Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Groszek wrote:Gosiak, wszystkiego najlepszego
!! Milosci i milosci na nowej drodze zycia
A z tym gbsem to jest tak. Przynajmniej u nas na oddziale. Tylko to bylo pol roku temu. Nie wiwm czy cos sie nie zmienilo.
Mama z gbsem to najlepiej gdyby przyszla 4 h przed urodzeniem dziecka. Wtedy dostaje jedna dawke antybiotyku. Po 2 godz.kolejna. I wtedy dziecko jest ochronione.
Moze teraz wystarcza te 2 godziny....
Jesli nie zdazy sie podac dawek antybiotyku matce, pobiera sie dziecku wymaz z ucha po urodzeniu i wykonuje kontrolne badanie krwi na drugi dzien i pozniej po 24 h- jesli nie wykazuje stanu zapalnego tzn.ze jest okjesli CRP i inne parametry sa podwyzszone to wtedy dostaje antybiotyk przez kilka dni, oczywiscie zalezy od poziomu parametrow...
Spokojnie, nie bylo jeszcze sepsyto by musialo byc nieziemskie zakazenie wtedy...
Ale dzieci przy takim zakazeniu sa b.niespokojne, co czesto zwraca nasza uwage nawet jak wyniki sa ok- przy odejsciu zielonych wod, czy przeziebienia matki w ostatnim okresie ciazy, inf.ukladu moczowego tez sie wykonuje badania u Malucha....wiec te wszystkie dokladne procedury zaleza od zwyczajow w danym szpitalu i na danym oddziale.
Przepraszam, jesli sie wymadrzam....
-
Szczerze mowiac pierwsze slysze o uczuleniu....
Nie wiem co wtedy.... A jak bylas chora to co Ci podawali??
Bo kiedys sie wykonywalo testy uczuleniowe na penicyliny... Ale to za dziada pradziada. Teraz nowoczesne ponoc nie daja objawow.
No ale jesli masz uczulenie to chyba cos innego podadza.....
zaraz padne, maz tak przylozyl do pieca ze az leci ze mnie pot. Nawet otwarcie okna nic nie dajewieje u nas strasznie
Wy tez takie wymeczone na tej koncowce? Gdzie ide to oczy mi sie zamykaja -
Tylko pytanie jak sprawdza ze maluch ma uczulenie na peniciline?
Przykladowo ja kiedys jak bralam duomox czy augmentin nigdy mi nic nie bylo, a teraz po 2 dniach w ciazy jak bralam augmentin to taka biegunka ze szok i szlo tylko gorzej z kazda tab wiec po lacznie 5 tab juz skonczylam kuracje bo biegunka robila sie niebezpieczna.. A kuracja byla na 7 dni wiec 14 tab...i teraz wiem ze jakas nietolerancja u mnie jest a jak to sprawdzaja u dzieci? -
Kurczak, ciekawe jak to bedzie jak ja mialam w 31 tyg.
Zapomnialam na wizycie sie go zapytac czy mam pobrac znowu czy jak
Wylecialo mi to z glowy.
Cath, nie martw sie.... To zakazenie musialoby bardzo dluugo sie toczyc.
Napewno bedziecie dopilnowane i zabezpieczone
ja sie boje znowu bardziej zielonych wod....
ja chyba bede rodzic w koszuli ze Slonikiem ;-p specjalnie kupilam taka troszke gorsza do porodu...
Ale myslalam o jakims t-shircie bo ten "Slonik" trochd nieprzepuszczalny i nie wiem czy sie nie ugotuje w nim
u dzieci podajemy Augmentin... Ale nie ma sprawdzania. Jeszcze nie natrafilam na nietolerancje. Mysle, ze jakby to bylo niebezpieczne to byloby sprawdzane. Ale w tym temacie ciezko mi cos powiedziec.
Ja znowu mialam po zelazie ostatnio rozwolnienie, teraz juz ok, ale jak zaczelam suplementowac
i pytanie z innej beczki: czy ktos pral moze wklad z cebuszki motherhood'a??
Czy mozna go prac i w jaki sposob? Poplamilam ja sokiemWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 19:52
-
Ja rodzić będę w takiej luznej tunice z h&m czarna na grubych ramiączkach. Zakrywa pupę i sięga tak do (prawie)połowy uda.
Co do uczulenia na penicyline. Moja kuzynka która rodziła 2 tyg temu tez jest uczulona. Lekarz przy zsywaniu jej podał trochę na próbę i reakcji alergicznej nie było.Pola
Hania -
A ja niedawno wróciłam z mężem do domu, zjadłam pączka na kolację
Popołudniu zaliczyłam wizytę w szpitalu nr 2. Właściwie nie wiem co napisać. Chyba tylko tyle, że widziałam
Gdybym wiedziała ja wyglądają śląskie szpitale - oddziały położnicze, jakie są warunki, to bym albo uważniej wybierała lekarza, albo zbierała na poród w prywatnej klinice
Potem byliśmy w odwiedzinach w jeszcze innym szpitalu u brata męża i ten oddział był w porównaniu z położnictwem - piękny!
No nic, w piątek muszę odbyć poważną rozmowę z moją lekarką! -
nick nieaktualnyGroszku tak mi się wydaje, ze na to mam uczulenie, bo np antybiotyk tj bioracef jest na bazie penicyliny i po tym od jakiegoś czasu (może od 18r.ż) puchnę, robię się czerwona, wszystko mnie swędzi i wychodza mi jakies bomble. Za każdym razem musze jechac z tym do szpitala żeby dali mi coś odczulającego i boję się, że przez to się uduszę, albo dostanę wstrząsu anafilaktycznego, dlatego leki omijam jak ogień
nie wiem skąd u mnie taka reakcja
-
Sue, 37tc to idealny moment na pobranie GBSa.
Ja będę rodzić w tej koszulce do karmienia, którą kupiłam na allegro za niecałe 20zł - ta, która niby miała być ze 100% bawełny a nie jest - nie będzie mi jej szkoda jak się pobrudzi.
Dodatkowo biorę dwie z Italian Fashion -
Lara 82 wrote:LadyMk oczywiscie no panic, ale tak jak pisze nasta zkonsultowalabym to z lekarzem, masz jeszcze 2tyg. do donoszonej, a to wbrew pozorom duzo. Wiesz jedne z rozwarciem na2 palce chodza 4 tyg, a inne z dlugo szyjka rodza w kilka godzin. Tak jak pisze Nasta moze juz nie masz szyjki, moze robi Ci sie rozearcie, a moze nic sie nie dzieje. A jak Twoj brzuch stawia Ci sie? Jakies skurcze, czy bole? To tez wazne?
Wydaje mi się, że tego czopa było sporo, obecnie doszedł mi ból tamtych kości na dole, jakbym była poobijanaMalutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Gosiak wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
U nas od wczoraj trwa skręcanie mebelkow! Mąż tak sie wkręcił, ze robił to od 20 do 4 rano. Łóżeczko i szafa juz stoją, teraz składa komodęGosiak, agaaa28, słoneczna 85, Januszkowa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a czy Was bola zebra? Generalnie spie zawsze na lewym boku ale id jakiegos czasu zaczelo mnie naparza. Lewe zebro.. Z kazdym dniem jest coraz gorzej, nawet jak leze na plasko lub na prawym boku to boli straszliwie jakby mi ktos ugniatal to zebro
jak tak dalej pojdzie to zaczne po scianach z bolu chodzic
-
bella84 wrote:Dziewczyny a czy Was bola zebra? Generalnie spie zawsze na lewym boku ale id jakiegos czasu zaczelo mnie naparza. Lewe zebro.. Z kazdym dniem jest coraz gorzej, nawet jak leze na plasko lub na prawym boku to boli straszliwie jakby mi ktos ugniatal to zebro
jak tak dalej pojdzie to zaczne po scianach z bolu chodzic
kasiulk lubi tę wiadomość
-
Gosiak, to chyba mamy te same koszule
Ta wlasnie ponizej 20 zl miala byc z bawelny, strasznie sie w niej pocilam, bo mialam w szpitalu, ale chce ja tez do porodu, a PO mam z Italian Fashion zolta i niebieska w groszki oraz jedna w drobnie kwiatuszki.
Ciekawe czy jak sie zacznie czy bedziemy myslec o strojeniu sie
A powiem Wam, ze znam osobe ktora rodzila nago
chyba pojde spac bo pozniej noe zasne w ogole... Zastnawiam sie czy nie przestawilam sie na wczesniejsze godziny i jak je przegapie to wtedy klops i juz nie zasneGosiak lubi tę wiadomość