Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosiak wrote:O, no właśnie o to mi chodziło. Nie byłam wcześniej na L4 - i na taką średnią liczyłam, a tu za przeproszeniem kupa... zadzwonię do HR-ówki
Przykro mi jeśli coś zle zrozumialas, staram się tłumaczyć jak mogę, ale to są zawiłe tematy. Generalnie jeśli teraz za dzień chorobowego dostałaś tyle co w październiku, a podstawa została wyliczona z m-cy które wymieniłam to jest wszystko ok i na macierzyńskim będziesz dostawać 80% tego co teraz jeśli zdecydujesz się od razu na rok. -
Mam pytanie do dziewczyn biorących luteinę dowcipnie. Czy też miałyście po jakiś czasie stosowania pieczenie i swędzenie? Nie wiem czy sobie przypadkiem nie podrażniłam tych miejsc.
ratuje się clotrimazolum. a w środę wizyta u mojego ginka więc on tam zajrzy i oceni ale może macie jakieś sposoby na to bo nie ukrywam że jest to wkurzające i dyskomfort jest
-
Atakasobiejedna wrote:Przykro mi jeśli coś zle zrozumialas, staram się tłumaczyć jak mogę, ale to są zawiłe tematy. Generalnie jeśli teraz za dzień chorobowego dostałaś tyle co w październiku, a podstawa została wyliczona z m-cy które wymieniłam to jest wszystko ok i na macierzyńskim będziesz dostawać 80% tego co teraz jeśli zdecydujesz się od razu na rok.
-
przedszkolanka:) wrote:
dziewczyny a jak np.koleżanka podpisała umowę od dzisiaj na nieokreślony czas a jest w ciąży i chce iść na l4 to po jakim czasie może? I po tym przedłużyć jej muszą umowę? Bo u nas spory na forum ..
Zazwyczaj okres wyczekiwania na chorobowe to 30 dni od zatrudnienia, ale są wyjątki opisane tutaj http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to jakie przedłużanie umowy? Może się też spodziewać kontroli z zus. -
cath wrote:Mam pytanie do dziewczyn biorących luteinę dowcipnie. Czy też miałyście po jakiś czasie stosowania pieczenie i swędzenie? Nie wiem czy sobie przypadkiem nie podrażniłam tych miejsc.
ratuje się clotrimazolum. a w środę wizyta u mojego ginka więc on tam zajrzy i oceni ale może macie jakieś sposoby na to bo nie ukrywam że jest to wkurzające i dyskomfort jest
Polecam zrobić sobie badanie ponieważ luteina dowcipna często powoduje grzybice17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Cath ja teraz tak mialam, zdazylo mi wysc niewiadomo co w moczu a dopiero na kolejny dzien poczulam co sie tam na dole dzieje. Biore Gyno-Femidazol 2 tabl dopochwowo wieczorem. Ale generalnie nie lubie tej lutki
Bella to ja nie wiem co ty tam kupujesz. Ja nawet w tym zamowieniu mam termometr za ok 100 i wiaderko za 79 reszta to pierdolu, gacie, podklady, wkladki laktacyjne itp -
dziewczyny a jak np.koleżanka podpisała umowę od dzisiaj na nieokreślony czas a jest w ciąży i chce iść na l4 to po jakim czasie może? I po tym przedłużyć jej muszą umowę? Bo u nas spory na forum ..[/QUOTE]
Agusia, Ona ma na okreslony
od teraz przez 3 mce...
-
Atakasobiejedna wrote:Zazwyczaj okres wyczekiwania na chorobowe to 30 dni od zatrudnienia, ale są wyjątki opisane tutaj http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to jakie przedłużanie umowy? Może się też spodziewać kontroli z zus.
tzn. ma na określony na 3 miesiące a co później? -
Gosiak wrote:No właśnie podstawa nie została wyliczona. W tym problem. Jeśli byłaby wyliczona dostałam sporo więcej.
Podstawa musiała być jakaś wyliczona, bo naliczyly Ci już wypłatę za październik i listopad, a bez tego się nie daPoproś w kadrach żeby Ci wytlumaczyly które miesiące zostały wzięte pod uwagę i jakie kwoty, u Ciebie jeszcze chyba dochodził fakt że pensje były inaczej naliczane, pamiętam ze pisałaś o tych premiach dla mnie dziwnie wypłacanych
Wiec to tez mogło mieć wpływ.
-
przedszkolanka:) wrote:tzn. ma na określony na 3 miesiące a co później?
Jesli nie będzie na koniec tej umowy w min 12 tc to nie muszą jej w ogóle przedłużyć. Jeśli powyżej tego tyg to muszą jej przedłużyć tylko do dnia porodu, potem zus jej będzie płacił macierzyński.
http://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/501993,Przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 15:15
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Atakasobiejedna wrote:Jesli nie będzie wtedy w min 12 tc to nie muszą jej w ogóle przedłużyć. Jeśli powyżej tego tyg to muszą jej przedłużyć tylko do dnia porodu, potem zus jej będzie płacił macierzyński.
http://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/501993,Przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu.html
dziękujęa Ty jesteś kadrową?
bo dużo tu widzę dziewczyną zawsze tłumaczysz
-
przedszkolanka:) wrote:dziękuję
a Ty jesteś kadrową?
bo dużo tu widzę dziewczyną zawsze tłumaczysz
O kadrach wiem tyle co potrzebne do wyliczenia listy płac, kodeks pracy to nie moja działka, pracuje w księgowości.przedszkolanka:), Gosiak, Fedra, megg, słoneczna 85 lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę... czy mogłybyście udostępnić swoją listę rzeczy wyprawkowych? chodzi mi o ilość podkładów, majtek jednorazowych, jakiś środek do pępka? do noska? Chciałabym złożyć zamówienie ale nie do końca mam pewność co zamówić
z góry dziękuję!
-
Marta159753 wrote:Cześć Dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę... czy mogłybyście udostępnić swoją listę rzeczy wyprawkowych? chodzi mi o ilość podkładów, majtek jednorazowych, jakiś środek do pępka? do noska? Chciałabym złożyć zamówienie ale nie do końca mam pewność co zamówić
z góry dziękuję!
Mogę Ci wkleić co mnie na szkole rodzenia polecają mieć:
Warto przygotować wcześniej…
DLA MAMY :
dowód osobisty (lub inny dokument ze zdjęciem i nr PESEL)
karta ciąży,
oryginalny wynik badania grupy krwi z czynnikiem Rh,
karta chip ubezpieczenia NFZ ,
wygodną koszulę bawełnianą, najlepiej rozpinaną na piersiach (do karmienia dziecka), szlafrok, kapcie (klapki pod prysznic),
kosmetyki i ręcznik kąpielowy (czystość i uroda są zawsze ważne)
podpaski poporodowe, największy rozmiar- paczka
podkłady jednorazowe na łóżko(90/60 cm) 2-3szt
ręcznik jednorazowy, papier toaletowy
jednorazowe majtki z siateczki
DLA MALUSZKA:
pampersy 10-20 szt
chusteczki nawilżane do pielęgnacji ciała
pieluszki tetrowe – 2szt
komplet ubranek na dzień wypisu ze szpitala, kocyk do okrycia
NA PORODÓWKĘ WARTO ZABRAĆ:
wodę mineralną niegazowaną, w małych butelkach
landrynki, czekoladę (coś dodającego energii)
ciepłe skarpety
pomadkę nawilżającą, gumkę do włosów
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
czyste zmienne ubranie – szatnia przy Izbie Przyjęć
wygodne, czyste obuwie
przekąski, napój
Dodatkowo:
jeśli lubicie i macie ochotę słuchać muzyki – sprzęt do jej odtwarzania
pachnące świeczki, kadzidełka- aromaterapia sprzyja relaksacji podczas porodu
olejki do kąpieli (np.lawenda), oliwkę do masażu
aparat fotograficzny lub kamerę
Możecie dzidziusia ubierać we własne ubranka na oddziale.
Panie chętnie korzystają z jednorazowych majtek, łagodnego płynu do higieny intymnej, większość woli mieć własny kubek, sztućce. Dla mężów czasem przyda się kawa, można ją kupić w automacie lub zaparzyć na miejscu, na Sali Porodowej. Jeśli czegoś nie będziesz mogła mieć lub zapomnisz to bez obawy, otrzymasz od nas to, co będzie niezbędne.
Do pępka polecają Octenisept, do nosa albo sól fizjologiczna albo sól morska.