Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Penelope, mozna odetchnac powoli i spokojnie czekac
gratuluje
jak tylko dostane fotki to cos wrzuce, ale jak nam pokazywal M.w aparacie.. To tak patrze- bula sie ze mnie zrobila hihi
Gosiak, szczerze powiem, ze takie chwile "sam na sam" we dwoje jeszcze przed porodem sa superchociaz nawet nie mozemy
(pessar) ale od dluuuugiego czasu kompletnie na to ochoty nawet nie mam
mam nadzieje ze wraz z porodem i przejsciem pologu to sie zmieni?
Gosiak, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny
Mam pytanko do tarczycowych lasek, bo tsh cala ciaze mialam ponizej 1,5, biorac euthyrox 25 a teraz mam 2,77 wiec lekarz zwiekszyl mi dawke euthyroxu z 1x1 na 1x1,5, a to co sie w ciagu tego miesiaca zmienilo u mnie to witaminy, wczesniej bralam zestaw 1x1: jod, falvit, kwas foliowy, zelazo; a teraz 1x1 jod, ladee vit,dha, 2x1 zelazo.. I mysle sobie czy jest szansa ze zmiana witamin mogla miec wplyw? Choc to przeciez witaminy -
bella84 wrote:Czesc dziewczyny
Mam pytanko do tarczycowych lasek, bo tsh cala ciaze mialam ponizej 1,5, biorac euthyrox 25 a teraz mam 2,77 wiec lekarz zwiekszyl mi dawke euthyroxu z 1x1 na 1x1,5, a to co sie w ciagu tego miesiaca zmienilo u mnie to witaminy, wczesniej bralam zestaw 1x1: jod, falvit, kwas foliowy, zelazo; a teraz 1x1 jod, ladee vit,dha, 2x1 zelazo.. I mysle sobie czy jest szansa ze zmiana witamin mogla miec wplyw? Choc to przeciez witaminychodzi o to ze tarczyca wytwarza hormon (przez ten hormon miedzy innymi sir tyje) i w ciąży uderza sie bardzo dużymi dawkami ponieważ za wysokie stężenie hormonu mlze zaszkodzić dziecku. Teraz juz nasze dzieci maja swoje tarczyce na tym etapie.
Moim zdaniem masz zle dawkę dobrana i nawet jak miałaś 1.5 to lekarz powinien zwiekszac dawkę tak bylo u mniei teraz jak bierzesz 1,5 tabletki to jest dawka 37,5
to ważne w szpitalu jak zapytają jaka dawkę bierzesz
-
bella84 wrote:Tyle samo co w falvicie...
Do rozwiązania nic bym nie zmieniała, ale potem się temu przyjrzyj - masz dobrego endokrynologa?
Polecam Ci art:
http://www.tlustezycie.pl/2014/01/euthyrox-eltroxin-czego-nie-wiesz-o.html -
nick nieaktualny35 tydzień ciąży
według belly to 9 miesiąc... A nie za tydzień? Przy rozpoczętym 36tc?
Dziewczyny czy świeże rozstępy można peelingowac? Nie rozejda się bardziej?
Cath wiem co czulas mając ten skurcz!to jest masakra jednym słowem. Jakby ktoś mi nogę chciał wyrwać.
Penelope, cath, Fedra, juska19, megg lubią tę wiadomość
-
Endokrynologa mam bdb bo to tez moj ginekolog z gamety
ma kilka specjalizacji i mu ufam, zapomnialam zapytac na wizycie poprostu
a dzis swieto wiec nie chce mu gitary zawracac sms
Do tej pore ( do poczatku grudnia) moje tsh bylo zawsze ok 1,4; a na samym poczatku przygody z euthyrox to nawet i 0,6... Wiec on uznal ze jest idealne teraz i nie ma sensu zaiekszac dawki.. A teraz badalam tydzien temu i wyszlo to 2,77wiec powiedzial ze norma generalnie jest do 3 w 3 trymestrze ale jednak skok mialam spory wiec mam brac 1,5 tab... Tylko zastanawiaja mnie wlasnie te witaminy...
tez myslalam o jodzie ale cala ciaze bralam falvit i bylo ok a teraz ladee vit i moze to zbieg okolicznosci... Na chlopski rozum nie powinno byc Znaczenia bo jodu tyle samo
sama nie wiem...
-
Gosiak wrote:To nie wiedziałam. Ja miałam kiedyś niedoczynnosc, ale wyleczyłam się u Tybetańczyka, nigdy nie brałam hormonów.
Do rozwiązania nic bym nie zmieniała, ale potem się temu przyjrzyj - masz dobrego endokrynologa?
Polecam Ci art:
http://www.tlustezycie.pl/2014/01/euthyrox-eltroxin-czego-nie-wiesz-o.html
Ja mam bardzo madra p. endokrynolog ona jest z Sopotu przyjeżdża do Lęborka chyba raz albo dwa razy w tygodniu i po porodzie mam przestać brać euthyrox i dopiero po 6 tygodniach przyjść do niej z wynikami, usg tarczycy. I wtedy będziemy decydować co z tym zrobić fantemwiem ze dużo endokrynologow od razu po porodzie przepisuje najmniejsza dawkę 25 aby brać. Po co nie wiem. I wtedy juz bierze sie do konca zycia.
-
bella84 wrote:Endokrynologa mam bdb bo to tez moj ginekolog z gamety
ma kilka specjalizacji i mu ufam, zapomnialam zapytac na wizycie poprostu
a dzis swieto wiec nie chce mu gitary zawracac sms
Do tej pore ( do poczatku grudnia) moje tsh bylo zawsze ok 1,4; a na samym poczatku przygody z euthyrox to nawet i 0,6... Wiec on uznal ze jest idealne teraz i nie ma sensu zaiekszac dawki.. A teraz badalam tydzien temu i wyszlo to 2,77wiec powiedzial ze norma generalnie jest do 3 w 3 trymestrze ale jednak skok mialam spory wiec mam brac 1,5 tab... Tylko zastanawiaja mnie wlasnie te witaminy...
tez myslalam o jodzie ale cala ciaze bralam falvit i bylo ok a teraz ladee vit i moze to zbieg okolicznosci... Na chlopski rozum nie powinno byc Znaczenia bo jodu tyle samo
sama nie wiem...
-
Tak na poczatku Bella sie zmniejsza tsh bo jest nagle uderzenie euthyroxem.
to normalne. Tak samo po zwiększonej dawce zawsze bedzie mniejsze stężenie tsh
I niny nie u wszystkich mija. Dlatego jak ci bedzie kazał twój Endo brać po ciąży euthyrox nawet mala dawkę uciekaj od niego! Po badaniach ok jak najbardziej ale po co po porodzie od razu ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 08:29
-
Gosiak wrote:Cath, rozumiem i oczywiście - jak trzeba w ciiąży, to trzeba. Ważne, żeby pózniej spojrzeć kompleksowo na cały organizm.
mam taki zamiar
juz jedne hormony brałam mialam bardzo dobrze dobrane, chcialam aby organizm odpoczął od nich a tu bach nastepne trzeba brać!!
ogolnie nie mam zamiaru rezygnować z antykoncepcji po ciąży
bede stosować antyki
mój ginek juz o tym wie.
-
mysle ze on jest rozsadnym lekarzem.. Polecal mi go moj onkolog.. Bo moj gin ma tez onkologa spec. :p
W sumie na poczatku nawet sie zastanawialam czy naprawde jest sens brac euthyrox skoro tsh mialam 2,6 a ft4 ok.. A norma byla lab do 4 wiec mimo wszystko w normie ale on stwierdzil ze lepiej tak wiec ok :p
Zapytam o ten jod w sms.. Tylko no wlasnie bralam do tej pory jodid od ok 14 tc i tez bylo ok mimo ze w falvicie jest..no zobaczymy... Mam nadzieje ze taki jeden skok do 2,77 to nic nie zaszkodzi... W ramach back upu ide do endokrynologa w lux med tez fajnego ktory do rze dawki umie dobrac, wezme skierowanie na tsh by nie bulic a przy okazji zapytam o te witaminy jod i moje tsh:)Sue lubi tę wiadomość