X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i w czarnych porzeczkach

atdcqtkf2affvuei.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak jestem za :)

Tam gdzie naturalnie występuje witamina C to pewnie można jeść ;) tylko wszystko z umiarem :)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Aha Znajoma

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki mam pytanie...
    co z tymi badaniami prenatalnymi?
    robic , nie robic?
    bac sie? nie bac sie?

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak dzieki za info o adapterach, tez wlasnie sie nad ta firma zastanawialam.

Wspolczuje wszystkim dziewczynom ktore cierpia z powodu mdlosci i wymiotow, u mnie ciaza przebiega prawie bezobjawowo, piersi tez juz dawno przestaly mnie bolec. Czas sie wziac za jakies cwiczenia, ale poczekam az maz wyjedzie, bo bede sie wtedy nudzic po pracy ;) No i moze upaly juz sie skoncza. A trzeba sie wziac, bo wczoraj bylam jakies 1,5h na zakupach a czulam sie jakbym caly dzien po gorach chodzila, tak mnie bolaly plecy i łydki ze poczulam mega ulge jak usiadlam. Moze tez te upaly maja wplyw na takie meczenie sie...

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sie wydaje ze kazdy robi badanie usg genetyczne czy sie myle? bo to w 12 tyg to przeciez genetyczne

a PAppa test to dopiero jak sa jakies odchylenia

atdcqtkf2affvuei.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi...ale się z tego baranka usmiałam :)
    Obydwoje z mężem chcielibysmy aby dzisius po mnie odziedziczył włosy, bo jestem mega kudłata i kręcona. Nazwaną barankiem byłam nie raz, choć teraz częściej jestem lwicą:)
    Wiec w sumie jak sie głaszczę to tak jak bym głaskała baranka...no zobaczymy czy sie sprawdzi ten przesąd.

Fedra lubi tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Aha Znajoma

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sloneczna

czyli to usg genetyczne to wszystkie robicie ...
    dobrze, to pewnie ja tez zrobie

aagnieszkaa

znalam dziewszyne ktora miala mega loki! jak baran hehe! a wiesz co sie stalo po porodzie... wyprostowaly jej sie. nie wiem jak to mozliwe , ale cos sie zmienilo i juz ma proste! ciekawe. Jej coreczka jednak ma loki.

• truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właściwie się zastanawiam nad genetycznymi bo nie wiem czy można gdy się ta kosmówka odkleja.
    Mój ginekolog dopiero 7 sierpnia będzie i wtedy mam następna wizytę . I nie wiem czy nie za często wtedy bym miała te usg ? Gdybym po 12 tygodniu poszła na genetyczne a za nie cały tydzień znowu na wizytę u swojego ginekologa ? Jak myślicie ?

qb3c3e5eerxx6827.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to wtedy by Ci pewnie nie robil usg tylko badal normalnie- zreszta to juz chyba bedzie przez brzuch wiec nei szkodzi

nie wiem, ja sie zapisalam na genetyczne- wyraznie podkreslilam ze chce genetyczne z pomiarami- a wizyte u swojego bede miec 2 tyg po tym usg,jak wroci z urlopu

atdcqtkf2affvuei.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mniej szkodliwe jest usg przez brzuch ?
    Mi od drugiej wizyty cały czas przez brzuch juz robił Usg :)

Ja też od samego początku byłam za badaniami genetycznymi i chyba dalej przy nich w takim razie zostane ;)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha - nawet mnie nie strasz. Nie wyobrazam sobie zeby moje wlosy się wyprostowały. To prostowanie zaczelo jej sie w trakcie ciazy czy juz po porodzie?

Truskawka - ja miałam już cztery USG, a jeszcze nie miałam genetycznego.
    Mi gin powiedział ze USG nie jest szkodliwe, wiec trochę mnie uspokoil. Ale mysle ze nalezy tu zachować umiar. Pamietaj tylko zeby zdazyc z badaniem przed 13tyg i 6dniem.

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

odebralam wyniki badan

wszystkie okej poza tsh .. norma jest od 0.27 do 4.20 a u kobiet w ciazy ma byc ponizej 1 a ja mam 4.41 :( :( nie wiem co robic nigdy nie badalam sie pod katem tarczycy, bylam na poradzie prywatnej u endokrynologa dzisiaj i dala mi jakies tabletki ale nie wiem co dalej :( do konca zycia bede juz chora i bede przyjmowac leki ? :( ja nawet nie wiem z czym mam do czynienia nigdy nie czytalam o tarczycy

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Aha Znajoma

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi tez gin powiedziala zebym do niej przyszla w 13 tygodniu i ze te prenatalne mam zrobic tez w 13 tygodniu wiec i tak 2 usg jak nic w jednym tygodniu.

chyba lekarze wiedza co robia i nie stanie sie nic naszym dzieciom.

• Aha Znajoma

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    val
    spokojnie teraz w ciazy bedziesz miala leki a potem to sie wszystko spokojnie unormuje. glowa do gory

• Sue Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    hej

odebralam wyniki badan

wszystkie okej poza tsh .. norma jest od 0.27 do 4.20 a u kobiet w ciazy ma byc ponizej 1 a ja mam 4.41 :( :( nie wiem co robic nigdy nie badalam sie pod katem tarczycy, bylam na poradzie prywatnej u endokrynologa dzisiaj i dala mi jakies tabletki ale nie wiem co dalej :( do konca zycia bede juz chora i bede przyjmowac leki ? :( ja nawet nie wiem z czym mam do czynienia nigdy nie czytalam o tarczycy
    Vel,
    Ja też nie mam chorej tarczycy, a w ciąży mi zwariowała. W ciąży często cierpimy na niedobór jodu. Możliwe, że po ciąży się uspokoi.
    Ja muszę brać euthyrox25 i jod, a Ty?

• Vel Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam 200 ug jodu w witaminach prenatalnych i wiecej nie dostalam

dodatkowo dostalam od endokrynologa witamine d3 raz dziennie mam brac

i ten euthyrox N50 (50ug) i mam przez 7 dni brac 2 tabletki i po tygodniu 1 tabletke dziennie na czczo a jak przy dawce dwoch dziennie pojawi sie kolatanie serca to odrazu zjechac do 1 i po miesiacu kontrolne TSH czy mi zjechalo do ponizej 1

w ciazy czytalam ze spada wlasnie, a nie rosnie :( czyli juz zawsze bede chora?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 18:08

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie bedziesz!!!!

atdcqtkf2affvuei.png
  • lemonitka Nowa

Wysłany: 18 lipca 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiało włączam się do grupy lutówek, chociaż termin na 7.02, więc może niechcący wypaść sytczniowo ;)

Witam Was wszystkie :)

Gosiak, bommbelek89, Fedra, Sue lubią tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    a ja mam 200 ug jodu w witaminach prenatalnych i wiecej nie dostalam

dodatkowo dostalam od endokrynologa witamine d3 raz dziennie mam brac

i ten euthyrox N50 (50ug) i mam przez 7 dni brac 2 tabletki i po tygodniu 1 tabletke dziennie na czczo a jak przy dawce dwoch dziennie pojawi sie kolatanie serca to odrazu zjechac do 1 i po miesiacu kontrolne TSH czy mi zjechalo do ponizej 1

w ciazy czytalam ze spada wlasnie, a nie rosnie :( czyli juz zawsze bede chora?

Vel,
    nie martw się, ja miałam TSH 2,95 i endokrynolog też kazała mi brać euthyrox.
    Po ciąży też trzeba brać, ale może po porodzie się unormuje :)

• ...WIKI... Debiutantka

Wysłany: 18 lipca 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mogę dołączyć do wątku :) termin mam na 27 lutego ale z owulacji bedzie to na pewno początek marca :)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r1CHQZYjgvZb1K36e9oSkbdL13mlKKl5g7ijRDJy18w/edit#gid=0

Januszkowa, Gosiak, bommbelek89, Fedra lubią tę wiadomość

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r1CHQZYjgvZb1K36e9oSkbdL13mlKKl5g7ijRDJy18w/edit#gid=0
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ