WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba zartujecie? Ja pojutrze bede miala skonczonych 29. tyg. To znaczy, ze za tydzien wejde w 8. miesiac?? Toz to szalenstwo!

Zgadzam sie z AsiaSzw. Pod warunkiem, ze nie pijecie tych farb i nie spozywacie kosmetykow, to nie trzeba zamieniac tego, czego uzywalyscie przed ciaza na nowe o zupelnie innym skladzie. Ja dla wlasnego komfortu zakladam maske u fryzjera, zeby nie wdychac oparow i juz.
    Od ostatniego farbowania pojawil mi sie juz 1 cm odrost i chetnie bym zrobila kolor przed Bozym Narodzeniem, ale ze wzgledu na budzet pewnie bede musiala wytrzymac do stycznia.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra to dobrego masz meza :) moj plywa wiec wszystko na mojej glowie i cale szczescie jest internet a poza tym nie mam ciazy zagrozonej wiec biegam i zalatwiam jeszcze wszystko :) ten tydzien mam urwanie glowy :) przychodza mebelki zamowie materac i zloze zamowienie z apteki, i biegam po cala reszte ktora mi zostanie a wiec wanienka kocyk czapeczki rozki i wszystko co mi do szpitala potrzebne :)

Fedra lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, ale zasiłek chorobowy jest placony od tej samej podstawy co wynagrodzenie chorobowe, czyli pierwsze 33 dni, nie wylicza się podstawy na nowo... Powinnaś teraz dostać za dzień chorobowego tyle samo co za dzień chorobowego w październiku.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też sie zgadzam z AsiaSzw ;)

AsiaSzw lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Gosiak, ale zasiłek chorobowy jest placony od tej samej podstawy co wynagrodzenie chorobowe, czyli pierwsze 33 dni, nie wylicza się podstawy na nowo... Powinnaś teraz dostać za dzień chorobowego tyle samo co za dzień chorobowego w październiku.
    Hm, to ja w takim razie tego kompletnie nie zrozumiałam. Od kiedy się w takim razie wylicza podstawę na nowo? Dopiero po urodzeniu dziecka?
    Bo ja myślałam, że już na L4 właśnie po 33 dniach. Tak tu zresztą dziewczyny pisały niektóre, że siedzą na L4 i jeszcze więcej kasy dostają niż gdyby chodziły do pracy.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella ja mam 2 duze kocyki poofi jeden polarowy a drugi z wypelnieniem. I jeszcze jeden maly cienki z Kapp Ahl. Te poofi sa obledne, moja znajoma ma dla synka juz rok zaraz bedzie nic sie z nimi nie dzieje. Ja kolderki miec nie bede do roczku wiec ten gruby kocyk bedzie w sam raz, na cieplejsze dni ten cienszy. Zawsze na podloge rzucisz i malego polozysz.

ATAKASOBIEJEDNA dzieki za liste.

Gosia za pierwsze 33 dni placi pracodawca a nie zus, dopiero kolejna bedzie od zusu.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella mój świruje od samego początku przezywał każde plamienia i krwawienia a ostatnio nie najlepiej się czułam do tego skurcze i twardnienie brzucha i jeszcze ostatni brak ruchów Młodej...
    On mocno przeżył stratę Nasza z zeszłego roku dlatego teraz tak chucha i dmucha na Nas ale cieszę się bo wiem przynajmniej ze o Nas myśli i ze mu na Nas zależy :)

Dziewczyny powodzenia na wizytach :)

Ja w końcu muszę wstać i zrobić zupkę...

Penelope lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Gosia za pierwsze 33 dni placi pracodawca a nie zus, dopiero kolejna bedzie od zusu.
    Tak, ale ja już jestem na L4 od 53 dni... więc za 20 dni listopadowych powinnam mieć wyliczoną średnią czy nie?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelciu u mnie dzisiaj belly pokazało 8 miesiąc, 31 tydz. rozpoczęty.

Zaraz biorę się za prasowanie dzidziusiowych ubranek. Pierwsza tura wyprana i wysuszona. W tym tyg. zrobię jeszcze jedną z białymi rzeczami.

Zamówiłam łóżeczko, będzie do odbioru w sklepie w ten piątek, jest szansa, że mąż złoży je w sobotę i już będzie sobie dumnie stało :) Zamówiłam łóżeczko z funkcją bujania, białe.

Fedra, angelcia lubią tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra dzięki za aktualne info dotyczące szpitala na Kopernika. Też będę tam rodzić. Rodziłam tam 4 lata temu, ale to wieki temu :)

Ja termometr mam zwykły elektroniczny z giętką końcówką, przy dziecku malutkim się sprawdził i mierzyłam normalnie pod pachą (przytrzymałam delikatnie rączkę :)

Jak dla mnie ubranka w pierwszym miesiącu (czy dwóch pierwszych) tylko najdelikatniejsze, nieuwierające, takie maleństwo, ja bym nie mogła zakładać sukienek, dżinsików itp. :)

Fedra lubi tę wiadomość

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Hm, to ja w takim razie tego kompletnie nie zrozumiałam. Od kiedy się w takim razie wylicza podstawę na nowo? Dopiero po urodzeniu dziecka?
    Bo ja myślałam, że już na L4 właśnie po 33 dniach. Tak tu zresztą dziewczyny pisały niektóre, że siedzą na L4 i jeszcze więcej kasy dostają niż gdyby chodziły do pracy.

Podstawę wylicza się na nowo w przypadku gdy masz przerwę między zwolnieniami czy macierzyńskim więcej 3 miesiące, przy zmianie typu zasiłku podstawa nie jest przeliczana jeśli między nimi nie ma takiej przerwy. Dziewczyny mogły dostać więcej jeśli weszły im do podstawy jakieś premie czy dodatki z ostatnich 12 mies, a poza tym od zasiłku nie są potracane składki społeczne, tylko od podstawy no i z zaokraglen może wyjść trochę więcej.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia hmm a moze zadzwon do zusu, teraz masz infolinie tam i jak polaczysz sie z zasilkami to pani uprzejmie wszystko ci wytlumaczy i odpowie na kazde pytanie. Moze chyba nawet wejsc na twoje konto.

Ja dopiero sie kapnelam ze to co u mnie na pue zus sie wyswietla do wyplaty to kwota brutto i niestety jeszcze mi podatek chyba od tego zabrali zlamasy prawie 1400 zł :/

Moj koszyk w aptece gemini juz ponad 300 ....

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Podstawę wylicza się na nowo w przypadku gdy masz przerwę między zwolnieniami czy macierzyńskim więcej 3 miesiące, przy zmianie typu zasiłku podstawa nie jest przeliczana jeśli między nimi nie ma takiej przerwy. Dziewczyny mogły dostać więcej jeśli weszły im do podstawy jakieś premie czy dodatki z ostatnich 12 mies, a poza tym od zasiłku nie są potracane składki społeczne, tylko od podstawy no i z zaokraglen może wyjść trochę więcej.
    Czekaj czekaj... ale ja jeszcze nigdy nie miałam żadnej podstawy wyliczanej - byłam przekonana, że ZUS musi mi ją wyliczyć. Tak cały czas wszystkie pisałyśmy, że ZUS wylicza średnią z ostatnich 12 miesięcy. I cały czas jak się zastanawiałam od kiedy iść na L4, bo mam jeszcze premię dostać w grudniu, to mi mówiłaś, że ta grudniowa mi się nie wliczy, ale te poprzednie tak... to jest dla mnie za skomplikowane chyba ;)
    Napiszę PW.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak poza tym u Ciebie zus niczego nie wylicza, bo firma jest płatnikiem zasiłków jeśli zatrudnia więcej niż 20 osób, więc pytaj w kadrach jak masz wątpliwości. Jeśli nie byłaś w tym roku na l4, a dokładniej 3 mies przed pazdziernikiem 2014 to Twoja średnia z ostatnich 12 mies powinna być wyliczona za miesiące od października 2013 do września 2014 dla wszystkich l4 i macierzynskiego.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra juz jestes w zasadzie w 8 mscu wiec juz teraz z gorki bedzie :)
    Asia ja wlasnie jeszcze patrzylam na kocyki naf naf minky, ale sa drozsze duzo od tych poofi, pytanie czy warto? Mysle ze z 1 kocyk kupie a tak to inwestujemy w kolderke :) do wozka mam posciel bo dostalam w gratisie :)

Fedra lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra dobrze, że mąż dba o Ciebie i się martwi :) my zawsze wiemy,że damy radę , a bo to nie jest ciężkie, a bo to, bo tamto a jednak niech ktoś ma na nas oko :)
    mój też często pyta o małą, ja to uwielbiam bo wiem,że dorósł do tego wszystkiego :) więc się nie denerwuj tylko korzystaj z leniuchowania ;)

dziewczyny a jak np.koleżanka podpisała umowę od dzisiaj na nieokreślony czas a jest w ciąży i chce iść na l4 to po jakim czasie może? I po tym przedłużyć jej muszą umowę? Bo u nas spory na forum ..

Fedra lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj koszyk w aptece gemini to 1200 :/
    Ale tam mam w sumie niemal wszystko ( w tym kremy na tozstepy dla mnie) masci butelke pieluchy, doslownie wszystko z chemi i artykulow takich...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Gosiak poza tym u Ciebie zus niczego nie wylicza, bo firma jest płatnikiem zasiłków jeśli zatrudnia więcej niż 20 osób, więc pytaj w kadrach jak masz wątpliwości. Jeśli nie byłaś w tym roku na l4, a dokładniej 3 mies przed pazdziernikiem 2014 to Twoja średnia z ostatnich 12 mies powinna być wyliczona za miesiące od października 2013 do września 2014 dla wszystkich l4 i macierzynskiego.
    O, no właśnie o to mi chodziło. Nie byłam wcześniej na L4 - i na taką średnią liczyłam, a tu za przeproszeniem kupa... zadzwonię do HR-ówki :P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówinie poszło 371 zł.

Atakasobiejedna, megg lubią tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko ja się nie denerwuje tylko już jestem tak rozleniwioną ze szok nawet jak głodna jestem to mi się gotować niechęć ;)

No tak już 8 miesiąc ale ten czas zleciał choć przez cały czas miałam wrażenie ze się wlecze a tu 51 dni do porodu :D

O matko co Wy w tej aptece kupujecie ze tyle Was to wynosi...
    Ja się cieszę teraz ze kupowałam na raty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 14:46

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
‹‹ 1367 1368 1369 1370 1371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ