie ;-) Myślę, że to wystarczy bo też chcę karmić piersią. Jedną mam na ewentualne ściągane mleko, drugą na herbatki. Mają po 150 ml bodajże, 0+.

A czy ktoś wie cos na temat smoczków NUBY? Warte uwagi? Mają takie wypustki masujące ale ich kształt jest taki skierowany ku podniebieniu a Tommee Tippee czy Avent mają takie proste i nazywają je "smoczkiem o ergonomicznym kształcie, nie psujące zgryzu". Nie wiem, które lepsze i czy to ma aż takie znaczenie.

relgwn15ilhiioyg.png
‹‹ 1193 1194 1195 1196 1197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ