WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    :) mysle ze on jest rozsadnym lekarzem.. Polecal mi go moj onkolog.. Bo moj gin ma tez onkologa spec. :p
    W sumie na poczatku nawet sie zastanawialam czy naprawde jest sens brac euthyrox skoro tsh mialam 2,6 a ft4 ok.. A norma byla lab do 4 wiec mimo wszystko w normie ale on stwierdzil ze lepiej tak wiec ok :p
    Zapytam o ten jod w sms.. Tylko no wlasnie bralam do tej pory jodid od ok 14 tc i tez bylo ok mimo ze w falvicie jest..no zobaczymy... Mam nadzieje ze taki jeden skok do 2,77 to nic nie zaszkodzi... W ramach back upu ide do endokrynologa w lux med tez fajnego ktory do rze dawki umie dobrac, wezme skierowanie na tsh by nie bulic a przy okazji zapytam o te witaminy jod i moje tsh:)
    Dlatego eutyrox bierzesz ponieważ norma w ciąży jest chyba w I trymestrze do 2,5 o ile się nie mylę i nawet najmniejszy skok moze byc groźny. Ale fakt nie miałaś dużego podwyższenia ja mialam 3,14 tez szalu nie bylo :D sa kobiety które maja 7 albo 10 nawet w ciąży :)

bella84 lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogole wczoraj bylam na szkole rodzenia... Mam wrazenie ze wszystkie laski patrza w ta polozna jak w autorytet... Ona mowi szczepic wszystkie odpowiadaja szczepimy, mowila ze lepiej szpitalnymi bo ten engerix to trzeba przetransportowac odpowiednio itd itp a roznica w rteci jest nieznaczna i nie bedzie miala wplywu (o polowe mniejsza to nieznaczna?) ... Wczoraj byly zajecia z karmienia.. Onsamym karmieniu to chyba z 10 min a reszta to takie pieprzenie.. Tylko tyle ze wartto karmic ale jak malo pokarmu to nie na sile tylko wtedy dokarmiac mm z butli, i ze nie nosic dziecka i nie karmic tyle razy ile ono chce tylko co 2,5-3 h ( co w sumie troche sprzeczne z teoria 4 trymestru), i mowila ze jak bedziemy nosic dziecko pozwalac im byc blisko dlugo to sie rozbestwia ( kolejne zaprzeczenie bo niby nie da sie rozpiescic do 4 m malucha) ... Co do laktatorow to sie wypowiedziala ze moga owszem pobudzic na zasadzie zeciut wiecej sie sciagnie mleka i polecala medele i avent bo lovi to mloda firma wiec ciezko bylo jej sie wypowiedziec... Mowila ze lozeczko przy naszym do 2 tyg max a potem do siebie bo inaczej juz nie bedzie chcialo u siebie spac...i badz tu madry :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciaza mialam 2-2,2 :) wiec w moim przypadku ten skok byl taki nie za wielki ale to tez ciekawe bo norma lab mowila ze norma jest do 4 a lekarz ze najlepiej do 2,5 i dlatego chcial zbijac :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja :-)

O widze ze o tsh piszecie. Ja w czwartek robie wyniki. Na szczescie sie wogole nie stresuje bo nic mi sie nie dzieje z tarczyca. Zawsze tsh ponizej 1 wiec mam nadzieje ze i teraz nie wzroslo zanadtto.

Wczoraj jedna tabl gavisconu uratowala mnie. Moge jesc normalnie ale sie ciesze :-)

Dzis dzien lenia. Jakos nie moge sie przyzwyczaic ze mam mojego kochanego tyle w domu ostatnio

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella,mam odczucie,że ta położna to straszna teoretyczka??
    Dokarmiac z butli...dobre. Tak to jest potrzebne,gdy mama nie ma siły a także zaparcia w sobie.
    A co do rączek i noszenia dziecka,tu się zgodzę,można dziecko przyzwyczaić fo tego,ale nie że jest noszone tylko ono czuje bicie serducha,więc za tym teskni i tego się domaga,a najlepiej czuć serducho będąc u mamy czy taty na rękach.

Tak w ogóle to dzień dobry

Lara 82, Gosiak lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella w każdej szkole rodzenia mówią co innego. :D ja posłuchałam chetnie co u nas Alina mowila wiele rzeczy sie przyda. Ale moim zdaniem warto zachować zdrowy rozsądek i troche własnego zdania :) nikt nie powinien nam narzucać ze cos jest dobre dla naszego dziecka a my tego nie robimy to jestesmy złymi matkami itp. :) ale tez miałam chwile konsternacji w szkole rodzenia :D

Lara 82, justta lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam,

Ja też nowy tydzień :-) choć tak bardzo już bym chciała tak jak Penelope. Z niecierpliwością czekam na 20 styczeń :-)

derii84, Fedra, megg, agaaa28, Sue, angelcia, Penelope lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w piatek mam skończony 37 tydzień <3 ja nie mogę jak ten czas pędzi!!! :D jak szalony!!

Gosiak, derii84, Fedra lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nontak szczerze powiem Wam ze do tej pory na tej szkole rodzenia nie bylo nic sensownego.. Moze to wynika ze szkola ma umowe z nfz? Zajecia z meritum sprawy moglyby trwac 10 min a nie godzine bo 10 min to sens sprawy reszta to gadanie o wszystkim i niczym... A mam male porownanie bo bylam na szkole rodzenia prywatnej ( roznica w cenie spora: ta z nfz: 25 zl babka, 75 partner za caly pakiet, ta prywatna 350 zl caly pakiet, pojedyncze zajecia 40 zl) i na tej prywatnej np na 1 zajeciach jak bylismy to trwaly 2 h bylo oczywiscie oddychanie cwiczenia itd itp, pierwsza pomoc, chusty i nosidelka wiazanie chust itd... Ale ogolnie 80% zajec to bylo sensowne a reszta glupoty... Wiec porownujac jednak placisz to masz? A na nfz klops? Choc nie bylam na pozistalych zajeciach moze rownie nudne i bez setna sprawy w 90%:p

Gosiak lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, niezła ta położna, ja teraz czytam księgę rodzicielstwa bliskości i tam się powtarza prawie wszystko co w najszczęśliwszym niemowlęciu. Nawet w książce "w Paryżu dzieci nie grymaszą", która jest bardzo nastawiona na dyscyplinę piszą, ze do 3-4 miesiąca trzeba byc na każde zawołanie dziecka, bo to jest ten czas kiedy dziecko tego potrzebuje i w tym czasie nie ma opcji, żeby je rozpiescic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 09:11

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ok tarczycę, badałam 2 razy w ciąży, za drugim razem wynik był wyższy, ale ok. Gin mi powiedziała, że TSH w każdym trymestrze trochę wzrasta, dlatego normy są inne dla każdego trymestru.

http://parenting.pl/portal/tsh-w-ciazy

Myślę, że raczej witaminy nie mają tu wielkiego znaczenie, tak po prostu bywa w trzecim trymestrze. Choć ja nic nie zmieniam i nie suplemętuję bez wiedzy mojej gin.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I najlepsza konkluzja z książki " księga rodzicielstwa bliskości" jest taka - nie słuchać doradców od "wychowania" dzieci. Rodzic instynktownie wie co jego dziecku w danej chwili potrzeba. Poza tym maluszek, który ma w pierwszym okresie zaspokajane swoje potrzeby - bliskości, jedzenia, przytulenia potem jest dużo bardziej ufny, pewny siebie w dorosłym życiu, empatyczny, wie co dobre a co złe, stara sie unikać złych zachowań. Przez krotki okres czasu mozna mu dać pakiet/ zaplecze na całe życie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 09:50

Lara 82, cath, Sue lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się o TSH nie wypowiem, bo w życiu nie mialam tego badanego.

Ja mam dziś slaby dzien. Obudzila mnie zgaga, potem brzuch mi twardnial, wymioty i następnie biegunka. Takze leże na kanapie i sie z niej nie ruszam...

Przydaloby się torbę spakowac. Na szczęście ja muszę wrzucić tylko szlafrok, kapcie i ciuszki na wyjście dla malej.

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella ja chodziłam do prywatnej szkoły rodzenia i byly i ćwiczenia i oddychanie na akzdych zajęciach no i trwaly 1,5 godziny :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście dziwna ta położna. Ja sobie nie wyobrażam, jakby moje dziecko takie malutkie leżało i płakało w łóżeczku, a ja bym stała nad nim i nie przytuliła. Jak dziecko do nawet 6 miesiąca może mieć rozwinięte mechanizmy manipulacji. Bzdura. Ja lubię być przytulana jak mi źle i moje dziecko też będzie, a na dyscyplinę przyjdzie czas.

Gosiak, Sue, Januszkowa lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry dzis pospalm jupi :)

Co do tsh niedawno robilam przez podwyzszony pls i wynik wyszedl cos ok 1,98 i lekarz powiedzial ze normy w ciazy sa inne i gdyby przekroczylo 2 wlaczyl by leki...

Milego dnia Wam zycze i gratuluje kolejnych tygodni za chwile bedziemy gratulowac sobie porodow :)

I prosze o zmiane terminu cc na 23 stycznia lubie spadac z piedestalu ;)

megg lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim!
    Wczorajszy wieczór mnie wykończył. Przyjmowanie gości i zabawianie ich do 23,30 nie jest już dla mnie ;P

Plan na dziś - do 13 odpoczywam, potem obiad i deser u moich rodziców. I mam nadzieję, że potem będę dalej odpoczywać ;)

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Czy u Was też jest tak pięknie i słonecznie?!
    To wyganiam wszystkie na spacer. Im więcej się ruszam i spaceruje w tej końcówce, tym lepiej się czuję i śpię.

Dzisiaj mamy w planach sesje zdjęciową. Chciałabym w plenerze, ale w kurtce męża w której teraz chodzę, zmieści się jeszcze jedną ciężarną, więc mojego brzuszka wogole nie widać. Chyba będę musiała się rozbierać...brrryyyy...

Miłego dnia Wam życzę, i oprócz miłego spacerku żadnych innych zajęć i obowiązków. Dużo leniuchowania i odpoczynku.

Aha...a jak u Was z apetytem..jecie teraz więcej czy mniej?

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa mi sie wydaje ze jem podobnie.. Choc dopadl mnie dzien kiedy bylam wiecznie glodna :/ a ogolnie wydaje mi sie ze jem podobnie jak przed ciaza + kolacja zawsze zdecydowanie mniej ruchu niz przed ciaza..

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawiazujac do watku karmy z wczoraj :) zlozylam zamowienie i zakupilam royal canin neutred female ( bez tego mi cfaniara nie tknie karmy zbytnio) a do tego orijen regional red I acana grasslands :) oby nie krecila nosem za bardzo :) bede mieszac te 3 i zobacze... :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
‹‹ 1679 1680 1681 1682 1683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ