X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    O, no właśnie o to mi chodziło. Nie byłam wcześniej na L4 - i na taką średnią liczyłam, a tu za przeproszeniem kupa... zadzwonię do HR-ówki :P

Przykro mi jeśli coś zle zrozumialas, staram się tłumaczyć jak mogę, ale to są zawiłe tematy. Generalnie jeśli teraz za dzień chorobowego dostałaś tyle co w październiku, a podstawa została wyliczona z m-cy które wymieniłam to jest wszystko ok i na macierzyńskim będziesz dostawać 80% tego co teraz jeśli zdecydujesz się od razu na rok.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny czemu mi wychodz 1200 a wam 400 :( noz kurcze :(

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też dobrze,że na raty, bo by mnie teraz mąż pogonił z rachunkiem :P

Fedra no ja wiem, leniuchowanie uzależnia i sprawia że już w ogóle nic się nie chce :P

Fedra lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn biorących luteinę dowcipnie. Czy też miałyście po jakiś czasie stosowania pieczenie i swędzenie? Nie wiem czy sobie przypadkiem nie podrażniłam tych miejsc. :/ ratuje się clotrimazolum. a w środę wizyta u mojego ginka więc on tam zajrzy i oceni ale może macie jakieś sposoby na to bo nie ukrywam że jest to wkurzające i dyskomfort jest :/

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Kurcze dziewczyny czemu mi wychodz 1200 a wam 400 :( noz kurcze :(

hehe, a może za długa lista? :P

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Przykro mi jeśli coś zle zrozumialas, staram się tłumaczyć jak mogę, ale to są zawiłe tematy. Generalnie jeśli teraz za dzień chorobowego dostałaś tyle co w październiku, a podstawa została wyliczona z m-cy które wymieniłam to jest wszystko ok i na macierzyńskim będziesz dostawać 80% tego co teraz jeśli zdecydujesz się od razu na rok.
    No właśnie podstawa nie została wyliczona. W tym problem. Jeśli byłaby wyliczona dostałam sporo więcej.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idę sobie uciąć drzemkę, może w końcu zasnę!

Ja tego L4 nie ogarniam, mam mniej niż średnia zarobków z ostatnich 12 m-cy, ale nie chce mi się z tym szarpać;P Wystarczy mi, że non stop mnie ZUS sprawdza, bo ciąża to nie choroba :D

relg9vvjrtqik460.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:

dziewczyny a jak np.koleżanka podpisała umowę od dzisiaj na nieokreślony czas a jest w ciąży i chce iść na l4 to po jakim czasie może? I po tym przedłużyć jej muszą umowę? Bo u nas spory na forum ..

Zazwyczaj okres wyczekiwania na chorobowe to 30 dni od zatrudnienia, ale są wyjątki opisane tutaj http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
    Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to jakie przedłużanie umowy? Może się też spodziewać kontroli z zus.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn biorących luteinę dowcipnie. Czy też miałyście po jakiś czasie stosowania pieczenie i swędzenie? Nie wiem czy sobie przypadkiem nie podrażniłam tych miejsc. :/ ratuje się clotrimazolum. a w środę wizyta u mojego ginka więc on tam zajrzy i oceni ale może macie jakieś sposoby na to bo nie ukrywam że jest to wkurzające i dyskomfort jest :/

Polecam zrobić sobie badanie ponieważ luteina dowcipna często powoduje grzybice :/

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath ja teraz tak mialam, zdazylo mi wysc niewiadomo co w moczu a dopiero na kolejny dzien poczulam co sie tam na dole dzieje. Biore Gyno-Femidazol 2 tabl dopochwowo wieczorem. Ale generalnie nie lubie tej lutki :(

Bella to ja nie wiem co ty tam kupujesz. Ja nawet w tym zamowieniu mam termometr za ok 100 i wiaderko za 79 reszta to pierdolu, gacie, podklady, wkladki laktacyjne itp

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Rudasek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś

dziewczyny a jak np.koleżanka podpisała umowę od dzisiaj na nieokreślony czas a jest w ciąży i chce iść na l4 to po jakim czasie może? I po tym przedłużyć jej muszą umowę? Bo u nas spory na forum ..[/QUOTE]

Agusia, Ona ma na okreslony :)
    od teraz przez 3 mce...

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja luteiny tez nienawidzę!!! pójdę do ginak w środę to się dowiem co i jak :/ Masakra!!! Jak nie urok to sraczka! :/

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Zazwyczaj okres wyczekiwania na chorobowe to 30 dni od zatrudnienia, ale są wyjątki opisane tutaj http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
    Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to jakie przedłużanie umowy? Może się też spodziewać kontroli z zus.

tzn. ma na określony na 3 miesiące a co później?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    No właśnie podstawa nie została wyliczona. W tym problem. Jeśli byłaby wyliczona dostałam sporo więcej.

Podstawa musiała być jakaś wyliczona, bo naliczyly Ci już wypłatę za październik i listopad, a bez tego się nie da ;) Poproś w kadrach żeby Ci wytlumaczyly które miesiące zostały wzięte pod uwagę i jakie kwoty, u Ciebie jeszcze chyba dochodził fakt że pensje były inaczej naliczane, pamiętam ze pisałaś o tych premiach dla mnie dziwnie wypłacanych ;) Wiec to tez mogło mieć wpływ.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Laurka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze jak ja sie ciesze, ze nie mam z ZUSem do czynienia!

przedszkolanka:), Fedra lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 1 grudnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tzn. ma na określony na 3 miesiące a co później?

Jesli nie będzie na koniec tej umowy w min 12 tc to nie muszą jej w ogóle przedłużyć. Jeśli powyżej tego tyg to muszą jej przedłużyć tylko do dnia porodu, potem zus jej będzie płacił macierzyński.
    http://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/501993,Przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 15:15

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Jesli nie będzie wtedy w min 12 tc to nie muszą jej w ogóle przedłużyć. Jeśli powyżej tego tyg to muszą jej przedłużyć tylko do dnia porodu, potem zus jej będzie płacił macierzyński.
    http://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/501993,Przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu.html

dziękuję :) a Ty jesteś kadrową? :) bo dużo tu widzę dziewczyną zawsze tłumaczysz :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję :) a Ty jesteś kadrową? :) bo dużo tu widzę dziewczyną zawsze tłumaczysz :)

O kadrach wiem tyle co potrzebne do wyliczenia listy płac, kodeks pracy to nie moja działka, pracuje w księgowości.

przedszkolanka:), Gosiak, Fedra, megg, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Marta159753 Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę... czy mogłybyście udostępnić swoją listę rzeczy wyprawkowych? chodzi mi o ilość podkładów, majtek jednorazowych, jakiś środek do pępka? do noska? Chciałabym złożyć zamówienie ale nie do końca mam pewność co zamówić :) z góry dziękuję! :)

ex2bp07wqbuoq473.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta159753 wrote:
    Cześć Dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę... czy mogłybyście udostępnić swoją listę rzeczy wyprawkowych? chodzi mi o ilość podkładów, majtek jednorazowych, jakiś środek do pępka? do noska? Chciałabym złożyć zamówienie ale nie do końca mam pewność co zamówić :) z góry dziękuję! :)

Mogę Ci wkleić co mnie na szkole rodzenia polecają mieć:

Warto przygotować wcześniej…

DLA MAMY :

dowód osobisty (lub inny dokument ze zdjęciem i nr PESEL)
    karta ciąży,
    oryginalny wynik badania grupy krwi z czynnikiem Rh,
    karta chip ubezpieczenia NFZ ,

wygodną koszulę bawełnianą, najlepiej rozpinaną na piersiach (do karmienia dziecka), szlafrok, kapcie (klapki pod prysznic),
    kosmetyki i ręcznik kąpielowy (czystość i uroda są zawsze ważne)
    podpaski poporodowe, największy rozmiar- paczka
    podkłady jednorazowe na łóżko(90/60 cm) 2-3szt
    ręcznik jednorazowy, papier toaletowy
    jednorazowe majtki z siateczki

DLA MALUSZKA:

pampersy 10-20 szt
    chusteczki nawilżane do pielęgnacji ciała
    pieluszki tetrowe – 2szt
    komplet ubranek na dzień wypisu ze szpitala, kocyk do okrycia

NA PORODÓWKĘ WARTO ZABRAĆ:

wodę mineralną niegazowaną, w małych butelkach
    landrynki, czekoladę (coś dodającego energii)
    ciepłe skarpety
    pomadkę nawilżającą, gumkę do włosów

DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:

czyste zmienne ubranie – szatnia przy Izbie Przyjęć
    wygodne, czyste obuwie
    przekąski, napój

Dodatkowo:

jeśli lubicie i macie ochotę słuchać muzyki – sprzęt do jej odtwarzania
    pachnące świeczki, kadzidełka- aromaterapia sprzyja relaksacji podczas porodu
    olejki do kąpieli (np.lawenda), oliwkę do masażu
    aparat fotograficzny lub kamerę
    Możecie dzidziusia ubierać we własne ubranka na oddziale.

Panie chętnie korzystają z jednorazowych majtek, łagodnego płynu do higieny intymnej, większość woli mieć własny kubek, sztućce. Dla mężów czasem przyda się kawa, można ją kupić w automacie lub zaparzyć na miejscu, na Sali Porodowej. Jeśli czegoś nie będziesz mogła mieć lub zapomnisz to bez obawy, otrzymasz od nas to, co będzie niezbędne.

Do pępka polecają Octenisept, do nosa albo sól fizjologiczna albo sól morska.

dqpro7esxqkrk97e.png
‹‹ 1368 1369 1370 1371 1372 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ