Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
bella84 wrote:
mysle ze on jest rozsadnym lekarzem.. Polecal mi go moj onkolog.. Bo moj gin ma tez onkologa spec. :p
W sumie na poczatku nawet sie zastanawialam czy naprawde jest sens brac euthyrox skoro tsh mialam 2,6 a ft4 ok.. A norma byla lab do 4 wiec mimo wszystko w normie ale on stwierdzil ze lepiej tak wiec ok :p
Zapytam o ten jod w sms.. Tylko no wlasnie bralam do tej pory jodid od ok 14 tc i tez bylo ok mimo ze w falvicie jest..no zobaczymy... Mam nadzieje ze taki jeden skok do 2,77 to nic nie zaszkodzi... W ramach back upu ide do endokrynologa w lux med tez fajnego ktory do rze dawki umie dobrac, wezme skierowanie na tsh by nie bulic a przy okazji zapytam o te witaminy jod i moje tsh:)sa kobiety które maja 7 albo 10 nawet w ciąży
bella84 lubi tę wiadomość
-
Wogole wczoraj bylam na szkole rodzenia... Mam wrazenie ze wszystkie laski patrza w ta polozna jak w autorytet... Ona mowi szczepic wszystkie odpowiadaja szczepimy, mowila ze lepiej szpitalnymi bo ten engerix to trzeba przetransportowac odpowiednio itd itp a roznica w rteci jest nieznaczna i nie bedzie miala wplywu (o polowe mniejsza to nieznaczna?) ... Wczoraj byly zajecia z karmienia.. Onsamym karmieniu to chyba z 10 min a reszta to takie pieprzenie.. Tylko tyle ze wartto karmic ale jak malo pokarmu to nie na sile tylko wtedy dokarmiac mm z butli, i ze nie nosic dziecka i nie karmic tyle razy ile ono chce tylko co 2,5-3 h ( co w sumie troche sprzeczne z teoria 4 trymestru), i mowila ze jak bedziemy nosic dziecko pozwalac im byc blisko dlugo to sie rozbestwia ( kolejne zaprzeczenie bo niby nie da sie rozpiescic do 4 m malucha) ... Co do laktatorow to sie wypowiedziala ze moga owszem pobudzic na zasadzie zeciut wiecej sie sciagnie mleka i polecala medele i avent bo lovi to mloda firma wiec ciezko bylo jej sie wypowiedziec... Mowila ze lozeczko przy naszym do 2 tyg max a potem do siebie bo inaczej juz nie bedzie chcialo u siebie spac...i badz tu madry
-
Witam i ja
O widze ze o tsh piszecie. Ja w czwartek robie wyniki. Na szczescie sie wogole nie stresuje bo nic mi sie nie dzieje z tarczyca. Zawsze tsh ponizej 1 wiec mam nadzieje ze i teraz nie wzroslo zanadtto.
Wczoraj jedna tabl gavisconu uratowala mnie. Moge jesc normalnie ale sie ciesze
Dzis dzien lenia. Jakos nie moge sie przyzwyczaic ze mam mojego kochanego tyle w domu ostatnio -
Bella,mam odczucie,że ta położna to straszna teoretyczka??
Dokarmiac z butli...dobre. Tak to jest potrzebne,gdy mama nie ma siły a także zaparcia w sobie.
A co do rączek i noszenia dziecka,tu się zgodzę,można dziecko przyzwyczaić fo tego,ale nie że jest noszone tylko ono czuje bicie serducha,więc za tym teskni i tego się domaga,a najlepiej czuć serducho będąc u mamy czy taty na rękach.
Tak w ogóle to dzień dobryLara 82, Gosiak lubią tę wiadomość
-
Bella w każdej szkole rodzenia mówią co innego.
ja posłuchałam chetnie co u nas Alina mowila wiele rzeczy sie przyda. Ale moim zdaniem warto zachować zdrowy rozsądek i troche własnego zdania
nikt nie powinien nam narzucać ze cos jest dobre dla naszego dziecka a my tego nie robimy to jestesmy złymi matkami itp.
ale tez miałam chwile konsternacji w szkole rodzenia
Lara 82, justta lubią tę wiadomość
-
Nontak szczerze powiem Wam ze do tej pory na tej szkole rodzenia nie bylo nic sensownego.. Moze to wynika ze szkola ma umowe z nfz? Zajecia z meritum sprawy moglyby trwac 10 min a nie godzine bo 10 min to sens sprawy reszta to gadanie o wszystkim i niczym... A mam male porownanie bo bylam na szkole rodzenia prywatnej ( roznica w cenie spora: ta z nfz: 25 zl babka, 75 partner za caly pakiet, ta prywatna 350 zl caly pakiet, pojedyncze zajecia 40 zl) i na tej prywatnej np na 1 zajeciach jak bylismy to trwaly 2 h bylo oczywiscie oddychanie cwiczenia itd itp, pierwsza pomoc, chusty i nosidelka wiazanie chust itd... Ale ogolnie 80% zajec to bylo sensowne a reszta glupoty... Wiec porownujac jednak placisz to masz? A na nfz klops? Choc nie bylam na pozistalych zajeciach moze rownie nudne i bez setna sprawy w 90%:p
Gosiak lubi tę wiadomość
-
Bella, niezła ta położna, ja teraz czytam księgę rodzicielstwa bliskości i tam się powtarza prawie wszystko co w najszczęśliwszym niemowlęciu. Nawet w książce "w Paryżu dzieci nie grymaszą", która jest bardzo nastawiona na dyscyplinę piszą, ze do 3-4 miesiąca trzeba byc na każde zawołanie dziecka, bo to jest ten czas kiedy dziecko tego potrzebuje i w tym czasie nie ma opcji, żeby je rozpiescic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 09:11
-
Ja mam ok tarczycę, badałam 2 razy w ciąży, za drugim razem wynik był wyższy, ale ok. Gin mi powiedziała, że TSH w każdym trymestrze trochę wzrasta, dlatego normy są inne dla każdego trymestru.
http://parenting.pl/portal/tsh-w-ciazy
Myślę, że raczej witaminy nie mają tu wielkiego znaczenie, tak po prostu bywa w trzecim trymestrze. Choć ja nic nie zmieniam i nie suplemętuję bez wiedzy mojej gin. -
I najlepsza konkluzja z książki " księga rodzicielstwa bliskości" jest taka - nie słuchać doradców od "wychowania" dzieci. Rodzic instynktownie wie co jego dziecku w danej chwili potrzeba. Poza tym maluszek, który ma w pierwszym okresie zaspokajane swoje potrzeby - bliskości, jedzenia, przytulenia potem jest dużo bardziej ufny, pewny siebie w dorosłym życiu, empatyczny, wie co dobre a co złe, stara sie unikać złych zachowań. Przez krotki okres czasu mozna mu dać pakiet/ zaplecze na całe życie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 09:50
Lara 82, cath, Sue lubią tę wiadomość
-
a ja się o TSH nie wypowiem, bo w życiu nie mialam tego badanego.
Ja mam dziś slaby dzien. Obudzila mnie zgaga, potem brzuch mi twardnial, wymioty i następnie biegunka. Takze leże na kanapie i sie z niej nie ruszam...
Przydaloby się torbę spakowac. Na szczęście ja muszę wrzucić tylko szlafrok, kapcie i ciuszki na wyjście dla malej. -
Rzeczywiście dziwna ta położna. Ja sobie nie wyobrażam, jakby moje dziecko takie malutkie leżało i płakało w łóżeczku, a ja bym stała nad nim i nie przytuliła. Jak dziecko do nawet 6 miesiąca może mieć rozwinięte mechanizmy manipulacji. Bzdura. Ja lubię być przytulana jak mi źle i moje dziecko też będzie, a na dyscyplinę przyjdzie czas.
Gosiak, Sue, Januszkowa lubią tę wiadomość
-
Dobry dzis pospalm jupi
Co do tsh niedawno robilam przez podwyzszony pls i wynik wyszedl cos ok 1,98 i lekarz powiedzial ze normy w ciazy sa inne i gdyby przekroczylo 2 wlaczyl by leki...
Milego dnia Wam zycze i gratuluje kolejnych tygodni za chwile bedziemy gratulowac sobie porodow
I prosze o zmiane terminu cc na 23 stycznia lubie spadac z piedestalumegg lubi tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Dzień dobry wszystkim!
Wczorajszy wieczór mnie wykończył. Przyjmowanie gości i zabawianie ich do 23,30 nie jest już dla mnie ;P
Plan na dziś - do 13 odpoczywam, potem obiad i deser u moich rodziców. I mam nadzieję, że potem będę dalej odpoczywaćScarlett2014 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry!
Czy u Was też jest tak pięknie i słonecznie?!
To wyganiam wszystkie na spacer. Im więcej się ruszam i spaceruje w tej końcówce, tym lepiej się czuję i śpię.
Dzisiaj mamy w planach sesje zdjęciową. Chciałabym w plenerze, ale w kurtce męża w której teraz chodzę, zmieści się jeszcze jedną ciężarną, więc mojego brzuszka wogole nie widać. Chyba będę musiała się rozbierać...brrryyyy...
Miłego dnia Wam życzę, i oprócz miłego spacerku żadnych innych zajęć i obowiązków. Dużo leniuchowania i odpoczynku.
Aha...a jak u Was z apetytem..jecie teraz więcej czy mniej?Mąż i Żona od 31 maja
Mama 15 miesiecznego -
Nawiazujac do watku karmy z wczoraj
zlozylam zamowienie i zakupilam royal canin neutred female ( bez tego mi cfaniara nie tknie karmy zbytnio) a do tego orijen regional red I acana grasslands
oby nie krecila nosem za bardzo
bede mieszac te 3 i zobacze...