X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • cath Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Zapraszam :D
    AsiaSzw mówiła, że Ci załatwi jakieś mieszkanie do wynajęcia i możemy jakąś dwójkę poporodową zaanektować :)
    hahahah ale by było :D

Gosiak lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelique pewnie masz racje;) U mnie w miescinie wogole nie ma ginekologa i dlatego zdecydowalam sie na rodzinna lekarke zeby nie jezdzic nigdzie.

Powiem szczerze, ze czekam juz na koniec tej papierologii...latania po lekarzach...juz mi sie nie chce...

A Angelique ty nadal studiujesz? Teraz w Lyon?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 20:25

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska25 wrote:
    Angelique pewnie masz racje;) U mnie w miescinie wogole nie ma ginekologa i dlatego zdecydowalam sie na rodzinna lekarke zeby nie jezdzic nigdzie.

Powiem szczerze, ze czekam juz na koniec tej papierologii...latania po lekarzach...juz mi sie nie chce...

A Angelique ty nadal studiujesz? Teraz w Lyon?
    Potem będzie papierologia pediatryczna ;-)
    Teraz mieszkam w Lyon choć dokładnie w Caluire et Cuire, to zaraz obok, chyba 2 km.
    Studiuję nadal ale nie na miejscu. Wydział mojej uczelni mieści się w Londynie. Jej główna siedziba jest w Warszawie. Do Londynu mam lepsze połączenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 20:29

relgwn15ilhiioyg.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie jeszcze zaszalałam i zamówiłam sukienkę i tunikę - małe szanse, że dojdą przed świętami, ale mam jedną od tego sprzedawcy i super mi się ja nosi, więc stwierdziłam, że może w tej sukience tubie wystąpię na Sylwestra... http://allegro.pl/sukienka-dresowa-tuba-kieszenie-komin-659-l-xl-i4800540377.html
    i
    http://allegro.pl/show_item.php?item=4841092725
    Obie rzeczy nadają się i na po ciąży :)

NASTA, angelcia, kasia_1988, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angélique89 wrote:
    Potem będzie papierologia pediatryczna ;-)
    Teraz mieszkam w Lyon choć dokładnie w Caluire et Cuire, to zaraz obok, chyba 2 km.
    Studiuję nadal ale nie na miejscu. Wydział mojej uczelni mieści się w Londynie. Jej główna siedziba jest w Warszawie. Do Londynu mam lepsze połączenie.

To ty latasz do Londynu ? Ja myslalam ze ty na jakies francuksiej uczelni studiujesz;) To masz po angielsku zajecia? ;)

Papierologii piedatrycznej to sie nie boje bo juz ja poporstu przeszlam z Alexem;) A "francuski" porod to pierwszy raz;)

A wiesz sprawdzalam na moim rozku jak go prasowac i jest żelazko z jedna kropeczka;)

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja sobie jeszcze zaszalałam i zamówiłam sukienkę i tunikę - małe szanse, że dojdą przed świętami, ale mam jedną od tego sprzedawcy i super mi się ja nosi, więc stwierdziłam, że może w tej sukience tubie wystąpię na Sylwestra... http://allegro.pl/sukienka-dresowa-tuba-kieszenie-komin-659-l-xl-i4800540377.html
    i

Fajne te ubrania! Podobają mi się takie na kimś, ale na sobie już nie. Ja muszę mieć dopasowane, bo w przeciwnym razie czuję się na 3 rozmiary większą.

• bella84 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a Ty posiadasz ten jezyk niemowlat i ta druga najszczesliwsze niemowle w okolicy na ebooka? Czy tez pdf?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Ja nie czuje ruchow caly czas. Czasem cisza a pozniej znow cos puka;) w nocy jak wstaje to tez cisza, pewnie spi ;)
    Najbardziej jak sie klade spac to sie rozpycha jak szalony;)

Ja mam dokładnie tak samo. Słoneczna, Ty też masz chyba łożysko na przedniej ścianie prawda?

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po szkole rodzenia, dziś muszę przyznać, że dużo ciekawych rzeczy było :)

Położna mówiła nam, żeby w szpitalu zaznaczyć, że nie zgadzamy się na dokarmianie. Jeśli położne straszą, że dziecko leci z wagi - to normalne. Takie małe dziecko nie ma siły jeść, początkowo odpoczywa po prostu po porodzie. Płacze nie z głodu, tylko za mamą <3 No i mówiła nam, że ta siara w zupełności wystarczy dla takiego maluszka, że w szpitalu trzeba jak najszybciej dostawiać do piersi. A jak nam go będą butlą karmić, to się mu potem nie będzie chciało ssać piersi.
    I żeby nie zwracać uwagi na położne, bo one lubią gadać, że jesteśmy wyrodne matki, bo nie umiemy dziecka nakarmić. Wiadomo - my się uczymy dziecka, a ono nas.
    Ponoć noworodki mają bardzo silną potrzebę ssania, więc tak jak pisała Gosiak - dziecko to najlepszy laktator.

Cath - coś dla Ciebie - radziła, żeby jedno karmienie dziennie było z butli (swoim mlekiem). Dziecko będzie umiało (i tolerowało) ssać z butli i wtedy będzie je można zostawić z tatą czy babcią i łatwiej też przechodzi się na mm. Pamiętam, że Ty pisałaś, że chcesz szybko do szkoły wrócić :)
    Ja tak na pewno zrobię, bo chcę, żeby P. też mógł dziecko nakarmić i móc budować z nim więź.

Mówiła o diecie ciężarnych - bardzo podobnie jak Słoneczna pisała. Pisała, że ważne, żeby nie wyjaławiać organizmu. Że najlepsze są zupy, pieczone/gotowane mięsko i warzywa na parze (marchewka np.). No i kasze wszelkiego rodzaju.
    Najlepiej, żeby na początku unikać surowych rzeczy (warzyw i owoców), a jeśli już, do delikatnie i zawsze w towarzystwie czegoś ciepłego - np. ziemniaczków :)

A jak coś wprowadzamy, to 3 dni obserwować dziecko, jak reaguje :)

Mówiła też, że teraz można hartować piersi i robić jakiś masaż, ale zabijcie mnie - nie pamiętam nazwy. Ale wykonuje się go tak (jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań), że naciąga się otoczkę sutka raz na zewnątrz a raz w chwycie od dołu/góry. I tak 10 razy, 4 razy dziennie.

Mówiła też, że jak jest nawał, żeby tego nie bagatelizować, bo z nawału zrobi się zastój, potem zapalenie a na końcu coś tam (ropień chyba, który trzeba przeciąć).
    Jak jest nawał, to można trochę mleka wycisnąć, ale przede wszystkim trzeba rozmasowywać piersi okrężnym ruchem, wzdłuż brodawki, ale nie odciągać laktatorem, bo tylko się pogarsza sprawę.
    Jak się zrobi zastój, to jedna pierś boli w określonym miejscu i tam trzeba masować wzdłuż kanalików w kierunku brodawki. Jak przystawiamy dziecko i pierś boli w jednym miejscu, to oznacza, że kanalik się odtyka.
    Położne na wizytach patronażowych sprawdzają piersi, bo nawał pojawia się zazwyczaj w ok 4-6 dobie.

A, mówiła też, żeby nie przegrzewać dzieci, że na noc przykrywać lekkim kocykiem. Więc mój Minky wystarczy :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 21:05

Gosiak, Lara 82, Laurka lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Gosiak a Ty posiadasz ten jezyk niemowlat i ta druga najszczesliwsze niemowle w okolicy na ebooka? Czy tez pdf?
    Język niemowląt mam w pdfie, resztę kupiłam w wersji papierowej i w takiej mi się najlepiej czyta.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue dokladnie :) ja chce jak najszybciej wprowadzić butle ze swoim mlekiem. Tylko zauważę ze Konstancja ladnie juz ssie i wtedy raz dziennie na pewno bede butle podawać potem częściej. I wtedy juz wg przejdziemy na same butle :D

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska25 wrote:
    To ty latasz do Londynu ? Ja myslalam ze ty na jakies francuksiej uczelni studiujesz;) To masz po angielsku zajecia? ;)

Papierologii piedatrycznej to sie nie boje bo juz ja poporstu przeszlam z Alexem;) A "francuski" porod to pierwszy raz;)

A wiesz sprawdzalam na moim rozku jak go prasowac i jest żelazko z jedna kropeczka;)

No latam :-) Obecnie nie mogę więc mam tylko zaliczenia z wykładowcami przez skype.
    Zajęcia są po polsku :-)
    Chciałam studiować polskie prawo dlatego zapisałam się na polską uczelnię ale kto wie może potem wybiorę się na tutejszą ;-)

Moje rożki prasowałam na dwóch kropkach.
    Mam nadzieję, że mnie tutaj nie zniechęcą porodem bo w planach mam jeszcze dwójkę dzieci ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 21:08

relgwn15ilhiioyg.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja polecam alles - są ładne, duże rozmiary też są i nie są aż takie drogie jak w tym moim sklepie dla biuściastych.
    Ale na allegro można dostać takie do karmienia po 20zł a nawet taniej też. Tylko ja się boję, że to będzie kasa w błoto.

Ja kupiłam 2 Alles mama i są boskie, a na allegro zamówiłam też 2 takie zwykłe - komplet za 20 zł i są ok. Na pewno będą fajne na noc.
    Wysyłam link
    http://allegro.pl/75c-2szt-b-cz-biustonosz-stanik-do-karmienia-i4784805739.html

Gosiak lubi tę wiadomość

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    i

Ja też mam 2 kiecki od tego sprzedawcy i są naprawdę super

Gosiak lubi tę wiadomość

951c9e183b.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Ja kupiłam 2 Alles mama i są boskie, a na allegro zamówiłam też 2 takie zwykłe - komplet za 20 zł i są ok. Na pewno będą fajne na noc.
    Wysyłam link
    http://allegro.pl/75c-2szt-b-cz-biustonosz-stanik-do-karmienia-i4784805739.html
    A które Alles mama kupiłaś?
    Bo ja się zdecyduję w styczniu na zakup, ale już powoli oglądam.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ostatnio zakupiłam sobie jeszcze taką kieckę na święta. Mam nadzieję, że dojdzie.
    http://pl.dawanda.com/product/71200535-BLUEBIRD-Jeans-trapezowa-rozkloszowana-sukienka

Gosiak, Laurka lubią tę wiadomość

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A które Alles mama kupiłaś?
    Bo ja się zdecyduję w styczniu na zakup, ale już powoli oglądam.

http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-chi-chi-u-80-c-i4723933973.html
    http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-kelly-u-80c-nat-i4741371200.html

Po porodzie chciałabym jeszcze taki:
    https://sklep.alles.pl/produkt,mama-caffe-latte-u,404.html

Są śliczne :)

Januszkowa, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

951c9e183b.png
  • Angélique89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki spadam bo jutro pobudka przed 6:00.
    Dobranoc ;-*
    Ps. Na Polsat Cafe lecą Porody ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 21:15

relgwn15ilhiioyg.png
  • agaaa28 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-chi-chi-u-80-c-i4723933973.html
    http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-kelly-u-80c-nat-i4741371200.html

Po porodzie chciałabym jeszcze taki:
    https://sklep.alles.pl/produkt,mama-caffe-latte-u,404.html

Na allegro można znaleźć w dobrych cenach

951c9e183b.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Potwierdzam :) I mają naprawdę duży wybór w przystępnych cenach.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1524 1525 1526 1527 1528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ