Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
No to babka rzeczywiście głupia. Skoro jej mówiłaś to po co ona Cię tak wymęczyła, ależ ta służba zdrowia jest kiepska niestety w wielu przypadkach, a do konfliktu to rzeczywiście dobrze że teraz sobie z tym radząMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Cynamonek30 wrote:==========================================================================================
hej
ja chodze prywatnie- zawsze sie pyta czy jestem ubezpieczona i wtedy na "Ryczałt" płace 3.30 za opkowanie
ale jak nie miałam ubezpieczenia to placiłam 100 % i zapłaciłam 28 zł za op.
Polecam zmienic apteke, bo to jakas masakra 55 zł wiem,że Dupek jest bardzo drogi i kosztuje cos około 40 zł,
Także nie przepłacaj zmień Apteke
Pozdrawiam -
bella84 wrote:Mam nadzieje ze to dziecku nie zaszkodzilo w zaden sposob
bella84 lubi tę wiadomość
-
Bombelku ktos Cie oszukal ja za dopochwowa tez placilam 4 zl gdzie recepte wystawial mi lekarz prywatnie w klinice nieplodnosci, i wcale nic nie wiedzial czy mam ubezpieczenie czy tez nie.... Mimo to refundacja byla, potem mialam podjezykowa ta byla chyba po ok 9 zl czy cos a teraz duphaston testuje to on juz kosztuje slono...
-
bella84 wrote:Bombelku ktos Cie oszukal ja za dopochwowa tez placilam 4 zl gdzie recepte wystawial mi lekarz prywatnie w klinice nieplodnosci, i wcale nic nie wiedzial czy mam ubezpieczenie czy tez nie.... Mimo to refundacja byla, potem mialam podjezykowa ta byla chyba po ok 9 zl czy cos a teraz duphaston testuje to on juz kosztuje slono...
-
To nie zależy tylko od tego czy my jestesmy ubezpieczone, ale czy lekarz ma podpisana umowe z NFZ na wypisywanie recept refundowanych
"Pacjent posiadający prawo do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ma także prawo do refundowanych leków, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych wydawanych na podstawie recepty.
Receptę na leki refundowane może wystawić każdy lekarz, lekarz dentysta, felczer będący lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego lub lekarz, lekarz dentysta posiadający uprawnienia do wykonywania zawodu, z którym NFZ zawarł umowę upoważniającą do wystawienia recept refundowanych."
Źródło: http://www.nfz-lodz.pl/index.php/dlapacjentow/jak-sie-leczyc/1455-recepty-i-leki -
Hej mamuśki,
ja się pożalę, złapało mnie zapalenie gardła wczoraj miałam gorączkę. Dziś jest lepiej, chociaż gardło dalej boli Leczę się herbatą z miodem, cytryną i malinami. Do lekarza na razie nie idę, pokuruję się domowymi specyfikami...
W piątek mam wizytę u gina, to się zapytam, czym się można leczyć w takim przypadku...
Co do luteiny dopochwowej, to gin mi przepisuje pełnopłatną i płacę 34 zł, a w szpitalu dostałam receptę refundowaną i kosztowała 3,3 zł.. -
Atakasobiejedna wrote:To nie zależy tylko od tego czy my jestesmy ubezpieczone, ale czy lekarz ma podpisana umowe z NFZ na wypisywanie recept refundowanych
oczywiście zdarzają się lekarze z duszą, z misją... oddani pacjentowi, cierpliwi, spokojni i dużym szacunkiem i chcący przede wszystkim pomóc a nie szkodzić....
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
a tak w ogóle to witam:) wczoraj u nas bokiem przeszła burza, popadało wieczorem, w końcu mi się podobał mecz piłki nożnej bo gol za golem:))
GAGATKA polecam płukanie szałwią, wodą z solą (jeśli dasz radę bo dla mnie nie do przejścia), psikadła dla dzieci (tantum verde np) mój gin z 1 ciąży zawsze powtarzał, że jeśli jest coś dla dzieci poniżej 3 roku życia to i dla ciężarnych...
teraz żalę się ja... to zapalenie co się do mnie przypałętało to jest jakieś paskudne.... od 2dni przy podcieraniu sie mam śluz z nitkami krwi (nie najświeższej), nie przy każdym - z reguły po nocy czy dłuższym nie byciu w toalecie... wkładka czyta, nic na zewnątrz, no i ten rozciągliwy śluz myślę, że od tego... na pewno to jest z przedsionka pochwy lub pochwy - szyjka czysta... na dodatek mojego M też "swędzą jajka" jak to ujął... czuję, że jakiś grzybek się przypałętał nam.... na szczęście jutro do gina,wczoraj zaaplikowałam sobie invag (probiotyk) no ale poprawy oczywiście po razie nie ma... z dwojga złego wolę grzybka niż bakterie - bezpieczniejsze dla dziecka.... aj ciągle coś....
Gosiak wrote:Dzień Dobry
Mam już adapter do pasów, co mnie zdziwiło - na opakowaniu jest napisane, żeby używać od 2 miesiąca. Nie ma na co czekać.
Miłego dnia dziewczyny i dobrego samopoczucia!
ile teraz taki adapter kosztuje?? za czasów mojej pierwszej ciąży (ponad 6 lat temu) to był spory wydatek rzędu 300-400zł
Dora, masz racje co do tych lekarzy przyjmujacych prywatnie, to jest tylko ich dobra wola. Moj gin od pierwszej wizyty przepisywal mi lutke dopochwowa z refundacja, mimo ze chodze prywatnie. Mam ZIP, czyli ten system gdzie sprawdzam ile pieniedzy wydał na mnie NFZ na wizyty, leki, itd. i jak ostatnio sie zalogowalam to wyszlo ze na ta luteine wydali na mnie 300 zł i bardzo dobrze, w koncu cos z tego mam
Co jeszcze mialam pisac... Na gardło można psikać Uniben (to samo co Tantum Verde, a duzo tanszy) i ssac Propolki.
Na infekcje mi gin przepisal globulki na recepte Gynpxin, w opakowaniu jest jedna globulka ktora dziala kilka dni. To mam tak profilaktycznie w domu jakby mnie cos swedzialo przy braniu lutki dopochwowej, ale juz jej nie musze brac.
Bez recepty polecam Lacibios Femina Żel, zakwasza Ph i na pewno daje przynajmniej chwilowa ulga, mozna stosowac w ciazy i przy karmieniu piersia. No i moj gin mi zalecal probiotyk Trivagin doustny, fakt ze kosztuje 30 zł, ale porownywalam sklad z innymi i ma najwiecej tych dobrych bakterii -
ATAKASOBIEJA wiesz co mam invag dopochwowy - gdzies tam wyczytałam, że to polski lek, na Polkach badany i testowany, ma 3 szczepy tych dobrych bakterii, których nam najczęściej brakuje... i można też w ciąży i przy karmieniu - a do tego też jest drui provag - tabletki i maść ale tego nie kupowąłam....
martwię się tylko czy ta infekcja nie zaszkodzi maluchowi... jakby nie było zobaczyć krew na papierze to serce staje.... ale czuję na bank, że to "na szczęście" nie jest od ciąży, że tak to ujmę... no nic do jutra trzeba się wstrzymać...
a powiem Wam, że nie wiem czy faktów nie wyprzedzam ale też ktoś pisał *chyba Ty ATAKASOBIEJA ), że w h&mie są przeceny i będąc ostatnio też kupiłam sobie dżinsy ciążowe za 60zł! i przepiękną bluzę ciążową za 40zł.... a wczoraj w biedrze legginsy ciążowe za 11,99 (przecena z tych "ostatnie sztuki")... upchałam głęboko do szafy żeby losu nie kusić i też z tego powodu wymyśliłam, że metek nie odrywam i jak coś to sprzedam na allegro...
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif