X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No sa super. Ja juz dawno sobie upatrzylam wlasnie w mama i ja ale niewiedzialam ze to to samo. Ja tez mam zawsze problem. Pomimo ze nie mialam bardzo duzego rozmiaru ciezko mi bylo dobrac stanik aby naprawde ladnie lezal wiec nie wydawalam duzo mniej.

A nie jest za wczesnie na staniki do karmienia? Slyszalam ze z 2 tyg przed powinno sie kupic???

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    No sa super. Ja juz dawno sobie upatrzylam wlasnie w mama i ja ale niewiedzialam ze to to samo. Ja tez mam zawsze problem. Pomimo ze nie mialam bardzo duzego rozmiaru ciezko mi bylo dobrac stanik aby naprawde ladnie lezal wiec nie wydawalam duzo mniej.

A nie jest za wczesnie na staniki do karmienia? Slyszalam ze z 2 tyg przed powinno sie kupic???
    No nie wiem właśnie.... Ja mam nadzieje, ze już za bardzo mi cycki nie urosną, na razie chciałam jeden. Najwyżej potem dokupię większe - o ile będzie taka numeracja :/
    Podejrzewam, ze pózniej mi sie już nie będzie chciało jeździć i przymierzać ;) jeden chce mieć chociaż do szpitala. Z tego co widziałam, to sporo dziewczyn już pozamawialo.
    Edit:
    KIEDY KUPIĆ STANIK DO KARMIENIA?
    Kiedy kupować stanik do karmienia? Przed porodem, ale nie wcześniej niż na przełomie 8. i 9. miesiąca – w czasie ciąży biust może urosnąć i stanik stanie się za mały w miseczkach.
    Jeśli dotąd nosiłaś 65F, powinnaś się rozejrzeć za 65FF lub 65G – zwiększasz tylko rozmiar miseczki, a nie obwód, bo przecież nie utyłaś, tylko biust urósł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 06:48

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo tez spac nie możecie? :)

Ja mam wizytę u ginka na 8:40 ustawilam sobie budzik na 7:20 aby na spokojnie sie wyszykować, zjeść śniadanko i dojechać. No ale moje kotki miały ochotę na mizianko o 6:30 :D

megg lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, to kciuki trzymam!

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath kciukasy!!! Aby dzis żaden buc nie stanal na Twojej drodze :-)

Gosia ja tez zastanawiam sie czy jeden wystarczy do szpitala :-/ jak mlodego urodzilam to mialam taki mlekotok ze wszystko bylo zalane po nocy, zadne wkladki laktacyjne nie dawaly rady :-( nie wyobrazam sobie tego teraz tez przechodzic i z jednym stanikiem :-/ a jak bede miala 2 to nawet w kibelku przepiore i szybko wyschnie. Ja bede 5 dni w szpitalu to mnie troche martwi

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, jeszcze odnośnie laktatorów i KP, to mi się przypomniało - czytałam w kilku publikacjach, ale i teraz w książce, że jak zaczniemy ściągać i karmić butelką swoim mlekiem, to dziecko musi całkowicie inaczej ułożyć usta i język, żeby pić z piersi i żeby pić z butelki - choćby miało najlepszy, najbardziej ergonomiczny podobny do sutka smoczek. I najlepiej w czasie nauki piersi nie podawać butelki - przystawiać co chwilę pierś i próbować.
    Tak samo jak się poda smoczek - uspokajacz, to dziecko może później nie chcieć piersi. To są zupełnie dwie różne techniki i smoczek jest łatwiejszy. Mogę nawet to znaleźć i wkleić tutaj jeśli chcecie.

Wiadomo, że nie każda mama ma taką możliwość, ale ja nie planuję przez pierwsze kilka miesięcy jakichś dłuższych wyjść bez malutkiej i chciałabym się trzymać tego, żeby nie dokarmiać z butelki. Dlatego też na chwilę obecną nie chcę laktatora. Ale być może życie zweryfikuje mój zamiar ;)

cath, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Cath kciukasy!!! Aby dzis żaden buc nie stanal na Twojej drodze :-)

Gosia ja tez zastanawiam sie czy jeden wystarczy do szpitala :-/ jak mlodego urodzilam to mialam taki mlekotok ze wszystko bylo zalane po nocy, zadne wkladki laktacyjne nie dawaly rady :-( nie wyobrazam sobie tego teraz tez przechodzic i z jednym stanikiem :-/ a jak bede miala 2 to nawet w kibelku przepiore i szybko wyschnie. Ja bede 5 dni w szpitalu to mnie troche martwi
    No to widzisz. Dobrze, że mówisz. Ja sobie dzisiaj poprzymierzam, kupię jeden. A w styczniu najwyżej zamówię on-line, bo będę już znała modele, które dobrze leżą. Znam też już teoretycznie rozmiar - według tego poradnika muszę mieć 80H (straszne!) i pewnie nie będę mogła sobie przebierać w modelach :(

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu ja tez nie planiuje. Laktator zakupilam po to aby rozkrecic laktacje. Ja sie zaczyna to miedzy karmieniami zciagasz pokarm co 3 h wpierw 10 min kokejny raz 7 minut i kokejny 4 minuty. To pobudza laktacje. Do tego bez laktatora mozna sie wsciec przy nawale. A jest on zawsze. Taka reakcja organizmu. A to co zrobisz z tym oddciagnietym pokarmem to juz powiedzmy twoja sprawa. Ja kupilam woreczki do mrozenia i w razie awarii ( a zdazaja sie ) zawsze jest na stanie moj pokarm nie trzeba leciec na szybkiego do apteki. Mysle ze laktator gwarantuje nam spokoj ze cokolwiek by sie dzialo wybrniemy z ooresji. Ja bardzo zle wspominam odciaganie reczne przy nawale :-( dopiero potem dostalam laktators. Tylka nie urwal dlatego teraz wolalam zainwestowac w lepszy.

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Gosia to jest dobry pomysl dobrac rozmiar w sklepie i zamowic na allegro!!! Moze i ja zawitam dzis do mama i ja kto wieeee bede w Alfie okulary robic to mam niedaleko i oare rzeczy do kupienia jeszcze.

Musze majty dokupic do szpitala, podklady i cos jeszcze. Echhh

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej widzę że nie tylko ja już wstałam, mój buszunek już się rozkopuje w brzuszku, przeciaga, rozciaga także o zasnieciu mowy nie ma ;)

Cath mocno trzymam kciuki!! I nie daj się tam tym doktorką, jak coś to odrazu wal hehe ;)

I koniecznie daj znać ;)

Gosiak Ty 50 dni do porodu, i ja teraz zerknelam i tylko 46 !! Czas mnie przeraża!!

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś czuję, że przenoszę - urodzę tak koło 15.02 - nie wiem czemu.
    Kilka moich znajomych w moim wieku jak rodziły pierwsze dziecko czekało i czekało - ale nie będę narzekać, niech siedzi w brzuchu jak najdłużej - w książce "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" czytam właśnie o teorii brakującego czwartego trymestru i że dzieci rodzą się za wcześnie i dlatego przez pierwsze 3-4 miesiące czasem tak bardzo płaczą. Chciałyby, żeby było dokładnie tak jak w brzuchu - a w brzuchu było ciągłe kołysanie i wbrew pozorom sporo dźwięków i część bardziej wrażliwych dzieciaczków nie może sobie z tym poradzić, szczególnie w nocy kiedy nastaje błoga cisza...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedziemy sluchac w nocy radia :-)
    Ja bym nie dala rady jeszcze nosic dluzej. Mi teraz jest ciezko i wszystko mi przeszkadza a co dooiero w 44tc albo i dalej. LOL ;-)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia, Cath- kciukasy !

Bardzo ładne są te biustonosze o których mowa, ale jednak jeszcze trochę się wstrzymam z zakupem. Póki co zamówiłam dwa bawełniane żeby mieć do szpitala.
    Spałam 6 godz. i czuję się wyspana, idę zjeść płatki z mlekiem. Mam ochotę na ciepłe śniadanie.
    Miłego dnia :* muah

Fedra lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela, Cath - powodzenia na wizytach! Ja też się szykuję na wieczór :)
    zaraz idę też do fryzjera, trzeba w końcu odrosty zrobić, szczególnie że za chwilę zarówno święta jak i poród, potem będzie się ciężko wyrwać z objęć dzieciaków.

Gosiak - ja Cię pocieszę, że przy pierworodnym miałam laktator ręczny i użyłam go tylko jeden raz! jak chciałam nim rozkręcić laktację w szpitalu, niestety nie umiałam nim ciągnąć i odłożyłam z powrotem na półkę. Jak dla mnie to był zbędny wydatek. Przy nawale pomagały mi ciepłe prysznice na piersi (mleko samo spływało), kapusta i przede wszystkim jak najczęstsze przystawianie dziecka do piersi. Później też nie odciągałam pokarmu do mrożenia, bo przez te 5 mies wszędzie zabierałam ze sobą małego, chyba, że wychodziłam na mniej niż 2-3 godz z domu (wtedy sama). A po 5 mies wprowadzałam kaszki, obiadki itp to już kto inny mógł podać.

Gosiak lubi tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam biustonosze do karmienia przed porodem, trochę za duże :) Ale mi piersi w ciąży nic nie urosły. Urosły dopiero jak zaczęłam konkretnie karmić i wtedy te biustonosze były idealne :)
    Ja nie miałam nawału pokarmu, więc regułą to nie jest i laktatora używałam do rozkręcenia laktacji, a potem leżał kilka miesięcy nieużywany, a przydał się jak mi wypadły wyjazdy jak mały miał 10 miesięcy :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no i laktator przydał się jak odstawiałam (odzwyczajałam) małego od piersi, wtedy delikatnie ściągałam, żeby ulżyć piersiom, a żeby mały znów się nie przyssał i wypił wszystko :) i znów rozkręcił produkcję :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator mam ręczny Avent i w takim zakresie jak był używany był ok.

• cath Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po. Konstancja jest kluską nad kluskami!!! 2465g wazy i tp z usg z jej wagi wychodzi na 14 stycznia. :D o Jezusie juz zaczynam bać sie porodu!! :D

Arytmia dalej sie utrzymuje niestety.

agaaa28, Penelope, megg, Lara 82, dorocia2324, słoneczna 85, angelcia, justta, juska19, Januszkowa, MistrzyniWKochamCieMisiu, Kasia_10.02, kasia_1988, Fedra, asia888 lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath piekna waga. A jak resztam jak serduszko?

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    My po. Konstancja jest kluską nad kluskami!!! 2465g wazy i tp z usg z jej wagi wychodzi na 14 stycznia. :D o Jezusie juz zaczynam bać sie porodu!! :D

Arytmia dalej sie utrzymuje niestety.

łoo ale z niej kobitka :D Ja jestem ciekawa ile ta nasza gwiazda waży, a usg dopiero 8.01

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
‹‹ 1526 1527 1528 1529 1530 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ