WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope, mozna odetchnac powoli i spokojnie czekac :-) gratuluje :-)

jak tylko dostane fotki to cos wrzuce, ale jak nam pokazywal M.w aparacie.. To tak patrze- bula sie ze mnie zrobila hihi :P

Gosiak, szczerze powiem, ze takie chwile "sam na sam" we dwoje jeszcze przed porodem sa super :-) chociaz nawet nie mozemy <3 (pessar) ale od dluuuugiego czasu kompletnie na to ochoty nawet nie mam :-( mam nadzieje ze wraz z porodem i przejsciem pologu to sie zmieni? :O

Gosiak, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobudka, zejście na dół w poszukiwaniu czegoś do zjedzenia i dalej w kimono. A tu widzę na forum już życie, ranne ptaszki już gotowe do kolejnego dnia :) ja jeszcze nie, dobranoc :)

Gosiak lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :)
    Mam pytanko do tarczycowych lasek, bo tsh cala ciaze mialam ponizej 1,5, biorac euthyrox 25 a teraz mam 2,77 wiec lekarz zwiekszyl mi dawke euthyroxu z 1x1 na 1x1,5, a to co sie w ciagu tego miesiaca zmienilo u mnie to witaminy, wczesniej bralam zestaw 1x1: jod, falvit, kwas foliowy, zelazo; a teraz 1x1 jod, ladee vit,dha, 2x1 zelazo.. I mysle sobie czy jest szansa ze zmiana witamin mogla miec wplyw? Choc to przeciez witaminy :/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ladeevit już jest jod, nie za dużo go?

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle samo co w falvicie... :/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Czesc dziewczyny :)
    Mam pytanko do tarczycowych lasek, bo tsh cala ciaze mialam ponizej 1,5, biorac euthyrox 25 a teraz mam 2,77 wiec lekarz zwiekszyl mi dawke euthyroxu z 1x1 na 1x1,5, a to co sie w ciagu tego miesiaca zmienilo u mnie to witaminy, wczesniej bralam zestaw 1x1: jod, falvit, kwas foliowy, zelazo; a teraz 1x1 jod, ladee vit,dha, 2x1 zelazo.. I mysle sobie czy jest szansa ze zmiana witamin mogla miec wplyw? Choc to przeciez witaminy :/
    Witaminy nie wpływają na poziom tsh. Bardzo małą dawkę bierzesz dlatego ci podskoczylo ja biorę teraz 75 i tez zaczynałam od 25 i mialam wynik tsh nawet w miedzy czasie 0.4 :) chodzi o to ze tarczyca wytwarza hormon (przez ten hormon miedzy innymi sir tyje) i w ciąży uderza sie bardzo dużymi dawkami ponieważ za wysokie stężenie hormonu mlze zaszkodzić dziecku. Teraz juz nasze dzieci maja swoje tarczyce na tym etapie. :)
    Moim zdaniem masz zle dawkę dobrana i nawet jak miałaś 1.5 to lekarz powinien zwiekszac dawkę tak bylo u mnie :) i teraz jak bierzesz 1,5 tabletki to jest dawka 37,5 :) to ważne w szpitalu jak zapytają jaka dawkę bierzesz :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Tyle samo co w falvicie... :/
    To nie wiedziałam. Ja miałam kiedyś niedoczynnosc, ale wyleczyłam się u Tybetańczyka, nigdy nie brałam hormonów.
    Do rozwiązania nic bym nie zmieniała, ale potem się temu przyjrzyj - masz dobrego endokrynologa?
    Polecam Ci art:
    http://www.tlustezycie.pl/2014/01/euthyrox-eltroxin-czego-nie-wiesz-o.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    W ladeevit już jest jod, nie za dużo go?
    Tak mi tez lekarz powiedzial ze jak jod suplementowac to albo w witaminach albo oddzielnie brać jodid nigdy razem bo to za dużo :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i witamy sie i my z rana :) ja dzis o 5 wstalam!! Ale pokrecilam sie w łóżku i poszłam dalej spac! Zastanawiałam sie wczoraj wieczorem nad pasem porodowym. Kupujecie jak tak to jaki?

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg w nocy taki skurcz łydki mnie złapał! O boże masakra! Tragedia! Nie mogłam palcami ruszyć w stóp!! Az męża obudziłam bo tak stekalam ze biedny myslal ze ja rodze !

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    35 tydzień ciąży <3 według belly to 9 miesiąc... A nie za tydzień? Przy rozpoczętym 36tc?

Dziewczyny czy świeże rozstępy można peelingowac? Nie rozejda się bardziej?

Cath wiem co czulas mając ten skurcz! :/ to jest masakra jednym słowem. Jakby ktoś mi nogę chciał wyrwać.

Penelope, cath, Fedra, juska19, megg lubią tę wiadomość

• bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokrynologa mam bdb bo to tez moj ginekolog z gamety :) ma kilka specjalizacji i mu ufam, zapomnialam zapytac na wizycie poprostu :/ a dzis swieto wiec nie chce mu gitary zawracac sms :/
    Do tej pore ( do poczatku grudnia) moje tsh bylo zawsze ok 1,4; a na samym poczatku przygody z euthyrox to nawet i 0,6... Wiec on uznal ze jest idealne teraz i nie ma sensu zaiekszac dawki.. A teraz badalam tydzien temu i wyszlo to 2,77 :/ wiec powiedzial ze norma generalnie jest do 3 w 3 trymestrze ale jednak skok mialam spory wiec mam brac 1,5 tab... Tylko zastanawiaja mnie wlasnie te witaminy...:/ tez myslalam o jodzie ale cala ciaze bralam falvit i bylo ok a teraz ladee vit i moze to zbieg okolicznosci... Na chlopski rozum nie powinno byc Znaczenia bo jodu tyle samo :/ sama nie wiem...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    To nie wiedziałam. Ja miałam kiedyś niedoczynnosc, ale wyleczyłam się u Tybetańczyka, nigdy nie brałam hormonów.
    Do rozwiązania nic bym nie zmieniała, ale potem się temu przyjrzyj - masz dobrego endokrynologa?
    Polecam Ci art:
    http://www.tlustezycie.pl/2014/01/euthyrox-eltroxin-czego-nie-wiesz-o.html
    Gosiak przeczytałam ten artykuł i jestem jak najbardziej za tylko moja niedoczynność tarczycy zostala wykryta w ciąży nie przed. A mialam na bierz co badania robione ponieważ bralam dlugo leki antykoncepcyjne i wszystko z tarczyca bylo ok. I teraz chodzi mi o to ze jakbym nie byla w ciąży i by mi to wykryli to bym eksperymentowala z jedzeniem itp itd ale niestety w ciąży nie ma czasu na to. Bo podwyższone tsh jest niebezpieczne od poczatku dla plodu :)
    Ja mam bardzo madra p. endokrynolog ona jest z Sopotu przyjeżdża do Lęborka chyba raz albo dwa razy w tygodniu i po porodzie mam przestać brać euthyrox i dopiero po 6 tygodniach przyjść do niej z wynikami, usg tarczycy. I wtedy będziemy decydować co z tym zrobić fantem :) wiem ze dużo endokrynologow od razu po porodzie przepisuje najmniejsza dawkę 25 aby brać. Po co nie wiem. I wtedy juz bierze sie do konca zycia.

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath mi przepisal euthyrox 25 1x1 od poczatku bo na poczatku mialam skok tsh do 2,6.. A jak wzielam 25 dawke to nastepne tsh po 2 tyg juz ok 0,6... A potem zawsze ok 1,4 i nic nie zmieniali sie tyle czasu...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Endokrynologa mam bdb bo to tez moj ginekolog z gamety :) ma kilka specjalizacji i mu ufam, zapomnialam zapytac na wizycie poprostu :/ a dzis swieto wiec nie chce mu gitary zawracac sms :/
    Do tej pore ( do poczatku grudnia) moje tsh bylo zawsze ok 1,4; a na samym poczatku przygody z euthyrox to nawet i 0,6... Wiec on uznal ze jest idealne teraz i nie ma sensu zaiekszac dawki.. A teraz badalam tydzien temu i wyszlo to 2,77 :/ wiec powiedzial ze norma generalnie jest do 3 w 3 trymestrze ale jednak skok mialam spory wiec mam brac 1,5 tab... Tylko zastanawiaja mnie wlasnie te witaminy...:/ tez myslalam o jodzie ale cala ciaze bralam falvit i bylo ok a teraz ladee vit i moze to zbieg okolicznosci... Na chlopski rozum nie powinno byc Znaczenia bo jodu tyle samo :/ sama nie wiem...
    Moja endo mowi ze albo jod osobno albo witaminy. Nie mozna tego i tego razem. Ja od początku tylko jod z witamin suplementuje i jest super. Raz mialam duży skok tsh tylko ale to z własnej winy ponieważ zapomnialam sie zarejestrować :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mialam podobnie jak Ty.. Przed ciaza mialam badana tarczyce i zawsze bylo ok wszystko.. A w ciazy zaszalala...niby to po ciazy mija :)

cath lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na poczatku Bella sie zmniejsza tsh bo jest nagle uderzenie euthyroxem. :) to normalne. Tak samo po zwiększonej dawce zawsze bedzie mniejsze stężenie tsh :)
    I niny nie u wszystkich mija. Dlatego jak ci bedzie kazał twój Endo brać po ciąży euthyrox nawet mala dawkę uciekaj od niego! Po badaniach ok jak najbardziej ale po co po porodzie od razu ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 08:29

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, rozumiem i oczywiście - jak trzeba w ciiąży, to trzeba. Ważne, żeby pózniej spojrzeć kompleksowo na cały organizm.

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Cath, rozumiem i oczywiście - jak trzeba w ciiąży, to trzeba. Ważne, żeby pózniej spojrzeć kompleksowo na cały organizm.
    O tak :) mam taki zamiar :) juz jedne hormony brałam mialam bardzo dobrze dobrane, chcialam aby organizm odpoczął od nich a tu bach nastepne trzeba brać!! :/ ogolnie nie mam zamiaru rezygnować z antykoncepcji po ciąży :) bede stosować antyki :) mój ginek juz o tym wie. :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) mysle ze on jest rozsadnym lekarzem.. Polecal mi go moj onkolog.. Bo moj gin ma tez onkologa spec. :p
    W sumie na poczatku nawet sie zastanawialam czy naprawde jest sens brac euthyrox skoro tsh mialam 2,6 a ft4 ok.. A norma byla lab do 4 wiec mimo wszystko w normie ale on stwierdzil ze lepiej tak wiec ok :p
    Zapytam o ten jod w sms.. Tylko no wlasnie bralam do tej pory jodid od ok 14 tc i tez bylo ok mimo ze w falvicie jest..no zobaczymy... Mam nadzieje ze taki jeden skok do 2,77 to nic nie zaszkodzi... W ramach back upu ide do endokrynologa w lux med tez fajnego ktory do rze dawki umie dobrac, wezme skierowanie na tsh by nie bulic a przy okazji zapytam o te witaminy jod i moje tsh:)

Sue lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
‹‹ 1678 1679 1680 1681 1682 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ