X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis dzieki, mam taka sama i torebke do transportu tez. Kupilam dzus brakujace rzeczy w aptece, podklady na lozko, sudocrem, linomagi itd.
    W rossmanie jeszcze pampki druga paczke, chusteczki, kosmetyki dla malego itd. A sobie krem sexy mama na rozstepy;)

Angelcia lacze sie w bolu bo nie dosc ze na bokach to i pod brzuchem chyba sie zaczynaja-zalamka

Gosiak! Wszystkiego Najlepszego na Nowej Drodze zycia;) jak sie czujesz jako zona?;)

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK tak duzo? ŁAŁ! Ja myslalam, ze to bedzie gdzies wielkosci np korka od wina.

Sloneczna no widzisz... to jednak nie ma reguły czy sie jest młodziutkim, czy brzuszek malutki, czy sie smaruje.. wychodza i koniec :/

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Spokojnie czop może odejść nawet 3/4 tygodnie przed porodem :) tak jak angelcia pisze jesli nie jest zabarwiony krwią lub mocno brązowy nie boj zaby :* ale to znak ze dalej niż bliżej! :D

Ja sie zastanawiam jak to przy gbs jest z tym czopem ponieważ gdy wody zaczynają odchodzić mam tylko dwie godziny na dojazd a przeciez czop chroni dzidziulka przed wszystkim wiec musze sie dowiedziec.
    cath dzięki za info :*
    a co do gbs to też mam pozytywny, ale mój lekarz na luzie do tego podchodzi

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi brzuch teraz bardzo rosnie i dlatego. Dzis mialam tez wrazenie ze buty mam zamale a nie czuje ze puchna mi nogi... Na porod pewnie pojade w adidasach. Dzis portfel duzo lzejszy po zakupach. Jeszcze staniki i wody z dziobkiem/ biszkopty

atdcqtkf2affvuei.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    cath dzięki za info :*
    a co do gbs to też mam pozytywny, ale mój lekarz na luzie do tego podchodzi
    Moj lekarz luzik mowi ze nie mam sie martwic bo to przy porodzie podadzą antybiotyk i tyle. Ale jak bylam w szpitalu zadac pytania to mi polozna wyraźnie powiedziala ze dwie godziny po odejściu wód mam na dojazd nadz nawet jak wody zaczynają powolutku sie sączyć. Dwie godziny i nie więcej. :*

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    angelcia w 35tyg (34tyg 2d)
    czop miałam żółtawy i spoooooooro go było
    wypadł jakby był korkiem w małej (jeden około 15cm, a drugi około 7cm)

Jak masz krótką szyjkę, to na Twoim miejscu poszłabym na kontrolę do lekarza.
    Odejście czopa powoduje, że szyjka jeszcze bardziej się skraca.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    angelcia w 35tyg (34tyg 2d)
    czop miałam żółtawy i spoooooooro go było
    wypadł jakby był korkiem w małej (jeden około 15cm, a drugi około 7cm)

Jak masz krótką szyjkę, to na Twoim miejscu poszłabym na kontrolę do lekarza.
    Odejście czopa powoduje, że szyjka jeszcze bardziej się skraca.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa wrote:
    Ale Ci zazdroszczę. Ja mam jeszcze tyle na liście. Mam nadzieję ze zdążę, tez czekam na kilku kurierów. Ale wciaz nie mam koszul, stanikow, laktatora, termometru, elektrycznej niani, butelek, wanienki, no i najważniejsze - nie mam pieluch. I chyba muszę dokupić tetry, i kocyki. O rany!!

Aga, ja też nie mam jeszcze laktatora i butelek, ale to kupię w lutym. Teraz zależało mi, żeby mieć wszystkie rzeczy do szpitala. Właśnie robię sobie drugie zamówienie w Gemini, które zamknę ja albo P. w lutym ;)

O, właśnie mi przypomniałaś, że nie mam staników jeszcze :) Widziałam w HMie 2 za 79zł, na początek takie kupię, a jak mi cyc się rozrośnie, to będę myśleć ;)

Tetry też zamówiłam w Gemini, kocyki mam dwa + śpiworek do wózka/fotelika.
    Myślę, że z kocykami (jesli masz jakieś) się wstrzymaj - zawsze możesz dostać od kogoś w prezencie ;)

Aagnieszkaa lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMk oczywiscie no panic, ale tak jak pisze nasta zkonsultowalabym to z lekarzem, masz jeszcze 2tyg. do donoszonej, a to wbrew pozorom duzo. Wiesz jedne z rozwarciem na2 palce chodza 4 tyg, a inne z dlugo szyjka rodza w kilka godzin. Tak jak pisze Nasta moze juz nie masz szyjki, moze robi Ci sie rozearcie, a moze nic sie nie dzieje. A jak Twoj brzuch stawia Ci sie? Jakies skurcze, czy bole? To tez wazne?

relge6yd3cl8y0me.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu Wszystkiego Najlepszego na nowej drodze życia!!! :)
    Co prawda dużo to w życiu nie zmienia, ale sam fakt bycia żoną brzmi inaczej niż panną :)

Ja dzisiaj zaczęłam pakować rzeczy do szpitala. Mam dylemat, bo w dwóch szpitalach, które biorę pod uwagę potrzebne są ubranka dla małego 3-5 kompletów i nie wiem czy brać po tyle rozmiar 56 i 62 jak tak to dużo tego wyjdzie... Chyba wezmę 56 i w domu zostawię naszykowane mężowi 62 w razie czego. Spakowałam tylko rzeczy małego i powiem, ze wyjdzie mi cała torba, druga będzie dla mnie.

JA dzisiaj poczułam, ze jestem w ostatniej fazie ciąży... cały dzień czuję bóle, które uniemożliwiają mi normalne poruszanie się. Mam nadzieję, ze jutro to minie :)

Wczoraj spaliłam garnek przez krówki i myślałam, ze go nie odratuję, ale na szczęście pomysły z internetu się sprawdziły i prawie go doczyściłam, chociaż było ciężko ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue ja tez planuje te staniki kupic. Moze dopasuje.w pon 12 styczen..
    Do 20 tego mialysmy byc spakowane:)

Sue lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka,

Moja koleżanka urodziła rok temu synka, miał 60cm i na początku nosił 56 - dzieci podkurczają nóżki po urodzeniu, więc 56 powinno być dobre nawet na ciut większe dziecko :)

• bella84 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK ja tez pewnie bym tj dziewczyny pisza w poniedzialek skonsultowala to z ginem, ew jak zacznie sie brzusio stawiac za czego to na ip, to jak tak to opisujesz to juz jestem pewna ze to co ja mialam w srode to nie byl to czop :p kurcze ale to musi byc dziwne takie gluty dlugie:D

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Sue ja tez planuje te staniki kupic. Moze dopasuje.w pon 12 styczen..
    Do 20 tego mialysmy byc spakowane:)

No i będziemy ;) Ja czekam tylko na zamówienie z gemini.
    Poza tym, ja pakuję się na dwie torby - w pierwszej będą rzeczy dla mnie do porodu i na po porodzie :) W drugiej torbie będą rzeczy dla mnie i Tomka na wyjście. W szpitalu, w którym rodzę nie trzeba mieć rzeczy dla dziecka, 2 dni może pochodzić w szpitalnych ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

• bella84 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zwiazku z gbs a odejsciem czopa ja wiem tylko tyle ze przy gbs bardziej chodzi o pekniecie pecherza plodowego, to pecherz plodowy chroni dzidzke... Ale moze sie myle :p

Lara 82 lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak gratulacje! szczescia milosci :D

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dzisiaj mam znowu kiepski dzień - luźno z 2, brzuch boli (ale to bardziej wina jelit) już nie wspomnę o kroczu - pipa po prostu mnie boli i takie uczucie jak na okres.

W sumie to mogę rodzić, ale wolałabym mieć wynik GBS :)

• cath Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Co do zwiazku z gbs a odejsciem czopa ja wiem tylko tyle ze przy gbs bardziej chodzi o pekniecie pecherza plodowego, to pecherz plodowy chroni dzidzke... Ale moze sie myle :p
    Tal zgadza siw ze chodzi o pęknięcie pęcherza plodowego ale tyle się mowi ze nic sie nie zrobi dzidzi nawet przy wspolzyciu bo przeciez jest czop który wszystko chroni! O to mi chodzi czy jesli by mi wczesniej wypadł czy musze to kontrolować jakos :P nie chce aby moje dziecko miało ten syf. Bo moze nawet przy zrażeniu spowodować sepsę. A co gorsza zgon! Oczywiście to najgorsze przypadki

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath ma racje, lepiej mieć się na baczności z dodatnim GBSem i pilnować tego badania, ewentualnie zrobić na własną rękę jeśli lekarz nie będzie tak miły i nie zleci.

Mam koleżankę, która nie miała zrobionego GBSa i córeczka musiała zapobiegawczo dostawać przez tydzień antybiotyk - wenflon w tej malutkiej główce no i pobyt w szpitalu wydłużony (zamiast tych 3-4 dni to 7, a szkoda... bo nie ma to jak we własnym domku)

• Groszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, wszystkiego najlepszego :-) !! Milosci i milosci na nowej drodze zycia :-)

A z tym gbsem to jest tak. Przynajmniej u nas na oddziale. Tylko to bylo pol roku temu. Nie wiwm czy cos sie nie zmienilo.
    Mama z gbsem to najlepiej gdyby przyszla 4 h przed urodzeniem dziecka. Wtedy dostaje jedna dawke antybiotyku. Po 2 godz.kolejna. I wtedy dziecko jest ochronione.
    Moze teraz wystarcza te 2 godziny....
    Jesli nie zdazy sie podac dawek antybiotyku matce, pobiera sie dziecku wymaz z ucha po urodzeniu i wykonuje kontrolne badanie krwi na drugi dzien i pozniej po 24 h- jesli nie wykazuje stanu zapalnego tzn.ze jest ok :-) jesli CRP i inne parametry sa podwyzszone to wtedy dostaje antybiotyk przez kilka dni, oczywiscie zalezy od poziomu parametrow...
    Spokojnie, nie bylo jeszcze sepsy :-) to by musialo byc nieziemskie zakazenie wtedy...
    Ale dzieci przy takim zakazeniu sa b.niespokojne, co czesto zwraca nasza uwage nawet jak wyniki sa ok- przy odejsciu zielonych wod, czy przeziebienia matki w ostatnim okresie ciazy, inf.ukladu moczowego tez sie wykonuje badania u Malucha....wiec te wszystkie dokladne procedury zaleza od zwyczajow w danym szpitalu i na danym oddziale.

Przepraszam, jesli sie wymadrzam....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 19:00

Lara 82, Januszkowa lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
‹‹ 1731 1732 1733 1734 1735 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ